DNK_02_2021_cover
Magazine 2021

2021nr02

Afrekencultuur, achterdocht en populisme – ze lijken de samenleving van vandaag helemaal in hun greep te hebben. Hoe kijkt Arnon Grunberg daarnaar? “Het verlangen naar een zondebok moet je altijd onderdrukken”, zegt hij. Omarm liever schamele, een motief dat het christendom ons aanreikt. Verder een gesprek met Giti Ban, de moeder van Kinga. Hoe is het leven voor haar, nu ze haar dochter moet missen? Daarnaast blikken we met vijf Kamerleden vooruit naar de verkiezingen en de tijd erna en reageren vertegenwoordigers van de evangelische beweging op de kritische noten die Bram van de Beek in de vorige editie kraakte.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Knikken en schudden
Column

Knikken en schudden

05 maart 2021
Het is tegenwoordig een bekend fenomeen bij verkiezingsdebatten. In het publiek – in deze coronatijd virtueel present – nestelen zich niet zozeer zwevende kiezers, maar fanatieke supporters van de deelnemende parlementariërs. Is deze aan het woord, dan knikken ze dat het een lieve lust is; ...
Felix de Fijter
Verlangen-naar-een-zondebok-moet-je-altijd-onderdrukken
Geliefd door lezers

Verlangen naar een zondebok moet je altijd onderdrukken

05 maart 2021
Afrekencultuur, achterdocht en populisme – ze lijken de samenleving van vandaag helemaal in hun greep te hebben. Arnon Grunberg kijkt ernaar als een getuige, een ‘minnaar van zondaars’, stelt hij in zijn nieuwe boek. Een motief dat hij herkent bij de Mensenzoon. “Het schamele omarmen, dat is ...
Tjerk de Reus
Langdurige gehoorzaamheid
Column

Langdurige gehoorzaamheid

05 maart 2021
Veranderen is niet gemakkelijk. Aan het begin van elk jaar nemen honderdduizenden mensen zich voor om nu echt meer tijd te nemen voor het gezin of te stoppen met roken.
Stefan Paas
Wen-er-maar-aan-Hele-volksstammen-kiezen-voor-een-megakerk

Wen er maar aan: 'Hele volksstammen kiezen voor een megakerk'

05 maart 2021
Het artikel ‘Evangelische groepen kennen geen crisis’ van Bram van de Beek was vast bedoeld om de notie van oordeel en bekering aan de orde te stellen, juist in deze tijd van crisis. Maar na het lezen ervan blijft vooral ontsteltenis over, stelt Hans Maat van het Evangelisch Werkverband.
Hans Maat
Bekeren-in-crisistijd-Geef-liever-hulp-aan-slachtoffers

Bekeren in crisistijd? Geef liever hulp aan slachtoffers

05 maart 2021
Bram van de Beek schetste in de vorige editie van De Nieuwe Koers een karikatuur van evangelischen. Bovendien snijdt zijn oproep tot bekering geen hout, stellen drie redacteuren van het theologische tijdschrift Inspirare.
Miranda Klaver
Een-goede-opvoeding-is-geen-garantie-voor-succes

'Een goede opvoeding is geen garantie voor succes'

05 maart 2021
Welke invloed hebben hun ouders op hun doen en laten? En maakt het uit dat de een wel en de ander niet gelooft in de God van hun jeugd? Zussen Sara en Josefien Kuijper kruisen de morele degens in een tweegesprek.
Josefien Kuijper
Jaap Dieleman
Column

Jaap Dieleman

05 maart 2021
Ik zie dat Jaap Dieleman theologisch gesproken een enorm dwaallicht is.Maar ik noem hem geen wappie. Hij is een gedoopte. Hij is mijn broeder.
Willem Maarten Dekker
Als het niet gelukkig kan, laat het dan mooi zijn
Column

Als het niet gelukkig kan, laat het dan mooi zijn

05 maart 2021
Een stervende man en ik hadden een lang en zoekend gesprek. Over het wonder van het leven. Over de absurditeit van de dood.
Samuel Wells
Acht uzelf niet bovenmate wijs
Column

Acht uzelf niet bovenmate wijs

05 maart 2021
Deze maand gaan we naar de stembus, ongeacht onze afkomst, en ongeacht de religie of ideologie die we aanhangen. We gaan allemaal stemmen. Tenminste, als we een Nederlands paspoort bezitten en stemgerechtigd zijn. Waar laten we onze stem door bepalen? Wat nemen we mee in het stemhokje?
Samuel Lee
‘Dring-aantal-fastfoodketens-in-steden-terug
Nederlandse politiek

‘Dring aantal fastfoodketens in steden terug’

05 maart 2021
In sommige Rotterdamse wijken heeft één op de vier kinderen overgewicht. Gezond leven, weet Anne Kuik (CDA), is niet voor iedereen een keuze. Ze wil de “enorme kloof” tussen mensen met een lage en een hoge sociaal-economische status dichten.
Jasper van den Bovenkamp
Het-loopt-God-niet-uit-de-hand
Nederlandse politiek

'Het loopt God niet uit de hand'

