2024nr06
Magazine 2024

2024nr06

Als een kerk sluit, wat gebeurt er dan met gemeenteleden die achterblijven? Vinden ze nieuw onderdak? En hoe kan de kerk toch van betekenis blijven in een gemeenschap? Anna Uitbeijerse ging op onderzoek uit. Felix de Fijter sprak voor zijn serie geloofsgesprekken met de Duitse schrijfster Esther Maria Magnis. 'Als je echt zo gek bent om een stap op het water te zetten,' zegt zij, 'komt er een moment dat je loopt.' Verder in dit extra dikke zomernummer een verhaal over waarom er Palestijnse vlaggen wapperen op de tribunes van een Schotse voetbalclub, een essay over de film A New Kind of Wilderness, een interview met Jan Martijn Abrahamse over 'het heilige', en er zijn natuurlijk puzzels.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Een lasdop en een oude krant
Column

Een lasdop en een oude krant

11 juli 2024
Dezer dagen wordt ons huis verbouwd. Een hele toestand, waarbij ik zelf wat sloopwerk mocht verrichten. Diep in mijn hart hoopte ik verborgen schatten te vinden. Een goudbaar, een briefwisseling van heimelijk geliefden, NS-obligaties in een sigarenkist.
Felix de Fijter
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Nederlandse politiek Column

Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom

11 juli 2024
Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.
Stefan Paas
8 Kerk sluit
Cultuur & geloof Reportage

Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien

11 juli 2024
Als een kerk sluit, wat gebeurt er dan met de twintig, dertig of vijftig gemeenteleden die achterblijven? Vinden ze nieuw onderdak? En hoe kan de kerk toch van betekenis blijven in een gemeenschap?
Anna Uitbeijerse
Zet ons niet in van die simplistisch hokjes
Column

Zet ons niet in van die simplistisch hokjes

11 juli 2024
We delen mensen graag in, op afkomst, religie of politieke overtuiging, en die neiging lijkt alleen maar sterker te worden in onze verharde maatschappij. Samuel Lee wordt op basis van zijn uiterlijk door veel mensen direct in een hokje geplaatst, maar dat ontneemt iemand zijn menselijkheid, zegt ...
Samuel Lee
24 JMA
Theologie & filosofie

Wat is nog heilig in deze stomme wereld?

11 juli 2024
Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Arie Kok
28 Essay JH
Cultuur & geloof

Blote voeten, maar geen schone handen

11 juli 2024
In A New Kind of Wilderness volgen we een Noors-Brits gezin dat probeert te leven volgens zijn idealen. Totdat de realiteit dat door een tragische gebeurtenis haast onmogelijk lijkt te maken. Filmkenner en theoloog Jaap-Harm de Jong bekeek de documentaire voor De Nieuwe Koers: 'Zelfs de grootste ...
Jaap-Harm de Jong
32 Celtic Rangers
Cultuur & geloof

Waarom de Palestijnse vlag wappert op de tribunes van een Schotse voetbalclub

11 juli 2024
In het voetbalgekke Glasgow is de rivaliteit tussen de clubs Rangers en Celtic veel meer dan een sportieve strijd. De scheiding tussen de sportfans loopt ook langs politieke en religieuze lijnen. Zo voelen de Celticfans zich verbonden met de Palestijnse zaak, terwijl men op de Rangerstribune ...
Jesse Pennekamp
Dat is leegte die mensen voelen, dodegodenleegte
Cultuur & geloof Column

Dat is leegte die mensen voelen, dodegodenleegte

11 juli 2024
Wij zijn als gezin, met z’n vieren, een kleine community van meerdere huidskleuren en verschillende komaf. Je zoekt het goede leven met elkaar, maar dat is geen sinecure. En dus volgen we een traject van MDFT, MultiDimensionale FamilieTherapie.
Kees van Ekris
40 Esther Maria Magnis -7
Goede gesprekken

Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'

11 juli 2024
"Als je nooit de boot uit stapt, het water op," zegt Esther Maria Magnis, "dan weet je ook zeker dat je nooit op het water zult lopen."
Felix de Fijter
Theologische laagjespudding
Column

Theologische laagjespudding

11 juli 2024
Waarom zouden de oude teksten van de Bijbel nu nog zeggingskracht hebben, is een persoonlijk getuigenis niet meer waard? Alleen getuigenis, of alleen kritiek, dat smaakt nergens naar, zegt Petruschka Schaafsma. 'Juist door de spanning ertussen op te zoeken kunnen we hopelijk iets waarmaken van het ...
Petruschka Schaafsma
50 Literair groot
Boeken

Het levensverhaal van een gedetineerde door een geweldig stilist

11 juli 2024
Als Anir na twaalf jaar cel bij de reclassering komt, enkelband om, ontmoet hij Emma, zuurstokroze trui en pony. Het spel is direct op de wagen in de nieuwe roman van Christine Otten: Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld. Een verhaal over identiteit, echtheid en schuld.
Arie Kok
51 Omslag Schlink Het late leven
Boeken

Ontroerende vragen over God, het leven en de liefde

11 juli 2024
Schlink, die ooit doorbrak met de verfilmde bestseller De voorlezer, bewijst met zijn nieuwe roman Het late leven opnieuw dat hij een meesterlijk verteller is.
Hans Ester
52 Omslag Russische spelen
Boeken

Russische Spelen biedt veel meer dan sportgeschiedenis

11 juli 2024
We zijn aan een lange sportzomer begonnen, uitlopend op de Olympische Spelen in Parijs. Ook de boekenmarkt heeft hierop geanticipeerd. Russische Spelen van Rolf Bos springt eruit, een meeslepend boek over de complexe relatie tussen sport en politiek.
Arie Kok
53 Auteursinterview
Boeken

De pijn van onzichtbaarheid

11 juli 2024
Als Mark Rutte op 19 december 2022 namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden, besluit hij met een komma: wordt vervolgd. Met Na de komma voegt Shantie Singh een belangrijk hoofdstuk toe, het verhaal van de Hindostanen.
Redactie De Nieuwe Koers
54 Theologie groot Peels
Theologie & filosofie Boeken

Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden

11 juli 2024
Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.
Jan Scheele-Goedhart
Als God begint te bestaan
Column

Als God begint te bestaan

11 juli 2024
Ik was als eerste aan de beurt om iets te zeggen over de tekst van de geloofsbelijdenis. Wat ik wilde zeggen was: ik geloof niet in God, maar als ik de geloofsbelijdenis doe, geloof ik toch in God. Maar ik wist niet goed wat ik daarmee wilde zeggen, dus liet ik de beurt aan me voorbijgaan.
Willem Melchior
58 Mozes Corien Oranje
Goede gesprekken Mozes

Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’

11 juli 2024
Hoewel ze met haar avonturen over Juf Fiep, Meester Bil en topnerd Tycho een van de meest populaire kinderboekenauteurs in de christelijke markt is, stijgt het succes schrijfster Corien Oranje allesbehalve naar het hoofd. ‘Bij een slechte recensie denk ik: ze hebben gelijk, het is ook ...
Sjoerd Wielenga
68 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’

11 juli 2024
Maarten Burggraaf (1941) was een leven lang bestuurder, in hart en nieren. Dat hart van hem haperde vorig jaar. “In die laatste fase draait het om totale overgave, terwijl het juist in mijn karakter zit om het helemaal zelf te doen.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.