DNK09_2020_cover
Magazine 2020

2020nr09

Veel christelijke dertigers en veertigers zijn op zoek naar nieuwe handvatten om hun geloof te voeden, te onderhouden en door te geven. Waar moeten ze het zoeken? De Nieuwe Koers gaat in gesprek met ervaren gelovigen. De eerste op de lijst: theoloog Kees van Ekris, onder meer bekend van podcast Eerst dit. Verder? Interviews met de Israëlische topauteur David Grossman, NRC-journalist Jannetje Koelewijn en psychiater Frank Koerselman.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Kritische abonnees
Column

Kritische abonnees

04 november 2020
Zo nu en dan heb ik telefoongesprekken met ontevreden abonnees. Ik vind dat de hoogtepunten van mijn betrekking als hoofdredacteur. In de eerste plaats: een ontevreden abonnee is vaak een echte lezer. Want pas als je leest, kun je rechtsgeldig je mening hebben over een blad. In de tweede plaats: ze ...
Felix de Fijter
Waarom is God jaloers?
Column

Waarom is God jaloers?

04 november 2020
Wat als we zouden afspreken dat het dagloon eeuwig leven is?
Samuel Wells
De zeven doodzonden
Column

De zeven doodzonden

04 november 2020
De pandemie biedt christenen de gelegenheid om te breken met zeven veelgemaakte, fatale fouten.
Samuel Lee
Erfzonde-en-de-LHBTQ-gemeenschap
Tweesnijdend scherp

Erfzonde en de LHBTQ-gemeenschap

04 november 2020
In maatschappelijke debatten over sociale gerechtigheid, duurzaamheid en homo-emancipatie komt het aloude dogma van de erfzonde verrassend om de hoek kijken. Het is aan christenen om uit te leggen dat schuld en verantwoordelijkheid daarbij twee verschillende dingen zijn, betoogt theoloog Frank ...
Frank Bosman
De-dictatortest
Column

De dictatortest

04 november 2020
Wie wil snappen waarom de grondwet voetbalwedstrijden niet beschermt en moskeeën of vrijmetselaars wel, moet de ‘dictatortest’ eens doen.
Stefan Paas
Waar-zijn-de-engelen-gebleven

Waar zijn de engelen gebleven?

04 november 2020
Met z’n achten stonden we op de stoep van de pastorie van Wagenborgen. In pyjama’s en dusters. Het was nog voor het ochtendgloren van eerste kerstdag 1989. Mijn vader had ons uit bed getrommeld en ik zat op de arm van mijn moeder. Samen keken we stil toe hoe uit het donker van de Groningse nacht ...
Felix de Fijter
Van-een-burgemeester-en-een-zorgbestuurder-die-tien-vreemdelingen-naar-Katwijk-wilden-halen

Maak iets moois

04 november 2020
In de gekke wereld van vandaag, zo vol polarisatie, is kunst een reddingsboei, zegt de Israëlische auteur David Grossman. "Als je je verbeelding laat spreken, kun je desondanks iets moois en betekenisvols maken. We hoeven ons niet te laten verlammen door de werkelijkheid."
Arie Kok
Krankjorum
Column

Krankjorum

04 november 2020
Dat wij in onze tijd de infantilisering van het christendom meemaken, wist ik al wel. Mijn goede vriend Wessel ten Boom schreef er ooit een artikel over, waarin hij een liedje voor de lijdenstijd aanhaalt uit het officiële kerkelijke materiaal, waarmee onderweg naar het hoogfeest van Pasen de diepe ...
Willem Maarten Dekker
Hoe-we-allemaal-slachtoffers-werden
Goede gesprekken

Hoe we allemaal slachtoffers werden

04 november 2020
We zitten er slecht in op het ogenblik, zegt psychiater Frank Koerselman. Wanorde in de wereld, polarisatie, wereldleiders die er een potje van maken, eenzaamheid, mensen die elkaar niet meer pruimen. Symptomen van een wereld die God mist, denkt Koerselman.
Jasper van den Bovenkamp
Van-Great-Britain-naar-Little-England
Column

Van Great Britain naar Little England?

