2023nr02
Magazine 2023

2023nr02

Het grote struikelblok in de strijd tegen mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. De AVG maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er wel bij varen. In De Nieuwe Koers pleit expert Shawn Kohl vanuit Roemenië voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen obstakel moeten zijn om een slachtoffer te helpen.” Niet alleen mensenhandelaren moeten worden berecht, als het aan klimaatactivisten uit verschillende religies ligt, geldt dat ook voor vernielers van ecosystemen: ‘ecocide’ moet een wereldwijd erkend misdrijf worden, vertelt boeddhist Michele Lamb in gesprek met Alain Verheij. Los hiervan ziet filosoof Lambert Pasterkamp dat christenen niet vooroplopen in een duurzaam leven. Maar juist de kerk heeft de samenleving een groen leven te bieden, betoogt hij in een inspirerend essay over de kerk als oefenplaats van duurzaamheid. Dat en meer in De Nieuwe Koers.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

5 Sjoerd.heic
Column

Jezus en de vrouwen in het sekscircuit

08 maart 2023
"Noem mij geen prostituee", had Deborah een paar jaar terug tegen me gezegd. "Schrijf in je artikel maar dat ik in de prostitutie of in het sekscircuit werkte." Haar identiteit viel immers niet samen met het werk dat ze moest verrichten.
Sjoerd Wielenga
Moderne slavernij

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan

08 maart 2023
Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...
Hadassa Lok
Leidt de Asbury-revival tot secularisatie?
Column

Leidt de Asbury-revival tot secularisatie?

08 maart 2023
De revival (opwekking) aan de Asbury Universiteit in Wilmore in de Amerikaanse staat Kentucky, die begon op 8 februari, is een feestje voor fans en sceptici. Het is waarschijnlijk de eerste opwekking in de geschiedenis met een livestream op social media. Iedereen kan zo toekijken hoe mensen intiem ...
Stefan Paas
‘God is groter’
Column

‘God is groter’

08 maart 2023
De beelden blijven op je netvlies staan. Het jonge meisje Miray wordt uit de puinhopen van een ingestort gebouw in zuidoostelijk Turkije gehaald. De reddingswerkers roepen 'Allahu Akbar'.
Aad Kamsteeg
Heilige boeken verbranden is een daad van barbarij
Column

Heilige boeken verbranden is een daad van barbarij

08 maart 2023
Wat heb je eraan om je eigen geloof op een voetstuk te hijsen door een ander geloof te beledigen? Religieuzen zouden voor elkaar moeten opkomen in plaats van de ander te denigreren, zegt Samuel Lee.
Samuel Lee
Waar geduld
Column

Waar geduld

08 maart 2023
Echt geduld hebben draait om een langdurige gehoorzaamheid in dezelfde richting. Geen passiviteit, geen zelfopoffering.
Samuel Wells
De-zorgzame-kerk
Goede gesprekken Reportage

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'

08 maart 2023
Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.
Riejanne Wolswinkel
Help-de-robots-nemen-ons-over
Goede gesprekken

Help, de robots nemen ons over!

08 maart 2023
Zelfrijdende auto's, mensachtige robots door wie je je eindelijk echt begrepen voelt en ChatGPT dat complete teksten ophoest. Onze eerste instinctieve reactie op deze nieuwe technologieën is angst om de controle te verliezen, signaleert de Zweedse ethicus Sven Nyholm. 'En direct daarna komt de ...
Florentijn van Rootselaar
Zo-wordt-de-kerk-een-oefenplaats-voor-duurzaamheid
Theologie & filosofie

Zo wordt de kerk een oefenplaats voor duurzaamheid

08 maart 2023
Christenen lopen niet voorop in een duurzaam leven, blijkt uit recent onderzoek. Maar juist de kerk heeft de samenleving een duurzaam leven te bieden, betoogt Lambert Pasterkamp. 'Ze is in staat de samenleving te veranderen.'
Lambert Pasterkamp
Selectieve inclusiviteit
Column

