DNK-2021-03-cover
Magazine 2021

2021nr03

Het gerommel bij het Gomarus College, waar jongeren gedwongen zouden zijn uit de kast te komen, is een volgende aanleiding om het debat over artikel 23 te heropenen. Is het bijzonder onderwijs nog van deze tijd? Rob de Wijk schreef een nieuw boek, De slag om Europa, waarin hij de opmerkelijke stelling poneert dat Europa, tegen de verwachtingen in, een supermacht is geworden. Zugn Bamw is pastor in Myanmar, waar het geweld met de dag heviger wordt. Wat zijn zijn observaties? En Theoloog des Vaderlands Almatine Leene heeft een kritische boodschap: Diep van binnen zijn we allemaal egoïsten.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Tegen onverschilligheid kun je niet vechten
Column

Tegen onverschilligheid kun je niet vechten

01 april 2021
De agressieve benadering van journalisten aan de kerkdeur in coronatijd laat nog maar eens zien hoe een deel van de christenen in Nederland zich beter begint thuis te voelen bij het narratief van polarisatie en strijd, dat de Nederlandse politieke arena al een tijd langer beheerst. Zoals altijd ...
Felix de Fijter
Karikaturen-zijn-heilloos

'Karikaturen zijn heilloos'

01 april 2021
Het is niet misplaatst de profetische vinger van Amos op te heffen tegen de volop consumerende christenen in Nederland, zegt Jan Zwemer in reactie op het betoog van Bram van de Beek, maar karikaturale wederzijdse beeldvorming zal geen beterschap bieden.
Jan Zwemer
Staat-het-bijzonder-onderwijs-op-de-tocht
Nederlandse politiek

Staat het bijzonder onderwijs op de tocht?

01 april 2021
Binnenkort kan iedereen een school oprichten zonder dat die voldoet aan een door de overheid erkende geloofsrichting. Is er nog toekomst voor het bijzonder onderwijs, nu er in politiek Den Haag 'een politieke tegenwind' is?
Jurgen Tiekstra
Als er iets links is, dan wel de bedenktijd bij abortus
Column

Als er iets links is, dan wel de bedenktijd bij abortus

01 april 2021
Op 25 februari van dit jaar nam de Tweede Kamer bijna voltallig een voorstel aan van GroenLinks en PvdA, gesteund door D66, om de bedenktijd bij abortus te schrappen.
Stefan Paas
Europa-is-een-supermacht-geworden
Nederlandse politiek

'Europa is een supermacht geworden'

01 april 2021
Het is niet ondenkbaar dat Europa over een aantal jaren Amerika op sleeptouw neemt, in plaats van andersom, zegt Rob de Wijk. Want "wat Xi Jinping, Putin en Trump ook probeerden om ons continent uit elkaar te spelen, het is ze niet gelukt."
Ans Boersma
Voltooid leven en de redelijkheid
Column

Voltooid leven en de redelijkheid

01 april 2021
Georg Wilhelm Friedrich Hegel had een groot vertrouwen in de macht van de redelijkheid. Hij stond in Tübingen te dansen op de tafel toen de Franse revolutie uitbrak.
Willem Maarten Dekker
Jezus fluistert ons toe: geef maar hier
Column

Jezus fluistert ons toe: geef maar hier

01 april 2021
Een tijdje geleden werd ik benaderd door een man die ik nog niet eerder had ontmoet. Ik zag meteen dat hij bang was.
Samuel Wells
Pastor, entertainer, profeet, schoonmaker
Column

Pastor, entertainer, profeet, schoonmaker

01 april 2021
Deze maand ben ik 27 jaar werkzaam als predikant onder migranten in Amsterdam. En daar wil ik wat van delen.
Samuel Lee
Als-je-een-stukje-opschuift-is-er-altijd-ruimte-voor-een-ander

'Als je een stukje opschuift, is er altijd ruimte voor een ander'

01 april 2021
Journalist Johan Bakker bezocht de mannen van de populaire band Trinity voor een 'overvloedige lunch' en sprak met hen over hun vrouwen, kinderen, muziek en het nieuwe project Wereldwijs. 'Wij zijn tussenmensen.'
Johan Bakker
Als-je-nergens-naartoe-kunt-moet-je-omhoog-kijken
Goede gesprekken

Als je nergens naartoe kunt, moet je omhoog kijken

01 april 2021
Het zou best kunnen dat Zung Bawm morgen niet meer bereikbaar is. Het leger regeert Myanmar met dictatoriale hand. "Waar je ook kijkt," zegt Zung, "nergens is hoop. Dus moet je naar boven kijken, naar God, van wie Mozes ook het wonder moest verwachten."
Alain Verheij
Afghanistan tweede Vietnam?
Column

Afghanistan tweede Vietnam?

