DNK 05-2024 cover
Magazine 2024

2024nr05

In deze editie gaat het over de vraag of christenen hun mond niet wat meer moeten opentrekken, bij al het onrecht om ons heen. Onder meer aan de hand van verhalen van uitgeknepen zeelieden die hun ervaringen alleen maar indirect kunnen delen, omdat ze anders hun baan en inkomen kunnen verliezen. En door de ogen van António Muagerene uit Mozambique, die vertelt over de honderdduizenden vluchtelingen in zijn land. En via de ervaringen van de Rotterdamse dominee Martijn van Leerdam, die kabaal maakt omdat er arbeidsmigranten sterven op straat en wij er de schouders bij ophalen. Bij veel leed sta je machteloos. Of valt het kleine wat je wel kunt doen ogenschijnlijk in het niet bij de ellende die overschiet. Wat je hoe dan ook kunt doen, is niet wegkijken. Er weet van willen hebben. Op de hoogte zijn. Godzijdank kun je in Nederland gewoon een krant nemen, het nieuws volgen, je laten informeren. Neem het niet voor lief.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Vervolging
Column

Vervolging

07 juni 2024
Jaren geleden maakte ik eens mee hoe een bejaarde maar nog krasse kerkganger, tijdens een preek, midden in een volle kerk opstond, een hap lucht nam, en de dominee luidkeels toeriep: "Hébt u daar de kanttekeningen van de Statenvertaling op nagekeken!?"
Felix de Fijter
De pro-Palestinaprotesten springen in een zingevingsgat
Column

De pro-Palestinaprotesten springen in een zingevingsgat

07 juni 2024
In heel haar leven, zei ze, was ze nog nooit zo zeker van iets geweest, als van haar deelname aan de pro-Palestinaprotesten. Zijn de demonstraties een symptoom van zingevingshonger?
Rik Peels
8 kerk in verzet
Theologie & filosofie

Gezocht: Martin Luther King (m/v)

07 juni 2024
De kloof tussen arm en rijk, uitbuiting van arbeidsmigranten, uitputting van de aarde. De tegenwoordige tijd kent veel maatschappelijk, ecologisch en economisch onrecht. Wat is de rol van christenen in dit verhaal? Komen we wel nadrukkelijk genoeg in opstand?
Alain Verheij
De vertrokken patriarch werd nauwelijks gemist
Column

De vertrokken patriarch werd nauwelijks gemist

07 juni 2024
Het was zo'n berichtje dat je in eerste instantie over het hoofd ziet: patriarch Sako van de Chaldeeuwse Kerk was teruggekeerd in Bagdad. Maar die rustige terugkeer is tekenend voor de kwetsbare situatie van christenen in Irak, zegt Heleen Murre-van den Berg.
Heleen Murre-van den Berg
22 Secularisatie VS 2
Amerikaanse verkiezingen

Het hek is van de dam. Amerika seculariseert in moordend tempo

07 juni 2024
De ontkerkelijking in de VS zet in ongekend tempo door. En dat beïnvloedt de verkiezingsstrijd. 'De rally's van Trump beginnen steeds meer op kerkdiensten te lijken.'
Aad Kamsteeg
26 Heelal en het heilige 2 Andromedanevel
Theologie & filosofie

Waarom je deze zomer eens op het gras moet gaan liggen, op je rug, midden in de nacht

07 juni 2024
Staren naar de sterren is niet vrijblijvend, zegt Arie van Houwelingen. Het onderstreept wat die oude Bijbel al leerde. Namelijk om God, de grote Schepper van galaxieën en zwarte gaten, lief te hebben, en je naaste als jezelf.
Arie van Houwelingen
Ik wil de vibes van de stad voelen
Column

Ik wil de vibes van de stad voelen

07 juni 2024
Dat onze wereld verandert, is evident. Maar om te kunnen duiden hoe precies, is het nodig om tussen meerdere werelden te kunnen reizen, zegt Kees van Ekris.
Kees van Ekris
34 Ciska
Goede gesprekken

'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'

07 juni 2024
Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Felix de Fijter
Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop
Theologie & filosofie Column

Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop

07 juni 2024
Het zit stil maar vliegt door de lucht, rara wat is het? De kerstman in zijn arrenslee? De fakir op zijn kleedje? Nils Holgersson op zijn gans? Een heks op haar bezemsteel? Nee, het is de HEERE God op een engel.
Willem Maarten Dekker
44 literair groot 1
Boeken

Dit is hét moment om aan Kafka te beginnen

07 juni 2024
Het had maar weinig gescheeld of Kafka's oeuvre had uit één novelle en een paar verhalen bestaan. Inmiddels is de schrijver letterlijk een begrip geworden. Op zijn honderdste sterfdag verschijnen meerdere boeken die onervaren en ervaren Kafka-lezers meenemen in zijn wereld.
Arie Kok
45 literair klein
Boeken

IJzersterk gecomponeerd poldermysterie

07 juni 2024
Wat is er nodig voor een spannende historische roman? Precies, een moord.
Marie Verheij
46 non-fictie
Boeken

Je zou bijna denken dat er iets te verbergen valt

07 juni 2024
De filmpjes op de website van African Parks zijn indrukwekkend: adembenemende beelden van loerende nijlpaarden, brullende leeuwen en ranke antilopen tegen een machtig decor.
Arie Kok
47 Auteursinterview
Boeken

Mode is niet alleen frivool, maar geeft antwoord op prangende levensvragen

07 juni 2024
Is mode een frivool onderwerp? Robert Covolo vindt van niet. Hoe we ons kleden, daar zit het hele leven in, schrijft hij in zijn zojuist vertaalde boek Modetheologie. Theologen hebben zich daar in het verleden veelvuldig mee beziggehouden. Mode is een manier om te uiten wie je bent. Het lichamelijke ...
Redactie De Nieuwe Koers
48 theologie
Boeken

Wij zijn de kamelen, keuvelend voor het oog van de naald. Terwijl we erdoorheen moeten

07 juni 2024
Kun je vanuit de Bijbel zeggen dat God partij kiest voor de armen? Wat zou dat in de samenleving van vandaag betekenen? En valt dat op een of andere manier te rijmen met het klassiek-gereformeerde perspectief op Gods genade en verkiezing? Deze vragen stelt Pieter Dirk Dekker, jonge theoloog met een ...
Jan Scheele-Goedhart
'Maar aan wiens kant sta jij dan?'
Cultuur & geloof Column

'Maar aan wiens kant sta jij dan?'

07 juni 2024
Terwijl ik dit schrijf is het volop lente, maar een deel van het jaar haal ik het zonlicht uit een stopcontact.
Vonne van der Meer
54 Mozes
Goede gesprekken Mozes

‘Ik ben nog steeds afhankelijk van de liefde van anderen’

07 juni 2024
Anton Philips beproefde ooit zijn geluk in het bekende familiebedrijf, maar hij zat er totaal niet op zijn plek. Inmiddels is hij met 92 jaar misschien wel de oudste loopbaan- en relatiecoach van Nederland. ‘Mijn angst is dat mensen mij niet aardig vinden.’
Sjoerd Wielenga
60 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik deed gewoon wat op mijn pad kwam’

07 juni 2024
Kees van Groningen (1943) is praktisch ingesteld en maakte met die insteek ook zijn levenskeuzes. Maar geloofskeuzes zijn niet altijd praktisch van aard en daarmee bepaald niet eenvoudig, ervaart Kees. “Ik geloof dat God ons de ruimte geeft om sommige mysteries te aanvaarden als mysterie.”
Wilfred Hermans
Scherm­afbeelding 2024-06-07 om 08.29.22
Nederlandse politiek

De Oude Koers - Het asokabinet

07 juni 2024
‘De 7 pijnpunten van het asokabinet’ kopte cv•koers in april 2011. Op de cover prijkte een foto van het voltallige kabinet, dat op 14 oktober 2010 was geïnstalleerd. cv•koers maakte zich er druk over dat de kwetsbare groepen in de samenleving de dupe worden van het kabinet-Rutte (VVD en ...
Sjoerd Wielenga

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.