DNK 05-2025_cover
Magazine 2025

2025nr05

Wat als het algoritme opvoeder wordt? In het nieuwe nummer van De Nieuwe Koers verkennen we hoe Generatie Alpha opgroeit in een wereld vol wankelende zekerheden. Wat doet dat met geloof, identiteit en zingeving? Vier experts werpen er hun licht op. Centraal in dit nummer staat ook het persoonlijke en indringende verhaal van de Britse schrijfster Lamorna Ash. In een wereld die haar geloof onlogisch en ouderwets vindt, ontdekt zij, tot haar eigen verbazing, een hunkering naar God. Ze schreef er een boek over. Verder in dit nummer: Rik Peels over eindtijd-denken, Jan Martijn Abrahamse over rituelen en ruimte en Aad Kamsteeg over messiasbelijdende Joden in Israël. En uiteraard nog veel meer.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Het knaagt
Column

Het knaagt

05 juni 2025
Ik had eens een interview met schrijver Gerhard Hormann, die één dag nadat hij z’n tweede vakantiehuis had gekocht, ergens in Duitsland, het weer van de hand deed; zijn makelaar in verbijstering achterlatend. 
Felix de Fijter
Bidden voor armageddon
Column

Bidden voor armageddon

05 juni 2025
Is het geweld in Gaza een opmaat naar de eindtijd? Vorige maand deed de EO-documentaire Bidden voor het einde veel stof opwaaien. De film portretteert de rechts-evangelicale Amerikaanse beweging die zich radicaal achter Israël schaart en zich voorbereidt op een armageddon, dat wil zeggen: de ...
Rik Peels
Ontmoet-gen-Alpha-–-richtingzoekers-in-een-wereld-vol-ruis
Cultuur & geloof

Wat als het algoritme opvoeder wordt?

05 juni 2025
Ze groeien op met klimaatstress, algoritmes en polarisatie, en zien op TikTok de ene wereldorde na de andere instorten. Generatie Alpha, geboren na 2010, leeft in een tijd van wankelende zekerheden. Hoe ontwikkelen zij zich in een digitale wereld vol keuzemogelijkheden, waaruit bovendien God ...
Anna Uitbeijerse
Zonder-plekken-en-rituelen-verleren-we-de-taal-van-thuis
Theologie & filosofie

Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis

05 juni 2025
Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."
Jan Martijn Abrahamse
Lamorna-vroeg-zich-af-zou-ik-christen-kunnen-worden
Cultuur & geloof

Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

05 juni 2025
Nadat twee vrienden onverwachts tot geloof waren gekomen, ontdekte de Engelse schrijfster Lamorna Ash een nieuwe generatie jongeren die zich tot het christendom wenden. Tijdens haar onderzoek ging ze ook zelf op retraite, op Iona. "Ik ging naar de kerk verlangen alsof ik honger had."
Lamorna Ash
Vervolgde christenen voelen zich thuis bij Trump
Column

Vervolgde christenen voelen zich thuis bij Trump

05 juni 2025
In Amerika groeit de steun voor Trump niet alleen onder evangelicals, maar ook binnen de oosters-orthodoxe kerken. Wat trekt deze gemeenschappen zo aan in zijn agenda?
Heleen Murre-van den Berg
Vijand-of-naaste-Messiasbelijdende-Joden-worstelen-in-Israel
Cultuur & geloof

Vijand of naaste? Messiasbelijdende Joden worstelen in Israël

05 juni 2025
Hoe ben je Jood na de verwoesting van Gaza? Dat vraagt de orthodoxe Jood Peter Beinart zijn volksgenoten in en buiten Israël in zijn boek Being Jewish after the destruction of Gaza. A reckoning.
Aad Kamsteeg
‘De-vreugde-is-sterker-dan-de-droefenis
Goede gesprekken

‘De vreugde is sterker dan de droefenis’

