DNK 10-2022-cover
Magazine 2022

2022nr10

Het thema van dit extra dikke winternummer is: familie. U leest onder andere hoe Alain Verheij als stiefvader in een bestaand gezin terecht kwam. En wat hij leerde van Jozef, de stiefvader van Jezus. Ook Frank Bosman vraagt aandacht voor moderne gezinsvormen en de gebrokenheid die daarbij kan komen kijken. De 'heilige familie' (Maria, Jozef met Jezus) heeft daar veel meer van weg dan hij in zijn katholieke opvoeding altijd meekreeg. Almatine Leene betoogt in een ontroerend persoonlijk essay waarom we het begrip familie breder moeten zien dan alleen de bloedband. Kijk niet naar bloed, maar naar water, schrijft zij. We kijken ook achterom - want het voorgeslacht bepaalt meer dan we doorhebben wie wij nu zijn. Schrijver Jan Brokken, bekend van zijn boeken over familiegeschiedenissen, vertelt hoe hij nóg last kan hebben van het jappenkampverleden van zijn ouders. Weten waar je vandaan komt, kan een heilzame werking hebben op je ziel, juist als daar krassen op zitten, zeggen ook drie therapeuten in ons achtergrondverhaal over hoe onze identiteit voor een groot deel te danken is aan wie onze voorouders waren.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

5 Sjoerd.heic
Column

Weten wie je bent

15 december 2022
Je kunt, had ze gezegd, al die ouwe papieren ook gewoon digitaliseren en dan weggooien. Ik had haar verteld over vijf generaties familiearchief bij mij op zolder. Ach, had mijn gesprekspartner gereageerd, ’t neemt alleen maar ruimte in beslag.
Sjoerd Wielenga
Het-Jaar-van-het-Paard
Nederlandse politiek

Het Jaar van het Paard

15 december 2022
Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.
Stefan Paas
Het beste deel van geloof
Column

Het beste deel van geloof

15 december 2022
Geloven bestaat uit overtuigingen en vertrouwen. We kunnen onze overtuigingen opgeven, maar het is onmogelijk om zonder vertrouwen te leven.
Samuel Wells
Wanneer 'tienden' een instrument van onderdrukking worden
Column

Wanneer 'tienden' een instrument van onderdrukking worden

15 december 2022
Geven aan de kerk is goed, maar niet wanneer gelovigen worden gemanipuleerd hun tienden af te staan.
Samuel Lee
Wat-ik-van-stiefvader-Jozef-leerde

Wat ik van stiefvader Jozef leerde

15 december 2022
De stiefzoon van Jozef vertelde aan iedereen die het wilde horen dat zijn echte vader een god was. Alain hoorde zijn stiefdochters gelukkig nog nooit de beruchte kreet 'Jij bent niet eens mijn echte vader' slaken, maar als mede-stiefvader voelt hij mee met Jozefs lot. Want waarom gaat zijn verhaal ...
Alain Verheij

Je familie zit in de vezels van je bestaan

15 december 2022
Of we nu willen of niet, ons hele leven is met onzichtbare koorden verbonden aan onze familie. Die verzameling mensen bepaalt voor een groot deel wie jij bent. Steeds meer mensen ondergaan een familieopstelling om inzicht te krijgen in hoe zij gevormd zijn. Maar heeft dat zin? 'Je hoeft je niet te ...
Hadassa Lok
Keerpunt voor de Duitsers
Column

Keerpunt voor de Duitsers

15 december 2022
Is de reus wakker geworden? We hebben het over Duitsland, het volkrijkste, economisch sterkste en politiek stabielste land van Europa. Was de Bondsrepubliek dan ingedut?
Aad Kamsteeg
Als-water-dikker-is-dan-bloed
Theologie & filosofie

Als water dikker is dan bloed

15 december 2022
Jezus relativeert de bloedband en hanteert een bredere definitie van familie. Want we zijn niets minder dan de broer, zus en moeder van Jezus zelf. Dat wil niet zeggen dat alles daarom pais en vree is. Maar dat besef nodigt wel uit tot gastvrijheid, betoogt Almatine Leene.
Almatine Leene
Stop met die rare bijbels
Column

Stop met die rare bijbels

15 december 2022
Heb jij, vrouw, ook zo’n vrouwenbijbel in huis, met zo’n lekker roze-paars-bloemetjesgordijn-omslag? Heb jij, man, al een mannenbijbel in huis, met zo’n lekker stoere opmaak en met echte mannenonderwerpen erin besproken? Ja toch?
Willem Maarten Dekker
De-mogelijkheid-van-een-geweldige-dag
Boeken