05 maart 2021
Ook Chris Stoffer (SGP) maakt zich zorgen over ons klimaat en over de vraag of er de komende jaren voor iedereen voldoende eten zal zijn. We moeten daarvoor onze verantwoordelijkheid nemen, vindt hij. Maar: “We komen het verst met realisme, niet met alarmisme.”
Jasper van den Bovenkamp
29 Songül Mutluer
Nederlandse politiek

'Je kunt van een dubbeltje een kwartje worden'

05 maart 2021
Voor Songül Mutluer (PvdA) zal het erom spannen of ze na de verkiezingen haar post als wethouder van Zaandam zal verruilen voor een blauwe zetel in Den Haag. Mocht het zover komen, dan gaat ze emancipatie op de kaart zetten, want we staan er in Nederland belabberd voor, vindt ze.
Jasper van den Bovenkamp
Noem-mij-een-vakminister-van-dit-moment
Nederlandse politiek

'Noem mij een vakminister van dit moment'

05 maart 2021
Bij het ene ministerieel overleg schuift de tabakslobby aan, bij het volgende lanceert men een campagne tegen rookverslaving. Ronald Mann van nieuwkomer NL Beter vindt het een gotspe. Het ontbreekt in Den Haag aan een integrale aanpak. En aan vaklui. En aan werkbare wet- en regelgeving.
Jasper van den Bovenkamp
De-ongelijkheid-is-toegenomen
Nederlandse politiek

'De ongelijkheid is toegenomen'

05 maart 2021
Het aantal dak- en thuislozen is sinds 2010 verdubbeld, er is woningnood en voedselbanken schieten als paddenstoelen uit de grond. Na een “decennialang individualistisch uitgedragen mensbeeld”, vindt Don Ceder (CU) het hoog tijd de samenleving op een andere manier te organiseren.
Jasper van den Bovenkamp
‘God-is-daar-waar-je-niet-durft-te-komen

‘God is daar waar je niet durft te komen’

05 maart 2021
Voor veel christenen, zegt pastor en blogger Megan Westra, vormen leven en geloof één grote zoektocht naar het goede leven: een fijne job, een liefdevolle partner, een comfortabel leven, en verlossing als kers op de taart. Maar wat als verlossing juist het begin is? Een uitnodiging om te leven als ...
Alain Verheij
Drie opties voor Israël
Column

Drie opties voor Israël

05 maart 2021
Vlamt er hoop op in het Midden-Oosten nu de Israëli’s over een kleine twee weken en de Palestijnen in mei en juli (voor parlement en president) naar de stembus hopen te gaan?
Aad Kamsteeg
Vormsel

De Geest doorgeven

05 maart 2021
Dertien jaar geleden legde pastoor Nico de Gooijer aan Vonne van der Meer de zeven sacramenten uit. Voor elk sacrament trokken ze een maandagochtend uit. De tijd was lang niet rijp voor publicatie. Maar nu we in tijden van pandemie de kerkbank meer dan ooit missen, nu wel. In deze editie deel III: ...
Vonne van der Meer
‘Ik-heb-er-ontzag-voor-dat-wij-kunnen-scheppen
Mozes

‘Ik heb er ontzag voor dat wij kunnen scheppen’

05 maart 2021
Frank Westerman geldt als de ster aan het firmament van de literaire non-fictie. Zijn nieuwste werk onderzoekt onze hang naar een betere wereld – op de rode planeet bijvoorbeeld. ‘Op Mars zal ook een Kaïn opstaan die zijn broeder Abel doodt. Het leidt tot een nieuwe hel in de hemel.’
Sjoerd Wielenga
‘Je-bent-geen-willoos-slachtoffer-van-je-vragen
Goede gesprekken

‘Je bent geen willoos slachtoffer van je vragen’

05 maart 2021
“Mag Jezus jouw leven eigenlijk nog overhoop kicken?” Nog niet eerder was in deze serie iemand zo scherp als dominee Lydia Kansen. “Of is het meer van: o, wat leuk om over deze geloofsvragen te filosoferen! Om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag?”
Felix de Fijter
Visieloos pragmatisme
Column

Visieloos pragmatisme

05 maart 2021
Als vele anderen heb ik mijn inkomsten door de coronacrisis sterk zien dalen. Terwijl ik nog steeds fors belasting betaal en bovendien geen gebruik maak van de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers.
Désanne van Brederode
God-moet-haar-iets-gegeven-hebben-wat-ik-niet-kon-bevatten
Avondrood

'God moet haar iets gegeven hebben wat ik niet kon bevatten'

05 maart 2021
Giti Bán is de moeder van Kinga, de Sela-zangeres die op 6 mei 2019 overleed aan borstkanker. Haar rouw heeft een gouden randje. “Ik ben een kind kwijt, maar haar stem heb ik nog.”
Wilfred Hermans
Is-toch-net-een-engel
Boeken

Is toch net een engel?

