DNK 02-2025_cover
Magazine 2025

2025nr02

“Als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen,” zegt Minella van Bergeijk, “hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur?” Ze stelt de vraag of zij nog wel thuis kan zijn in dit land. In dit nummer ook aandacht voor de opkomst van christelijk nationalisme en de invloed ervan op kerk en samenleving. Alain Verheij ontdekt hoe vasten je blik kan verruimen en Martijn van Leerdam vertelt over de realiteit van dakloosheid in Rotterdam. “In de schaduw van de imposante torens van de stad staan mensen in de kou. Dat is een woestijnervaring.” Verder een essay over Dietrich Bonhoeffer, die weigerde de makkelijke weg te kiezen. Ook nieuw: columns van Elizabeth Oldfield en Machteld Siegmann. En zoals altijd: nog veel meer.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

We leven in een onheilspellende tijd
Column

We leven in een onheilspellende tijd

06 maart 2025
Wie goed luistert, bemerkt bij veel stemmen in deze editie van De Nieuwe Koers de echo van hetzelfde onderbuikgevoel: we leven in een onheilspellende tijd.
Felix de Fijter
Waarom AfD de peilingen niet overtrof
Column

Waarom AfD de peilingen niet overtrof

06 maart 2025
Ja, Alternative für Deutschland nam een grote hap van de electorale Kuchen. Maar de uitslag laat toch ook zien dat kiezers – als het echt riskant wordt – het liefst volwassenen aan het roer zien.
Stefan Paas
Hoe-Trumps-christelijk-nationalisme-Europa-binnensijpelt
Cultuur & geloof

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt

06 maart 2025
White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?
Arie Kok
Migratie weerspiegelt ons gedeelde verleden
Moderne slavernij Column

Migratie weerspiegelt ons gedeelde verleden

06 maart 2025
‘Waarom komen migranten naar West-Europa?’ Met de opkomst van antimigratiesentimenten en de daarmee verbonden politieke bewegingen in Europa en Amerika is het een vraag die vaak gesteld, maar zelden diepgaand beantwoord wordt.
Samuel Lee
Stap-voor-stap-dichter-bij-het-lijden
Theologie & filosofie

Stap voor stap dichter bij het lijden

06 maart 2025
Elk jaar markeert Aswoensdag voor Alain Verheij het begin van een reis waarin hij op zoek gaat naar Jezus op plaatsen waar hij liever niet komt. De veertigdagentijd dwingt hem ongemak en verlies niet te ontwijken, maar te doorleven. Juist daar, in het lijden, hoopt hij Christus te vinden.
Alain Verheij
De-smalle-weg-van-Dietrich-Bonhoeffer
Film

De smalle weg van Dietrich Bonhoeffer

06 maart 2025
Volgende maand gaat Bonhoeffer: Pastor. Spy. Assassin in première in Nederland. Zijn levensverhaal, schrijft Jaap-Harm de Jong, dwingt ons tot de vraag: welke paden slijten wij uit met onze keuzes?
Jaap-Harm de Jong
Hoe-kan-ik-hier-nou-thuis-zijn
Goede gesprekken

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'

06 maart 2025
Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"
Felix de Fijter
Fluisteren van een andere wereld
Column

Fluisteren van een andere wereld

06 maart 2025
Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.
Elizabeth Oldfield
Verlangen-naar-zelfstandigheid-in-een-wereld-die-liever-gehoorzame-vrouwen-ziet
Boeken

Verlangen naar zelfstandigheid in een wereld die liever gehoorzame vrouwen ziet

06 maart 2025
Op een afgelegen boerderij in de Kaapkolonie groeien twee zussen op in de schaduw van een strikte victoriaanse moraal. De een zoekt zelfstandigheid, schrijft Olive Schreiner in Van man tot man, de ander wordt genadeloos veroordeeld om een misstap die een man wél zou worden vergeven.
Arie Kok
Venetie-aan-de-Waal
Boeken

Venetië aan de Waal

06 maart 2025
Wat als Venetië volledig zou worden verplaatst naar het Midden-Oosten? In De opdracht van de Moor verweeft Abdelkader Benali deze bizarre opdracht met een diepere zoektocht naar identiteit, migratie en gedeelde geschiedenis. 
Hendrik Mosterd
Hoe-heb-ik-ooit-niet-kunnen-geloven
Boeken

Hoe heb ik ooit niet kunnen geloven?

06 maart 2025
Op het moment dat dichter en schrijver Lieke Marsman te horen krijgt dat de beenmergkanker is uitgezaaid, denkt ze: ‘Op zulke momenten schreeuw je, dus ik schreeuwde. Want hoe moet je je een houding geven als iemand je doodvonnis verkondigt?’ Ja, hoe moet dat eigenlijk? Hoe ga je om met het ...
Arie Kok
‘Ik-houd-het-licht-voor-je-aan
Boeken

‘Ik houd het licht voor je aan’

06 maart 2025
Ieder mens is onderweg, de een mét God, de ander zonder. Voor journalist Marina de Haan was het niet vanzelfsprekend om met God op pad te gaan. Ze schreef er een persoonlijk boek over: De weg naar het licht, een moderne pelgrimsreis.
Arie Kok
Zeven-kernwoorden-voor-een-goed-leven
Boeken

Zeven kernwoorden voor een goed leven

06 maart 2025
Wat zou je schrijven als je wist dat je brein je vanwege ziekte in de steek gaat laten? Voor Ariaan Baan, halverwege de veertig en met vervroegd emeritaat als predikant in de Protestantse Kerk, is die vraag existentiële realiteit. Zijn antwoord: Virtuoos leven.
Jan Scheele-Goedhart
Gevonden worden
Column

Gevonden worden

06 maart 2025
De stilte stelde Machteld Siegmann een vraag: durfde ze simpelweg te zijn en te wachten? In een afgelegen atelier vond ze de rust waar ze naar zocht, maar ontdekte ze ook de beklemming van volledige afzondering. Wat eerst bevrijdend leek, werd confronterend—stilte dwingt tot zelfontmoeting.
Machteld Siegmann
Ploeteren-in-de-marge-en-hopen-dat-het-gezegend-wordt
Mozes

Martijn van Leerdam: 'Ploeteren in de marge, en hopen dat het gezegend wordt'

06 maart 2025
Als dominee van de beruchte Rotterdamse Pauluskerk zet Martijn van Leerdam zich met hart en ziel in voor dakloze mensen. Een profetische kerk durft ongehoorzaam te zijn, stelt hij. Het is een soms eenzame strijd. "Als mensen als oud vuil worden behandeld, waarom doen mijn collega's dan hun mond niet ...
Sjoerd Wielenga
Ik-heb-aan-mijn-opvattingen-getwijfeld-maar-niet-aan-God
Levensdagen

Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

06 maart 2025
Er komt geen einde aan het aantal boeken dat geschreven wordt, wist Prediker al. Ook het veelomvattende oeuvre van Willem Ouweneel blijft maar uitdijen, al wordt de lijst met dingen die hij zeker weet steeds korter. “Op je twintigste weet je meer dan op je tachtigste.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.