DNK 03-2025_COVER
Magazine 2025

2025nr03

"Spetter, spatter spetterde de regen, maar alle mensen en dieren in de ark waren warm, veilig en droog", schrijven kinderbijbels van nu. Het is een slechte zaak dat de rauwe bijbelverhalen uit de weg worden gegaan, stelt Beatrice de Graaf. "Want ze vertellen ons: ja, er is gebrokenheid, maar er komt ook een einde aan het kwaad." Historicus Koos-jan de Jager vertelt hoe Nederlandse kerken bijdroegen aan de koloniale oorlog in Indonesië en Aad Kamsteeg neemt ons mee naar China, waar geloven geen privézaak, maar een politiek risico is. Ook interviews met Elizabeth Oldfield, Gerard den Hertog en Govert Bach. U leest het allemaal - en nog veel meer - in deze editie van De Nieuwe Koers.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Barak II, Goede Vrijdag, 3 april 1942
Column

Barak II, Goede Vrijdag, 3 april 1942

03 april 2025
Onze dochter van tien bezocht vorige maand met een schoolexcursie Kamp Amersfoort, het concentratiekamp waar gedurende de Tweede Wereldoorlog 652 mensen om het leven zijn gebracht. Heel goed dat basisscholen hier zo serieus aandacht aan schenken.
Felix de Fijter
Een kwestie van gezond verstand
Column

Een kwestie van gezond verstand

03 april 2025
Politici beroepen zich steeds vaker op ‘gezond verstand’. Maar wat klinkt als nuchterheid, blijkt vaak een rookgordijn voor populisme, anti-intellectualisme en ondermijning van de rechtsstaat.
Rik Peels
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Elizabeth-131_result
Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander

03 april 2025
Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."
Alain Verheij
Van Mesopotamië naar Zeist
Column

Van Mesopotamië naar Zeist

03 april 2025
In Zeist klinkt een eeuwenoude christelijke traditie, nu met een eigen plek in Nederland. De Assyrische Kerk van het Oosten opent haar deuren.
Heleen Murre-van den Berg
De-troost-van-een-ruige-kinderbijbel
Cultuur & geloof

De troost van een ruige kinderbijbel

03 april 2025
Van de verdorstende Hagar tot de aangevreten Job: de kinderbijbel van weleer ging rauwe bijbelverhalen niet uit de weg. Maar vandaag kom je ze bijna niet meer tegen. Een slechte zaak, stelt Beatrice de Graaf. "Want ze vertellen ons: ja, er is gebrokenheid, maar er komt ook een einde aan het kwaad."
Beatrice de Graaf
Xi-Jinpings-kruistocht-tegen-het-christendom
Cultuur & geloof

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort

03 april 2025
In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...
Aad Kamsteeg
Voor-wat-echt-is-heb-je-maar-een-paar-woorden-nodig
Goede gesprekken

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig

03 april 2025
Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."
Felix de Fijter
Wie God kent, heeft de ware ring
Column

Wie God kent, heeft de ware ring

03 april 2025
We geloven graag dat gelijkheid altijd eerlijk is, maar de drang om alles gelijk te maken zorgt juist voor nieuwe spanningen.
Willem Maarten Dekker
De-Damiaanhoeve-een-tragedie-in-vlammen
Boeken

De Damiaanhoeve: een tragedie in vlammen

03 april 2025
De Damiaanhoeve, ooit een plek van rust aan de Maas, wordt het toneel van een tragedie. In zijn aangrijpende roman reconstrueert Chris De Stoop hoe een man verteerd kan worden door twijfel, zowel van zichzelf als van zijn omgeving.
Arie Kok
Hongerige-mensen-worden-collectief-barbaren
Boeken

Hongerige mensen worden collectief barbaren

03 april 2025
Grace is een veertienjarig meisje uit het West-Ierse gehucht Blackmountain. Op een dag snijdt de moeder van Grace haar lange haar af, trekt haar jongenskleren aan en stuurt haar weg. Ze hebben niet genoeg meer te eten voor allemaal.
Hans Ester
‘Ik-schrijf-de-waarheid-op
Boeken

Gilad Perez wil gewoon de waarheid opschrijven

03 april 2025
Wanneer Gilad Perez in een kappersstoel op de bruisende Dizengoffstraat in Tel Aviv zit, vraagt de kapper: "Wat doe je?" Perez aarzelt, maar antwoordt eerlijk: "Ik ben journalist." Onvermijdelijk volgen de vragen: "Aan welke kant sta je?" en "Schrijf je wel een beetje positief over ons?"
Arie Kok
Een-vriendin-maar-wel-een-lastige
Boeken

Een vriendin, maar wel een lastige

03 april 2025
Simone Weil (1909-1943) wordt weer gelezen, omdat haar werk iets weerspiegelt van onze tijd. Frits de Lange onderzoekt dit in zijn boek In alles tot het uiterste.
Arie Kok
De-vraag-wat-wenselijk-is-is-een-vraag-naar-wijsheid
Boeken

Verhaeghe weet veel, maar zegt weinig over wijsheid

03 april 2025
Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en cultuurduider, schrijft in zijn nieuwe boek over 'wijsheid'. Het is zowel een inleiding in wetenschapsfilosofie als een pleidooi voor wijsheid naast wetenschappelijke vooruitgang. We hebben niet alleen kennis, maar ook wijsheid nodig over goed, kwaad en onze ...
Henk den Uijl
De barmhartige leugen
Column

De barmhartige leugen

03 april 2025
Er is geen enkel bewijs dat de godsdienstige werkelijkheid buiten onze verbeelding bestaat. Maar ze troost.
Willem Melchior
Goed-luisteren-is-de-verkondiging-Ik-ben-er.-Je-bent-niet-alleen
Mozes

'Goed luisteren ís de verkondiging: Ik ben er. Je bent niet alleen'

03 april 2025
Toen Concertzender-presentator Govert Bach (77) als zevenjarige voor het eerst de klanken van de Matthäus Passion hoorde, was hij verkocht. Dat hij dezelfde achternaam als de componist had, wist hij toen nog niet. Als geestelijk verzorger zag hij de helende werking van muziek bij bajesklanten en ...
Sjoerd Wielenga
Er-komt-altijd-een-moment-dat-je-zelf-moet-ontdekken
Levensdagen

Pieter Boomsma: 'Er komt altijd een moment dat je zelf moet ontdekken'

03 april 2025
Pieter Boomsma (1941) groeide op zonder vader, die als verzetsman werd neergeschoten. Pieter wist niet wie of wat hij miste, tot hij zelf vader werd. “Naarmate ik ouder word, schiet ik steeds vaker vol als ik over hem praat.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.