De mogelijkheid van een geweldige dag

15 december 2022
Het huis en de liefde – twee onmisbare bestanddelen van wat familie mag heten. Maar juist daar kan de schoen wringen, zoals de romans van Jacobo Bergareche en Andrea Bajani laten zien.
Tjerk de Reus
Over-het-wonder-mag-niet-gesproken-worden
Boeken

Over het wonder mag niet gesproken worden

15 december 2022
Een christelijke opvoeding blijkt nog altijd vruchtbare grond voor goede literatuur. Waar Siebelink en ’t Hart vooral een zwaarmoedig milieu beschreven, gaat een nieuwe generatie auteurs veel lichtvoetiger om met het geloofsgoed uit hun jeugd.
Arie Kok
Therapie-is-een-teken-van-moed-niet-van-zwakte
Boeken

'Therapie is een teken van moed, niet van zwakte'

15 december 2022
Psychisch geluk is niet binnen ieders bereik. Maurits de Bruijn (1984), schrijver, kent veel mensen die ‘in therapie’ zijn. In zijn boek Op de sofa laat hij hen aan het woord, en dan hoort hij veel vitaliteit.
Redactie De Nieuwe Koers
Knotsgekke-reis-naar-de-ziel-van-de-middeleeuwen
Boeken

Knotsgekke reis naar de ziel van de middeleeuwen

15 december 2022
Met de Legenda aurea, een boek van Jacobus de Voragine, beland je in een middeleeuwse wereld van heiligen. Saai, toegewijd en godvrezend wat je dan tegenkomt? Nee, eerder avontuurlijk en verrassend. En ook wel bizar, met al die heiligen die in wonderen grossieren. Maar de sensatie is enorm – en ...
Wolter Huttinga
Verlos ons van de trots der theologen
Column

Verlos ons van de trots der theologen

15 december 2022
Mijn broertje leerde voor dominee. Hij hield moedig stand, maar was niet opgewassen tegen de religieuze manipulatie van zijn docent, alleenheerser in een imperium. Over zijn vertrek werd geheimzinnig gedaan.
Marieke van Meijeren
Solide-en-degelijk-maar-zonder-vurig-kloppend-hart
Film

Solide en degelijk, maar zonder vurig kloppend hart

15 december 2022
Jij bent Joods, je vriend is zwart. Allebei hebben jullie te maken met discriminatie. Het schoolsysteem past jullie niet, want jij weet dat je kunstenaar wilt worden en hij weet dat de kansen die leren zou bieden voor hem niet gelden in zijn achterstandspositie.
Jaap-Harm de Jong
Het-middelpunt-van-Europa
Christus' bruiden

Miljoenen bruidjes, deel 10: Het middelpunt van Europa

15 december 2022
In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaalgeograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. Dit is de laatste aflevering van de laatste bruid, 'me and Jesus: miljoenen bruidjes', het evangelisch ...
Hendrie van Maanen
Begrijpen-is-het-begin-van-verzoening-maar-daar-moet-je-ook-niet-te-romantisch-over-doen
Goede gesprekken

Begrijpen is het begin van verzoening, maar daar moet je ook niet te romantisch over doen

15 december 2022
Schrijver Jan Brokken geniet bekendheid als een begenadigd verteller. Niet zelden duikt hij in zijn eigen familiegeschiedenis. Tijdens zijn laatste speurtochten ontdekte hij wie zijn ouders eigenlijk waren. 'Soms vraag ik me boos af: waarom vertelde mijn vader ons niets over wat hem dwarszat?'
Tjerk de Reus
Ik-weiger-cynisch-te-worden-ik-wil-altijd-hoop-bieden
Goede gesprekken Mozes

Jan Rotmans: 'Ik weiger cynisch te worden, ik wil altijd hoop bieden'

15 december 2022
De chaos waar de wereld nu in zit zal nog groter worden, verwacht hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans. Maar hij ziet het als zijn morele plicht om hoop, troost en inspiratie te bieden. 'Elke crisis noopt tot een wezenlijke verandering. Dat is het goede nieuws.'
Sjoerd Wielenga
60 63 Heilige familie
Theologie & filosofie

Zo heilig was die heilige familie niet

15 december 2022
Maria en Jozef met Jezus. Het heilig huisgezin werd aan menig katholiek ten voorbeeld gehouden. Maar het ideaalbeeld van dit perfecte gezinnetje botst hard met de rauwe realiteit. Want een standaardfamilie, bestaat die eigenlijk nog wel?
Frank Bosman
De-joodse-die-christenen-leert-bijbellezen
Goede gesprekken

