2023nr06
Magazine 2023

2023nr06

Bent u iemand die z'n hart volgt? Of z'n verstand? Of is dat eigenlijk een heel onzalige tegenstelling? En hoe zit het eigenlijk met de protestantse traditie van het Woord. Als je die hebt ingedronken, je leven lang, ben je dan eigenlijk niet veel eerder geneigd om je hoofd te laten spreken? Is weten, en kennis, iets dat je doet met je hoofd? Of doe je dat met je hele lijf? Hoofdredacteur Felix de Fijter belandde een tijdje geleden op tafel bij een haptonoom. En ging zich afvragen waarom hij gevoelens al gauw minder serieus neem dan zijn gedachten. Waar komt dat vandaan? In deze zomereditie van De Nieuwe Koers praten we erover door met psychologen, theologen, filosofen en ervaringsdeskundigen. Maar er is veel meer aan interviews, essays en achtergronden. En er is bijzondere aandacht voor Tjerk de Reus, die na dertig jaar afzwaait als literator. Speciaal voor u onthult hij het geheim van de literatuur.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Het vreemde
Column

Het vreemde

13 juli 2023
Ha lezer, ...
Felix de Fijter
Voelen-we-wel-genoeg
Cultuur & geloof

Voelen we eigenlijk wel genoeg?

06 maart 2024
Als je van kindsbeen af de traditie van het Woord hebt ingedronken, is het dan moeilijker om te voelen? En zo ja, is dat een gemiste kans?
Felix de Fijter
Messiascomplex
Column

Messiascomplex

01 juli 2023
Wat bezielde de ChristenUnie in Flevoland om toe te treden tot een coalitie met de PVV? Van hoog tot laag heeft die vraag de gemoederen in de partij beziggehouden.
Stefan Paas
Gekleed voor het moment van de waarheid
Column

Gekleed voor het moment van de waarheid

01 juli 2023
Na zeven jaar in de zuidelijke staten van Amerika, verhuisde ik naar Londen en veranderde ik iets in mijn kleding: ik ging weer een priesterboord dragen.
Samuel Wells
Meer diversiteit? Wees bereid je aan te passen
Column

Meer diversiteit? Wees bereid je aan te passen

13 juli 2023
Diversiteit is een hip thema en ook christelijke organisaties zijn op zoek naar 'meer kleur'. Dat is een goede zaak, vindt Samuel Lee, maar als je je daarop toelegt, moet je ook bereid zijn om te investeren in dialoog, betrokkenheid en het onderzoeken van vooroordelen.
Samuel Lee
Je-hebt-geen-lichaam-je-bent-er-een
Goede gesprekken

Hillary McBride: 'Je hebt geen lichaam, je bént er een'

13 juli 2023
Wij zijn ons brein, denken we graag, maar dat is volgens psycholoog Hillary McBride een fundamentele misvatting. We zijn óók een lichaam. Als we dat vergeten, missen we een deel van wat ons mens maakt. Maar hoe kun je weer gaan voelen in je lichaam?
Marinde van der Breggen
Hapklare-filosofie-over-voelen-in-zeven-porties
Theologie & filosofie

Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties

13 juli 2023
Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.
Florentijn van Rootselaar
Hoe-gevoel-je-de-weg-kan-wijzen-naar-vreugde
Theologie & filosofie

Wat is waarheid? / Wat is je pad?

13 juli 2023
Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan ...
Carolien Drijfhout
Dividend van de vrede kwijnt weg
Column

Dividend van de vrede kwijnt weg

13 juli 2023
Dividend van de vrede. De term komt van de toenmalige Amerikaanse president George Bush sr. en de Britse premier Margaret Thatcher. Datum van lancering: niet lang na de ontbinding van de Sovjet-Unie begin jaren negentig en het beëindigen van de Koude Oorlog.
Aad Kamsteeg
Het-geheim-van-de-literatuur

Afscheidsessay Tjerk de Reus: Het geheim van de literatuur

13 juli 2023
Bijna dertig jaar lang was Tjerk de Reus de literaire voorpost van Koers, cv•koers en De Nieuwe Koers. Nu zwaait hij af voor een hogere roeping. "De troost van de literatuur," resumeert hij, "dat is uiteindelijk dat je naam genoemd wordt. Ja, je komt rauwheid en leegte en chaos tegen, meer dan je ...
Tjerk de Reus
Wie niet huilen kan, zit in de hel
Column

