DNK07_2019_COVER
Magazine 2019

2019nr07

Het extra dikke septembernummer van De Nieuwe Koers markeert dit weekend de vijftigste verjaardag van ons blad. Reden voor een greep in de archieven van Koers, cv·koers en De Nieuwe Koers. Verder gloednieuwe interviews met André Troost en Aad Kamsteeg, columns van Paul Visser, Désanne van Brederode, Willem-Maarten Dekker, Marieke van Meijeren en Stefan Paas en een kritische analyse van Marinde van der Breggen over het man-vrouwdebat onder christenen.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Het profetische Woord
Column

Het profetische Woord

06 september 2019
In het Archief- en Documentatiecentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Veenendaal vond ik de eerste twintig jaargangen van opinieweekblad Koers. Inclusief het proefnummer uit 1969, waarmee het allemaal begon. Prachtige omslag, witte letters op donkergroen.
Felix de Fijter
Huh-de-kerk-Die-heeft-toch-niks-met-duurzaamheid

'Huh, de kerk? Die heeft toch niks met duurzaamheid?'

06 september 2019
Het is tijd om ‘het goede leven’ te herontdekken, een eenvoudiger leven dat niet ten koste gaat van mens en natuur, stelde Koos van Noppen vorig jaar in zijn pamflet Messentrekkers bij de Nachtwacht. De Nieuwe Koers onderzoekt hoe dat goede leven eruitziet. Deze maand: hoe leef je het goede ...
Marinde van der Breggen
Volksgezondheid
Column

Volksgezondheid

06 september 2019
Als mensen me vragen wat ik doe voor de kost, zeg ik soms dat ik in de volksgezondheid werk. Dat schrikt minder af dan ‘theoloog’ of ‘voorganger’, en er is geen woord van gelogen. Als er immers íéts is aangetoond, is het wel dit: religieus zijn is goed voor je.
Stefan Paas
Al-50-jaar-een-eigen-koers

Al 50 jaar een eigen koers

06 september 2019
In de halve eeuw dat De Nieuwe Koers bestaat, hing het blad vaak aan een zijden draad. Hoe kan het dat het opinieblad nooit ten onder ging? Op zoek naar een antwoord dook historicus Christoph van den Belt in verschillende archieven. Een analyse.
Christoph van den Belt
‘Ik-word-steeds-gelukkiger-van-wazigheid
Goede gesprekken

‘Ik word steeds gelukkiger van wazigheid’

06 september 2019
Van slechts één vraag, denkt dominee en publicist André Troost, ligt God echt wakker. Te weten: Is er liefde op aarde, helpen ze mekaar daar een beetje? En over de rest, zegt hij, “over al dat lollige, kinderachtige theologenspel, daar zal Hij die in de hemel woont om lachen”.
Jasper van den Bovenkamp
Mildheid
Column

Mildheid

06 september 2019
Er is een tijd geweest dat ik weinig begrip kon opbrengen voor mensen die gelaten, zelfs mild, in het leven stonden. Niet dat ikzelf bij alles stennis schopte: integendeel. Ik zei als eerste sorry wanneer iemand op mijn tenen stond, gaf alle ruimte aan voordringende klanten en kon me werkelijk niet ...
Désanne van Brederode
Al-ben-ik-soms-teleurgesteld-ik-vertrouw-God-wel
Mozes

'Al ben ik soms teleurgesteld, ik vertrouw God wel'

06 september 2019
Hij reisde de hele wereld over, zag veel ellende én ontmoette hoopvolle anonieme en bekende helden. Oud-hoofdredacteur Aad Kamsteeg schreef erover, onder meer voor Koers – het blad waarvoor hij al 36 jaar werkt. "Waarom ik nog steeds schrijf? Misschien om niet in de vergetelheid te raken."
Sjoerd Wielenga
Sta-op-en-schitter-Ammehoela
Gender

