2024nr10
Magazine 2024

2024nr10

In dit extra dikke winternummer (ruim honderd pagina's!) aandacht voor jonge christenen van kleur, de tweede of derde generatie migrantenchristenen, de toekomst van de kerk. Hoe beleven zij hun geloof, wat is voor hen belangrijk? Daarnaast een interview met schrijfster en Pulitzerprijs winnares Marilynne Robinson, een essay van Esther Maria Magnis over hoe Advent kan helpen om de vreugde van Kerst terug te vinden en een persoonlijk verhaal van Aad Kamsteeg over de strijd voor gerechtigheid en onafhankelijkheid van de mensen in West-Papoea. Verder zijn er interviews met Vonne van der Meer, Esther van Fenema, Jan Siebelink en natuurlijk columns en puzzels.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Esther Maria Magnis (1)
Theologie & filosofie

Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.

27 november 2024
Jaar na jaar zoeken velen wanhopig naar een goede Kerst. Meestal vruchteloos. De vreugde van de herders, het ontzag van de wijzen – het wordt maar niet van ons. Dat komt, zegt Esther Maria Magnis, doordat we in advent aan onze diepste verlangens voorbijrennen.
Esther Maria Magnis
Ik dit. Ik dat
Column

Ik dit. Ik dat

12 december 2024
“Dát is wat ik bedoel.” De emeritus dominee wees met z’n neus op de banner die we voor de lezersdag van het Nederlands Dagblad uit de kelder hadden opgescharreld. “Allemaal ik-verhalen.”
Felix de Fijter
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Nederlandse politiek Column

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'

12 december 2024
Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Stefan Paas
Kijk-dit-is-het-gezicht-van-de-kerk-van-morgen
Cultuur & geloof

Kijk, dit is het gezicht van de kerk van morgen

12 december 2024
Een nieuwe generatie jonge Nederlanders – vaak kinderen van migranten – zet haar stempel op werk, kerk en samenleving. Waar hun ouders ooit hun plek zochten, nemen zij die met overtuiging. Het geloof speelt daarin een verrassende, zelfs trotse rol. Kleurt dit de toekomst van het christendom in ...
Madelon Grant
Ik-betrek-God-bij-de-stomste-kleine-dingen
Cultuur & geloof

"Ik betrek God bij de stomste kleine dingen"

12 december 2024
Crystalina Agyeman-Prempeh (26) woont in Rotterdam, werkt als journalist bij NOS Stories en is lid van de pinkstergemeente Christian Family International.
Carolien Drijfhout
Ik-weet-niet-per-se-waar-ik-heen-ga-maar-wel-dat-Hij-naast-me-loopt
Cultuur & geloof

"Ik weet niet per se waar ik heen ga, maar wel dat Hij naast me loopt"

12 december 2024
Marlou Fernanda (28) woont in Rotterdam, is beeldend kunstenaar en wandelt met God. Ze is (online) betrokken bij de evangelische 2819 Church in Amerika.
Carolien Drijfhout
Alleen-in-een-leven-met-Hem-is-geluk-te-vinden
Cultuur & geloof

“Alleen in een leven met Hem is geluk te vinden”

12 december 2024
Peter Mikhail (27) woont in Amsterdam en is lid van de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland, waarbinnen hij zich als diaken inzet voor de geloofsontwikkeling van met name jongeren.
Carolien Drijfhout
Ik-wist-meteen-de-zoektocht-is-voorbij-ik-ben-thuis
Cultuur & geloof

"Ik wist meteen: de zoektocht is voorbij, ik ben thuis"

12 december 2024
Sarah* (24) woont in Zwanenburg, studeert Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en is lid van de orthodoxe parochie van de heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam.
Carolien Drijfhout
Leven-op-Gods-manier-vraagt-lef
Goede gesprekken

"Leven op Gods manier vraagt lef"

12 december 2024
Timothy (Tim) Kuijsten (27) is lid van de evangelische Amsterdam City Church en lijsttrekker voor de ChristenUnie in Amsterdam.
Carolien Drijfhout
Omarm me, mijn zoon
Column

