Magazine 2022
2022nr05
Zit u ook vaker met uw neus in uw smartphone dan u lief is? Felix de Fijter is het zat dat technologie zijn tijd en aandacht verslindt en gaat op zoek naar antwoorden. Filosoof Nolan Gertz is niet heel optimistisch over de alom aanwezige technologie. Het gaat in ons brein zitten en verschraalt onze ervaringen, zegt hij. De heiligheid van de natuur kan helend zijn, zegt Karen Armstrong in haar nieuwste boek, en daarbij kunnen we niet om religieuze bronnen heen. Verder vindt u in dit nummer interviews met Peter Enns, Bianca Groen, Peter Roelofsma, een hoopvol essay van Paul Schenderling over de vrijheid die wij in Christus hebben om iets te doen tegen de klimaatramp; en films, boeken en columns.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Column
Te somber
09 juni 2022Zou u met mij willen meedenken? Als er een onderwerp is dat zonder al te veel twijfel het grootste vraagstuk is van deze tijd, een crisis die de mens in z’n voortbestaan bedreigt, zouden we er dan in elke editie over moeten schrijven?
Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?
Column
Is dit echt Gods weg?
09 juni 2022In de grote schaal van het wereldgebeuren weegt de vergadering van een synode in Nederland niet zo zwaar. Zelfs niet als een kerkverband het record breekt van de langste synode ooit – overigens grotendeels veroorzaakt door de coronapandemie.
Theologie & filosofie
Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...
Column
Wereldvluchtelingendag
09 juni 2022Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, ingesteld door de Verenigde Naties. Het signaal is bepaald niet overbodig. Van alle mensen is bijna één procent momenteel ontheemd: 82,4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen.
Column
Afkondigingen, het reclameblok van de kerkdienst
09 juni 2022Ik begrijp Jezus wel, maar God niet, zei de een. Ik begrijp God wel, maar Jezus niet, zei de ander.
Column
Wat ik leerde van de Ghanezen en Nigerianen in mijn gemeenten
09 juni 2022De Afrikaanse gemeenschappen in Nederland leerden hun voorganger Samuel Lee preken en dansen, en wat het woord 'gemeenschap' écht inhoudt.
Theologie & filosofie
'Ze vragen ons om een ander woord voor 'zonde''
09 juni 2022Niet alleen pioniers, maar ook opvoeders, jeugdleiders en leerkrachten ervaren verlegenheid bij het overdragen van oude geloofswaarheden, signaleren pedagogen Tirza van Laar en Gerdien Bertram en theoloog Wolter Huttinga. ‘Pas op voor spirituele verwaarlozing van kinderen.’
Column
Wat de toekomst brengen moge
09 juni 2022Ze zijn weer achter de rug, de dagen waarop we de koning zien. Eerst Koningsdag, met een koningin die haar Latijns-Amerikaanse dansbewegingen toonde in de meest zwoele stad van Nederland, Maastricht, naast een koning van wie je toch altijd het idee houdt dat hij vooral heel erg koning probeert te ...
Ons wanhopige pogen kan deel zijn van een grootse verandering
09 juni 2022Alleen al door in Nederland te wonen, staan we bloot aan een kwade drang, zegt Paul Schenderling. De macht van systemen en gewoonten houdt ons gevangen in de levensstijl die de klimaatcatastrofe heeft veroorzaakt. Tegelijkertijd zijn we vrij, in Christus, om het goede te doen. "Hoe kunnen we die ...
Boeken
Het platteland is niet zo idyllisch als het lijkt
09 juni 2022Op het platteland, ver weg van de orde van de stad – roert zich daar het onheil met dreiging en geweld? Je zou het bijna zeggen, na lezing van de nieuwe romans van Nina Polak en Haro Kraak. Destructieve krachten duiken op, in Groningen en Overijssel.
Boeken
Alarmbellen voor de kerk
09 juni 2022In Eleison vertelt Coen de Hoog een waargebeurd verhaal, dat van zijn huwelijk. Om betrokkenen te beschermen zijn alle namen en plaatsen fictief gemaakt, Coen de Hoog is een pseudoniem.
Boeken
Of de robots echt vriendelijk zullen zijn, is nog maar de vraag
09 juni 2022Kunstmatige intelligentie lijkt een ‘eng’ verschijnsel: een robot met zelfstandige gedachten! Alle reden om er kritisch over na te denken, vindt Guido van der Knaap, die er een filosofisch boek aan wijdde: Van Aristoteles tot algoritme. Filosofie van kunstmatige intelligentie.
Boeken
Met religieuze voelsprieten ontdek je de heiligheid van de natuur
09 juni 2022Als we de heiligheid van de natuur niet onderkennen, zegt theoloog Karen Armstrong, zal het met onze bereidheid om natuur en schepping te respecteren schameltjes blijven. Om dat besef van heiligheid te wekken, zegt ze, kun je om religieuze bronnen niet heen.
