2023nr07
Tieners brengen gemakkelijk 8 uur per dag door op TikTok, maar wat ze daar tegenkomen? Ouders en jeugdwerkers hebben nauwelijks een idee. Terwijl er aanwijzingen zijn dat wat ze daar voorgeschoteld krijgen hun identiteits- én geloofsontwikkeling beïnvloedt. De Nieuwe Koers dook het algoritme in om te zien wat tieners zoal in hun feed krijgen. Verder in het septembernummer: een interview met rouwdeskundige Manu Keirse die mensen opnieuw wil leren rouwen, Felix de Fijter pakt zijn serie ‘Geloven in een seculiere tijd’ weer op met Pieter Versloot, en met onze andere serie, Hoopbrengers, nemen we een kijkje in de gevangenis. In Mozes dit keer Lousewies van der Laan, en in Levensdagen blikt Hans Koornstra terug op een aantal belangrijke dagen uit zijn leven.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Ongemak
31 augustus 2023We vonden afgelopen zomer een lieflijk kampeerplekje: aan de rand van een appelboomgaard aan de Normandische kust. De campingbaas kookt er twee keer in de week. Wie wil, schuift aan. En zo troffen we ons aan tafel met een meubelmaker uit Brabant, een ambtenaar van het OM en een voorman van een ...
De les van twintig vuilniszakken
31 augustus 2023Terwijl ik me een weg baande door oude bestanden en foto's, kwam ik drie soorten verdriet tegen.
Cijfers ontmenselijken het menselijke
31 augustus 2023Hoeveel mensen moeten er nog sterven in de Middellandse Zee? Hoeveel deals moeten er nog worden gesloten voordat we beseffen dat we fout zitten en dan pas met een excuus komen als het te laat is?
Manu Keirse: 'Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk van verlies'
31 augustus 2023Rouwexpert Manu Keirse kreeg in Vlaanderen een onderscheiding van de minister-president. Hij had het land opnieuw leren rouwen. Maar dat werk is nog lang niet af, vindt hij zelf. En getuige de volle zalen die hij trekt, klopt die diagnose als een bus. Verdriet is overal, zegt Keirse. "Wandel een ...
Groeien kan niet meer
31 augustus 2023Kan de economie elk jaar blijven groeien? Sinds de Club van Rome in 1972 het rapport ‘Grenzen aan de groei’ publiceerde, komt die vraag met de regelmaat van de klok terug. Ik herinner me de econoom Bob Goudzwaard die ooit in christelijke kring pleitte voor een economie van het genoeg.
Tieners gevangen in de verslavende TikTok-tornado
06 maart 2024Terwijl social media dag na dag een nieuw venster openen naar een wereld vol perfecte plaatjes en eindeloze mogelijkheden, gaat het met de jongere generatie steeds slechter. De impact van social media op de mentale gezondheid en geloofsbeleving van de jongere generatie is complex, en wordt nog ...
'Maria en Jezus zullen tranen huilen. Van olie, en van bloed'
31 augustus 2023We kruipen in de huid van Daan (14). Hoe zien zijn eerste twee uur op TikTok eruit?
Een vrouw van God is 'modest' en staat vroeg op
31 augustus 2023We kruipen in de huid van de fictieve tiener Fleur (14). Hoe zien haar eerste twee uur op TikTok eruit?
Juist in oorlogstijd komt de kerkstrijd in Oekraïne tot een kookpunt
31 augustus 2023Terwijl de bommen vallen en loopgraven worden bevochten, woedt in Oekraïne ook een steeds giftiger kerkstrijd om controle, invloed en onafhankelijkheid.
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
31 augustus 2023Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Joodse broederoorlog
31 augustus 2023Midden oktober is het reces van de Knesset, het Israëlische parlement, voorbij. De Joodse staat heeft dan enkele belangrijke gedenkdagen achter de rug: Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest, Vreugde van de Wet. Hebben die heilige feesten de radicaal nationalistische en ultraorthodoxe ...
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
31 augustus 2023Ik denk dat wij weinig van God ervaren omdat we elkaar onze zonden niet belijden, zegt dominee Pieter Versloot.
Het nutteloze is weggevallen
31 augustus 2023Vroeg of laat leidt een onzichtbare hand mij weer terug naar Gerard Reve. Na de Bijbel word ik het meest getroost door zijn Brieven van een aardappeleter en andere teksten met hun volstrekt unieke mengeling van humor, gekweldheid en religiositeit.