04 november 2020
Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee zijn plaats in de wereld te vinden. Nigel Farage, voormalig leider van de UK Independence Party, wist het nog wel. Zijn British exit (Brexit) was naar binnen gericht en isolationistisch. Premier Boris Johnson daarentegen wil zijn straks van de Europese ...
Aad Kamsteeg
Het-feelgoodchristendom-hebben-we-nu-wel-gezien

'Het feelgoodchristendom hebben we nu wel gezien'

04 november 2020
Alain Verheij is geen vriendelijke dominee in zijn nieuwe boek, Ode aan de verliezer. Hij vertelt bijbelverhalen die je confronteren met je ‘duistere ik’. "Het is opluchtend om je schaduwkanten hardop te kunnen benoemen."
Tjerk de Reus
Hoe-karikaturen-het-gesprek-over-Europa-vervuilen
Nederlandse politiek

Hoe karikaturen het gesprek over Europa vervuilen

04 november 2020
In het publieke en politieke debat over de Europese Unie wemelt het van de desinformatie. En dat leidt tot een vervuild debat. Koos van Houdt, een van Nederlands meest ervaren EU-correspondenten, houdt hardnekkige karikaturen tegen het licht.
Jurgen Tiekstra
‘Ik-laat-me-er-niet-onder-krijgen.-Ik-praat-toch
Mozes

‘Ik laat me er niet onder krijgen. Ik praat tóch’

04 november 2020
NRC-journalist en auteur Jannetje Koelewijn schreef een boek over haar gereformeerde jeugd, haar dementerende moeder en autoritaire vader. ‘Ik moest mijn mond houden, maar ben gaan schrijven.’
Sjoerd Wielenga
De-storm-op-het-meer-de-bodem-van-onze-ziel
Theologie & filosofie

De storm op het meer, de bodem van onze ziel

04 november 2020
Wegen naar menselijkheid is de nieuwste productie van de hoogbejaarde Duitse theoloog en psychotherapeut Eugen Drewermann. Zijn betoog is bepaald niet belegen. Wat je in bijbelverhalen leest, stelt hij, gaat helemaal over onze diepste psyche: over onze angst, schuld en desoriëntatie.
Tjerk de Reus
Bang-dat-je-er-niet-mag-zijn

Bang dat je er niet mag zijn

04 november 2020
Journalist Jurgen Tiekstra, die een zware burn-out meemaakte, leerde van Eugen Drewermann dat angst een grote boosdoener kan zijn; angst dat je er niet mag zijn. “Daar moet je van af,” zegt Tiekstra, “want daarin zit het kwaad.”
Tjerk de Reus
De duivel is terug
Column

De duivel is terug

04 november 2020
Goed nieuws voor iedereen die de duivel miste in het maatschappelijk debat: hij is weer terug! Lang was het kwaad geen entiteit, maar een vage kracht die zich manifesteerde in verschillende hoedanigheden en gradaties – en misschien was het beter om te spreken over immorele daden en hun gevolgen, ...
Désanne van Brederode
‘Mijn-buik-zal-de-enige-plek-blijven-waar-ik-zijn-benen-heb-voelen-trappelen
Avondrood

‘Mijn buik zal de enige plek blijven waar ik zijn benen heb voelen trappelen’ 

04 november 2020
Vijf jaar geleden verloor Ronella Bakker haar zoontje Mels, na 38 weken zwangerschap. Een tragedie die ze tóch niet had willen missen, want het heeft haar geloof en leven positief veranderd. “Zijn overlijden heeft Gods rol voor mij nog maar eens onderstreept.” 
Wilfred Hermans
Zieke-denksporen-over-een-weerloze-lieveling
Boeken

Zieke denksporen over een weerloze lieveling

04 november 2020
Wat zie je als je mag kijken in het hoofd van een zedendelinquent, naar zijn fantasieën? Dat wil je niet weten, natuurlijk. Maar als je de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld wilt lezen, moet je wel.
Tjerk de Reus
Verlangen-naar-onherkenbaarheid
Boeken

Verlangen naar onherkenbaarheid

04 november 2020
De Zwitserse auteur Charles Lewinsky werd in ons land vooral bekend door zijn bestseller Het lot van de familie Meijer. Wie met zijn nieuwe roman De stotteraar opnieuw een historische roman over de Tweede Wereldoorlog verwacht, komt bedrogen uit.
Nels Fahner
60 non-fictie Omslag Buruma - nonfictie
Amerikaanse verkiezingen Boeken

Engeland vs. de Verenigde Staten

04 november 2020
Op het omslag van Het Churchillcomplex staan twee foto’s. Op de ene zien we Winston Churchill met Franklin D. Roosevelt op een grasveldje staan. Deftige heren uit een vervlogen tijdperk: de oorlogspremier van het Verenigd Koninkrijk en de toenmalige president van de Verenigde Staten.
Tjerk de Reus
Denken-over-theologie-in-een-mannenbolwerk
Boeken

