2023nr09
Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker in dit nummer. "Wie om vrede bidt zonder vrede te stichten, staat aan de verkeerde kant."
Hoe dat vrede stichten eruit zou kunnen zien, verkent Folkert de Jong, naar aanleiding van de burgerlijke ongehoorzaamheid van bijvoorbeeld Christian Climate Action op de A12. Avondmaal vieren op de snelweg, mensen dopen met het water uit een waterkanon? Gaat dat niet wat ver? Of is dat juist de radicaliteit die van christenen gevraagd wordt?
En verder in dit nummer nemen we een diepe duik in de gereformeerde gezindte. Want Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand?
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Ons mede-lijden gaat nooit verloren
09 november 2023Een vriend van me vertelde over een gesprek dat hij voerde met een kennis die het nieuws niet meer volgde. Het viel ’m te zwaar, hij werd er angstig van. Zelfs de kerk ging hij mijden, omdat het ook in de diensten steeds vaker ging over lijden, oorlog en geweld.
Hoe je wel en niet kunt helpen
09 november 2023Ons huishouden nam Oekraïense vluchtelingen in huis. En we hadden geen idee hoe dat zou aflopen.
Gaza of Tel Aviv: menselijke pijn en lijden zijn universeel
09 november 2023De huidige, complexe conflicten delen de wereld op in een 'wij' en 'zij'. Maar we moeten niet vergeten dat menselijke pijn en lijden universeel zijn. We kunnen het ene leed niet boven het andere stellen, maar zijn juist geroepen met ieders wonden mee te voelen en vredestichters te zijn, zegt Samuel ...
Waarom de belangen van de Palestijnen niet langer genegeerd moeten worden
09 november 2023Waarheen beweegt zich het Midden-Oosten, met Israël steeds als centrale spanningshaard? Die vraag hangt samen met wereldwijde onzekerheid: hoe past de huidige crisis rond Gaza in de confrontatie tussen de supermachten?
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
09 november 2023Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
09 november 2023Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.
Christenen zijn niet geroepen om alles te begrijpen
09 november 2023Ik zag deze week, via de podcast van het Reformatorisch Dagblad, een indrukwekkend interview met dr. Jack Sara, directeur van het Bethlehem Bible College. Dominee Sara verwoordde de uitzichtloze situatie van het Palestijnse volk. Kansloos gevangen in de Gazastrook, langzaam gewurgd op de Westbank, ...
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?
09 november 2023Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Almere zal zijn geheim niet prijsgeven
09 november 2023In Cassandra verdiept Niña Weijers zich in de zaak rond de verdwijning van Cassandra van Schaijk in 2007.
Roman van grote poëtische allure
09 november 2023Vanaf de eerste bladzijde van de roman Dit andere paradijs is het zonneklaar: de gelauwerde Amerikaanse schrijver Paul Harding (1967) schiep een meesterwerk.
‘Je kon onder, naast of boven de bomen wonen’
09 november 2023Met Totale ruimte schreef antropoloog Annette Jansen literaire non-fictie over architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981). Hoe je anders naar het beton van de wederopbouw kunt kijken.
Gelovig en creatief in gesprek met andersdenkenden
09 november 2023Een hernieuwd, gematigder, maar nog dynamischer geloof. Dat is wat theoloog en anglicaans priester Samuel Wells ons met zijn nieuwe boek Kleiner geloof grotere God belooft. Een opgefrist christelijk verhaal dat voor hedendaagse christenen en tijdgenoten leefbaarder is.
De waarheid liegen
09 november 2023Schrijvers scheppen een wereld die waarachtig lijkt en misschien wel is. Ze schrijven over een dominee die alles achterstevoren zegt (Dahl), een pedofiel van wie je gaat houden (Nabokov), een paard met menselijke trekjes (Van Mersbergen). Ze scheppen niet alleen hun personages, maar laten hen ook ...
Zijn de diermensen monsters of wezens?
09 november 2023De wereld waar vader François en zijn zoon Émile zich aan het begin van Le règne animal bevinden, bestaat uit niks anders dan stilstaand blik. Op beide weghelften is file en dus ruziën de twee samen wat over de zak chips die Émile leegeet.
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Klaas Vos: 'Voor al onze klootzakkerigheid is Hij gekomen'
09 november 2023Met het lijf van Klaas Vos gaat het niet best. Maar sinds hij weer psalmen kan zingen in de Oude Kerk van Huizen, lijkt het wel alsof de cirkel van zijn leven rond is. "Gij zijt verlost, God heeft u welgedaan. Dat ervaar ik elke keer weer. En daar ben ik dan steeds weer een beetje ontroerd over."
‘Ik ben een wereldwonder, hoor’
09 november 2023Volgend jaar is Gerrit Karssenberg (1924) een eeuw oud – hij kan ’t zelf nauwelijks geloven. Het leeuwendeel van die bijna honderd jaar ging op aan uitdelen van wat hemzelf toebedeeld is. “Ik heb me zelf een beetje vervolgd, een vluchteling, gevoeld; daarom heb ik altijd een hart gehad voor ...
Toen de verwarming aanging, kwamen de tranen
09 november 2023Sinds een paar jaar heeft het hofje waar ik woon een nieuw verwarmingssysteem. De radiatoren kregen slimme, energiebesparende knoppen. Allemaal aangesloten op een slimme ketel. Nooit een handleiding gezien, want het slimme bestond er juist uit dat het ding beter dan gebruikers en huismeester weet ...
Snijbloemengeloof
09 november 2023Vorig jaar publiceerde Esther van Fenema het boek Het verlaten individu, waarin ze op basis van onder andere haar ervaring als psychiater de hoofdzonden van onze tijd beschrijft.
De familie van ‘het grote werk’
09 november 2023Ooit deelde ik op een christelijke conferentie een kamer met Guus Kessler, 78. Hij was zendeling, en nazaat van een steenrijke Shellfamilie, bleek later. De erfenis was belegd in vastgoed dat zendingsorganisaties goedkoop huurden.
Een film met oog voor de kleine dingen, maar weinig diepgang
09 november 2023Een nieuwe dag ontluikt. Al zou het zomaar het einde van een dag kunnen zijn, want de eerste beelden van dit kustplaatje in Georgië zijn geschoten in prachtig zwart-wit.
De Albanese versie van Jeanne d'Arc
09 november 2023The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.
Een enthousiaste gids voor hedendaagse muziek
09 november 2023Het verhaal van Orpheus en Euridice heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Muzikant Orpheus probeert zijn overleden vrouw Euridice terug te halen uit de onderwereld, maar slaagt daar uiteindelijk niet in.
Schommelen tussen genieten en gedogen
09 november 2023Het is de huidige trend: nieuwe versies van andermans repertoire opnemen om een lied in herkenbare vorm nieuw leven in te blazen.
Ierse en Noorse improvisaties over Nederlandse geluidscollages
09 november 2023Minco Eggersman ontpopte zich de laatste jaren tot een succesvol filmcomponist. Op 29 september won hij op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film De man uit Rome van Jaap van Heusden.