2022nr04
Wat moet je als predikant wanneer je gemeenteleden een complottheorie aanhangen en die in de kerk gaan verkondigen? Theoloog en filosoof Rik Peels pleit voor een expertisecentrum om voorgangers handvatten te geven. Wat geven we jongens mee over hun mannelijkheid? vraag journalist Marinde van der Breggen (moeder van een zoon) zich af. Ze gaat in de leer bij mannen én vrouwen. Claartje Kruijff en Bram Dijkstra gaan in gesprek over wat het christendom de moeite waard maakt, en predikante Hanneke Ouwerkerk vertelt hoe haar leven en geloof veranderde toen twee jaar geleden haar dochter Maria een paar dagen voor de geboorte overleed. Verder: interviews met Rebecca Gomperts, Jan Anthonie Bruijn en Arend Jan Boekestijn, boeken, films, muziek, columns en de nieuwste aflevering van Christus' Bruiden.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Vervreemding
05 mei 2022In deze editie treft u een interview aan met abortusactiviste Rebecca Gomperts. Ze had er helemaal geen zin in, had het liefst afgezegd, maar Rinke Verkerk rende net zolang achter haar aan totdat ze ging zitten, haar schoenen uitschopte, en tijd nam voor een gesprek. En na afloop was ze een beetje ...
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
05 mei 2022Complotdenken in de kerkelijke gemeente kan de verhoudingen danig op scherp zetten, merkt theoloog en filosoof Rik Peels. Tot uitsluiting van het avondmaal aan toe. Hij pleit voor een expertisecentrum, om voorgangers handvatten te geven ermee om te gaan. “Een houding van geloof en hoop kan enorm ...
Het smalle pad
05 mei 2022Na het lezen van het nieuwste SCP-rapport over religie in Nederland (24 maart) dwaalden mijn gedachten af. Nee, niet naar de weinig verrassende conclusie dat je buiten de georganiseerde religie om weinig spiritualiteit en religiositeit vindt in Nederland. Ik dacht aan de dieperliggende oorzaken van ...
Wat mensen van hun voorganger verlangen
05 mei 2022Hij hoefde geen medelijden, geen steun, geen adviezen. Hij wilde voor het aangezicht van God worden gebracht. Dus ik pakte mijn schoenendoos erbij.
Vrijheid vieren terwijl de gevechten elk jaar dichterbij komen
05 mei 2022Elk jaar in mei worden we eraan herinnerd dat vrijheid een prijs heeft, dat miljoenen mensen zijn omgekomen in de strijd, verzetsstrijders gevangen zijn gezet en helden zijn gedood, zodat wij vandaag van onze vrijheid kunnen genieten. Maar elk jaar moeten we deze onbetaalbare vrijheid herdenken met ...
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
05 mei 2022Moeten we onze zonen anders opvoeden? Geen gekke vraag, nu de #MeToo-schandalen zich opstapelen en mannelijke identiteit onder een vergrootglas ligt. Journalist Marinde van der Breggen gaat in de leer bij mannen én vrouwen met de vraag: wat leren we de nieuwe generatie jongens over hun ...
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...
Rusland gaat weer aan de ketting
05 mei 2022Moet de westerse wereld anno 2022 weer bij af beginnen? Deze maand vijftig jaar geleden leek het internationaal de goede kant op te gaan. Een tijdperk van vrijwel ongeremde tegenstellingen – Koude Oorlog – was voorbij.
Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: 'We mogen het weleens vaker over schuld hebben'
05 mei 2022Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."
Jezus leed niet zodat wij niet meer hoeven te lijden
05 mei 2022In de stille week, waarin wij het lijden van Christus overdenken, bezocht ik mensen die ongeneeslijk ziek zijn en worstelen met hun lijden. En ik merk hoe het verdwijnende godsbesef er ook voor zorgt dat wij steeds meer moeite krijgen met het lijden.
Tussen alles benoemen en alles verkennen zit een heel universum
05 mei 2022Grip proberen te krijgen op een generatie schrijvers, is iets hachelijks. Dat geldt ook voor de millennials. Splinter Chabot en Thomas Heerma van Voss zijn beiden van de jaren negentig, maar delen weinig schrijverschromosomen.
Heimwee naar Troost zoals we hem kennen
05 mei 2022André Troost kenden we op de Veluwe als predikant die anders preekte, die vragen stelde waar anderen niet eens aan durfden te denken. Boeken als Morgen zal het Pasen zijn en Gaandeweg Hem tegemoet hebben generaties gevormd. Zijn vijftigjarig predikantsjubileum markeert hij met een persoonlijk boek: ...
Religie dé veroorzaker van oorlogen? Twijfelachtig, vond Catherine de Medici
05 mei 2022Catharina Botermans, politicoloog, laat in haar roman De zwarte koningin het licht vallen op religie en politiek. En op Catherine de Medici (1519-1589), een Franse koningin met vooruitstrevende ideeën.
