DNK 10-2023 cover
Magazine 2023

2023nr10

In de kerk van Fleming Rutledge, midden in de kerstdrukte van New York, is het binnen donker en sober. En zo hoort het ook, vindt ze. Want Kerst komt te midden van de diepste duisternis. Gelet op de actualiteit, is dat een accurate observatie. Als redactie hadden we op een of andere manier ook niet zo'n zin in een gezellige kersteditie met puzzels en top-tienlijstjes. Dus vergeef ons, het is een nummer zonder al te veel toeters en bellen - een beetje de kerk van Fleming Rutledge, maar dan op papier. Het aardige is, dat als je eenmaal de bank inschuift, je zomaar naast heel interessante, verrassende en onderhoudende mensen kunt belanden. Van wie je wat kunt leren, je heilzaam aan kunt ergeren en met wie je in dialoog kunt treden. Blader dit nummer er maar op na.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Donder op met je kerstdiner
Column

Donder op met je kerstdiner

14 december 2023

Felix de Fijter
Vrede met scherpe randen
Theologie & filosofie Column

Vrede met scherpe randen

14 december 2023
De oorlog tussen Hamas en Israël heeft bij veel mensen diepe emoties losgemaakt, een kettingreactie van oergevoelens opgeroepen. Van ontdekking naar reactie, van schok naar afschuw, van oordeel naar woede, van woede naar razernij.
Samuel Wells
Zijn mensenrechten van de antichrist?
Column

Zijn mensenrechten van de antichrist?

14 december 2023
Samuel Lee pleit ervoor dat kerken zich meer verbinden met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, als een startpunt voor het in praktijk brengen van de christelijke geloofsovertuiging. 'Tijdens de wijding van predikanten en diakenen lezen wij niet alleen de leerstellingen van de kerk, ...
Samuel Lee
Vraag-je-deze-advent-eens-af-hoe-je-het-kwaad-een-stevige-beuk-kunt-verkopen
Goede gesprekken

Fleming Rutledge: 'Bedenk deze advent hoe je het kwaad een stevige beuk kunt uitdelen'

14 december 2023
De wereld is een slagveld tussen goed en kwaad, zegt de 86-jarige episcopaalse priester Fleming Rutledge. En als we niet oppassen, laten we de tegenstander veel te veel terrein winnen. Met advent realiseren we ons dat het ooit helemaal licht zal zijn, en spannen we ons nu alvast in om zelf een ...
Alain Verheij
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
Je-gezicht-is-nu-van-Mij

Je gezicht is nu van Mij

14 december 2023
Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde software die op basis van één portretfoto je gezicht kan herkennen en daarmee een compleet persoonlijk dossier kan samenstellen. Het boek Je gezicht is nu van ons onderzoekt de implicaties van die ontwikkeling. AI-theoloog Jack Esselink legt uit waarom alle ...
Jack Esselink
Dooi rond Taiwan?
Column

Dooi rond Taiwan?

14 december 2023
Ergens in 1972 vloog ik, vastgegespt in een militair vrachttoestel, naar (Groot-)Kinmen, ook wel Quemoy genoemd. Het eiland, kleiner dan Schiermonnikoog, werd aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 door zo’n negenduizend troepen van Mao Tse-toeng aangevallen. Mao wilde de naar Taiwan ...
Aad Kamsteeg
En-waar-heb-je-toen-moed-uit-geput
Goede gesprekken

'En waar heb je toen moed uit geput?' 'Uit Gods Woord. Wat dacht je dan?'