Omarm me, mijn zoon

12 december 2024
Leven is kwetsbaar en vluchtig, dat leerde Samuel Lee na een aantal verliezen dit jaar. Wat hem daarvan bijbleef, is het belang van aanwezig zijn in relaties. 'Wees niet terughoudend om te zeggen: ik hou van je.'
Samuel Lee
Alle-mensen-delen-in-Gods-adem
Goede gesprekken

Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem

12 december 2024
Jezus verschijnt waar mensen vergeving nodig hebben, zegt de Amerikaanse schrijver Marilynne Robinson. "Als iemand mij kwaad doet, moet ik onder ogen komen dat Jezus bereid is die persoon te vergeven. Dat is wat de aanwezigheid van Christus in deze wereld betekent.”
Hanneke Ouwerkerk
Ons land moet een plek zijn waar je naartoe kunt vluchten
Theologie & filosofie Column

Ons land moet een plek zijn waar je naartoe kunt vluchten

12 december 2024
Kun je van je land houden zonder dat het een soort ‘The Netherlands First’ wordt?
Kees van Ekris
Het-begint-allemaal-met-ontvankelijkheid
Goede gesprekken

Het begint allemaal met ontvankelijkheid

12 december 2024
"Dat vind ik zo bijzonder aan het leven", zegt Vonne van der Meer. "Je denkt dat je wel weet waar je heen gebracht wilt worden, maar het brengt je heel ergens anders naartoe. Je ontvangt iets anders.” 
Felix de Fijter
Jezus is een Jood
Theologie & filosofie Column

Jezus is een Jood

12 december 2024
In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Willem Maarten Dekker
Wie-zich-overgeeft-is-voor-altijd-een-landverrader
Boeken

Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader

12 december 2024
Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Arie Kok
Alledaagse-morsige-levens-in-het-evangelie
Boeken

Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal

12 december 2024
Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.
Hendrik Mosterd
Ga-eerst-maar-doen-dan-komt-het-geloof-wel
Boeken

Ga eerst maar doen, dan komt het geloof wel

12 december 2024
Bij het lezen van Wonder, wonderlijk van Stephan Sanders moest ik denken aan een voorval van lang geleden. Ik stelde in een redactievergadering voor om kardinaal Simonis te interviewen, waarop een collega vroeg: ‘Is dat een christen dan?’
Arie Kok
Het-‘halleluja-weerschalt-uit-een-zuchtende-schepping
Theologie & filosofie Boeken

Het ‘halleluja’ weerschalt uit een zuchtende schepping

12 december 2024
Wat is de adventstijd meer dan de aanloop naar Kerst? De ster wordt opgehangen, de boom alvast opgetuigd, en in de kerk wordt gepreekt over de verwachting van de komst van de Zoon. De Amerikaanse priester Tish Warren maakt in haar boek Advent duidelijk dat deze periode veel meer kan zijn, een ...
Redactie De Nieuwe Koers
Het-meest-deprimerende-boek-van-het-jaar-heet-Hoop
Theologie & filosofie Boeken

Het meest deprimerende boek van het jaar heet Hoop

12 december 2024
Hoe kunnen we hoop houden in een wereld die hard bezig is ten onder te gaan? Op die vraag gaat de Duitse filosoof-schrijver Philipp Blom in in zijn boek Hoop. Jammer dat er geen prijs is voor het meest deprimerende boek over hoop, anders had Blom die met dit boek glansrijk gewonnen.
Jan Scheele-Goedhart
Waarom Zacheüs in de boom klom
Column

Waarom Zacheüs in de boom klom

12 december 2024
Het thema van de verdiepingsavond was ‘van godsontmoeting naar godsbeeld aan de hand van de evangelist Lucas’. ‘Toe maar,’ liet ik me pardoes ontvallen, waarop de pastoor zich haastte te verklaren dat het eigenlijk over barmhartigheid ging.
Willem Melchior
Ik-ben-geen-zachte-heelmeester
Goede gesprekken Mozes

Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"

12 december 2024
Het gevoel altijd te moeten kunnen vluchten draagt psychiater Esther van Fenema haar hele leven bij zich, getekend door de Holocaust als haar familie is. Van de God van haar jeugd dacht ze afscheid genomen te hebben. Totdat ze onlangs opnieuw werd geraakt. ‘Ik zie nu dat het voor God niet uitmaakt ...
Sjoerd Wielenga
Siebelink
Nederlandse politiek

Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’

12 december 2024
De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.