Denken over theologie in een mannenbolwerk

04 november 2020
In Hoe houd je het geloof fris?, een boek over ‘de kunst van geloven’, gaat steeds een tweetal theologen in gesprek over het werk van een andere theoloog.
Jaap-Harm de Jong
60 non-fictie Mijn Kuyper
Boeken

Kuyper is niet dood, hij leeft

04 november 2020
Vanwege het Kuyperjaar – de goede man is honderd jaar geleden overleden – stelde oud-Trouw-journalist Agnes Amelink een interviewbundel samen over Abraham Kuyper.
Sjoerd Wielenga
C.S.-Lewis-schatgraver
Boeken

C.S. Lewis, schatgraver

04 november 2020
Velen in Nederland kennen C.S. Lewis als volkstheoloog en fantasyschrijver. Dat hij ook als literatuurcriticus wereldfaam verwierf, is helaas veel minder bekend, constateert Lewiskenner en -vertaler Arend Smilde. De bundeling Andere werelden en de onze is dan ook een welkome correctie.
Felix de Fijter
Van-Goghs-gedachtewereld-blijft-verrassen
Boeken

Van Goghs gedachtewereld blijft verrassen

04 november 2020
Van Gogh zocht naar kunst die ons optilt uit de eenzaamheid en verbindt met iets groters dan wijzelf. Een nieuwe bundeling van zijn brieven brengt hoop en troost samen met de bedroefde ziel.
Tjerk de Reus
Leopold, de lefgozer
Column

Leopold, de lefgozer

04 november 2020
Een mondkapje gemaakt van een zak voor paardenvoer. Leopold II (1853-1909), de roemruchte koning van België, was bang voor virussen. Heel bang zelfs. Dagelijks informeerde hij of er zieken waren. De kranten die hij wilde lezen, moesten met de hand gestreken worden. Deze informatie troost – we ...
Nels Fahner
Een-kleine-opleving-na-een-beker-vol-bitterheid
Film

Een kleine opleving na een beker vol bitterheid

04 november 2020
Er is één scène in The Painted Bird die kernachtig samenvat waar de film over gaat en waar deze zijn naam aan te danken heeft. De naamloze, jonge hoofdpersoon verblijft tijdelijk bij een man die in vogels handelt. Hij vangt ze, stopt ze in kleine kooitjes en verkoopt ze om te voorzien in zijn ...
Jaap-Harm de Jong
65 Farewell Paradise
Film

Wat is er gebeurd?

04 november 2020
Stel je voor. Je woont als kind samen met je ouders en drie zussen op de Bahama’s en van de ene op de andere dag krijg je te horen dat je naar Zwitserland verhuist. Tijd om afscheid te nemen van dit paradijselijke oord is er niet. Je wordt zonder uitleg op het vliegtuig gezet naar het Europese ...
Joël Friso
Een-tiener-die-gaat-sterven
Film

Een tiener die gaat sterven

04 november 2020
De film Clouds begint met de 17-jarige Zach die te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten, maar probeert met de hulp van zijn omgeving het beste te maken van de tijd die hem nog rest.
Michiel van Hout
Orgel-met-een-grote-bek
Muziek

Orgel met een grote bek

04 november 2020
Vorig jaar haalde hij het NOS-journaal met zijn transfer van Amsterdam naar Rotterdam. Nee, ik heb het niet over een voetballer, maar over organist Jos van der Kooy, die begin 2020 de Westerkerk verruilde voor de Arminiuskerk. Hoewel hij tijdens de opname van deze cd geen idee had, is dit ...
Hanna Yoo
66 Out of Body
Muziek

Solide, maar niet het beste werk

04 november 2020
Het was zo'n dynamisch duo in het hart van het vierkoppige Needtobreathe, maar Bo Rineheart verliet de band om zanger Bear Rineheart een trio te laten leiden.
Leon van Steensel
66 Spinvis
Muziek

Dromerige, poëtische en melancholische liedjes

04 november 2020
De coronacrisis heeft naast veel ellende, frustratie en wanhoop ook rust en ruimte gebracht voor het creëren van frisse ideeën en het ontplooien van nieuwe initiatieven.
Johan Bakker
Vader-Koelewijn

Vader Koelewijn

04 november 2020
Jannetje Koelewijn (pagina 42) werd in 2013 ook geïnterviewd door De Nieuwe Koers. Jurgen Tiekstra sprak haar én haar vader, los van elkaar.
Sjoerd Wielenga

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.