2024nr09
Magazine 2024

2024nr09

Raakt u ook weleens het overzicht kwijt in alle berichtgeving rond het conflict tussen Israël en de Palestijnen? Hoe zat het ook alweer met alle verschillende partijen, waarom maken beide groepen aanspraak op hetzelfde grondgebied en hoe moet je alle nieuwe gebeurtenissen in context plaatsen? In dit nummer leggen experts alles uit wat u moet weten over de achtergrond van het conflict, de verschillende spelers en hoe we hier beland zijn. Ook in dit nummer kunt u een interview lezen met een Palestijnse pastor die als christelijke Palestijn (een relatief klein, maar zeker niet onaanzienlijk deel van de bevolking) een eigen kijk heeft op wat er nu in zijn land gebeurt. Verder spreken we Bart Jan Spruyt, die ervoor pleit mede-christenen die PVV stemmen niet weg te zetten als extreemrechts, en leest u het laatste commentaar van Vonne van der Meer voor De Nieuwe Koers.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Redenen van het hart
Column

Redenen van het hart

07 november 2024
Bij mij in de wijk is recent een bankje verrezen. Een nogal massief gevaarte. Wat opvalt, is de tekst op de zijkant, gestanst uit roestvrij staal: Delen geeft ruimte.
Felix de Fijter
Polariseren kun je niet in je eentje
Column

Polariseren kun je niet in je eentje

07 november 2024
We leven in tijden van polarisatie. Niet dat we qua politieke standpunten de afgelopen decennia zo enorm zijn opgeschoven, dat valt wel mee. Wel zijn we veel negatiever gaan denken en vooral voelen over de mensen met wie we het oneens zijn. Wie ooit een politiek tegenstander was, is nu een vijand ...
Rik Peels
De-weg-kwijt-in-het-Israel-PalestinaconflictDit-moet-je-weten

De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten

07 november 2024
Hoe verhoudt Hamas zich tot Hezbollah? Waarom heeft Israël geen grondwet? Waarom accepteert de Arabische bevolking de VN-resolutie van 1947 niet? 25 essentiële vragen en antwoorden over het Israël-Palestinaconflict.
Arie Kok
Waarom iedereen rouwt om de dood van de André Hazes van de Assyriërs
Column

Waarom iedereen rouwt om de dood van de André Hazes van de Assyriërs

07 november 2024
Waarom stond het overlijdensbericht van een populaire zanger op de Facebookpagina van een Assyrische parochie in Zeist en kreeg zijn familie een condoleancebrief van de patriarch van de Assyrische Kerk van het Oosten?
Heleen Murre-van den Berg
Is-de-kloof-in-de-kerk-nog-te-dichten
Goede gesprekken

'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'

07 november 2024
Houd er nu eens mee op PVV-stemmende kerkgangers weg te zetten als extreemrechts, zegt Bart Jan Spruyt. “Stop met actieprogramma’s, met manifesten en met leuzen. En wees gewoon kerk.”
Felix de Fijter
Waarom-vergeten-we-het-drama-in-Soedan

Waarom vergeten we het drama in Soedan?

07 november 2024
Zijn wij in de westerse wereld echt kleurenblind, vrij van racistische vooroordelen? Ja? Maar waarom lopen we dan wel warm voor de slachtoffers in Oekraïne, Israël en Gaza, maar bekommeren wij ons nauwelijks om wat er in Soedan gebeurt? Doen zwarte mensen er minder toe dan zij die van ...
Aad Kamsteeg
'Blijf nog even,' zei Stef Bos, 'dit is belangrijk'
Cultuur & geloof Column

'Blijf nog even,' zei Stef Bos, 'dit is belangrijk'

07 november 2024
Als je Nederlanders voor het eerst hoort praten, klinken ze zo boos. Dat zei de Iraans-Nederlandse schrijfster Sholeh Rezazadeh. "Het klinkt echt alsof jullie voortdurend ruziemaken met elkaar. Jullie zien er wel vriendelijk uit hoor, wees niet bang, maar jullie taal is zo hard en grof."
Kees van Ekris
Wij-betalen-de-prijs-voor-het-antisemitisme-van-Europa
Goede gesprekken

'Wij betalen de prijs voor het antisemitisme van Europa'

