2024nr07
Magazine 2024

2024nr07

Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk? Een gesprek met Annemarthe Westerbeek, Joost Smit en Willem Jan de Hek. Claartje Kruijff schreef een boek over de vraag of God eigenlijk ook in óns gelooft en sprak erover met Alain Verheij. En nu in de Verenigde Staat de presidentsverkiezingen er weer aankomen, raakt het debat steeds meer verhit. Zijn er ook christelijke media te vinden die nog wel een genuanceerd debat kunnen voeren?

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

De les van Slagharen
Column

De les van Slagharen

05 september 2024
Een van de hoogtepunten van deze zomer was volgens onze kinderen het langverwachte bezoek aan attractiepark Slagharen. Voor mij was het een hernieuwde confrontatie met de vrucht van overmoed.
Felix de Fijter
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Column

Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten

05 september 2024
Aan het begin van deze zomer, op 13 juli, was de wereld getuige van de aanslag op presidentskandidaat Donald Trump. Hoewel de vraag wat de dader precies motiveerde ertoe doet, is nog veel wezenlijker wat deze aanslag teweegbracht. Dat werd de dagen daarna duidelijk.
Rik Peels
8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok
Geloven is taal: lezen, schrijven en leren
Column

Geloven is taal: lezen, schrijven en leren

05 september 2024
In de trein naar Leiden bekijk ik de nieuwe schatten die ik heb meegekregen – een paar boeken en een pen. Ze vatten mijn dag in de Syrisch-orthodoxe gemeenschap van Twente goed samen.
Heleen Murre-van den Berg
20 25 Claartje Kruijff
Goede gesprekken

Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'

05 september 2024
Als Theoloog des Vaderlands was Claartje Kruijff bescheiden en bedachtzaam. Maar een twijfelaar is ze allerminst. Juist een gelovig mens, in een wereld die steeds minder in een God lijkt te geloven. In haar nieuwe boek draait Kruijff dat concept om: gelooft God nog in ons?
Alain Verheij
Hier-wordt-het-debat-in-de-VS-wel-genuanceerd-gevoerd
Amerikaanse verkiezingen

Hier wordt het debat in de VS wél genuanceerd gevoerd

05 september 2024
De politieke strijd in de Verenigde Staten zorgt niet alleen voor sterke polarisatie in de samenleving; ook tussen groepen christenen is vervreemding ontstaan. Hoe verhouden de christelijke media zich hiertoe? Gooien ze olie op het vuur of prediken ze verzoening?
Aad Kamsteeg
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Column

Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?

05 september 2024
De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Kees van Ekris
34 Alfred
Goede gesprekken

Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'

05 september 2024
"God eindigt in het boek Job niet met antwoorden", zegt dominee Alfred van de Weg, "maar met vragen. Waarom zou ik het dan anders moeten doen? Waarom zou ik dan bijbelteksten moeten plakken, als pleisters, over de wonden heen?"
Felix de Fijter
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
Column

Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen

05 september 2024
Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
Willem Maarten Dekker
44 Literair groot Mariken Heitman
Boeken

In een goede tuin is de mens niet heer en meester

05 september 2024
In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.
Arie Kok
45 Literair kort Askruis
Boeken

Een heerlijke monnikenthriller à la Umberto Eco

05 september 2024
Askruis van de Franse auteur Antoine Sénanque wordt veel vergeleken met het beroemde De naam van de roos van Umberto Eco. Het verhaal heeft er ook veel van weg: een spannend plot, een kloostersetting en veel middeleeuwse taferelen.
Arie Kok
46 Non-fictie
Boeken

Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug

05 september 2024
De paar keer dat ik als journalist naar Israël reisde, kwam ik steeds met dezelfde conclusie thuis. De meeste mensen die je er ontmoet, willen uiteindelijk maar één ding, linksom of rechtsom: in vrijheid en veiligheid een normaal leven kunnen leiden. Het zijn gewone mensen, net als wij.
Arie Kok
47 Auteursinterview
Boeken

De kalmerende kracht van het luisteren

05 september 2024
Het oor is een vergeten zintuig, schrijft Miriam Rasch in haar nieuwe boek Luisteroefeningen. Over aandacht en ontvankelijkheid. Er valt zo veel te ontdekken als je je oortjes uitdoet en besluit op te gaan in het geluidslandschap op de plek waar je bent. Vijf vragen aan een filosoof die al eens de ...
Redactie De Nieuwe Koers
48 Theologie & filosofie
Boeken

Kan het mysterie de logica overleven?

05 september 2024
Geloof is niet alleen maar een sprong in het diepe, waar je met je verstand niet bij kunt. René van Woudenberg beargumenteert in Een brug naar God waarom het redelijk is – of in ieder geval niet onredelijk of onwetenschappelijk – in het bestaan van God, schepping en een objectieve moraal te ...
Henk den Uijl
Bekentenis van een maandagschilder
Column

Bekentenis van een maandagschilder

05 september 2024
‘De laatste ronde’ van Youp van ’t Hek zag ik niet in Carré maar op de televisie. Sinds zijn eerste rondes – vijftig jaar geleden – had ik geen voorstelling meer van hem gezien, op een flard na van een oudejaarsconference.
Vonne van der Meer
52 57 Rikko Voorberg
Goede gesprekken Mozes

Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'

05 september 2024
Met zijn acties voor vluchtelingen, kindermisbruiker Benno L. en zijn kas voor rouwen en vieren zet theoloog, kunstenaar, activist en 'Amsterdammer van het Jaar' Rikko Voorberg een schare vrijwilligers in beweging. 'Toch is er altijd de vraag: is dit echt waaraan ik mijn tijd moet besteden? Moet ik ...
Sjoerd Wielenga
60 65 Levensdagen
Levensdagen

‘Dit is geen afsluiting van mijn leven, maar een nieuwe uitdaging’

05 september 2024
Omzien naar anderen, dat leerde Jan Mulock Houwer (1935) van zijn ouders, die bijna fulltime in de kinderbescherming werkten. Dus toen hij zijn huidige verblijfplaats – een zorghotel – binnenliep, was de eerste vraag: wat kan ik hier bijdragen? “Je moet een levensfase bewust afsluiten om een ...
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.