Sta op en schitter? Ammehoela

06 september 2019
Het christelijke man-vrouwdebat lijkt nergens op, zegt journalist Marinde van der Breggen. "Terwijl het genderdebat in de samenleving overkookt, lezen christelijke vrouwen braaf hun paarse bloemetjesbijbels. Daag die rolpatronen nu eens uit!"
Marinde van der Breggen
Seks en de dood
Column

Seks en de dood

06 september 2019
Volgens onze cultuur gaat het er al ongeveer vijftig jaar om dat we ‘het’ zo vaak en zo lekker mogelijk doen. En daarvoor zijn natuurlijk meerdere bedpartners nodig. Terwijl ik dit schrijf, is het precies een halve eeuw geleden dat muziekfestival Woodstock gehouden werd, symbool van de vrijheid ...
Willem Maarten Dekker
Koers-de-jaren-door

Koers de jaren door

06 september 2019
Hoe was de koers van dit blad bij kleine en grote ijkpunten in de recente geschiedenis? We deden een greep in de archieven en nemen u mee van de kroning van Beatrix tot de aanslag op de Twin Towers en van een interview met Pim Fortuyn tot een analyse van The Passion of the Christ.
Felix de Fijter
Als God zwijgt
Column

Als God zwijgt

06 september 2019
‘Maar God zweeg...’ Ze zei het met emotie in haar stem. Onlangs sprak ik haar. Al jong was ze bewust tot geloof gekomen. Op haar achttiende had ze overtuigd belijdenis gedaan. Zes jaar later vertelde ze echter dat ze haar geloof compleet kwijt was geraakt. Ze had alles op alles gezet om het te ...
Paul Visser
‘Wie-luistert-naar-zijn-hart-kan-met-een-bord-friet-geen-genoegen-nemen
Theologie & filosofie

‘Wie luistert naar zijn hart, kan met een bord friet geen genoegen nemen’

06 september 2019
"Als ik beweer dat Jezus het antwoord is, klapt iedereen dicht", zegt Michiel Peeters, studentenpastor in Tilburg. “Wat moet je ook met een antwoord op een niet-gestelde vraag?" De verlangens van ons hart moeten eerst worden opgerakeld, begreep hij van zijn grote leermeester Luigi Giussani.
Tjerk de Reus
‘Mijn-leven-mag-best-een-tikje-lichter
Avondrood

‘Mijn leven mag best een tikje lichter’

06 september 2019
Sinds er bij Judith drie jaar geleden een progressieve spierziekte werd geconstateerd, zit overal de rem op. “Waar is het voor nodig dat ik steeds weer neergesabeld word?”
Wilfred Hermans
Luchtig-en-ernstig-over-de-kern-van-het-geloof
Boeken

Luchtig en ernstig over de kern van het geloof

06 september 2019
Nikolaas Sintobin behandelt in zijn nieuwe boek 52 vragen over het christelijk geloof, zoals 'Wat deed God voor Hij de wereld schiep?'
Tjerk de Reus
Het-begint-nergens-en-het-leidt-tot-niets
Boeken

Het begint nergens en het leidt tot niets

06 september 2019
Een gezelschap indianen, de grote Duitse schrijver Goethe, het Duitsland van begin negentiende eeuw en een fikse portie innerlijke verwarring – dat zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Kees ’t Hart.
Tjerk de Reus
Boeren-bij-de-voorzienigheid-Gods
Boeken

Boeren bij de voorzienigheid Gods

06 september 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand De hoeve en het hart van Enny de Bruijn.
Tjerk de Reus
Karakter
Boeken

Karakter

06 september 2019
Een goed karakter is heel belangrijk, zullen veel mensen zeggen. Ja, maar wat is goed? Dat je integer bent misschien? Oké, maar wat is integer? Betrouwbaar, eerlijk, geen vriendjespolitiek?
Aad Kamsteeg
Een-roedel-apen-bestemming-onbekend
Film