14 december 2023
Het geloof van Gerrit de Fijter begon toen-ie met blokjes zat te spelen. Op het kleed, thuis, bij de kachel. Terwijl z'n vader het orgel bespeelde. En zong dat de ramen ervan trilden. "Dat doe jij toch ook, neem ik aan? Zingen, met je kinderen?"
Felix de Fijter
Getuigen, terugtrekken of spotten
Column

Getuigen, terugtrekken of spotten

14 december 2023
De christelijke politiek heeft vorige maand een gevoelige nederlaag geleden. CDA, CU en SGP zijn samen nog goed voor 11 zetels. In 2006 haalden ze er nog 49. We lijken nu eindelijk in een situatie beland waarbij de politieke cijfers die van de secularisatie weerspiegelen.
Willem Maarten Dekker
En-de-klas-is-stil
Boeken

En de klas is stil

14 december 2023
Jan van Mersbergen leerde ik kennen toen ik zijn boek Naar de overkant van de nacht (2012) las, over carnaval in Venlo. Sindsdien kijk ik in het vroege voorjaar met andere ogen naar de feestende dorpelingen in het naburige katholieke dorp.
Arie Kok
9789023961383_frontcover_original-320x510.jpg
Boeken

Het gekluisde leven van Suster Bertken

14 december 2023
Dominee-schrijver Frans Willem Verbaas publiceerde al zeer gewaardeerde romans over Calvijn, Barth en Augustinus. Voor Suster Bertken gaat hij terug naar het Utrecht van de middeleeuwen.
Marie Verheij
45 Auteursinterview
Boeken

‘Ik hoop dat veiligheid en liefde toenemen’

14 december 2023
Verschillen in opvattingen over seksualiteit, vooral als het om een andere geaardheid gaat, kunnen in de kerk zomaar tot tweespalt leiden. De Amsterdamse voorganger Joël Boertjens dacht: dat moet beter kunnen. Hij schreef er een boek over.
Redactie De Nieuwe Koers
Altijd-die-lege-kerk-altijd
Boeken

Altijd die lege kerk, altijd

14 december 2023
‘Het regent en het is november’, dichtte J.C. Bloem een kleine eeuw geleden al, alsof hij 2023 had voorzien. Met een variant op de slotregel: ‘altijd die lege kerk, altijd’. Drie dominees proberen in twee boeken zich tot die realiteit te verhouden.
Jan Scheele-Goedhart
Op zoek naar de overweldigende ervaring
Column

Op zoek naar de overweldigende ervaring

14 december 2023
Als de Duitse schrijfster Dörte Hansen weer een boek publiceert, en het is vertaald in het Nederlands, dan wil ik het altijd meteen kopen.
Nels Fahner
De-natuur-blijkt-niet-zo-idyllisch-als-gehoopt
Film

De natuur blijkt niet zo idyllisch als gehoopt

14 december 2023
Een jonge man, genaamd Will Andrews, verlaat eind negentiende eeuw de universiteit van Harvard. Zijn plan is te ontdekken hoe het leven echt in elkaar steekt en beter zicht te krijgen op wie hij zelf is.
Jaap-Harm de Jong
De-bekering-moet-van-twee-kanten-komen
Goede gesprekken

Waarom moslimextremisten zich tot het christendom bekeren

14 december 2023
Wat beweegt een moslimextremist in het Midden-Oosten zich te bekeren tot het christendom? Een van de factoren is de verrassende vriendelijkheid die ze bij christenen tegenkomen, ontdekte Scott Gustafson in zijn promotieonderzoek. "Langetermijnverandering kan alleen voortkomen uit empathie en ...
Rimme Mastebroek
58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
‘Mijn-vader-is-een-mooie-figuur-om-te-missen-het-staat-hem-wel-goed
Goede gesprekken

Daan Heerma van Voss: ‘Mijn vader is een mooie figuur om te missen, het staat hem wel goed’

14 december 2023
In zijn nieuwe roman Geen vaarwel vandaag laat Daan Heerma van Voss zijn hoofdpersoon Oskar sterven op Schiphol, ergens tussen gates D12 en D14. De dagen erna moeten Oskars drie kinderen en hun moeder zich tot elkaar zien te verhouden. ‘De familie is je kern, ook als je die probeert te ...
Arie Kok
‘God-is-een-God-van-verrassingen.-Ineens-is-Hij-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘God is een God van verrassingen. Ineens is Hij er’

