Cover
Magazine 2023

2023nr09

Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker in dit nummer. "Wie om vrede bidt zonder vrede te stichten, staat aan de verkeerde kant."
Hoe dat vrede stichten eruit zou kunnen zien, verkent Folkert de Jong, naar aanleiding van de burgerlijke ongehoorzaamheid van bijvoorbeeld Christian Climate Action op de A12. Avondmaal vieren op de snelweg, mensen dopen met het water uit een waterkanon? Gaat dat niet wat ver? Of is dat juist de radicaliteit die van christenen gevraagd wordt?
En verder in dit nummer nemen we een diepe duik in de gereformeerde gezindte. Want Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand?

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Ons mede-lijden gaat nooit verloren
Column

Ons mede-lijden gaat nooit verloren

09 november 2023
Een vriend van me vertelde over een gesprek dat hij voerde met een kennis die het nieuws niet meer volgde. Het viel ’m te zwaar, hij werd er angstig van. Zelfs de kerk ging hij mijden, omdat het ook in de diensten steeds vaker ging over lijden, oorlog en geweld.
Felix de Fijter
Hoe je wel en niet kunt helpen
Column

Hoe je wel en niet kunt helpen

09 november 2023
Ons huishouden nam Oekraïense vluchtelingen in huis. En we hadden geen idee hoe dat zou aflopen.
Samuel Wells
Gaza of Tel Aviv: menselijke pijn en lijden zijn universeel
Column

Gaza of Tel Aviv: menselijke pijn en lijden zijn universeel

09 november 2023
De huidige, complexe conflicten delen de wereld op in een 'wij' en 'zij'. Maar we moeten niet vergeten dat menselijke pijn en lijden universeel zijn. We kunnen het ene leed niet boven het andere stellen, maar zijn juist geroepen met ieders wonden mee te voelen en vredestichters te zijn, zegt Samuel ...
Samuel Lee
Waarom-de-belangen-van-de-Palestijnen-niet-langer-genegeerd-moeten-worden
Column

Waarom de belangen van de Palestijnen niet langer genegeerd moeten worden

09 november 2023
Waarheen beweegt zich het Midden-Oosten, met Israël steeds als centrale spanningshaard? Die vraag hangt samen met wereldwijde onzekerheid: hoe past de huidige crisis rond Gaza in de confrontatie tussen de supermachten?
Aad Kamsteeg
Dit-is-niet-de-eindtijd
Theologie & filosofie Column

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'

09 november 2023
Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Willem Maarten Dekker
Avondmaal-vieren-op-de-snelweg.-Kun-je-dat-theologisch-eigenlijk-wel-maken
Theologie & filosofie

Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?

09 november 2023
Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.
Folkert de Jong
Christenen zijn niet geroepen om alles te begrijpen
Column

Christenen zijn niet geroepen om alles te begrijpen

09 november 2023
Ik zag deze week, via de podcast van het Reformatorisch Dagblad, een indrukwekkend interview met dr. Jack Sara, directeur van het Bethlehem Bible College. Dominee Sara verwoordde de uitzichtloze situatie van het Palestijnse volk. Kansloos gevangen in de Gazastrook, langzaam gewurgd op de Westbank, ...
Stefan Paas
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok
Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
Almere-zal-zijn-geheim-niet-prijsgeven
Boeken

Almere zal zijn geheim niet prijsgeven

09 november 2023
In Cassandra verdiept Niña Weijers zich in de zaak rond de verdwijning van Cassandra van Schaijk in 2007.
Arie Kok
Roman-van-grote-poetische-allure
Boeken

Roman van grote poëtische allure

09 november 2023
Vanaf de eerste bladzijde van de roman Dit andere paradijs is het zonneklaar: de gelauwerde Amerikaanse schrijver Paul Harding (1967) schiep een meesterwerk.
Hans Ester
‘Je-kon-onder-naast-of-boven-de-bomen-wonen
Boeken

‘Je kon onder, naast of boven de bomen wonen’

09 november 2023
Met Totale ruimte schreef antropoloog Annette Jansen literaire non-fictie over architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981). Hoe je anders naar het beton van de wederopbouw kunt kijken.
Redactie De Nieuwe Koers
Gelovig-en-creatief-in-gesprek-met-andersdenkenden
Boeken

Gelovig en creatief in gesprek met andersdenkenden

09 november 2023
Een hernieuwd, gematigder, maar nog dynamischer geloof. Dat is wat theoloog en anglicaans priester Samuel Wells ons met zijn nieuwe boek Kleiner geloof grotere God belooft. Een opgefrist christelijk verhaal dat voor hedendaagse christenen en tijdgenoten leefbaarder is.
Jan Martijn Abrahamse
De waarheid liegen
Column

De waarheid liegen

09 november 2023
Schrijvers scheppen een wereld die waarachtig lijkt en misschien wel is. Ze schrijven over een dominee die alles achterstevoren zegt (Dahl), een pedofiel van wie je gaat houden (Nabokov), een paard met menselijke trekjes (Van Mersbergen). Ze scheppen niet alleen hun personages, maar laten hen ook ...
Marieke van Meijeren
Zijn-de-diermensen-monsters-of-wezens
Film

Zijn de diermensen monsters of wezens?

