2024nr04
Magazine 2024

2024nr04

Onderzoek na onderzoek wijst uit: de smartphone maakt ons leven leeg en ongelukkig. En vooral dat van jonge generaties. Tijd om eens onbarmhartig in de spiegel te kijken. Wat gebeurt er met onze kinderen, als we niet bereikbaar zijn? Wat zijn de gevolgen voor mentale gezondheid, leerprestaties, gezinsgeluk? Wat zeggen de feiten, wat zeggen de cijfers? Ook in dit nummer: Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig midden in de nacht berichtjes van jongeren die denken aan zelfdoding. Ze vindt het verdrietig dat er soms pas wat lijkt te gebeuren wanneer er slachtoffers vallen. In een interview vertelt Matthea Westerduin welke stemmen door de christelijke theologie het zwijgen zijn opgelegd en wat die ons te zeggen hebben.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Papa, gij zijt die man
Column

Papa, gij zijt die man

09 mei 2024
Een van de mooiste adviezen over opvoeding kreeg ik van George Ingen Housz. Een bijna honderd jaar oude ex-jezuïet, die ik eens interviewde voor dit blad.
Felix de Fijter
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas
8 17 Verlos ons van de smartphone

En verlos ons van de smartphone

09 mei 2024
Onderzoek na onderzoek wijst uit: de smartphone maakt ons leven leeg en ongelukkig. En vooral dat van jonge generaties. Tijd om eens onbarmhartig in de spiegel te kijken.
Felix de Fijter
Pinksteren viert de kracht in ieder van ons om verandering te brengen
Column

Pinksteren viert de kracht in ieder van ons om verandering te brengen

09 mei 2024
In sommige kringen wordt Pinksteren nogal eens aangegrepen om religie commercieel te maken en er enkel eigen gewin uit te halen, ziet Samuel Lee. Maar Pinksteren daagt ons juist uit om de kracht van de liefde te ontketenen, zegt hij.
Samuel Lee
22 Mulder Smilde - beter Welkom in Zwitserland!
Goede gesprekken

De smartphone is god geworden die als eerste onze aandacht vraagt

09 mei 2024
Eén op de drie Nederlanders wil liever nooit meer seks hebben dan nooit meer een smartphone gebruiken. We lijken vergroeid met het toestel. Schrijvers Frank Mulder en Arend Smilde zijn geheelonthouder. Ze pleiten voor het recht om offline te zijn. "Als een schep zand in de machine."
Jannes van Roermund
26 Matthea Westerduin, Utrecht - Foto Niek Stam-0283
Goede gesprekken

Christelijke theologie is cruciaal geweest in de geschiedenis van witheid en racisme

09 mei 2024
Van huis uit krijgen we allemaal een versie van de geschiedenis mee die ons diepgaand beïnvloedt. Door die bril kijken we naar de wereld, naar Joden, moslims, Palestijnen, nazaten van slaafgemaakten en naar onszelf. Dat beïnvloedde mede de theologie. Matthea Westerduin deed promotieonderzoek naar ...
Arie Kok
Yo bro, niet nog woester worden, maar ik ben Theoloog des Vaderlands
Column

Yo bro, niet nog woester worden, maar ik ben Theoloog des Vaderlands

09 mei 2024
De jongen die voor me loopt, is totaal opgefokt. Steeds zoekt hij iemand op om te provoceren en binnen no time krijg je klappen. Hij scheldt plat-Spakenburgse schuttingtaal. Een vriend temt hem, min of meer.
Kees van Ekris
‘Stilte-is-als-rugby.-Bam
Goede gesprekken

‘Stilte is als rugby. Bám!'

09 mei 2024
Jasper van der Kolk – vader van drie tieners, veranderkundige en integratief therapeut – is vanochtend tot geloof gekomen. "Ontwaken uit de hardnekkige illusie van mijn ego dat ik mezelf moet redden, dat moet minstens één keer per dag gebeuren."
Wilfred Hermans
Familie: een gevaarlijk goed
Column

Familie: een gevaarlijk goed

09 mei 2024
Aandacht vragen voor het mysterie van familie zou juist in tijden van crisis en druk weleens belangrijk kunnen zijn.
Petruschka Schaafsma
Een-fenomenaal-debuut
Boeken

Een fenomenaal debuut

09 mei 2024
Het is bekend dat Joden die de kampen overleefd hadden bij hun terugkeer in Nederland niet bepaald met open armen ontvangen werden. Ongemak en onwil waren vaak hun deel. Hun huis werd door anderen bewoond, in bewaring gegeven huisraad was ingepikt door zogenaamd welwillende buren. Marga Minco ...
Arie Kok
‘Zalig-zijn-de-stompzinnigen-van-geest
Boeken

‘Zalig zijn de stompzinnigen van geest’

09 mei 2024
Deze week heb ik me op de hogeschool waar ik werk kwaad gemaakt over het feit dat we studenten geen cijfers meer mogen geven, maar alleen een onvoldoende, voldoende of goed. ‘Waar maakt u zich druk over’, vroeg een student me. ‘Bij een andere hogeschool in het zuiden krijgen studenten geen ...
Hendrie van Maanen
Een-klootzakje-in-de-zaak
Boeken

Een klootzakje in de zaak!

09 mei 2024
In deze wankelmoedige tijden verschijnen er verschillende pamfletten, schotschriften en essays waarin het gebeuren wordt geduid, en tastend een weg gewezen. De meest opmerkelijke titel uit deze stapel is: Filosofie van de kroeg van Hans Schnitzler.
Arie Kok
Door-afstand-te-nemen-kwam-ik-dichter-bij-mijn-vader
Boeken

Door afstand te nemen, kwam ik dichter bij mijn vader

09 mei 2024
Corien van Zweden schreef een boek over haar vader Kees, Het geloof van mijn vader. Waarom hield de oorlog hem zo bezig, en de vraag naar God? Welke rol speelde de arrestatie van haar opa Jaap hierin?
Arie Kok
In-de-crisis-leert-de-kerk-weer-te-wachten-op-God
Boeken

In de crisis leert de kerk weer te wachten op God

09 mei 2024
Het zou zo maar eens kunnen zijn dat we met een geseculariseerd verhaal naar de kerk kijken, zeggen Andrew Root en Blair Bertrand in hun boek Wachten op God.
Jan Martijn Abrahamse
Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Ik-zag-mijn-man-en-kleinkind-in-de-hemel-samen-wandelen.-Dat-troostte-me-enorm
Goede gesprekken Levensdagen

'Ik zag mijn man en kleinkind in de hemel samen wandelen. Dat troostte me enorm'

09 mei 2024
Jannie Lekkerkerker (1939) staat nog midden in het leven. Haar jeugdige uitstraling verraadt levenslust. Niettemin mist ze haar maatje, vooral op zondag, en als de dag ten einde is. “Ik sprak mezelf streng toe: je zegt toch altijd dat je op de Heer vertrouwt? Laat het dan zien, doe die deur op ...
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.