01 april 2021
Stevent Afghanistan af op een drama, zoals dat in 1975 Zuid-Vietnam overkwam? Er zijn sterke parallellen. Dat blijkt. Oordeel zelf maar.
Aad Kamsteeg
Priesterschap

Priesterschap

01 april 2021
Dertien jaar geleden legde pastoor Nico de Gooijer aan Vonne van der Meer de zeven sacramenten uit. Voor elk sacrament trokken ze een maandagochtend uit. De tijd was lang niet rijp voor publicatie. Maar nu we in tijden van pandemie de kerkbank meer dan ooit missen, nu wel. In deze editie deel IV: ...
Vonne van der Meer
Diep-vanbinnen-zijn-we-allemaal-egoisten
Goede gesprekken

'Diep vanbinnen zijn we allemaal egoïsten'

01 april 2021
Theoloog des Vaderlands Almatine Leene verhuisde onlangs met haar gezin van Zuid-Afrika naar Hattem, om daar als eerste vrouwelijke vrijgemaakt-gereformeerde dominee aan de slag te gaan. 'Ik ging ervan uit dat ik niet ouder dan 34 jaar zou worden, de leeftijd waarop mijn moeder stierf.'
Sjoerd Wielenga
Iedereen-in-zijn-eigen-bubbel-dat-is-dodelijk-voor-een-land
Nederlandse politiek

'Iedereen in zijn eigen bubbel, dat is dodelijk voor een land'

01 april 2021
Als we niet uitkijken, keert onze maatschappij terug naar een tribale sfeer: allemaal aparte stammen, die geen kritiek dulden. Erdal Balci vindt het een tragische ontwikkeling, omdat daarmee “de horizon van de Europese identiteit vervaagt. En dat is een groot risico.”
Tjerk de Reus
Leef-je-vragen
Goede gesprekken

Leef je vragen

01 april 2021
Letterkundige Jan Oegema koos een nieuw carrièrepad: dat van hovenier. Raar voelt het niet, zegt hij, “maar om daar te komen, moest ik in de stilte terechtkomen, en een nieuwe stem horen”. In dat proces was de dichter Rainer Maria Rilke een gids.
Tjerk de Reus
Wandelen met God
Column

Wandelen met God

01 april 2021
Wandelen, een paar keer per week, en liefst met een ander, want met zijn tweeën loopt het lichter. Ook wandelen om over het geloof te praten, zeker nu we het kerkelijke ritueel moeten missen.
Stephan Sanders
NSB-kind-Herman-Schouten-zet-een-streep-door-het-vierde-gebod
Avondrood

'NSB-kind' Herman Schouten zet een streep door het vierde gebod

01 april 2021
Stille schaamte. Zo omschrijft Herman Schouten het gevoel waarmee hij dagelijks opstaat én naar bed gaat. De oorzaak? Het NSB-verleden van zijn ouders en grootouders. “Ik vraag me steeds af: waarom hebben ze die keuze gemaakt? Daar heb ik nooit een antwoord op gekregen.”
Wilfred Hermans
Een-detective-vol-grote-vragen
Boeken

Een detective vol grote vragen

01 april 2021
De meesterlijke detectiveschrijver Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) herovert Nederland. Wie zijn nieuw uitgegeven detective Justitia leest, begrijpt waarom.
Tjerk de Reus
Wraak-voor-Auschwitz-wraak-op-Hollywood
Boeken

Wraak voor Auschwitz, wraak op Hollywood

01 april 2021
Twee jaar geleden werd de sprankelende brexit-roman Klein Engeland van Jonathan Coe nog een bestseller. In zijn nieuwe roman, Meneer Wilder en ik, neemt Coe ons mee naar de jaren zeventig.
Arie Kok
Gameverslaafd-kind-Ouders-zijn-niet-machteloos
Boeken

