DNK 01-2024 COVER
Magazine 2024

2024nr01

Een volledig vernieuwde De Nieuwe Koers deze maand. Met de introductie van nieuwe commentatoren Rik Peels en Heleen Murre-van den Berg. En Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris vertelt een jaar lang met een maandelijkse column over zijn belevenissen. Op de cover het centrale verhaal van dit nummer; over het antisemitisme van de 21e eeuw. Waarom steekt het zo snel en zo makkelijk de kop op? Waarom is er bij elke (wereldwijde) crisis een toename van antisemitisme? Wat merkt de Joodse gemeenschap er in Nederland van? En welke lijnen lopen er naar het christendom. Verder goede gesprekken met geestelijk verzorger Marije Roeleveld (26), die zelf chronisch ziek is, NWO-voorzitter Marcel Levi en predikant Hilde Graafland, over geloven in de krimpende kerk van Noord-Friesland.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

0_Peaceful Johann Sebastian Bach, wearing headphones_esrgan-v1-x2plus (1)

De Nieuwe Koers publiceert Matthäus-podcast

04 maart 2024
Behalve een geniaal componist, toont Johan Sebastian Bach zich met de Matthäus-Passion ook een meesterlijk verhalenverteller. Maar wat bedoelde hij nu echt te zeggen? En wat vertelt zijn magnun opus over zijn diepgewortelde geloof? Bach-expert Klaas Vos neemt je in Mediteren met de Matthäus tot in ...
Felix de Fijter
De held van het verhaal
Column

De held van het verhaal

30 januari 2024
U hebt een bijna volledig vernieuwde De Nieuwe Koers in handen. Het is het product van een traject van bijna een jaar, waarin we gesprekken voerden met trouwe lezers en opzeggers, met journalisten en beelddenkers, met drukkers en fotografen en met elkaar, als kleine kernredactie.
Felix de Fijter
Vier frames die onze kijk op de oorlog in Gaza bepalen
Column

Vier frames die onze kijk op de oorlog in Gaza bepalen

01 januari 2024
Stel. Je bent op een feestje met een paar mensen in gesprek en op een goed moment knipoogt een van hen naar je. Direct probeer je het te begrijpen: wil ze iets communiceren, heeft ze iets in haar oog, is het een tic?
Rik Peels
DNK_Bijplaat02_Antisemitisme

Hoe antisemitisme opnieuw de kop opsteekt

01 januari 2024
De oorlog in Gaza leidt tot een stevige toename van antisemitisme. In Nederland nam het aantal meldingen met ruim 800 procent toe. Wat is het gezicht van hedendaags antisemitisme? Waarom steekt het zo makkelijk en vaak de kop op? En hoe gaat de christelijke gemeenschap ermee om? Negen vragen over ...
Klaas Vos
15 Natascha van Weezel
Goede gesprekken

'Ik word niet meer als Natascha gezien, maar als die Jood'

01 januari 2024
Schrijver en journalist Natascha van Weezel (1986) probeert in het debat over de oorlog in Gaza te pleiten voor vrede en nuance. Maar ze wordt bedreigd, voor kankerzionist uitgemaakt en vrienden van weleer willen haar nu even niet zien. "Zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt."
Felix de Fijter
Waarom Armeense jongeren vechten voor een parkeerplaats in Jeruzalem
Column

Waarom Armeense jongeren vechten voor een parkeerplaats in Jeruzalem

01 januari 2024
Jeruzalem is altijd het brandpunt geweest in de strijd om wie er in het Heilige Land mag wonen. Maar die strijd gaat niet alleen tussen Joden en Palestijnen. Ook de Armeniërs hebben een bijzondere band met de Oude Stad.
Heleen Murre-van den Berg
Elke-ontmoeting-met-iemand-in-nood-is-een-ontmoeting-met-Jezus
Theologie & filosofie

Elke ontmoeting met iemand in nood is een ontmoeting met Jezus

01 januari 2024
Hoe moet je omgaan met de eindeloze stroom leed en misère in de wereld? De Britse theoloog Samuel Wells signaleert vijf veelvoorkomende reacties, die allemaal op hun eigen manier problematisch zijn. En hij vindt een alternatief.
Samuel Wells
We-overschatten-de-existentiele-diepgang-van-ziekte

We overschatten de existentiële diepgang van ziekte

01 januari 2024
In de veertigdagentijd gedenken we Jezus' lijden. Maar kunnen we als gelovigen nog wel met lijden omgaan? Schuilen er lessen in, is God dichterbij – of heeft lijden soms simpelweg geen zin? Theoloog Marije Roeleveld (26) is regelmatig in het ziekenhuis. Als geestelijk verzorger, maar ook als ...
Alain Verheij
Kleinering en kyrie
Column