Selectieve inclusiviteit

08 maart 2023
Tegenover ons kerkgebouw staat een grote zorginstelling voor mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen. De bewoners ken ik vooral van de aangepaste catechisatie die in ons kerkgebouw plaatsvindt. Sommigen komen ook op zondag bij ons in de kerk.
Willem Maarten Dekker
Doorbreek-de-muur-tussen-het-ik-en-de-ander
Boeken

Doorbreek de muur tussen het ik en de ander

08 maart 2023
Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee verkent in zijn nieuwe roman, De Pool, het spanningsveld tussen ‘ja’ en ‘nee’. Hij schetst hoe liefde ‘gebeurt’, je meeneemt, zelfs een besef van het oneindige wakker maakt. En dat met Coetzee-achtige nuchterheid.
Tjerk de Reus
Gelukkig het land dat om zichzelf kan lachen
Column

Gelukkig het land dat om zichzelf kan lachen

08 maart 2023
De kwestie Pim Lammers hoef ik niet meer uit te leggen toch? Vooruit, in het kort: Lammers schreef ooit een fictief verhaal over de verboden liefde tussen een minderjarige jongen en zijn trainer, en kreeg op een dag doodsbedreigingen omdat hij een pedopropagandist zou zijn.
Arie Kok
God-blijft-een-klein-momentje-zonder-gevolgen
Boeken

God blijft een klein momentje zonder gevolgen

08 maart 2023
Paragnost Alison is onderweg van een optreden naar huis. ‘Naast haar tekent het strakke gezicht van de chauffeuse zich af tegen het beslagen raampje. Op de achterbank verroert zich iets doods. Het begint te grommen en te ademen.’
Arie Kok
De-wreedheid-van-de-mens-de-weerloosheid-van-het-dier
Film

De wreedheid van de mens, de weerloosheid van het dier

08 maart 2023
De ezel zegt niks, maar zijn ogen spreken. Hoe kan het ook anders? Die ogen hebben veel gezien. Tegen het eind van EO is het kleine ezeltje naar allerhande plekken gereisd, soms gedwongen, soms zelfstandig. Is hij liefdevol gekoesterd, bruut gemolesteerd. Heeft hij de dingen nu eens willoos ...
Jaap-Harm de Jong
Van-kroonprinsje-via-schoffie-naar-president
Boeken

Van kroonprinsje via schoffie naar president

08 maart 2023
Hij zou de machtigste man ter wereld zijn, president Xi van China. Maar wie is hij, en zit hij echt zo onwrikbaar in het zadel? Ties Dams, politiek filosoof en China-expert bij Instituut Clingendael, schreef zijn tweede boek over Xi.
Redactie De Nieuwe Koers
Leven-daar-moet-je-doorheen
Boeken

Hoe leef je goed, hoe leef je mooi, hoe leef je echt?

08 maart 2023
Het leven kent ijle hoogtes en afgrondelijke dieptes die niet bevorderlijk zijn voor het evenwicht. Moet je die dan maar zien te vermijden? Nee, zegt Frits de Lange in een filosofisch-cultureel betoog over alles wat ‘overweldigend’ is. Omarm het leven, luidt zijn les, met al het moois en ...
Wolter Huttinga
Waarom-raakte-deze-avontuurlijke-zeeschilderes-in-de-vergetelheid

Waarom raakte deze avontuurlijke zeeschilderes in de vergetelheid?