De joodse die christenen leert bijbellezen

15 december 2022
Amy-Jill Levine is nieuwtestamenticus. Niet zo bijzonder, ware het niet dat ze joods is en elke week in de orthodoxe synagoge zit. Zelf ziet ze haar geloof als dé manier om het deel van de Bijbel waar de joden niets mee hebben beter te begrijpen. 'Ik ben op de wereld gezet om christenen te helpen ...
Alain Verheij
‘Voor-sommige-jongeren-was-ik-als-een-moeder
Goede gesprekken Levensdagen

‘Voor sommige jongeren was ik als een moeder'

15 december 2022
Eefke Sonnenberg (78) bleef haar leven lang ongetrouwd en kinderloos. Maar ze droeg – met succes – zorg voor kinderen in moeilijkheden. Maar wat nu als ze zélf hulpbehoevend wordt? 'Ik zie er best tegen op om afhankelijk te worden van anderen.'
Wilfred Hermans
Het heilige 'wij' van #WeToo
Column

Het heilige 'wij' van #WeToo

15 december 2022
Tegen de tijd dat u dit leest, is het hopelijk niet meer brandend actueel: het grensoverschrijdende gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk, achter de schermen van De Wereld Draait Door.
Désanne van Brederode
Kennis-en-dan-niet-dogmatisch
Boeken

Kennis, en dan niet dogmatisch

15 december 2022
Hoe je de Bijbel leest, staat niet los van de wetenschap. In onze cultuur wordt aan de wetenschap nu eenmaal veel gewicht toegekend, en ook als je je daarvan niet bewust bent – het zit ons tussen de oren. Daarom is de recent verschenen ‘wetenschapsbijbel’ meer dan welkom.
Tjerk de Reus
De-ecologische-bekering-van-de-kerk
Boeken

De ecologische bekering van de kerk

15 december 2022
De kerk arriveert altijd wat laat en buiten adem als het gaat om maatschappelijke vraagstukken, verzuchtte de Canadese theoloog en jezuïet Bernard Lonergan ooit. Maar, voegt een van de auteurs van Groen & solidair eraan toe: ‘Als het inzicht eenmaal doorbreekt, zijn kerken een factor van ...
Theanne Boer
De-stinkend-rijken-zijn-nog-nooit-zo-cynisch-verbeeld
Film

De stinkend rijken zijn nog nooit zo cynisch verbeeld

15 december 2022
Wanneer de Zweedse regisseur en scenarioschrijver Ruben Östlund met een nieuwe film komt, moet je opletten.
Joël Friso
‘Vrouwen-worden-altijd-in-brand-gestoken
Film

‘Vrouwen worden altijd in brand gestoken’

15 december 2022
“Elk jaar begint de Franse politie meer dan achthonderd moordonderzoeken. Bijna twintig procent blijft onopgelost. Deze film gaat over één ervan.”
Michiel van Hout
Verheven-maar-nooit-bedompte-ceremoniele-sferen
Muziek

Verheven, maar nooit bedompte ceremoniële sferen

15 december 2022
Ondanks streamingopties verschijnen nog vele fysieke cd’s maar een originele insteek blijkt lastig. Ensemble InALTo, dat zich toelegt op de dialoog tussen vocaal en instrumentaal, vond er eentje: Passages belicht hoe blaasinstrumenten in Duitse barokmuziek menselijke overgangsriten omlijsten.
Martin Toet
Mullins-muziek-in-zijn-oude-krakende-huis
Muziek

Mullins' muziek in zijn oude, krakende huis

15 december 2022
Hij zou het vast genoegzaam hebben bekeken vanuit zijn stoel in de woonkamer. Een groep artiesten die een relatie met wijlen Rich Mullins hadden, nam zijn liedjes op in zijn oude huis in het dorpje Bellsburg.
Leon van Steensel
Opzwepende-improvisatiemuziek-uit-Londen
Muziek

Opzwepende improvisatiemuziek uit Londen

15 december 2022
De naam van deze groep verwijst naar de priester-schrijver die na de Babylonische ballingschap een belangrijke rol speelde bij de herbouw van de tempel in Jeruzalem. Zoals Ezra leefde in de tijd van de Israëlische renaissance, zo ziet dit collectief zich als actief in een periode waarin sprake is ...
Johan Bakker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.