07 november 2024
Terwijl de oorlog voortwoedt en hoop ver te zoeken is, voelt de gemeenschap van Palestijnse christenen zich steeds meer geïsoleerd, zegt voorganger en theoloog Munther Isaac uit Bethlehem. "Ik wil het nu niet over hoop hebben."
Elizabeth Palmer
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Column

Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren

07 november 2024
“Het brood dat wij breken is de gemeenschap aan het lichaam van Christus. Neemt, eet, gedenkt en gelooft dat het kostbaar lichaam van onze Heere Jezus Christus gebroken is tot een volkomen verzoening van al onze zonden.” Zo spreek ik bij de viering van het heilig avondmaal, een van de heiligste ...
Willem Maarten Dekker
Gecanceld-en-uitgelachen-een-cabaretier-op-zoek-naar-zichzelf
Boeken

Gecanceld en uitgelachen: een cabaretier op zoek naar zichzelf

07 november 2024
In De goddelijke comedyclub verweeft Christiaan Weijts op ironische wijze het lot van cabaretier Felix Kajuit met de coronacrisis. Wat begint als een carrièrecrisis mondt uit in een satirische zoektocht naar zijn jeugd en identiteit.
Arie Kok
Zonder-de-regenworm-stort-de-hele-boel-in
Boeken

Zonder de regenworm stort de hele boel in

07 november 2024
Een goede auteur kan zelfs over regenwormen een spannend boek schrijven. Dat bewijst de Franse filosoof en schrijver Gaspard Koenig in zijn vijfde roman Humus.
Frans Willem Verbaas
We-hebben-de-strenge-liefde-van-Martin-Luther-King-nodig
Boeken

We hebben de strenge liefde van Martin Luther King nodig

07 november 2024
In De brandende aarde wemelt het van de succesverhalen uit de wereldgeschiedenis. Verhalen waarvan je vaak alleen de mooie kant kent. Maar Sunil Amrith herschrijft deze geschiedenissen vanuit het perspectief van het Zuiden. En dan zie je dat de geschiedenis nauw samenhangt met de klimaat- en ...
Arie Kok
Een-kloof-tussen-stad-en-platteland-Dat-is-de-verkeerde-vraag
Boeken

Een kloof tussen stad en platteland? Dat is de verkeerde vraag

07 november 2024
Wouter Mensink woonde op de Veluwe en daarna in de grote stad. Een ‘plattelandverlater’ dus. Als filosoof denkt hij daarover na en wil hij het gesprek stimuleren, met iedereen die er een mening over heeft.
Redactie De Nieuwe Koers
Van-Ethiopie-tot-China-de-talloze-gedaanten-van-de-Bijbel
Boeken

Van Ethiopië tot China; de talloze gedaanten van de Bijbel

07 november 2024
De Bijbel wordt telkens weer opnieuw ontdekt. In De Bijbel. Een wereldgeschiedenis laat Bruce Gordon, hoogleraar kerkgeschiedenis aan Yale en befaamd Reformatiekenner, zien dat de Schrift zich de eeuwen door heeft aangepast aan de tijd en cultuur waarin ze gelezen, gezien en gehoord werd.
Hendrie van Maanen
Handen, blikken
Cultuur & geloof Column

Handen, blikken

07 november 2024
De vader van Shakespeare was handschoenenmaker. Honderden handen moet hij aangeraakt hebben; geschat hoe lang de vingers en hoe breed de rug. Hoe opwindend het kleden van handen in allerlei soorten leer en vilt me ook lijkt, naakt zijn ze op hun mooist.
Vonne van der Meer
‘Soms-zit-ik-live-een-preek-te-factchecken
Goede gesprekken Mozes

‘Soms zit ik live een preek te factchecken’

07 november 2024
Onderzoeksjournalist Siebe Sietsma stapt deze maand over van Nieuwsuur naar RTL Nieuws, waar hij toetreedt tot de hoofdredactie. ‘Laat de heren theologen hun oog gericht houden op de eeuwigheid, maar laat de journalist zijn werk doen.’
Sjoerd Wielenga
Rabbijn Awraham Soetendorp
Goede gesprekken Levensdagen

Rabbijn Awraham Soetendorp: ‘Ik duik nooit meer onder’

07 november 2024
Vrede stichten. Zo zou je de levensmissie van rabbijn Awraham Soetendorp (1943) kunnen kenschetsen. De wereld zachter achterlaten, koste wat het kost. “Mijn hart wordt verscheurd door elke onschuldige dode die valt.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.