DNK05_2020_COVER
Magazine 2020

2020nr05

De sleutel tot succes in het racismedebat, zegt Dave Ensberg-Kleijkers, ligt bij de zwijgende meerderheid. “Het debat door extremen gekaapt. Aan de ene kant de mensen die vinden dat iedereen een racist is, aan de andere kant degenen die zeggen: die zwarten moeten eens een keer hun bek houden, er is niets aan de hand.” Volgens hem kan de zwijgende meerderheid kan alleen door goed onderwijs en een eerlijke confrontatie met het verleden gemobiliseerd worden.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Waar zijn de tranen van de ChristenUnie?
Nederlandse politiek Column

Waar zijn de tranen van de ChristenUnie?

01 juni 2020
Marinde van der Breggen maakt in dit nummer een rondgang langs ChristenUnie-prominenten naar aanleiding van het kabinetsbesluit om 500 wezen uit Griekse vluchtelingenkampen niet naar Nederland te halen.
Felix de Fijter
Of is God de weduwe?
Column

Of is God de weduwe?

01 juni 2020
Onlangs was ik aanwezig bij een conferentie over theologie en neurodiversiteit. Terwijl ik me voorbereidde, moest ik denken aan het verhaal over de weduwe en de onrechtvaardige rechter uit Lucas 18. De gelijkenis is bedrieglijk eenvoudig. Je bent al gauw geneigd te denken dat ‘gebed’ het ...
Samuel Wells
Nieuwe territoria voor de kerk
Column

Nieuwe territoria voor de kerk

01 juni 2020
Ik kan het dezer dagen niet laten mijn geloof, mijn bijbellezen, steeds met de coronacrisis in verband te brengen. We hebben net Pinksteren gevierd, de uitstorting van de Heilige Geest op de discipelen, de geboorte van de ‘kerk’ en de snelle toename van het aantal gelovigen in Jeruzalem. En deze ...
Samuel Lee
Wees-geen-plotdenker-maar-een-lotdenker

Wees geen plotdenker, maar een lotdenker

01 juni 2020
We zijn dan misschien niet allemaal complotdenkers, analyseert filosoof Karel Smouter, maar velen van ons zijn wél geneigd onze persoonlijke geschiedenissen te verknopen aan een groter plot, dat bezig is zich door de tijd heen te ontrafelen. "Juist christenen kunnen putten uit een diep reservoir ...
Karel Smouter
Hoe-complottheorieen-ook-onze-politiek-doordrenken
Nederlandse politiek

Hoe complottheorieën ook onze politiek doordrenken

01 juni 2020
Altijd en overal zijn er complottheorieën. Als zo’n theorie furore maakt in de politiek, kunnen de effecten ook groot zijn. Populistische leiders spinnen er garen bij, legt Beatrice de Graaf uit. ‘Ze ontpoppen zich als ondernemers in angst en geweld.’
Tjerk de Reus
De kerk als webwinkel
Column

De kerk als webwinkel

01 juni 2020
Een van de meest irritante tv-reclames vind ik die van bol.com met sinterklaas. U weet wel, dat filmpje van een meneer die koste wat kost zijn inkopen wil doen bij de gewone winkel en dan tegen van alles aanbotst, natregent, verkleumt, en wat niet al.
Stefan Paas
De-ChristenUnie-had-vuiler-spel-moeten-spelen
Nederlandse politiek

'De ChristenUnie had vuiler spel moeten spelen'

01 juni 2020
Het lot van 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen in Griekenland lijkt voor de ChristenUnie de ultieme vuurproef in balanceren tussen verantwoordelijkheden en principes. Nu het kabinet de kinderen niet naar Nederland haalt, zoals CU graag wilde, is de vraag hoeveel principes mogen kosten ineens ...
Marinde van der Breggen
In-memoriam-opa

In memoriam: opa

01 juni 2020
De opa van Alain overleed vorige maand. 86 jaar werd hij. Voor hem, maar ook een beetje voor iedereen die geliefden ziet wegvallen in coronatijd, is deze gedachtenis. "De vrouw die net weduwe is geworden, krijgt van ons allemaal een ongemakkelijk aaitje over haar scheenbeen."
Alain Verheij
De doden begraven, Egbert Modderman (2019).