Een roedel apen, bestemming onbekend

06 september 2019
Monos is meer een ervaring dan een verhaal; meer buik dan brein; beter te ondergaan dan te begrijpen. Meteen de eerste scène al. Een groep jongeren is aan het voetballen. Niet gewoon aan het voetballen, maar geblinddoekt. Het tempo ligt traag. Het is zoeken naar de bal. Tastend het doel zien te ...
Jaap-Harm de Jong

Ad de Boer, hoofd- en eindredacteur van 1984 tot 1996

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, heb ik samen met mede-hoofdredacteur Andries Knevel Koers flink op zijn kop gezet. We stopten met eenzijdige antiverhalen (tegen de verloedering, tegen links, tegen de moderne theologie, tegen dit en tegen dat). Niet omdat dat allemaal onzin was, maar vooral omdat het ...
Ad de Boer

Andries Knevel, hoofdredacteur van 1984 tot 1996

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur werd, was de eerste vraag van de voorzitter van het bestuur, ds. J.H. Velema: redden jullie het om het blad vóór 1 januari klaar te hebben? Collega Ad de Boer en ik namen die uitdaging aan. De jaren daarna groeide Koers heel hard.
Andries Knevel

Arie Kok, hoofdredacteur van 2014 tot en met 2016

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, hebben we de koers van het blad weer iets naar het midden verlegd. We waren wat idealistisch geworden, activistisch soms ook. Daar zaten heel goede kanten aan, vooral richting jonge lezers.
Arie Kok

Jasper van den Bovenkamp, cohoofdredacteur van 2017 tot en met 2018

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, kreeg ik in mijn mailbox eens een berichtje van een verontruste vrouwelijke lezer. Er kwamen veel te weinig vrouwen aan het woord, vond ze. Als we daar niet rap verandering in brachten, zou ze haar abonnement beëindigen. Mijn eerste reactie was: hou je mond. (Foei.)
Jasper van den Bovenkamp

Karel Smouter, hoofdredacteur van De Nieuwe Koers, 2012-2013

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, bevond cv•koers zich zoals vrijwel altijd in zwaar weer. De toenmalige uitgever Jongbloed begon net de economische crisis te voelen en de nasleep van het faillissement van de vorige uitgever was nog voelbaar.
Karel Smouter

Paul Meinders, hoofdredacteur van Koers en cv•koers van 1994 tot 2001.

06 september 2019
"Tegenwoordig vreemdeling in Jeruzalem. Kortom, ik ben geworden wat ik altijd ben geweest. Ik weet minder van God dan vroeger en ik houd meer van Hem dan ooit."
Paul Meinders

Ronald Westerbeek, hoofdredacteur van 2005 tot en met 2011

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, zag het medialandschap in christelijk Nederland er heel anders uit dan nu. Het Reformatorisch Dagblad ging de spannende vragen over geloof, kerk en samenleving veelal uit de weg en het Nederlands Dagblad zat nog behoorlijk op een gereformeerd-vrijgemaakt eilandje.
Ronald Westerbeek

Aad Kamsteeg, hoofdredacteur van cv·koers van 1999 tot 2005

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, werkte ik tot zijn vertrek erg plezierig samen met Paul Meinders. Paul had een heel andere achtergrond dan ik. We bekeken de verschillende onderwerpen vanuit onze eigen invalshoek en vulden elkaar zo goed aan.
Aad Kamsteeg
Twee werelden
Column

Twee werelden

06 september 2019
Laatst was ik met zo’n dertig kleuters in de bibliotheek. De biebjuf, hoogzwanger, zittend op een stapel prentenboeken, deed haar best. Na een verhaal over poes Harry zong ze een lied op de gitaar. Er klonk een mager applaus. Zij zat daar, als zwanger icoon – tegenover een groep gerokte moeders ...
Marieke van Meijeren
Een-rotzak-vond-Stalin
Boeken

Een rotzak, vond Stalin

06 september 2019
Als de Russische dictator Jozef Stalin je een ‘rotzak’ noemde en een ‘agent van onze vijanden’, was je als schrijver waarschijnlijk bezig met interessante waarheden.
Tjerk de Reus
Messcherp-observator
Boeken