Column
Middeleeuwse dichters of gangsterrappers
09 juni 2022'Geef mij maar de middeleeuwen', verzuchtte Herman Finkers eens op televisie. Hij vergeleek daarbij de hoofse liefdespoëzie met de teksten die rappers tegenwoordig over de liefde ten beste geven. Uiteraard viel die vergelijking uit in het voordeel van de middeleeuwse vakbroeders.
Film
De schone schijn gaat steeds meer tegenstaan
09 juni 2022Hoe Lucien de Rubempré ingewijd wordt in de journalistiek is een cynische verwijzing naar de initiatierite die christenen kennen voor het toetreden tot de christelijke gemeenschap.
Christus' bruiden
De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...
Goede gesprekken
Pete Enns: 'Als je defensief wordt over je geloof, gaat het mis'
09 juni 2022Wie boeken leest of podcasts luistert van de Amerikaanse theoloog Peter Enns geeft 'm óf één ster, óf vijf. You love him, or you hate him, heet dat in Amerika. Misschien komt 't doordat je hem gerust een boegbeeld kunt noemen van het progressieve christendom, al houdt hij zelf niet van die term. ...
Goede gesprekken
Mozes
Bianca Groen: 'Waarom zei ik niet gewoon wat ik vind?'
09 juni 2022Jarenlang trok onderwijskundige, diaken en landelijk moderamenlid Bianca Groen aan een dood paard. Het gesprek over het slavernijverleden in de kerk kwam niet op gang. Sinds kort wordt er wél naar haar geluisterd. 'Maar de kerk moet nu niet willen scoren, maar oprecht iets wezenlijks willen ...
Goede gesprekken
‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...
Goede gesprekken
Avondrood
‘Eenzaamheid is als onkruid in je ziel’
09 juni 2022Jarenlang worstelde Marijn met eenzaamheid, depressies en een angststoornis – een giftige cocktail die hem gevangenhield. De grootste strijd lijkt gestreden, hoewel het onkruid van de eenzaamheid soms nog de kop opsteekt. ‘Bij menssen om wie ik geef, heb ik best wel last van verlatingsangst.’ ...
Column
God, geloof en dood
09 juni 2022Hoe noem je iemand met wie je lang geleden intensief optrok, maar die je in de loop van de tijd niet meer sprak, gewoon, omdat jullie levens een andere wending namen? Formeel heb je het dan over een ‘kennis’, maar omdat de herinnering aan oude vriendschapsgevoelens meespeelt, voelt het ...
Boeken
Dieper graven naar het hart van de sacramenten
09 juni 2022Wat zijn precies de katholieke sacramenten, en waar staan die voor? Antwoord daarop valt te vinden in het boek Gesprekken op maandag van Vonne van der Meer, waarin zij in gesprek is met pastoor Nico de Gooijer. De zeven gesprekken die zij met hem voerde, zijn voor lezers van De Nieuwe Koers al ...
Boeken
Wie heeft er belang bij het dominante frame?
09 juni 2022'Framen' is een populair begrip. Het lijkt het jargon van spindoctors en politieke communicatiestrategen, die met een frame een interpretatie van de werkelijkheid suggereren: vanuit een hun welgevallig perspectief.
Film
De baas overschrijdt alle grenzen
09 juni 2022Het is op zich een interessant uitgangspunt voor een film: een witte man van middelbare leeftijd die de controle over zijn omgeving verliest, waarbij zijn (ware?) aard naar boven komt.
Film
Vat vol tegenstrijdigheden
09 juni 2022Het is vijftien jaar geleden dat Ingmar Bergman (1918-2007) overleed. Bij jongere generaties is de Zweedse filmmaker niet meer zo bekend, maar vanaf de jaren vijftig tot begin jaren tachtig behoorde hij tot de toonaangevende kunstenaars van Europa.
Muziek
'Truth And Soul' met hoop en liefde
09 juni 2022Waar Michelle David verschijnt, getuigt ze met aanstekelijk enthousiasme van haar geloof. Gitarist Onno Smit en basgitarist Paul Willemsen stuitten bij hun zoektocht naar de bronnen van hun favoriete muziek op de pure gospel.
Muziek
Oer-Hollandse meesters op piano
09 juni 2022Een cd met werken van componisten die Willem, Leo, Theo, Jan en Hans heten: de pianobroers Jussen maakten deze oer-Hollandse plaat als eerbetoon aan hun leermeester Ton Hartsuiker.
Muziek
Volwassen geluid spiekt om het hoekje
09 juni 2022'Deze keer wilden we het anders doen', verklaart LEV in zijn commentaar bij de nieuwe liedjes. Dat blijkt vooral op het productionele te slaan. Een lijvig, fraai ontworpen boek met commentaren, interview, quote-foto's en de liedteksten herbergt zowaar ook een los tussen de pagina's zwevende cd.