Wie niet huilen kan, zit in de hel

13 juli 2023
“U hebt geen idee van de hel, madame. Ons bereiken daarover maar weinig officiële berichten. Dat die arme zielen daar beneden de hele dag al die slechte preken moeten lezen die hierboven worden gedrukt – dat is laster. Zo erg is het niet in de hel, zulke geraffineerde folteringen zal de satan ...
Willem Maarten Dekker
Je-moet-het-vreemde-altijd-serieus-nemen
Goede gesprekken

Tjerk de Reus: 'Je moet het vreemde altijd serieus nemen'

13 juli 2023
Literator Tjerk de Reus schreef sinds 1995 onafgebroken voor De Nieuwe Koers. Nu beantwoordt hij aan een hogere roeping: die van de theologie. Zijn nalatenschap telt duizenden boekrecensies en honderden interviews. Hoe ging hij te werk? Wat blijft hem bij? En wat is zijn raad voor deze nu toch wat ...
Felix de Fijter
‘Wij-bidden-voor-wie-de-aarde-kwijt-zijn
Boeken

‘Wij bidden voor wie de aarde kwijt zijn’

13 juli 2023
Achter de schermen hebben ‘ze’ de touwtjes in handen, toch? Het World Economic Forum, de machtsbeluste elite. Meer dan geregeld knikt men hier ernstig bij, met een blik van ‘dat-weten-wij’. Esther Gerritsen laat het dan ook maar gebeuren: het beste deel van de wereldbevolking verplaatsen ...
Tjerk de Reus
43 Literair kort Daanje
Boeken

Zoveel personages, zoveel waarheden

13 juli 2023
In Veelvuldig en alleen speelt Anjet Daanje een geraffineerd spel met werkelijkheid en fantasie.
Arie Kok
Poezie-brengt-je-naar-een-perspectiefveranderende-clou
Boeken

Poëzie brengt je naar een perspectiefveranderende clou

13 juli 2023
Hoe staat het met je idealen en geestdrift? Zo’n vraag kan zich aan je opdringen, denkt Pauliene Kruithof, als je peinst over gedichten. Haar nieuwe bundel heet Chetuvim, Hebreeuws voor ‘geschriften’.
Redactie De Nieuwe Koers
Weten-doe-je-net-zo-goed-met-je-hart-als-met-je-hoofd
Boeken

'Intuïtie is meer dan flauwekulwoord uit de zweverige hoek'

13 juli 2023
Blaise Pascal, dat was de man van ‘niet redeneren, maar geloven’. Toch bedoelde hij daarmee iets anders dan vaak wordt aangenomen. Pascal was natuurwetenschapper. Hij combineerde kennis en experiment met het ‘weten van het hart’. Klaas Bom legt dit perfect uit in zijn boek Een andere ...
Wolter Huttinga
Een vergeten geschiedenis
Column

Een vergeten geschiedenis

13 juli 2023
Soms verschijnen er boeken die echt iets nieuws vertellen, althans voor mij. Zo schrijft de Schotse Laura Cumming over de Delftse Donderslag, een ontploffing in het kruitmagazijn in 1654. Het was een nationale ramp, die explosie.
Marieke van Meijeren
Zoveel-personages-zoveel-waarheden
Film

Wat overheerst, is het gemeenschappelijke

13 juli 2023
Rouw is geen lineair proces. Het is een verkenning van onbekend land vol kronkelweggetjes en doodlopende paden. Er zijn geen routekaarten of wegwijzers. Iedereen die ermee te maken krijgt, vindt daar op eigen wijze zijn weg.
Jaap-Harm de Jong
‘Aandacht-is-voor-mij-de-kern-van-het-bestaan
Goede gesprekken Mozes

Annemiek Schrijver: ‘Aandacht is voor mij de kern van het bestaan’

13 juli 2023
Dat ze als kind wilde zorgen voor haar moeder, noemt Annemiek Schrijver haar ‘heilige wond’. Het deed zeer, maar zorgde ervoor dat ze nu met alle aandacht levensbeschouwelijke gesprekken kan voeren op televisie. Haar wereldbeeld is sindsdien opgeknapt. ‘Ik zie tot welke grootsheid mensen in ...
Sjoerd Wielenga
‘In-dit-gebouw-ontdek-je-dat-geloof-een-ritme-heeft
Theologie & filosofie Reportage

Hoopbrengers: ‘In dit gebouw ontdek je dat geloof een ritme heeft’

