DNK08_2020-cover
Magazine 2020

2020nr08

Veel dominees en voorgangers vragen zich vertwijfeld af: zitten er straks, als die stomme coronacrisis voorbij is, nog gelovigen in de kerk? Veel gelovigen vragen zich vertwijfeld af: ben ik, als straks die coronacrisis voorbij is, nog gelovig? De Nieuwe Koers ging in de leer bij de woestijnvaders, de jezuïeten en de vervolgde kerk. Lees hier alles over deze editie.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Volhouden
Column

Volhouden

04 oktober 2020
Vorige maand was ik getuige van de begrafenis van Anna, een hoogbejaarde vrouw van 92 jaar, die ik mijn hele leven gekend heb. Ze was een beetje vergroeid met de familie. Het was een grijze dag, de dag van haar begrafenis, maar op de begraafplaats in Siddeburen, Noordoost-Groningen, brak de zon ...
Felix de Fijter
Prachtige nachtmerrie
Column

Prachtige nachtmerrie

04 oktober 2020
Er waren momenten in deze crisis, zegt Samuel Wells, dat ik wel kon huilen. Ik wist me totaal geen raad, had geen idee of er nog iets van een toekomst over was.
Samuel Wells
Christendom zonder Jezus
Column

Christendom zonder Jezus

04 oktober 2020
Zet de onvoorwaardelijke liefde van Christus boven tradities, dogma’s en leerstellingen, stelt Samuel Lee
Samuel Lee
Biden-of-Trump-invloed-VS-valt-terug
Amerikaanse verkiezingen Column

Biden of Trump: invloed VS valt terug

04 oktober 2020
Bij de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen staat één ding vast. Wie ook op 3 november de slag om het Witte Huis wint, de naoorlogse politieke dominantie van de Verenigde Staten keert niet terug. Onder Joe Biden niet, onder Donald Trump nog minder.
Aad Kamsteeg
24 27 Nazi's
Coronacrisis

‘Er is een enorm potentieel voor haat’

04 oktober 2020
Is het ‘Land der Dichter und Denker’ verworden tot het land van aanhangers van complottheorieën? Een huivering ging door Duitsland toen demonstranten de Bondsdag bestormden met zowel de extreemrechtse keizerrijksvlaggen als de regenboogvlag. Welk antwoord hebben kerken op deze verwarring?
Bertus Bouwman
12 17 Anne Snyder 4
Amerikaanse verkiezingen

Amerika is in de greep van een heidense machtsdynamiek

04 oktober 2020
Of je wel of niet een mondkapje draagt, is in de Amerikaanse staat Texas een geloofsvraag, die christenen tot op het bot verdeelt. Tekenend voor de diepe scheidslijnen die het land momenteel in geharnaste kampen verdelen, zegt de Canadees-Amerikaanse denker en schrijver Anne Snyder. "De uitersten ...
Alain Verheij
Versnelde leegloop of nieuwe kansen?
Column

Versnelde leegloop of nieuwe kansen?

04 oktober 2020
KNVB-directeur Erik Gudde maakt zich zorgen. Door corona en de lockdown heeft het hele ‘geluksgevoel’ rond voetbal een knauw gekregen, zegt de voetbalbaas.
Stefan Paas
Gerard Herbrink, Katwijk - DNKoers - Foto Niek Stam -01339
Nederlandse politiek

Van een burgemeester en een zorgbestuurder die tien vreemdelingen naar Katwijk wilden halen

04 oktober 2020
reconstructieTien vreemdelingen succesvol laten integreren in Katwijk. Dat is een prestatie waarvoor zelfs de koning op bezoek komt. Maar zo zoet als het sprookje eindigde, zo bitter had het tot dusver gesmaakt. Hoe had Gerard Herbrink het in z’n kop durven halen de Katwijkse gemeenschap met ...
Jasper van den Bovenkamp
Klaag-niet-zo.-Wil-je-nu-echt-terug-naar-de-kerk-van-de-jaren-vijftig
Coronacrisis

'Klaag niet zo. Wil je nu echt terug naar de kerk van de jaren vijftig?'

