Magazine 2024
2024nr04
Onderzoek na onderzoek wijst uit: de smartphone maakt ons leven leeg en ongelukkig. En vooral dat van jonge generaties. Tijd om eens onbarmhartig in de spiegel te kijken. Wat gebeurt er met onze kinderen, als we niet bereikbaar zijn? Wat zijn de gevolgen voor mentale gezondheid, leerprestaties, gezinsgeluk? Wat zeggen de feiten, wat zeggen de cijfers? Ook in dit nummer: Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig midden in de nacht berichtjes van jongeren die denken aan zelfdoding. Ze vindt het verdrietig dat er soms pas wat lijkt te gebeuren wanneer er slachtoffers vallen. In een interview vertelt Matthea Westerduin welke stemmen door de christelijke theologie het zwijgen zijn opgelegd en wat die ons te zeggen hebben.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Column
Papa, gij zijt die man
09 mei 2024Een van de mooiste adviezen over opvoeding kreeg ik van George Ingen Housz. Een bijna honderd jaar oude ex-jezuïet, die ik eens interviewde voor dit blad.
Column
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
09 mei 2024Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Cultuur & geloof
En verlos ons van de smartphone
09 mei 2024Onderzoek na onderzoek wijst uit: de smartphone maakt ons leven leeg en ongelukkig. En vooral dat van jonge generaties. Tijd om eens onbarmhartig in de spiegel te kijken.
Column
Pinksteren viert de kracht in ieder van ons om verandering te brengen
09 mei 2024In sommige kringen wordt Pinksteren nogal eens aangegrepen om religie commercieel te maken en er enkel eigen gewin uit te halen, ziet Samuel Lee. Maar Pinksteren daagt ons juist uit om de kracht van de liefde te ontketenen, zegt hij.
Goede gesprekken
De smartphone is god geworden die als eerste onze aandacht vraagt
09 mei 2024Eén op de drie Nederlanders wil liever nooit meer seks hebben dan nooit meer een smartphone gebruiken. We lijken vergroeid met het toestel. Schrijvers Frank Mulder en Arend Smilde zijn geheelonthouder. Ze pleiten voor het recht om offline te zijn. "Als een schep zand in de machine."
Goede gesprekken
Christelijke theologie is cruciaal geweest in de geschiedenis van witheid en racisme
09 mei 2024Van huis uit krijgen we allemaal een versie van de geschiedenis mee die ons diepgaand beïnvloedt. Door die bril kijken we naar de wereld, naar Joden, moslims, Palestijnen, nazaten van slaafgemaakten en naar onszelf. Dat beïnvloedde mede de theologie. Matthea Westerduin deed promotieonderzoek naar ...
Column
Yo bro, niet nog woester worden, maar ik ben Theoloog des Vaderlands
09 mei 2024De jongen die voor me loopt, is totaal opgefokt. Steeds zoekt hij iemand op om te provoceren en binnen no time krijg je klappen. Hij scheldt plat-Spakenburgse schuttingtaal. Een vriend temt hem, min of meer.
Goede gesprekken
‘Stilte is als rugby. Bám!'
09 mei 2024Jasper van der Kolk – vader van drie tieners, veranderkundige en integratief therapeut – is vanochtend tot geloof gekomen. "Ontwaken uit de hardnekkige illusie van mijn ego dat ik mezelf moet redden, dat moet minstens één keer per dag gebeuren."
Column
Familie: een gevaarlijk goed
09 mei 2024Aandacht vragen voor het mysterie van familie zou juist in tijden van crisis en druk weleens belangrijk kunnen zijn.
Boeken
Een fenomenaal debuut
09 mei 2024Het is bekend dat Joden die de kampen overleefd hadden bij hun terugkeer in Nederland niet bepaald met open armen ontvangen werden. Ongemak en onwil waren vaak hun deel. Hun huis werd door anderen bewoond, in bewaring gegeven huisraad was ingepikt door zogenaamd welwillende buren. Marga Minco ...
Boeken
‘Zalig zijn de stompzinnigen van geest’
09 mei 2024Deze week heb ik me op de hogeschool waar ik werk kwaad gemaakt over het feit dat we studenten geen cijfers meer mogen geven, maar alleen een onvoldoende, voldoende of goed. ‘Waar maakt u zich druk over’, vroeg een student me. ‘Bij een andere hogeschool in het zuiden krijgen studenten geen ...
Boeken
Een klootzakje in de zaak!
09 mei 2024In deze wankelmoedige tijden verschijnen er verschillende pamfletten, schotschriften en essays waarin het gebeuren wordt geduid, en tastend een weg gewezen. De meest opmerkelijke titel uit deze stapel is: Filosofie van de kroeg van Hans Schnitzler.
Boeken
Door afstand te nemen, kwam ik dichter bij mijn vader
09 mei 2024Corien van Zweden schreef een boek over haar vader Kees, Het geloof van mijn vader. Waarom hield de oorlog hem zo bezig, en de vraag naar God? Welke rol speelde de arrestatie van haar opa Jaap hierin?
Boeken
In de crisis leert de kerk weer te wachten op God
09 mei 2024Het zou zo maar eens kunnen zijn dat we met een geseculariseerd verhaal naar de kerk kijken, zeggen Andrew Root en Blair Bertrand in hun boek Wachten op God.
Column
Het nieuwe leven
09 mei 2024Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Nederlandse politiek
Mozes
‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’
09 mei 2024Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Goede gesprekken
Levensdagen
'Ik zag mijn man en kleinkind in de hemel samen wandelen. Dat troostte me enorm'
09 mei 2024Jannie Lekkerkerker (1939) staat nog midden in het leven. Haar jeugdige uitstraling verraadt levenslust. Niettemin mist ze haar maatje, vooral op zondag, en als de dag ten einde is. “Ik sprak mezelf streng toe: je zegt toch altijd dat je op de Heer vertrouwt? Laat het dan zien, doe die deur op ...