Kleinering en kyrie

01 januari 2024
Ik fiets naar Amersfoort en ergens na de kazerne, vlak bij een boom, zit een vrouw op de grond. Ze probeert overeind te komen maar dat lukt niet. Ik stop, geef haar een hand en help haar naar een bushokje.
Kees van Ekris
DNR_0031-2
Goede gesprekken

'God zegent ook krimpende kerken. Maar het is soms wel moeilijk om dat te geloven'

01 januari 2024
"Als God niet komt," zegt dominee Hilde Graafland, "als Hij het niet doet, dan gaat het hier ten onder. Wij kunnen de kerk niet hooghouden. God moet het doen. En ik denk ook dat Hij dat kan."
Felix de Fijter
Alleen het kind kan scheppen
Column

Alleen het kind kan scheppen

01 januari 2024
Eenenzeventig jaar na de dood van Martinus Nijhoff moet ik denken aan een van zijn beroemdste en meest fascinerende gedichten, ‘Het kind en ik’.
Willem Maarten Dekker
Het-politieke-spinnenweb-of-de-diepere-wereld-net-hoe-je-het-wilt-noemen
Boeken

Het politieke spinnenweb, of de diepere wereld, net hoe je het wilt noemen

01 januari 2024
De literatuur van eigen bodem lijkt er soms wel patent op te hebben: het persoonlijke verhaal waarin de eigen problematiek, vaak semiautobiografisch, de hoofdrol speelt. Seksualiteit, identiteit, misbruik, verlies van een dierbare, het dagboek van een familielid, we maken er graag literatuur van.
Arie Kok
Buig-nooit-voor-het-lot
Boeken

Buig nooit voor het lot

01 januari 2024
In een tijd waarin het leven in vrede met het jaar minder vanzelfsprekend wordt, is het verstandig af en toe een gerijpt boek over de verschrikkingen van een oorlog ter hand te nemen. Onbepaald door het lot van Imre Kertész, de Hongaars-Joodse schrijver en Nobelprijswinnaar die drie ...
Frans Willem Verbaas
‘Zelfreflectie-De-boom-in
Boeken

‘Zelfreflectie? De boom in!’

01 januari 2024
De eerste editie van de Wilders-biografie verscheen al in 2010. Politicoloog Meindert Fennema gaf het de ondertitel: Tovenaarsleerling, net als de uitgebreide editie van 2016.
Arie Kok
Extremisten-lijken-meer-op-ons-dan-ons-lief-is
Boeken

Extremisten lijken meer op ons dan ons lief is

01 januari 2024
Filosoof en theoloog Rik Peels geeft leiding aan een internationaal onderzoek naar extremisme en radicalisering. In De extremist en de wetenschapper, het boek bij zijn oratie als hoogleraar, praat hij ons bij.
2024nr01
Effectief-getuigen-hoe-bekeer-je-iemand-tot-het-christendom
Boeken

Effectief getuigen: hoe bekeer je iemand tot het christendom?

01 januari 2024
Je geloof delen met anderen, zeker wanneer het andersgelovigen betreft, valt niet mee. Anderen proberen te overtuigen van jouw geloof lijkt vandaag al helemaal problematisch. Benno van den Toren en Kang-San Tan doen in dit boek voor hoe dit toch kan.
Jan Martijn Abrahamse
Verentooi
Column

Verentooi

01 januari 2024
Verkiezingsdag. In de ochtendkrant lees ik een stuk dat niets met de Tweede Kamerverkiezingen te maken heeft, maar alles met een keuze.
Vonne van der Meer
Niemand-zit-te-wachten-op-een-supergenuanceerd-verhaal
Goede gesprekken Mozes

'Niemand zit te wachten op een supergenuanceerd verhaal'

01 januari 2024
Marcel Levi is misschien wel de bekendste dokter van Nederland. Tijdens de coronapandemie zwaaide hij de scepter over ziekenhuizen in Londen. En wie weet wordt hij ooit nog eens volksgezondheidminister. 'Ik zou dat niet ervaren als promotie, meer als corvee.'
Sjoerd Wielenga
DSC06404
Goede gesprekken Levensdagen

‘God is alles voor mij, mijn hele hebben en houden’

01 januari 2024
Marga Uilenberg-Bos (1929) is niet het type dat graag stilzit – tenzij ze een bolletje wol en breinaald in de hand heeft. Ze handwerkt niet voor zichzelf, maar voor het goede doel. Hoe ze de hemel voor zich ziet? “Als er maar breiwol is, want dan kan ik breien.”
Wilfred Hermans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.