08 maart 2023
Betzy Akersloot-Berg trok – uniek in haar tijd – als vrouw alleen de wereld over en verdiende als schilderes zelfstandig de kost. En in plaats van de kerk te bezoeken, belegde ze thuis bijeenkomsten. Wie was deze vrijgevochten dame die zelfs koningin Wilhelmina in haar atelier ontving?
Aad Kamsteeg
Alle-religies-willen-de-planeet-beschermen
Goede gesprekken

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen

08 maart 2023
Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...
Alain Verheij
Het-enige-antwoord-op-het-grote-kwaad-is-in-het-kleine-iets-goeds-doen
Goede gesprekken Mozes

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'

08 maart 2023
Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."
Sjoerd Wielenga
Sander Griffioen beeld Joost Grif
Theologie & filosofie

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'

08 maart 2023
We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.
Tjerk de Reus
‘Ik-denk-vaak-ik-schiet-altijd-tekort
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik denk vaak: ik schiet altijd tekort’

08 maart 2023
Co van Marsbergen (85) denkt en praat sneller dan een jonge meid. Haar blauwe ogen stralen alsof er vanbinnen een lichtje brandt, en precies dát is het geval. “In Psalm 119 staat: 'Het openen van uw woorden verspreidt licht.' Dat vind ik wáár!”
Wilfred Hermans
Nieuwe riten
Column

Nieuwe riten

08 maart 2023
Alweer een poosje staat er in mijn telefoon een foto van een moorkop waaruit een hapje is genomen. De slagroom in de soes is niet wit maar felblauw. Het kindje in de buik van de afzender had op het moment dat ik de foto ontving nog een aantal maanden te gaan voordat het ter wereld zou komen. Maar ...
Vonne van der Meer
Aanstekelijk-activisme
Boeken

Aanstekelijk activisme

08 maart 2023
Wat drijft een jonge theoloog om letterlijk de barricades op te gaan? Om zichzelf te laten arresteren, en haar woede en zorg om het klimaat zo om te zetten in concrete actie?
Mark de Jager
Cartograaf-op-zoek-naar-het-innerlijk
Boeken

Cartograaf op zoek naar het innerlijk

08 maart 2023
De veertigdagentijd is onderweg. Voor sommigen betekent het ‘geen Twitter’, voor anderen afzien van alcohol of ander genot. Waar je iets minder over hoort, is wat er wél gebeurt in deze tijd, wat men ermee wil, ervan hoopt.
Tjerk de Reus
Saint-Omer-pleit-voor-uitstel-van-het-oordeel
Film

Saint Omer pleit voor uitstel van het oordeel

08 maart 2023
'We zijn hier om het te begrijpen', zegt de rechter. 'Leg uit wat u bedoelt.' Maar de beklaagde in deze zaak, Laurence, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby, kijkt de rechter zwijgend aan.
Joël Friso
Muzikale-Macbeth
Film

Muzikale Macbeth

08 maart 2023
Todd Field is van diverse artistieke markten thuis. Door zijn verdeelde aandacht is Tár pas zijn derde film in twee decennia. Die drie sleepten wel veertien Oscarnominaties in de wacht. Ze illustreren Fields bijzondere keuzes.
Michiel van Hout
Geraffineerde-verweving-van-pop-en-klassiek
Muziek

Geraffineerde verweving van pop en klassiek

08 maart 2023
Cross-over is vaak vlees noch vis: popmuziek op klassieke leest kitscherig, klassiek in popmodus banaal. Boeiender wordt het als uiteenlopende muzikale werelden iets nieuws inspireren, zoals A day with Suzanne. A Tribute to Leonard Cohen.
Martin Toet
Fris-werk-met-live-energie
Muziek

Fris werk met live-energie

08 maart 2023
Roos Rebergen begon met het schrijven van liedjes toen ze ontdekte dat ze met muziek haar gedachten en gevoelens beter kan verwoorden dan in het alledaagse sociale leven. Ze groeide op in een boerengezin in Gelderland, waar haar ouders hun eigen muziekfestival organiseerden.
Johan Bakker
Fris-werk-met-live-energie
Muziek

Bruisende smeltkroes van stijlen

08 maart 2023
Een aanloop van diverse jaren heeft uiteindelijk geleid tot het gehele album van het Adem Project – een samenwerkingsverband dat vernieuwing voorstaat in kerkelijke muziekbeleving.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.