De stilte die echoot, een zwart gat dat alle spreken opslokt
05 mei 2022Toen in november 2020 Jonathan Sacks overleed, verloor de wereld een wijs mens. Maar in zijn vijfdelige Thora-commentaar leeft hij voort. Deel vier, over Numeri, verschijnt later deze maand in vertaling.
Maar waar is de moeder?
05 mei 2022Vroeger hoorde ik talloze preken over het verhaal van de verloren zoon. Het script was simpel: oudste zoon (gehoorzaam), jongste zoon (losbol) en een vader.
Is liefde minder echt als het geprogrammeerd is?
05 mei 2022Aan tafels zitten mannen en vrouwen bij kaarslicht geanimeerd te praten. De wijnglazen zijn gevuld. Er klinkt muziek en op de dansvloer wordt uitbundig gedanst. Alma wordt naar haar plek geleid, waar haar tafelgenoot Tom haar direct complimenteert met haar prachtige ogen. Hij vergelijkt ze met twee ...
De bruid uit Rome, deel 7: Het westerse denken en de liefde
05 mei 2022In de serie Christus' bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de zevende aflevering van 'de bruid uit Rome', ...
De preek die je uitdaagt, je bij de kraag grijpt, die je draagt
05 mei 2022Een heilig geloof in de zondagse preek draagt het nieuwe boek Dialoog, dans en duel van Kees van Ekris, dat later deze maand verschijnt. Maar die preek moet wel wat voorstellen. Zo voert hij een pleidooi om ‘het ruwe materiaal van onze eigen angsten, dromen en weerstanden’ onder ogen te zien.
Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...
Jan Anthonie Bruijn: ‘Ik wil altijd student blijven’
05 mei 2022Of Jan Anthonie Bruijn nu als voorzitter van de Eerste Kamer vergaderingen leidt, als dokter door de microscoop kijkt of zich als toezichthouder vergaapt aan de kunsten, in alle gevallen staat hij ‘bedremmeld aan de poorten van de schepping’. "Ik raak er nooit op uitgekeken."
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
05 mei 2022Twee jaar geleden verloor Hanneke Ouwerkerk haar dochtertje Maria, een paar dagen voordat ze geboren zou worden. Het maakte alles anders in het leven van de predikant. En ook in haar geloof. "Van Job heb ik geleerd dat mijn bitterheid mag bestaan."
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
05 mei 2022Toen predikant Anne-Marie van Briemen haar gevoelens voor vrouwen ontdekte, besloot ze alleen te blijven. Tot het besef indaalde: hoe kan ik God trouw zijn als ik niet trouw ben aan mezelf? “Het ging allemaal prima, zolang er niemand was van wie ik hield.”
Zie ik daar de borende blik van Joseph Goebbels in mijn spiegel?
05 mei 2022Terwijl Oekraïne in brand staat, schrijf ik aan een roman in dagboekbladen. Gefingeerde dagboekbladen – zogenaamd van nazipropagandaminister Joseph Goebbels.
Jezus zou nooit in een Uber stappen
05 mei 2022Hoe zou Mozes het met schuld overladen Griekenland hebben aangepakt in de eurocrisis? Zou hij de Grieken het vel over de neus trekken? Of had hij midden in de schuldencrisis een jubeljaar uitgeroepen? Met dergelijke vragen kijkt theoloog Alain Verheij in zijn boek Geld en go€d naar de wereld van ...
Autonoom, dat ben je samen
05 mei 2022Wat verlichting is? Nou, schreef Immanuel Kant in 1784, dat is “het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft”. En wie daarin slaagt, vond hij, kan werkelijk autonoom zijn.
De hoge prijs van een Europese droom(baan)
05 mei 2022In Notes From Brussels volgt de Nederlandse documentairemaker Nadine van Loon drie vrouwen die, onder de hoge werkdruk bij de Brusselse instellingen, hun Europese droom nastreven.
Strakke bovenlip?
05 mei 2022Mothering Sunday is een bijzondere vorm van Moederdag in het Britse Gemenebest. Op deze dag, de vierde zondag van de vastentijd voor Pasen, eren Engelsen en hun navolgers traditioneel hun moeder door hun ‘moederkerk’ te bezoeken, de kerk waar ze gedoopt zijn.
Balans zonder pillen
05 mei 2022De afgelopen tijd hield Selah Sue zich voornamelijk bezig met het zoeken naar een evenwicht in haar bestaan.
Balans tussen zinnelijkheid en smart
05 mei 2022Een 350e sterfjaar ‘vieren’ voelt dubbel. Toch is het een feestje hoe het Franse ensemble Les Cris de Paris de Italiaanse wortels van Heinrich Schütz (1585-1672) blootlegt.
Passieproject is triomf
05 mei 2022Ja, ze is de zus van Newsboyszanger Michael Tait. En ja, ze hoort bij het meubilair van de Gaither Homecoming-zangfestijnen. Maar laat dat geen drempels opwerpen om naar haar passieproject Pilgrim Journey te luisteren. 'Oude gospels' klinkt voorspelbaar als concept, maar is hier een grote ...