05 maart 2021
Als je de buitenwereld toelaat, kun je onverwacht in een nieuw avontuur terechtkomen. Bij Maxim Osipov begint dat gewoon bij een tankstation, Vonne van der Meer laat het beginnen op een kinderspeelplaats.
Tjerk de Reus
Nederland-groeide-langzaam-om-Ali-heen
Boeken

Nederland groeide langzaam om Ali heen

05 maart 2021
“Er wordt vooral over Marokkanen gepraat, en weinig met hen”, stelt Khalid Mourigh aan het begin van De gast uit het Rifgebergte. Voor hem een reden het relaas van zijn opa Ali op te tekenen: een geschiedenisvertelling door de ogen van zijn opa.
Ans Boersma
Zeker-weten-wat-Gods-wil-inhoudt-dat-is-gevaarlijk
Boeken

Zeker weten wat Gods wil inhoudt, dat is gevaarlijk

05 maart 2021
Geert Wilders was ‘ontsteld’ toen hij in 2011 in de Haagse PVV-fractiekamer evangelische en pinkstervoorgangers om zich heen zag, die hem in gebed de handen oplegden. Verbijsterd was ook Sander Rietveld, een onderzoeksjournalist, die in Nieuwe kruisvaarders uitzoekt hoe het zit met deze ...
Tjerk de Reus
Waarom-denken-we-verschillend-over-politiek-en-moraal
Boeken

Waarom denken we verschillend over politiek en moraal?

05 maart 2021
De manier waarop mensen politieke keuzes maken is niet goed te begrijpen als je strikt rationeel te werk gaat, zegt de Amerikaanse sociaalpsycholoog Jonathan Haidt in zijn avontuurlijke boek Het rechtvaardigheidsgevoel.
Tjerk de Reus
63 Boekencolumn
Column

‘Ik schrijf zoals ik ben’

05 maart 2021
Sinds ik op Walcheren woon, wil ik weten welke schrijvers en kunstenaars er wonen. Op een koude winterdag ben ik op de thee bij schrijver en illustrator Wim Hofman.
Marieke van Meijeren
Op-onrechtvaardig-land-groeit-geweld-vanzelf
Film

Op onrechtvaardig land groeit geweld vanzelf

05 maart 2021
In Brazilië bezochten meer dan een miljoen bezoekers Bacurau. Wie nu denkt dat de film druipt van de romantiek of een gezellig uitje voor het hele gezin is, vergist zich. Eigenlijk is het nogal een verontrustende film.
Jaap-Harm de Jong
Rutte-heeft-geen-ideeen-maar-wijzelf-ook-niet
Nederlandse politiek Boeken

Rutte heeft geen ideeën, maar wijzelf ook niet

05 maart 2021
Wat zegt het over de Nederlanders dat Rutte alweer tien jaar hun premier is geweest?
Jeroen Hagendijk
Meesterlijk-portret-van-Erasmus
Boeken

Meesterlijk portret van Erasmus

05 maart 2021
In de omvangrijke biografie van Sandra Langereis over Erasmus leer je niet alleen de breedte van zijn denken en schrijven kennen, maar ook zijn persoonlijkheid.
Tjerk de Reus
Wilde-natuur-niet-te-controleren
Boeken

Wilde natuur, niet te controleren

05 maart 2021
Het woord ‘antropoceen’ zingt rond, al een poosje, en heeft een nare smaak. Je denkt erbij aan een eindfase: het noodlottige sluitstuk van de geschiedenis.
Tjerk de Reus
Pedos-in-de-val-gelokt
Film

Pedo's in de val gelokt

05 maart 2021
De openingsbeelden van Caught in the Net, waarin allerlei jonge kinderen te zien zijn die op hun smartphone kijken, zijn weliswaar wat overdreven, maar ze roepen wel een vraag op. Wat doen jonge kinderen eigenlijk als ze online zijn?
Joël Friso
Breekt-er-burgeroorlog-uit
Film

Breekt er burgeroorlog uit?

05 maart 2021
'Een land dat zich goed gedraagt': een ironische titel. De docu van David Dufresne gaat immers over de escalatie van geweld in Frankrijk.
Michiel van Hout
Noors-Nederlands-cd-project-overtuigt
Muziek

Noors-Nederlands cd-project overtuigt

05 maart 2021
De Noorse sopraan Mari Eriksmoen heeft de afgelopen jaren beslist haar sporen in de operawereld verdiend. Het publiek in Amsterdam kon haar talent tijdens optredens in het Concertgebouw en een hoofdrol in Die Zauberflöte bij De Nationale Opera (2018) bewonderen.
Jordi Kooiman
Een-nieuwe-ster-aan-het-Britse-firmament
Muziek

Een nieuwe ster aan het Britse firmament

05 maart 2021
De muzikale leegte die de Adèle en Amy Winehouse achterlieten, zou weleens gevuld kunnen worden door Celeste Epiphany Waite, de nieuwe ster aan het Britse firmament.
Johan Bakker
Verfijnd-guitig-en-poetisch-tegelijk
Muziek

Verfijnd, guitig en poëtisch tegelijk

05 maart 2021
Jon Foreman hoeft geen grote bokkesprongen te maken om muziek te leveren die aanvoelt als geknipte soundtrack voor een coronajaar.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.