De schrijver is duidelijk verliefd op zijn eigen schepping
31 augustus 2023De Joodse schrijver Abraham Yehoshua (1936-2022) werd in Palestina geboren en stierf in Israël. Hij liet een omvangrijk oeuvre na: romans, verhalen, toneelstukken en essays.
Leg de droom van Martin Luther King eens naast de toeslagenaffaire
31 augustus 2023Het is misschien wel de beroemdste toespraak ooit gehouden: ‘I have a dream …’ Het visioen van dr. Martin Luther King heeft nog nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Journalist Peter Sierksma vatte diens belangrijkste lessen samen.
Schreeuwen uit liefde! Dat is toch heerlijk, vurig, ontregelend?
31 augustus 2023Kerkvader Augustinus was een wijs en veelzijdig man. Kenner Hans Alderliesten dook opnieuw in zijn oeuvre en ging op zoek naar zijn mooiste praktische levensadviezen: heb lief en doe wat je wilt.
Wie niet vastgehouden wil worden, kun je alleen maar loslaten
31 augustus 2023Het tafereel is vredig. Een verlaten aandoende straat, een flatgebouw waar de verf van afbladdert. Majestueuze bomen voegen groen toe aan het grauw. Twee jongetjes spelen, een hondje scharrelt. Daar loopt een vrouw, op weg naar haar werk? Een man uit andere richting. Heeft hij een boodschap gedaan? ...
Lousewies van der Laan: ‘Ik vind het heerlijk om naar de kerk te gaan’
31 augustus 2023Toen Lousewies van der Laan partijleider van D66 was, stond ze niet bekend om haar grote enthousiasme voor religie. Inmiddels – een woestijnperiode rijker – staat ze open voor spiritualiteit en schuift ze op zondagochtend regelmatig in de kerkbanken.
Hoopbrengers: 'Er wordt echt geloofd in de bajes'
31 augustus 2023Voor sommige gedetineerden is de kerkdienst in de gevangenis een excuus om even uit hun cel te kunnen, voor anderen zijn die uurtjes op zondag – en de vrijwilligers die ze organiseren – van grote betekenis. Dat zij uit vrije wil naar de gevangenis komen roept bij hen de vraag op: Wat zien zij in ...
Hans Koornstra: ‘Ik zou mijn leven zo weer overdoen’
31 augustus 2023De vader van Hans Koornstra (1936) gaf Anne van der Bijl een auto cadeau. Praktisch christen-zijn, dát leerde Hans van zijn ouders. Later reisde hij zelf de wereld rond om te prediken, startte een bijbelschool én diverse gemeenten. En nu? Nu slaat opeens de twijfel toe. “Ik zou er niet raar van ...
Juist als christen kun je jezelf zo tegenvallen
31 augustus 2023Die eerste keer speelt lang geleden, toen mijn zusje nog volop leefde, en daar voorlopig geen einde aan leek te komen.
Achter de tranen van de stas
31 augustus 2023Toen het kabinet deze zomer zo onfortuinlijk struikelde over de vluchtelingenkwestie, was er één man die zijn tranen maar net wist te bedwingen: staatssecretaris Eric van der Burg.
Feiten vinden maar moeilijk de weg naar het hart
31 augustus 2023Voor dit essay herlas Ian Buruma De banaliteit van het kwaad: Eichmann in Jeruzalem van de Joodse filosofe Hannah Arendt. Het was een van de meest opzienbarende naoorlogse publicaties.
Verdrogen of verdrinken
31 augustus 2023Met haar debuut in Yuni breekt Arawinda Kirana door als filmactrice. De 21-jarige trendsetter en activist vraagt aandacht voor sociale problemen in haar thuisland Indonesië. Ze combineert haar werk als actrice met een internationale studie in filmkunst.
Technisch bekwaam, maar bovenal gepassioneerd
31 augustus 2023Zelf had pianist Mattias Spee ook niet eerder van Hans Henkemans (1913-1995) gehoord. Hij werd door pianist en dirigent Ed Spanjaard uitverkoren om niet eerder uitgevoerde werken van Henkemans aan een breed publiek te laten horen.
Vooral tekstueel vuurwerk van Derek Webb
31 augustus 2023Je moet het maar durven. Derek Webb noemt The Jesus Hypothesis zijn ‘nieuwe christelijke album’, maar eigenlijk is het een soundtrack bij zijn eigen deconstructie.
Van peilloos diep tot extatisch jubelend hoog
31 augustus 2023Voor het maken van een geslaagd album is meer nodig dan een mooie stem. Jacob Lusk maakte in 2011 al indruk in de tv-talentenshow American Idol, maar zijn optredens bleven vooralsnog beperkt tot het zingen van backing vocals.