09 november 2023
De wereld waar vader François en zijn zoon Émile zich aan het begin van Le règne animal bevinden, bestaat uit niks anders dan stilstaand blik. Op beide weghelften is file en dus ruziën de twee samen wat over de zak chips die Émile leegeet.
Jaap-Harm de Jong
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga
Ik-ben-bevrijd-tot-liefde
Goede gesprekken

Klaas Vos: 'Voor al onze klootzakkerigheid is Hij gekomen'

09 november 2023
Met het lijf van Klaas Vos gaat het niet best. Maar sinds hij weer psalmen kan zingen in de Oude Kerk van Huizen, lijkt het wel alsof de cirkel van zijn leven rond is. "Gij zijt verlost, God heeft u welgedaan. Dat ervaar ik elke keer weer. En daar ben ik dan steeds weer een beetje ontroerd over."
Felix de Fijter
‘Ik-ben-een-wereldwonder-hoor
Levensdagen

‘Ik ben een wereldwonder, hoor’

09 november 2023
Volgend jaar is Gerrit Karssenberg (1924) een eeuw oud – hij kan ’t zelf nauwelijks geloven. Het leeuwendeel van die bijna honderd jaar ging op aan uitdelen van wat hemzelf toebedeeld is. “Ik heb me zelf een beetje vervolgd, een vluchteling, gevoeld; daarom heb ik altijd een hart gehad voor ...
Wilfred Hermans
Toen de verwarming aanging, kwamen de tranen
Column

Toen de verwarming aanging, kwamen de tranen

09 november 2023
Sinds een paar jaar heeft het hofje waar ik woon een nieuw verwarmingssysteem. De radiatoren kregen slimme, energiebesparende knoppen. Allemaal aangesloten op een slimme ketel. Nooit een handleiding gezien, want het slimme bestond er juist uit dat het ding beter dan gebruikers en huismeester weet ...
Désanne van Brederode
Snijbloemengeloof
Boeken

Snijbloemengeloof

09 november 2023
Vorig jaar publiceerde Esther van Fenema het boek Het verlaten individu, waarin ze op basis van onder andere haar ervaring als psychiater de hoofdzonden van onze tijd beschrijft.
Jan Scheele-Goedhart
De-familie-van-‘het-grote-werk
Boeken

De familie van ‘het grote werk’

09 november 2023
Ooit deelde ik op een christelijke conferentie een kamer met Guus Kessler, 78. Hij was zendeling, en nazaat van een steenrijke Shellfamilie, bleek later. De erfenis was belegd in vastgoed dat zendingsorganisaties goedkoop huurden.
Arie Kok
Een-film-met-oog-voor-de-kleine-dingen-maar-weinig-diepgang
Film

Een film met oog voor de kleine dingen, maar weinig diepgang

09 november 2023
Een nieuwe dag ontluikt. Al zou het zomaar het einde van een dag kunnen zijn, want de eerste beelden van dit kustplaatje in Georgië zijn geschoten in prachtig zwart-wit.
Joël Friso
De-Albanese-versie-van-Jeanne-dArc
Film

De Albanese versie van Jeanne d'Arc

09 november 2023
The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.
Michiel van Hout
Een-enthousiaste-gids-voor-hedendaagse-muziek
Muziek

Een enthousiaste gids voor hedendaagse muziek

09 november 2023
Het verhaal van Orpheus en Euridice heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Muzikant Orpheus probeert zijn overleden vrouw Euridice terug te halen uit de onderwereld, maar slaagt daar uiteindelijk niet in.
Hanna Yoo
Ierse-en-Noorse-improvisaties-over-Nederlandse-geluidscollages
Muziek

Schommelen tussen genieten en gedogen

09 november 2023
Het is de huidige trend: nieuwe versies van andermans repertoire opnemen om een lied in herkenbare vorm nieuw leven in te blazen.
Leon van Steensel
Schommelen-tussen-genieten-en-gedogen
Muziek

Ierse en Noorse improvisaties over Nederlandse geluidscollages

09 november 2023
Minco Eggersman ontpopte zich de laatste jaren tot een succesvol filmcomponist. Op 29 september won hij op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film De man uit Rome van Jaap van Heusden.
Johan Bakker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.