Messcherp observator

06 september 2019
Sanneke van Hassel is een spons. Ze absorbeert haar omgeving en schrijft erover, in een paar pennenstreken. Haar toon is onderkoeld, soms zelfs zakelijk.
Marieke van Meijeren
De-krant-smaakt-naar-meer
Boeken

De krant smaakt naar meer

06 september 2019
De laatste jaren verschenen er al monografieën over De Telegraaf (2009), de Volkskrant (2011), NRC Handelsblad (2012) en vorig jaar nog over dagblad Trouw. Bovendien werkt historicus Johan Snel momenteel aan een proefschrift over Abraham Kuyper als journalist, terwijl Christoph van den Belt ...
Sjoerd Wielenga
Niet-zo-zit-het-maar-zo-kun-je-ernaar-kijken
Boeken

Niet 'zo zit het!', maar 'zo kun je ernaar kijken'

06 september 2019
Uit de betrokkenheid bij Via Nova in Amsterdam – een kleine christelijke gemeenschap die steeds in gesprek probeert te zijn met mensen (gelovig, niet-gelovig en alles daartussenin) – komen de boekjes Hoopvol leven en Open leven voort.
Jaap-Harm de Jong
Samen-met-jullie-weet-ik-het
Boeken

Samen met jullie weet ik het

06 september 2019
Een boek met de ‘mooiste preken’ van Andries Zoutendijk – dat is iets waarnaar is uitgekeken. Zoutendijk was tot voor kort verbonden aan de wijkgemeente van de Jacobikerk in Utrecht en heeft in de bijna dertig jaar dat hij er actief was generaties kerkgangers gevormd en – om het ouderwets te ...
Tjerk de Reus
Er-was-eens-een-actrice-en-die-werd-vermoord
Film

Er was eens een actrice, en die werd vermoord

06 september 2019
Het was het einde van een tijdperk. Een brute moordpartij door de sekteleden van de Manson Family in 1969 deed Los Angeles opschrikken en maakte abrupt een einde aan de roerige sixties. In Once Upon a Time in … Hollywood neemt de Amerikaanse filmmaker Quentin Tarantino je mee naar het hart van de ...
Joël Friso
Bend-it-like-Springsteen
Film

Bend it like Springsteen

06 september 2019
Filmmaker Gurinder Chadha is van Indiase afkomst, geboren in Kenia en opgegroeid in Engeland. Met zo'n multiculturele achtergrond verwondert het niet dat de uitdagingen van migratie en integratie een regelmatig terugkerend thema vormen in haar films.
Michiel van Hout
Actueel-orgelfeestje
Muziek

Actueel orgelfeestje

06 september 2019
Aart Bergwerff laat zich niet in een hokje stoppen. Ja, hij is vaste organist in de Grote Kerk van Breda en kent dus het klappen van de kerkmuzikale zweep, maar ook daarbuiten roert hij zich als organist bij grotere orkesten. Ook op deze nieuwe cd, uitgebracht ter ere van vijftig jaar orgel in de ...
Hanna Yoo
Atypisch-kunstwerkje
Muziek

Atypisch kunstwerkje

06 september 2019
In veel opzichten is The Bell een nogal atypisch album, zeker als je bedenkt dat het midden in de zomer is verschenen. The Bell bevat bepaald geen vakantiemuziek, zeker niet als je de teksten goed beluistert. In de liner notes vertellen de muzikanten van iamthemorning dat de pijn en het lijden die ...
Johan Bakker
Betoverende-smeltkroes
Muziek

Betoverende smeltkroes

06 september 2019
Het is een goede methode om een band en zijn repertoire te testen: verzamel verwachtingsvol publiek en speel liedjes die normaliter voor vuurwerk zorgen, (semi)akoestisch. Dit livealbum (met lichte vertraging nu ook in Nederland verkrijgbaar) laat wat dat betreft geen twijfel. Needtobreathe verheft ...
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.