2024nr08
Misschien was wel de grootste daad van vertrouwen, zegt journalist en schrijver Rinke Verkerk in dit nummer, dat ze God al haar woede voor de voeten heeft gegooid. Na de geboorte van haar eerste kind, raakte ze in een diep dal, moest ze de confrontatie aangaan met donkere bladzijden uit haar kindertijd. Ze vertelt erover in deze editie. Ook in dit nummer een essay van Andries Zoutendijk, die constateert dat er bijna geen dominee is die nog iets over Israël durft te beweren. Frank Mulder ging op bezoek in de Bruderhof, een gemeenschap zonder geld, zonder achterklap en zonder ego, die zich laat inspireren door de Bergrede. En verder een analyse van Alain Verheij: minderheid zijn, wat heeft dat nu eigenlijk te betekenen? En als altijd: nog veel meer.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Een goede kerk kan nooit een bubbel zijn
03 oktober 2024Vorige maand bleef ik een avond laat op om een Amerikaans webinar te kunnen bijwonen met de titel Faith & democracy. Confronting white Christian nationalism. Het ging uit van het tijdschrift The Christian Century en denktank Faith & Reason.
Vrijheid van meningsuiting als marketing
03 oktober 2024Zodra een overheid iets doet wat de vrijheid van meningsuiting zou kunnen beperken, wekt dat argwaan. Maar grote internetbedrijven als Amazon, Apple, Meta en Google gebruiken dat grondrecht ook als argument om hun gang te kunnen gaan, zegt Stefan Paas. Moeten we daar niet wat meer argwanend over ...
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
‘Ik vroeg hem vergeving voor mijn eerdere vooroordelen’
03 oktober 2024Met lede ogen ziet Samuel Lee aan hoe de Bijbel gebruikt is om mensen uit te sluiten, en hoe dat nog steeds gebeurt. "De jongeman vertelde mij dat hij geen kerk meer bezocht sinds dat voor hem een plek was geworden waar hij verdriet en uitsluiting had ervaren."
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
03 oktober 2024Aan de rand van het dorpje Darvell, met uitzicht op de glooiende hellingen van Sussex, zit Jutta Manke (72) in haar tuintje met zelfgebakken appeltaart. Haar man Detlef (75) komt schuifelend de koffie brengen. Hij is ernstig ziek, en daarom wonen ze hier aan de rand van de gemeenschap, in een ...
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
03 oktober 2024De Bruderhof is een leefgemeenschap die met alle bewoners – van jongeren tot hoogbejaarden – een miljoenenbedrijf runt. Maar dat gaat niet zoals je denkt. Frank Mulder bracht met zijn gezin een bezoek aan een dorp zonder geld, waarin iedereen een taak heeft en niemand gemist kan worden.
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Een fluwelen revolutie
03 oktober 2024Het weefsel van onze samenleving is langzaam aan het scheuren, zegt Kees van Ekris. En als dat gescheurd is, val je in de leegte. Maar onder de oppervlakte voelt hij het verlangen van mensen naar de 'aura' van waardigheid en menselijkheid. En dat kan alles veranderen.
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
03 oktober 2024Misschien was het in haar hele leven wel de grootste daad van vertrouwen, zegt journalist Rinke Verkerk, dat ze God al haar wantrouwen en woede voor de voeten heeft gegooid.
Waarom zou je vertrouwen?
03 oktober 2024Aan het begin van het studiejaar lees ik met de kersverse studenten een tekst over de hamvraag van de theologie. Hoe kunnen we als eindige, aardse mensen toch Gods Woord verstaan?
Diepmenselijk boek over de hunkering naar liefde
03 oktober 2024Sally Rooney's vierde roman, over de broedertwist tussen Peter en Ivan, staat vol met personages die je dicht op de huid komen. En ze schrijft met grote empathie en psychologische diepgang.
Thomése verkent de bodem van de eenzaamheid
03 oktober 2024De dood wordt wel vaker ingezet om mensen die vertrouwen op hun rijkdom een lesje te leren. De dichter van Psalm 49 stelt dat je een groot huis niet met je mee kunt nemen in het graf. De laatste regel van het lied is scherp en streng: ‘Een mens zonder inzicht, hoe rijk ook, is als een dier dat ...
Wat als je de wereldbol ondersteboven houdt?
03 oktober 2024Een klein experiment. Ik sla een atlas op en leg de wereldkaart naast de wereldbol op mijn bureau. Zoek de verschillen. Op de bol blijkt Afrika meer dan twee keer zo groot als Europa, op de kaart andersom. Groenland is op de bol niet groter dan Algerije, op de kaart vier keer zo groot.
Een theoloog die presidenten aan het denken zette
03 oktober 2024Theoloog Reinhold Niebuhr (1892-1971) wordt wel de architect van het christelijk realisme genoemd. Simon Polinder is een van de vertalers van de politieke biografie Reinhold Niebuhr. Amerika’s politieke geweten, die deze maand verschijnt.
Kostbaar naslagwerk, raadselachtige vertaling
03 oktober 2024Een kwarteeuw werkten bijbelwetenschapper Alex van Heusden en dichter Huub Oosterhuis (†2023) aan een nieuwe bijbelvertaling. De complete Tora, vertaald en toegelicht door de mannen van de Amsterdamse Ekklesia.
Na de eucharistie gloeide mijn buik
03 oktober 2024Een paar jaar geleden bezocht ik Koyasan, de grootste kloosterstad en het belangrijkste bedevaartsoord van Japan, vergelijkbaar met Santiago de Compostella bij ons. Ik overnachtte er in een van de tempels die onderdak aan bezoekers bieden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
03 oktober 2024Oud-burgemeester, oud-minister en VVD-mastodont Ivo Opstelten trad dit jaar officieel toe tot de kerk. 'Sommigen zeiden: "Je bent knettergek om dat op je tachtigste nog te doen." Ik zei: "Nou, dan ben ik maar knettergek."'
‘Toch mag ik zeggen: het komt goed’
03 oktober 2024Oud-schoolmeester Kees van Driel (1944) is een gevoelige, kwetsbare man. Hij gaat gebukt onder de zwarte bladzijden uit z’n leven, maar zodra er een gierzwaluw of kauwtje in de buurt is, heft hij het hoofd weer op. “Die paartjes blijven een leven lang bij elkaar, zo bijzonder.”