04 oktober 2020
St. Martin-in-the-Fields Londen verkeert in bijzonder zwaar weer. Twee derde van de ruim honderd medewerkers is ontslagen. Het brengt geestelijk leider Samuel Wells aan het wankelen, zegt hij, "maar als de pandemie de kerk de kans geeft om weer een zegen te worden en geen veroordelende, ...
Alain Verheij
Seks en pannenkoeken
Column

Seks en pannenkoeken

04 oktober 2020
Ik mocht vrij kort achter elkaar voor twee verschillende studentenverenigingen spreken over het thema ‘geluk’. Eerst voor de handjes-in-de-luchtchristenen, daarna voor de oude-berijming-liefst-op hele-notenclan.
Willem Maarten Dekker
EditieMaart2020

Sleep je geloof de crisis door

04 oktober 2020
Veel dominees en voorgangers vragen zich vertwijfeld af: zitten er straks, als die stomme coronacrisis voorbij is, nog gelovigen in de kerk? Veel gelovigen vragen zich vertwijfeld af: ben ik, als straks die coronacrisis voorbij is, nog gelovig? Het opbouwen van regelmaat geeft ankerpunten om God ...
Jurgen Tiekstra
‘Ik-kom-niet-voor-gebabbel-ik-ben-wel-de-dominee
Mozes

‘Ik kom niet voor gebabbel, ik ben wel de dominee’

04 oktober 2020
Hoe graag ze ook wilde, ze mocht van haar atheïstische ouders niet gedoopt worden. En dan ging ze ook nog eens voor de EO werken. Gênant. Inmiddels is Elsbeth Gruteke radiopresentator én predikant. ‘Ik twijfelde of God wel door mij wilde spreken.’
Sjoerd Wielenga
Jezus-de-mens-is-in-de-kerk-zon-beetje-verdampt
Theologie & filosofie

'Jezus, de mens, is in de kerk zo'n beetje verdampt'

04 oktober 2020
Het God-zijn van Jezus wordt in de kerk zo sterk benadrukt, dat zijn mens-zijn erbij inschiet, zegt Henk Bakker, theoloog aan de Vrije Universiteit. "En dat kan leiden tot een vroomheid die veel met 'boven' bezig is, maar het hier-en-nu verwaarloost."
Tjerk de Reus
Straf van God
Column

Straf van God

04 oktober 2020
Wie leest nog alle wetten en wetjes in Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium? God lijkt ze belangrijk te vinden, maar in de christelijke traditie hield en houdt niemand zich eraan. Erg inspirerend vind ik ze ook niet. Maar Carel van Schaik en Kai Michel hebben er in hun boek Het oerboek van de ...
Franca Treur
‘God-heeft-van-hem-een-kleine-profeet-gemaakt
Avondrood

‘God heeft van hem een kleine profeet gemaakt’

04 oktober 2020
Cees van Wingerden en Erika, zijn vrouw, noemden hun zoon Jesse Matthijs. Matthijs betekent: geschenk van God. Maar al op zijn geboortedag moesten ze Jesse teruggeven. “Jesse is zonder woorden een heel belangrijke boodschapper van God geworden.”
Wilfred Hermans
Idealisme-eindigt-in-de-krochten-van-je-ziel
Boeken

Idealisme eindigt in de krochten van je ziel

04 oktober 2020
Het moet beter met de wereld, toch? Die aarzelende vraag is nooit afwezig in de literatuur en ook niet in andere vormen van kunst. Maar hoe explicieter het antwoord, hoe meer je in de buurt komt van een heilsleer.
Tjerk de Reus
Op-weg-naar-de-revolutie
Boeken

Op weg naar de revolutie

04 oktober 2020
De onsterfelijken van Teheran, de eerste roman van de Iraanse schrijver Ali Araghi, laat je op een verrassende manier meekijken in de Iraanse geschiedenis, tot en met de revolutie van 1979. Het boek heeft een imposante omvang, maar je bent er zo doorheen.
Arie Kok
60 Sacks Moraal
Boeken

Zonder moraal is het leven frustrerend, zegt Jonathan Sacks

04 oktober 2020
Jonathan Sacks, de bekende Joodse publicist en voormalig opperrabbijn in het Verenigd Koninkrijk, schetst in zijn nieuwe boek, Moraal, een verontrustend panorama van westerse samenlevingen.
Tjerk de Reus
60 Rik Torfs
Boeken

Een bedachtzame knuppel in het hoenderhok

04 oktober 2020
‘Eigenlijk verdient elke gelovige nu en dan een vakantie waar hij zich ten volle in andere overtuigingen, in ongeloof en atheïsme uit mag leven. De kennis, en de pracht en praal van het atheïsme voeden zijn geloof en maken het minder krampachtig bij de herontdekking ervan.’ Het zijn zulke ...
Jaap-Harm de Jong
De-nationale-catechismus-en-een-onchristelijke-jaartelling
Boeken