05 juni 2025
Wat er met mijn ziel gebeurt na dit leven, zegt Frits ter Kuile, zou niet moeten verschillen van een watervlo, een eik of een poes. “Een hemel alleen voor mensen? Dat resoneert niet echt.”
Felix de Fijter
Wees maar niet bang, God
Column

Wees maar niet bang, God

05 juni 2025
Wie uit hoop leeft, hoef je het er niet steeds over te hebben, en hoeft er ook de straat niet mee op.
Willem Maarten Dekker
‘Wat-een-huzaar-is-Geen-idee-maar-ik-was-er-een
Boeken

‘Wat een huzaar is? Geen idee, maar ik was er een’

05 juni 2025
Het grote wereldgebeuren bepaalt het lot van gewone mensen: veteranen, geliefden, kleindochters, de mijnwerker en de naaister van parachutes. Je komt ze tegen in de twaalf diepmenselijke vertellingen in Na de oorlog van meesterverteller Graham Swift.
Arie Kok
God-gitaren-en-het-gele-vlammenbundeltje
Boeken

God, gitaren en het gele vlammenbundeltje

05 juni 2025
Wat als je met je jeugdvrienden uit de kerk een punkband begint? In De Baptisten keert dichter en schrijver Nyk de Vries terug naar zijn geboortegrond in Friesland. Daar maakten muziek, geloof en meisjes zijn puberjaren.
Arie Kok
Een-Jodendom-zonder-uitsluiting
Boeken

Een Jodendom zonder uitsluiting

05 juni 2025
Maurits de Bruijn is Joods en zet zich in voor de zaak van de Palestijnen. Over die dubbele loyaliteit gaat Geweten. Een treffende titel, die je geweten zonder meer aanspreekt. Daarvoor hoef je het niet met alles eens te zijn.
Arie Kok
Waarom-wordt-er-niet-over-vrede-gesproken
Boeken

Waarom wordt er niet over vrede gesproken?

05 juni 2025
‘Christenen moeten blijven herhalen dat oorlog gewoon fout is.’ Die indringende boodschap geeft Joris Vercammen, oud-aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, in zijn boek Geloof in vrede. Gedachten over geloof, geweld en vrede.
Redactie De Nieuwe Koers
Een-aanstekelijke-en-ontnuchterende-gids-door-het-charismatisch-landschap
Boeken

Een aanstekelijke (en ontnuchterende) gids door het charismatisch landschap

05 juni 2025
De titel Proeven en watertanden verwijst natuurlijk naar de heilige Geest als een voorproefje van het Koninkrijk van God. Maar auteur Ronald Westerbeek serveert ook zelf een aperitiefje, dat hongerig maakt naar een vorm van charismatisch geloven die vandaag relevant, doordacht en voedzaam is.
Jan Scheele-Goedhart
Alsof ik thuis was gekomen
Column

Alsof ik thuis was gekomen

05 juni 2025
Na mijn doop wilde ik graag misdienaar worden. Of monnik. Of woestijnvader. Maar de godsvrucht bleek na een aantal maanden enigszins betijd.
Willem Melchior
Mozes

‘Ik vond het zelfs niet nodig mijzelf atheïst te noemen’

05 juni 2025
De Cito-score van de jonge Emanuel Rutten was helder: lager beroepsonderwijs. Het werd toch vwo, gevolgd door studies wiskunde, filosofie en een promotieonderzoek in Godsargumenten. ‘Je kunt heel goed intellectueel verantwoord geloven.’
Sjoerd Wielenga
‘Mijn-gebed-gaat-altijd-over-dankbaarheid
Levensdagen

'God gaat aan mijn horizon voorbij'

05 juni 2025
Als kind wilde Hans Visser (1944) al weten hoe apparaten werken – een goede eigenschap voor een latere kernfysicus. Voor zijn tachtigste verjaardag had hij één wens: een stoommachinebouwdoos. Zijn geloof voedt hij net als zijn nieuwsgierigheid: "Als je een schommel geen tik geeft, staat hij ...
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.