ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Column
Reset u!
18 juli 2020Bekering is niet het populairste woord uit het christelijk woordenboek. Op mijn reformatorische middelbare school klonk de oproep ertoe dag-in-dag-uit. Maar het zielenheil was tegelijkertijd een vrijwel onneembare vesting. Geloven was participeren in een soort genadeloterij. De kans op de hoofdprijs ...
Tweesnijdend scherp
Doe niet zo smalend over de moderne mens
18 juli 2020In De Nieuwe Koers (nr. 5) stelt Willem Maarten Dekker dat we de kunst van het nietsdoen te weinig beoefenen. Problemen die zich aandienen, vindt hij, moeten we niet krampachtig op willen lossen, we moeten het ermee zien uit te houden. Trainingsacteur Liesbeth Voskamp reageert. "Doe niet zo smalend ...
Column
Rot in het systeem
18 juli 2020Iedereen weet dat iets kapotmaken gemakkelijker is dan iets opbouwen. Liegen kost minder tijd dan leugens weerleggen. Besmeuren gaat sneller dan schoonmaken. Goedheid, waarheid en schoonheid zijn traag. Voor de politiek is dit een belangrijke les. Een politiek die belooft ‘snel – ...
Column
Van Gregorius VII tot #MeToo: christendom is overal
18 juli 2020De Britse historicus Tom Holland heeft met Heerschappij een meesterwerk afgeleverd. Energiek, verdiepend en sierlijk. Zijn meeslepende onderneming heeft zowel een bruikbaar kerkhistorisch naslagwerk, een geëngageerde studie naar de glorietijden én de donkere bladzijden van het christendom, als een ...
Column
Het christendom van de stilte
18 juli 2020Iedere zomer herinnert de wereld zich hoe in 1945 twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki compleet in de as legden. Het zijn de enige twee atoombommen die ooit zijn ingezet als werktuigen van agressie tegen een weerloos volk.
Deze Franse socioloog dacht het christendom in Europa was uitgespeeld. Maar nu niet meer
18 juli 2020Nog geen jaar geleden zei Olivier Roy het zo: “Het christendom is ons verleden, niet onze toekomst.” Sterker nog, de vooraanstaande Franse socioloog schreef er een heel boek over, dat deze maand in Nederland verschijnt. Maar de kritiek erop was zo stevig, zegt Roy nu, dat hij er toch anders over ...
Column
Nederland liet het altijd bij woorden
18 juli 2020Ben ik mijns broeders hoeder? Deze bekende woorden werden uitgesproken door Kaïn nadat hij zijn broer Abel had vermoord. De Bijbel laat er geen misverstand over bestaan dat het antwoord op die vraag ja is. De ene mens mag niet doen of de andere niet bestaat.
Gods verbond met vijgenboom en mug
18 juli 2020Van het spijzigen van de hongerigen tot het begraven van de doden, De Nieuwe Koers heeft de zeven werken van barmhartigheid het voorbije jaar stuk voor stuk aan een journalistieke zoektocht onderworpen. Vandaag het slot van de serie met het achtste werk, dat pas in 2015 door paus Franciscus aan het ...
Goede gesprekken
Gaan we nu dan eindelijk trager en bewuster leven?
18 juli 2020Een virus heeft onze wereld op de kop gezet en nu moet alles anders. Maar veranderen valt niet mee, zegt psychiater Dirk De Wachter. "Misschien kunt u de volgende maanden en jaren nog eens langs de oude, kromgetrokken buurvrouw gaan om te vragen of u een boodschap kunt doen. Dat hoeft niet alleen in ...
Ik ben erbij gekomen, aangeschoven bij een eeuwenoude familie
18 juli 2020Zijn bekering tot het christelijk geloof, vertelt schrijver Stephan Sanders, was een genade-act. "Pure wilskracht, dat geloof van mij? Was het maar waar, want dan was het standvastiger, minder onderhevig aan gevoelens van tekort en gebrek."
Column
Bombardeer het hoofdkwartier
18 juli 2020Bovenstaande titel is niet van mezelf, maar van Ted van Gennep, voorheen dominee en hoogleraar theologie in Leiden. Hij bedoelde in zíjn column, lang geleden, met het hoofdkwartier het toenmalig landelijk centrum van de hervormde kerk. Ze hadden daar een onzalig plan opgevat, welk is me ontschoten, ...
Goede gesprekken
Ik kocht een droom, maar werd niet gelukkig
18 juli 2020Dwars tegen de tijdgeest in begon journalist Gerhard Hormann in 2008 met het versneld aflossen van zijn hypotheek. Hij transformeerde een relatief luxe leven tot een monnikenbestaan en is sinds dit voorjaar volledig hypotheekvrij. Vooral voelt hij zich gelukkiger dan ooit. “Al die overkill is ...
Van deze Britse theologe hoeft de kerk niet vol te lopen
18 juli 2020Alle spannende dingen gebeuren allang, en wel in de periferie, aan de rand van de kerk, zegt de Britse theologe Clare Watkins. "Wat gelovigen doen op afstand van de wereld van priesters, bisschoppen en synodes is misschien wel het belangrijkste."
Goede gesprekken
Mozes
'Zo verdraagzaam en tolerant ben ik helemaal niet'
18 juli 2020Hij woonde overal ter wereld en voelt zich dus overal én nergens thuis. Maar dat hoort bij een ideale samenleving, vindt de remonstrantse predikant en D66-hoofdredacteur Joost Röselaers. 'Ik reageerde heel intolerant naar de Nashville-ondertekenaars.'