Zachtjes duwden we de dood van ons af

01 juni 2020
Ooit stierven we in huis, omringd door familie. Op de schouders werden we meegenomen en rondom het altaar te rusten neergelaten. Midden in het leven was er zo altijd wel een sprankje dood. Eindig waren we, en om de drommel dat we het wisten. Zachtjes duwden we de dood van ons af. Letterlijk: ...
Jasper van den Bovenkamp
Bekering
Column

Bekering

01 juni 2020
De wereld wordt na corona nooit meer hetzelfde, zeggen sommigen. Is dat zo? Iets dergelijks werd indertijd ook gezegd bij de val van de Berlijnse Muur en bij de terreuraanvallen op de Twin Towers in New York.
Aad Kamsteeg
Eeuwenlang-hoorde-je
Nederlandse politiek

'Eeuwenlang hoorde je:

01 juni 2020
Hoe kan Nederland een land worden waarin iedereen zich veilig en welkom voelt? Sinds de Afro-Amerikaan George Floyd uit Minneapolis het leven liet door politiegeweld is deze vraag prangender dan ooit. De Surinaamse Nederlander Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder en CDA-prominent, vindt dat we de ...
Arie Kok
De-soft-skills-van-Christus-hebben-we-nu-hard-nodig

De soft skills van Christus hebben we nu hard nodig

01 juni 2020
Wat de vitale beroepen van een samenleving zijn, is de afgelopen maanden klip en klaar geworden. Zorgverleners, onderwijzers, schoonmakers werden als bij toverslag onderbetaalde helden. Kun je zo'n analyse ook op de kerk loslaten? Wat zijn – met andere woorden – de vitale functies van het ...
Jan Kas
‘Adam, wat moeten we aan met die pratende slang?’ ‘Helemaal niks.’ Geniaal!
Column

‘Adam, wat moeten we aan met die pratende slang?’ ‘Helemaal niks.’ Geniaal!

01 juni 2020
Ik wil graag voor één keer klagen. Klagen is net als neuspeuteren of meebrullen met 'Kleine jongen' van André Hazes. Je moet het niet te vaak doen, maar heel af en toe, en dan met passie.
Willem Maarten Dekker
Met-verhalen-hielden-we-het-vol
Goede gesprekken Mozes

'Met verhalen hielden we het vol'

01 juni 2020
De legendarische geboortevertelling die televisiepresentator Kefah Allush zichzelf heeft toegeëigend, is het leidmotief van zijn bestaan geworden. Verhalen begeleidden hem door het leven, bijvoorbeeld toen hij met zijn dochter van twee door de woestijn trok. 'We moesten op zoek naar nieuwe ...
Sjoerd Wielenga
In-het-evangelie-van-de-dataisten-is-geen-ruimte-voor-de-mens
Theologie & filosofie

In het evangelie van de dataïsten is geen ruimte voor de mens

01 juni 2020
Alles, alles, álles data. Dat is het paradijs voor dataïsten. Maar in die hemel, ontdekte filosofe Miriam Rasch, schiet de mens erbij in. En dus moeten we oppassen.
Tjerk de Reus
‘Mijzelf-vergeven-vind-ik-lastig
Avondrood

‘Mijzelf vergeven vind ik lastig’

01 juni 2020
Schrijver en docent Arjan van Essen hield zijn gokverslaving vijfentwintig jaar lang voor iedereen verborgen. Totdat hij, twintig kilo lichter en diep in de schulden, nog maar één keus had: "Alles opbiechten of mijn auto tegen een boom zetten. Toen ik mijn verslaving in het licht bracht, voelde ...
Wilfred Hermans
In-de-kapotheid-wordt-het-leven-gevierd
Boeken

In de kapotheid wordt het leven gevierd

01 juni 2020
Hoe ziet onze wereld eruit als kunstmatige intelligentie een succes wordt? Ewoud Kieft schreef er een toekomstroman over, De onvolmaakten. "In een toekomstige digitale wereld verliest de mens niet alleen zijn vrijheid, maar ook zichzelf."
Tjerk de Reus
Hilary-Mantel-is-een-uitzonderlijk-verteltalent
Boeken

Hilary Mantel is een uitzonderlijk verteltalent

01 juni 2020
Een mix van politieke intriges, verliefdheid en macht kan een succesvol recept zijn als je een aantrekkelijk boek wilt schrijven. Maar lezers van Hilary Mantel (1952) weten dat het toch wat ingewikkelder ligt.
Tjerk de Reus
Boeken

'Het gaat goed, écht waar'

01 juni 2020
Crisis of geen crisis, hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS schreef het boek Met ons gaat het nog altijd goed, waarin hij acht sombere mythes over ons land ontrafelt.
Felix de Fijter
Als-een-Joodse-filosofe-vertelt-wat-we-van-Duitsers-kunnen-leren-moet-je-opletten
Boeken