De nationale catechismus en een onchristelijke jaartelling

04 oktober 2020
Het nieuwe boek van de Belgische kerkhistoricus Pierre Trouillez, De Franse revolutie en het christendom, schetst de geschiedenis van de Franse kerk in roerige jaren: vanaf het revolutiejaar 1789 tot het einde van de eeuw.
Sjoerd Wielenga
Rijk-en-toch-arm-we-zijn-de-weg-kwijt
Boeken

'Rijk en toch arm, we zijn de weg kwijt'

04 oktober 2020
Auke van der Woud (1947) is de ongeëvenaarde kroniekschrijver van ons vaderland. Zijn nieuwe boek schetst de ‘herinrichting’ van Nederland die zich rond 1900 voltrok: van eindeloze variëteit naar een rechtlijnigheid. Het maakte ons rijk, maar ook arm, stelt Van der Woud.
Tjerk de Reus
Kwaad-liefde-vergeving-verzoening
Boeken

Kwaad, liefde, vergeving, verzoening

04 oktober 2020
Er waren heus al biografieën over filosofe Hannah Arendt, maar door te focussen op liefde en kwaad, opent Ann Heberlein een interessant, eigen perspectief.
Tjerk de Reus
Gele fresia’s
Column

Gele fresia’s

04 oktober 2020
Het vinden van een goede boektitel is een kunst op zich. Het moet iets oproepen, nieuwsgierigheid wekken en de lezer aanmoedigen het boek te gaan lezen. Of, nog liever: te kopen. De belofte die de titel in zich heeft, moet natuurlijk wel ingelost worden; aan teleurgestelde lezers heeft niemand iets.
Arie Kok
Diepgewortelde-vreugde-midden-in-de-misere-van-de-straat
Film

Diepgewortelde vreugde midden in de misère van de straat

04 oktober 2020
Dan ben je vijftien en sta je met je jongere broertje op straat. Je vader is al jaren dood en nu is je moeder opeens verdwenen. Er lag een briefje op de keukentafel: je verdient beter, het spijt me, ik kom weer terug.
Jaap-Harm de Jong
Een-wat-ingewikkelde-parabel
Film

Een wat ingewikkelde parabel

04 oktober 2020
De twintigjarige jeugddelinquent Daniel wil priester worden. Dat er volgens de priester van de jeugdinrichting veel betere manieren zijn om goed te doen – makkelijker manieren ook – wil Daniel niet accepteren.
Joël Friso
65 The Tobacconist
Film

Meer dan dromen?

04 oktober 2020
Volwassen worden is een uitdaging, vooral in moeilijke omstandigheden. Er is een heel filmgenre aan gewijd. Wat in literatuur Bildungsroman heet, noemt men in cinema een coming of age–film. The Tobacconist, gebaseerd op de bestseller Der Trafikant van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler, volgt ...
Michiel van Hout
Waardig-afscheid-in-hoog-tempo
Muziek

Waardig afscheid (in hoog tempo)

04 oktober 2020
"We waren altijd jong, ons hele leven lang." De melancholie in de semi-akoestische, ondersteunende muziek maakt het af. Na vijftig jaar samen optreden nemen Elly & Rikkert afscheid, noodgedwongen via livestream. Het concert wandelt in driftige pas hun omvangrijke repertoire door. Daarbij valt het ...
Leon van Steensel
66 Gregory Porter
Muziek

Een muzikaal baken in donkere dagen

04 oktober 2020
All Rise had al maanden geleden in de winkels moeten liggen, maar de platenmaatschappij stelde de release van het album liever uit. Dat is jammer, Gregory Porter kan dan wel niet op wereldtournee, zijn op hoop gerichte muziek zou in die eerste donkere dagen van de pandemie ook verkwikkend welkom ...
Johan Bakker
66 Lofotolaforiet
Muziek

Oratorium eert Noors natuurschoon

04 oktober 2020
Er zijn oratoria over huwelijken en inauguraties, over mythes en bijbelverhalen, over heiligen en niet-zo-heiligen. En nu is er een oratorium over de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, bekend om zijn eeuwenoude visserij en adembenemende natuurschoon.
Jordi Kooiman
Een-confetti-van-plastic

Een confetti van plastic

04 oktober 2020
In 2011 verhaalt journalist Tjirk van der Ziel over de Stille Oceaan, "de grootste dumpplaats ter wereld", die werd ontdekt door Charles Moore, een Amerikaanse oceanograaf die naam maakte door de hele oostkust van Australië af te struinen op zoek naar menselijk afval.
Sjoerd Wielenga

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.