Goede gesprekken
We zijn heel erg gehecht aan maakbaarheid
18 juli 2020Als de kerken vroeg of laat weer opengaan, wordt het dan weer zoals voorheen? Niemand die het weet, en dat maakt onrustig. Moeten we de kerk opnieuw uitvinden? Of de kerkgángers? Is het tijd voor een harde reset? En hoe dan? Leneke Marchand, Frank Bosman en Arnold van Campen in gesprek.
Column
Bevrijd uit het spiegelpaleis
18 juli 2020‘Het is zo raar,’ zegt het buurmeisje dat ik elke dinsdag van school mag halen, ‘ik heb foto’s bekeken van mezelf en van mijn kleine zusje als baby – en we leken toen zo veel op elkaar dat je bijna geen verschil ziet. Maar nu ben ik vijf, zij wordt bijna vier… En ze is echt heel anders ...
Avondrood
‘Ik wist en wilde niets meer’
18 juli 2020Jarenlang was Theodoor Borger zijn muzikale stem kwijt. Vanbuiten was hij de geslaagde audio-engineer met een goedlopend softwarebedrijf, vanbinnen werd hij steeds verder uitgehold. “Ik had m’n handen vrij, maar m’n hart was niet vrij.”
Boeken
Meeslepende oervertelling van een eigen kaliber
18 juli 2020De vraag naar het begin van de wereld is altijd een bron geweest voor verhalenvertellers. Evert Jan Ouweneel schaart zich in een lange rij, met zijn boek Godenstrijd. Origineel en verrassend, deze opmerkelijke kroniek.
Boeken
‘Zacht als een warm brood voelde ze’
18 juli 2020Als een stel vreemdelingen bij je op de stoep staat, zet je dan de knop om? Dus níét terugdeinzen, maar kiezen voor menselijkheid? De nieuwe roman van Robert Haasnoot laat zien hoe lastig dat is.
Het jodendom gooit de deur nooit helemaal dicht
18 juli 2020Tegenover het groeiende antisemitisme wilde Klaas Smelik met Jodendom, een religie van leven de waarde van het jodendom laten zien; in het groot, en in het klein. "Het leven krijgt altijd voorrang."
Boeken
Borgman presenteert een theologie van het verloren schaap
18 juli 2020Het nieuwe boek van Erik Borgman, Alle dingen nieuw, moet iets heel bijzonders zijn, als je afgaat op de reacties. Is Borgman de Piketty van de theologie?
Column
Literaire anarchie
18 juli 2020Sinds mijn man een andere baan heeft, is migratie een onderwerp aan de keukentafel. Eerst werkte hij bij een ontwikkelingsorganisatie, we woonden ook in Congo. Nu voert hij gesprekken met (al dan niet uitgeprocedeerde) migranten. Wat ik inmiddels weet, is dat het verhaal rond migratie en asiel ...
Film
Als Thomas ineens Emma's vader niet meer lijkt te zijn
18 juli 2020De pizzadozen staan nog maar net op tafel en de eerste happen zijn amper genomen als uit de keuken klinkt: je vader en ik gaan scheiden. Het is een boodschap die inslaat als een bom bij Caroline en Emma, twee jonge tienermeiden.
Boeken
Crisistheologie: klagen, huilen en dan de handen uit de mouwen
18 juli 2020Het lijkt overmoedig om midden in een wereldwijde pandemie een boek uit te brengen met theologische reflecties daarop.
Boeken
Grün legt Matteüs en Marcus op de sofa
18 juli 2020In het eerste deel van een tweeluik, met als titel Het evangelie spiritueel gelezen, neemt de benedictijner monnik Anselm Grün zijn lezers mee naar de evangeliën Matteüs en Marcus.
Boeken
Razende rondrit door het Turkije van Lucas Waagmeester
18 juli 2020Een journalist in Turkije verveelt zich nooit, blijkt uit Op drift, het verslag van NOS-correspondent Lucas Waagmeester. In rap tempo doorloopt de journalist de actualiteiten die hij in zes jaar tijd versloeg, waaronder zeven verkiezingen.
Film
Niet zo zwart-wit
18 juli 2020Als acteur kwam Andrew Heckler niet verder dan bijrollen. Intussen stak hij zijn energie in wat nu een meesterwerk blijkt te zijn. In 1996 las Heckler een vreemde krantenkop: “Klansman verkoopt KKK-museum aan zwarte baptistenkerk”.
Film
The terrible ones, oog in oog met Jezus
18 juli 2020Eens zul je terugkeren en een goed leven leiden. Dat waren de woorden van zijn moeder, toen hij als tiener werd meegenomen om mee te vechten in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika.
Muziek
Antonio Pappano dirigeert intense Otello
18 juli 2020Otello is een van de meest ingenieuze werken die Giuseppe Verdi de wereld schonk. Magistraal vertelt de Italiaanse componist het op Shakespeare gebaseerde verhaal van generaal Otello, die zich door intrigant Jago wijs laat maken dat zijn vrouw Desdemona hem ontrouw is.
Muziek
De mooiste vergezichten zijn veel beter dan de kortste weg
18 juli 2020Mensen zouden wat vaker uit hun bubbel moeten komen en het is mooi dat muzikanten daarin het voortouw nemen. Marien Dorleijn is zanger-gitarist van de Nederlandse rockband Moss.
Muziek
'Kleine dingen' getuigt van een brede kijk
18 juli 2020"Het wonder zit 'm niet in wat ik heb te brengen. Het wonder zit 'm daarin wat U ermee bereikt." De titeltrack 'Kleine dingen', waarmee deze EP van wal steekt, geeft een aardige indicatie van wat Delise zoal heeft opgepikt en vastgehouden in haar muzikale reis tot dusver.