Als een Joodse filosofe vertelt wat we van Duitsers kunnen leren, moet je opletten

01 juni 2020
In Wat we van de Duitsers kunnen leren zit de Joods-Amerikaanse bestsellerfilosofe Susan Neiman op haar praatstoel. Ze duikelt het ene na het andere verhaal op en construeert hiermee op indrukwekkende wijze een gids naar menselijkheid.
Tjerk de Reus
Ontluisterend Amerika
Column

Ontluisterend Amerika

01 juni 2020
In dagen waarin de Amerikaanse president dagelijks zijn herverkiezing probeerde veilig te stellen met quasi-medische prietpraat, las ik twee boeken die samen een compleet beeld geven van het land van de ongekende mogelijkheden.
Arie Kok
Anna-kan-niet-liefhebben
Film

Anna kan niet liefhebben

01 juni 2020
Als Anna in het restaurant aanschuift bij haar man, voelt hij feilloos aan dat hij met haar mee zal moeten bewegen. Of het plekje waar ze zitten goed is, vraagt hij haar. Ja, nou nee, toch eigenlijk niet, is haar antwoord. Ze verplaatsen zich. Het kiezen van het juiste gerecht is al net zo’n dans.
Jaap-Harm de Jong
Een-gids-om-God-veel-vaker-tegen-te-komen
Boeken

Een gids om God veel vaker tegen te komen

01 juni 2020
Met Leven, een kunst brengen de jezuïeten in Nederland en Vlaanderen het gedachtegoed van hun grondlegger Ignatius van Loyola dichterbij voor een groot publiek.
Jaap-Harm de Jong
Tijdens-de-pest-zaten-de-kerken-verplicht-vol
Boeken

Tijdens de pest zaten de kerken verplicht vol

01 juni 2020
Dit fraaie boek uit 1988 is vanwege corona opnieuw uitgegeven en beschrijft hoe tijdens pestepidemieën de economie stagneerde, kwakzalvers en artsen overuren draaiden en het straatbeeld veranderde.
Sjoerd Wielenga
Happiness-is-nog-geen-joy
Boeken

Happiness is nog geen joy

01 juni 2020
De tweede berg is een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren las. David Brooks is topcolumnist bij The New York Times, zelfstandig denker en zoekend naar een zinvol leven.
Aad Kamsteeg
De-Nederlandse-droom
Film

De Nederlandse droom

01 juni 2020
Sport is een populair onderwerp in Amerikaanse films. De meeste sportfilms volgen eenzelfde stramien: onwaarschijnlijke winnaar houdt vol tot de finale, om die groots en meeslepend te winnen. Vaak zijn het de betere sportfilms die dit stramien loslaten.
Michiel van Hout
Heb-je-me-gemist
Film

Heb je me gemist?

01 juni 2020
Ritchie bedankt zijn vrouw Hunter bij een etentje om te vieren dat hij het familiebedrijf overneemt. Zijn glimlach erbij maakt duidelijk dat ze er mag zijn en niet tekort zal komen, maar op geen enkele wijze inspraak heeft in de business.
Joël Friso
Maar-is-dat-wel-een-cello
Muziek

Maar is dat wel een cello?

01 juni 2020
Vier strijkers gaven vorige maand in een leeg Concertgebouw een YouTube-concert. Een van de spelers is cellist Lidy Blijdorp. Eigenlijk zou ze haar debuut-cd rond deze tijd presenteren, maar het liep allemaal anders.
Hanna Yoo
God-aanroepen-vanuit-de-diepte
Muziek

God aanroepen vanuit de diepte

01 juni 2020
Op haar derde album speelt Kandace Springs (1989) in een akoestische bezetting. De in Nashville geboren vocalist en toetsenist experimenteerde tot nu toe met eigen nummers en met covers in de vele muziekstijlen waarmee ze opgroeide: country, soul, funk, hiphop, gospel, jazz en R&B. Springs' ...
Johan Bakker
De-dood-als-drempel-het-leven-als-gift
Muziek

De dood als drempel, het leven als gift

01 juni 2020
Een postuum album komt vaak neer op werken met beperkt materiaal. Daar is op Geboren echter niets van te merken. Producer Niek Smelt is erin geslaagd om Kinga Báns laatste liedjes tot het muzikaal beste uit haar repertoire te maken.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.