14 december 2023
Mirjam den Boer-Neele (1940) wilde alles uit het leven halen wat erin zat. En daarvoor moest ze de christelijke bubbel uit, dacht ze. Sinds ze tot geloof kwam, leeft ze met één been in de hemel. “Ik leef naar iets tóé, naar iets wat eeuwig en volmaakt is.”
Wilfred Hermans
Religieuze verlegenheid
Column

Religieuze verlegenheid

14 december 2023
Vijf jaar geleden schreef ik mijn eerste column voor dit blad; een of twee jaar daarvoor had ik mijn religieuze verlegenheid overwonnen, en stond ik op een borrel van dagblad Trouw.
Stephan Sanders
Kerk-theologie-en-de-kolonien
Boeken

Kerk, theologie en de koloniën

14 december 2023
Theoloog Gijsbertus Voetius drukte in de zeventiende eeuw zijn stempel op zendingsmissies in de voormalige koloniën. Dat werkt Henk van Rinsum uit in Universiteit Utrecht en koloniale kennis. Niet dat je ervan opkijkt, bekeringsdrang was zeventiende-eeuwse gereformeerden niet vreemd, maar het maakt ...
Arie Kok
Gepasseerd-station
Boeken

Gepasseerd station

14 december 2023
Een antwoord op de grote vragen van het leven, waarin wetenschap en literatuur samenkomen. Die belofte stemt hoopvol. Zou in dit boek wellicht de uitgekauwde tegenstelling tussen wetenschap en religie overstegen kunnen worden?
André Groenendijk
De-blik-omhoog-gericht
Film

De blik omhoog gericht

14 december 2023
Het leven in een grote stad is al decennialang een onuitputtelijke bron van inspiratie voor filmmakers. Voor zijn nieuwste film trok de 78-jarige meestercineast Wim Wenders (Der Himmel über Berlin en Paris, Texas), met zijn nieuwsgierigheid naar het alledaagse leven, dit keer naar Tokio.
Joël Friso
Schoonheid-uit-leed-en-lelijkheid
Film

Schoonheid uit leed en lelijkheid

14 december 2023
Het Spook van de Opera uit de musical van Andrew Lloyd Webber staat erom bekend zijn ware, mismaakte gezicht te verbergen. De inmiddels vergeten operacomponist Josef Mysliveček droeg in de winter van zijn leven een vergelijkbaar masker. Deze musicus uit Praag kreeg de bijnaam 'de Bohemien'.
Michiel van Hout
Klanksfeer-van-ingehouden-verwondering
Muziek

Klanksfeer van ingehouden verwondering

14 december 2023
Marc-Antoine Charpentier is de kerstcomponist par excellence, stelt het boekje bij deze toprelease van Ensemble Correspondances. Die faam dankt de 17e-eeuwer met name aan het voor kerstnacht bestemde Messe de Minuit, de kern van het programma.
Martin Toet
Subtiele-elektronische-pop-met-poetische-teksten
Muziek

Subtiele elektronische pop met poëtische teksten

14 december 2023
Janine (Beens) debuteerde in 2012 met een indrukwekkend soulvol naar haarzelf genoemd album waarop ze nummers zong die doordacht waren opgebouwd. Bij ieder lied kroop de stem van Janine dieper onder je huid.
Johan Bakker
Hapklare-brokken-worden-eenkleurige-pap
Muziek

Hapklare brokken worden eenkleurige pap

14 december 2023
Hoeveel vliegen kun je in één klap slaan? Lifesongs lijkt de vraag als uitdaging te zien. Het dubbelalbum (21 songs!) viert twee decennia aan Casting Crowns-klassiekers. Een ‘greatest hits’ dus … met een paar twists.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.