13 juli 2023
In de Jacobikerk probeert de Utrechtse kerkgemeenschap haar stadgenoten iets van de rust en rijkdom van het christelijk geloof te laten ervaren – zonder dat ze iets met dat geloof hoeven. Dat betekent niet dat het wordt weggemoffeld zodat er alleen moderne spiritualiteit overblijft. "De traditie ...
Riejanne Wolswinkel
Het-is-juist-mooi-om-met-lege-handen-te-staan
Goede gesprekken

Andrew Root: 'Het is juist mooi om met lege handen te staan'

13 juli 2023
We willen allemaal meer leven in de kerk blazen, maar hoe meer energie we erin stoppen, hoe erger het wordt. Wanneer leren we weer eens om te wachten en te ontvangen van God?, vraagt Andrew Root zich af.
Alain Verheij
Klasgenootjes-hadden-een-fiets.-Ik-niet.-Dus-ik-spaarde.-Net-zo-lang-tot-ik-wel-een-fiets-had
Goede gesprekken Levensdagen

'Klasgenootjes hadden een fiets. Ik niet. Dus ik spaarde. Net zo lang tot ik wél een fiets had'

13 juli 2023
Ze heeft ‘een heel leuk leven gehad’, zegt de van oorsprong Surinaamse Nathalie Pengel-Wong (1933). Een leven tegen de stroom in, dat wel, gekleurd door kolonialisme en racisme. “Je moet goed voor jezelf zorgen, niemand anders gaat dat doen.”
Wilfred Hermans
Liefdewerk, oud papier

Liefdewerk, oud papier

01 juli 2023
Onze vriendschap verwaterde, maar onlangs zocht hij weer contact: de geestverwant met wie ik twaalf jaar geleden lange gesprekken voerde, onder andere over onze gedeelde liefde voor antroposofie. Leuk, om van hem te horen.
Désanne van Brederode
God-is-een-meervoud
Boeken

God is een meervoud

13 juli 2023
Klassieke noties over God en geloof verdwijnen niet zomaar, dankzij de conserverende kracht van kerken en religieuze tradities. Maar voor veel mensen is het lastig om een relatie te leggen tussen het concrete eigen leven en de aloude geloofsleer.
Tjerk de Reus
Zo-veel-revolutionair-gedachtegoed
Boeken

Zo veel revolutionair gedachtegoed

13 juli 2023
Het is toch de wereld waar wij met z’n allen uit zijn voortgekomen, schiet je onwillekeurig te binnen, als je aan de hand van prima verteller Christine Kooi de hele zestiende eeuw aan je voorbij ziet trekken.
Tjerk de Reus
Hannah-verwacht-meer-van-haar-ouders.-En-terecht
Film

Hannah verwacht meer van haar ouders. En terecht.

13 juli 2023
“Ik heb er toch niks over te zeggen”, verzucht Hannah vanaf de achterbank van de auto. Haar ouders, Piv en Ulrik, zijn met haar onderweg naar een nieuwe school. “Het wordt vast heel leuk”, zeggen ze niet voor de eerste keer.
Joël Friso
492 L'Envol
Film

Kwaliteit met een afgeraffeld eind

13 juli 2023
L’Envol (‘vlucht’) is een bijzonder Europees project: een Frans-Duitse productie met een Italiaanse regisseur, gebaseerd op een Russische roman.
Michiel van Hout
Liefde-voor-schoonheid-en-besef-van-vergankelijkheid
Muziek

Liefde voor schoonheid en besef van vergankelijkheid

13 juli 2023
Bij gospelmuziek op klassieke leest gaan de gedachten wellicht naar zwarte operadiva’s Leontyne Price of Jessye Norman. Beiden maakten albums met spirituals in somptueuze orkestraties, gesteund door extraverte koorzang.
Martin Toet
Rauwe-emoties-over-een-gestorven-vriend
Muziek

Rauwe emoties over een gestorven vriend

13 juli 2023
In maart 2022 overleed onverwacht Taylor Hawkins, de drummer van Foo Fighters. De Amerikaanse rockband stond juist aan de vooravond van een wereldtournee. Het bleef een jaar stil; toen kondigden Foo Fighters aan dat ze door zouden gaan met een nieuwe slagwerker (Josh Freese). Het pas verschenen But ...
Johan Bakker
Onmiskenbaar-nostalgisch-maar-het-nut-is-discutabel
Muziek

Onmiskenbaar nostalgisch, maar het nut is discutabel

13 juli 2023
Het is vast toevallige timing. Eind vorig jaar verliet gitarist Drew Shirley de band Switchfoot. Vlak voor het twintigjarig jubileum van The Beautiful Letdown, de doorbraak die de groep nog als viertal maakte.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.