Gameverslaafd kind? Ouders zijn niet machteloos

01 april 2021
Matthias Dewilde schreef het boek dat hijzelf twintig jaar geleden aan zijn ouders cadeau had willen doen: Game over, een praktische gids voor de aanpak van gameverslaving. “Ouders denken dat ze machteloos zijn, maar dat zijn ze niet.”
Tjerk de Reus
De-economie-heeft-een-beetje-geloof-hoop-en-liefde-nodig
Boeken

De economie heeft een beetje geloof, hoop en liefde nodig

01 april 2021
De mens is een dubbelzinnig wezen, die hongert naar het goede, maar het kwade niet altijd afwijst. Nogal wiedes, weten filosofen en theologen, maar in het denken over de economie regeert de ratio. Tijd voor een beetje geloof, hoop en liefde, betogen Lans Bovenberg en Paul van Geest.
Tjerk de Reus
Ode aan de middeleeuwen
Column

Ode aan de middeleeuwen

01 april 2021
Het is november van het jaar 1327. In een groot, somber klooster ergens in Italië komen twee mensen aan. Dat is het begin van De naam van de roos, de bekende roman van de Italiaanse hoogleraar kunstgeschiedenis Umberto Eco, die in de jaren tachtig en negentig zo veel lezers wist te trekken.
Nels Fahner
Zwarte-Jezus-komt-erg-dichtbij
Film

Zwarte Jezus komt erg dichtbij

01 april 2021
‘Een soldaat die Jezus slaat. Dat zou interessant zijn, zeker als katholiek. God zelf doodmaken.’ De jonge man die deze woorden uitspreekt, ziet er vriendelijk uit. Intelligente ogen kijken door een moderne bril open de wereld in.
Jaap-Harm de Jong
De-taal-van-God-is-die-van-de-ervaring
Boeken

De taal van God is die van de ervaring

01 april 2021
Vertrouw op je gevoel heet het nieuwe boek van Nikolaas Sintobin, en die titel verbaast een beetje: het is niet direct een advies dat je van een christelijke spirituele gids verwacht.
Johan Visser
Zo-dachten-ze-800-jaar-geleden-over-onze-ziel
Boeken

Zo dachten ze 800 jaar geleden over onze ziel

01 april 2021
Het heet simpelweg Ziel, het boek waarin drie belangrijke geschriften uit de twaalfde eeuw zijn gebundeld. Schrijvers zijn Willem van Saint-Thierry, Aelred van Rievaulx en Isaac van Stella.
Tjerk de Reus
Een-seculiere-donderpreek
Boeken

Een seculiere donderpreek

01 april 2021
Kunstenaars leren ons met andere ogen naar de wereld kijken. Neem bijvoorbeeld Constant, die tussen 1956 en 1974 werkte aan New Babylon: een groots kunstproject waarmee hij een radicaal alternatieve samenleving voorstelde.
Jeroen Hagendijk
Paniek-ongeduld-of-daadkracht
Film

Paniek, ongeduld of daadkracht

01 april 2021
Het zijn ontzagwekkende bouwwerken, die kilometerslange tunnels door de bergen. De één neemt 'm zorgeloos, eenvoudigweg om van A naar B te komen. De ander is opgelucht als het daglicht aan het einde van de tunnel weer in zicht komt.
Joël Friso
Duiken-in-het-slavernijverleden
Film

Duiken in het slavernijverleden

01 april 2021
Films helpen bij het verwerken van collectieve trauma's. Bij de Holocaust is dat al langer bekend. Over het zwarte slavernijverleden was er tot voor kort weinig meer dan 'Amistad'.
Michiel van Hout
Harmonium-style
Muziek

Harmonium-style

01 april 2021
In 2019 bracht organist en harmoniumspeler Dirk Luijmes een cd-box uit met harmoniummuziek. ‘Harmonium Atlas’, heette dit project.
Hanna Yoo
Een-muzikale-pas-op-de-plaats
Muziek

Een muzikale pas op de plaats

01 april 2021
Net als veel andere muzikanten zat Jan Willem van Delft een jaar geleden plotseling zonder werk. Die onzekerheid was echter maar van korte duur.
Johan Bakker
Vonkjes-van-de-Stonehill-van-weleer
Muziek

Vonkjes van de Stonehill van weleer

01 april 2021
Ironisch eigenlijk, die albumtitel. De vorige studioplaat van gospelmuziek-pionier Stonehill dateert van tien jaar geleden en voelde als een allegaartje van goedkoop aandoende trucs om tot een geheel te komen.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.