DNK04_2020_cover
Magazine 2020

2020nr04

Menigeen beweert dat de wereld na corona niet meer hetzelfde zal zijn. Hebben zij gelijk? In deze editie van De Nieuwe Koers een uitgebreide verkenning van de kruispunten die de wereld, en daarbinnen Nederland, de komende tijd te wachten staat. Ook interviews met Doortje Smithuijsen en Rick Brink, een reportage uit het platteland van Egypte waar een pastor verlaten kerkjes nieuw leven probeert in te blazen.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Ze zaaien niet, ze maaien niet
Column

Ze zaaien niet, ze maaien niet

01 mei 2020
Vanaf mijn zolderkantoor kijk ik uit op een dozijn aan elkaar geschakelde achtertuinen. Een groene zee in het midden van de stad, van waaruit gefluit en lentegeur opstijgen.
Felix de Fijter
Speelruimte-voor-de-Geest
Tweesnijdend scherp

Speelruimte voor de Geest

01 mei 2020
Leegte en onaanraakbaarheid zijn in de anderhalvemetersamenleving heilig. Van oudsher gaan ruimte en sacraliteit prima samen. Zo bezien is de anderhalvemeterkerk misschien wel een kans, betoogt architect en theoloog Willem Jan de Hek. Moet de kerk eigenlijk wel primair een gehoorzaal zijn?
Willem Jan de Hek
Pest zonder opstanding
Column

Pest zonder opstanding

01 mei 2020
In De pest beschrijft Albert Camus (1947) hoe het Algerijnse dorp Oran wordt getroffen door de builenpest. De roman tekent vervolgens uit hoe verschillende personages zich tot de crisis verhouden als ziekte en dood om zich heen grijpen.
Samuel Wells
Vertrouwen op de wetenschap, maar nog net iets meer in Google
Column

Vertrouwen op de wetenschap, maar nog net iets meer in Google

01 mei 2020
Nederlanders hebben veel vertrouwen in de wetenschap. Vooral als het in ons straatje past, dat dan weer wel. De psycholoog en columnist Piet Vroon zei ooit dat mensen zijn stukjes prachtig vonden als de wetenschap zei wat ze toch al vonden, maar dat de stemming snel bekoelde als het botste met hun ...
Stefan Paas
400 jaar verdeeldheid
Column

400 jaar verdeeldheid

01 mei 2020
Vertegenwoordigers van veertig Nederlandse kerken en geloofsgemeenschappen – van baptisten tot migrantenkerken en van reformatorische kerkgenootschappen tot evangeliegemeenten – kwamen op 29 mei vorig jaar samen in Dordrecht.
Samuel Lee
Corona-versnelt-wat-al-bewoog
Coronacrisis

Corona versnelt wat al bewoog

01 mei 2020
Menigeen beweert dat de wereld na corona niet meer hetzelfde zal zijn. Hebben zij gelijk? Een verkenning van drie kruispunten die we in de nabije toekomst oversteken.
Evert Jan Ouweneel
Stel-je-geloof-bloot-aan-de-crisis-en-leer-wat-het-is-om-te-leven
Coronacrisis

'Stel je geloof bloot aan de crisis, en leer wat het is om te leven'

01 mei 2020
De kerk moet gelovigen leren hun geloof zonder schroom bloot te stellen aan het dagelijks leven, met alle crises van dien, zegt Julián Carrón. Want in de franjeloosheid die zich dan aandient, zouden we weleens kunnen ontdekken wat we écht nodig hebben om te leven.
Alain Verheij
Niemand-wordt-als-monster-geboren
Reportage

Niemand wordt als monster geboren

01 mei 2020
De terbeschikkingstelling van Rodrigo kent geen einddatum. Elk jaar opnieuw maakt de rechter een afweging. 'Komt er ooit een dag?', vraag ik. 'Honderd procent', zegt hij.
Jasper van den Bovenkamp
Het virus zal nooit sterven
Column

Het virus zal nooit sterven

01 mei 2020
In deze periode van corona zou een van de meest verkochte tweedehandsboeken De Pest (1947) zijn, van de Franse schrijver Albert Camus. Hij beschrijft hoe een onstuitbaar virus overspringt van dier naar mens en de helft van de bevolking van een Algerijns kustdorpje doodt.
Aad Kamsteeg
Als-Luther-het-kan-kan-ik-het-ook
Reportage

'Als Luther het kan, kan ik het ook'

01 mei 2020
In straatarme dorpjes rondom de Egyptische stad Assiut vond pastor Amer na een vingerwijzing Gods leegstaande kerkjes, letterlijk onder het stof. Zijn missie: heropening, om zijn ontheemde kudde weer onderdak te verschaffen. Maar de weg ernaartoe is lang, gevaarlijk en vol struikelblokken.
Joost Scheffers
Zijn-kinderliedjes-wel-coronaproof
Coronacrisis

Zijn kinderliedjes wel coronaproof?

01 mei 2020
Veel kinderliedjes feliciteren kinderen met zichzelf. Maar kunnen kinderen hun angst, verwarring en misschien wel woede uitzingen nu de coronacrisis hen weghoudt van schoolvriendjes en -vriendinnetjes?
Alain Verheij
Het cultuurchristendom van Thierry Baudet
Nederlandse politiek Column

Het cultuurchristendom van Thierry Baudet

01 mei 2020
In 2008 werd de theologische faculteit van Leiden opgeheven, die bestond sinds de stichting van de universiteit in 1575. Ach ja, wat zouden we ons ook aan de geschiedenis gelegen laten liggen? De trein raast voort.
Willem Maarten Dekker
Ik-geloof-dat-er-een-goddelijk-plan-achter-zit
Goede gesprekken Mozes

'Ik geloof dat er een goddelijk plan achter zit'

01 mei 2020
Nee, hij gaat echt niet zwaar gebukt onder zijn aangeboren lichamelijke beperking. Rick Brink is een optimist. Maar er is nog wel te weinig aandacht voor mensen met een handicap, constateert hij als minister van Gehandicaptenzaken. 'Ik vind het wel mooi dat mijn leven niet altijd gemakkelijk gaat.'
Sjoerd Wielenga
De-paradox-van-deze-tijd-hartstikke-autonoom-en-hartstikke-afhankelijk-tegelijk

De paradox van deze tijd: hartstikke autonoom en hartstikke afhankelijk tegelijk

01 mei 2020
Influencers zijn ‘de apotheose’ van onze tijd. Met grote toewijding creëren zij een virtuele identiteit, om bewondering en commercieel succes te oogsten. Het zegt veel over wie wij zijn, stelt Doortje Smithuijsen in haar boek Gouden bergen.
Tjerk de Reus
De lege kerk
Column

De lege kerk

01 mei 2020
Er werd, het was al bijna nacht, een politiecabine in mijn straat gebouwd. Door de jaloezieën zag ik wat politieagenten, toen kwam er een ambulance, die later ook nog begon te loeien. Er waren nu meerdere mensen buiten, waaronder misschien wel buren.
Stephan Sanders
‘Jezus-en-Hannie-strijden-om-de-eerste-plek
Avondrood

‘Jezus en Hannie strijden om de eerste plek’

01 mei 2020
Begin 2018 overleed de vrouw van Kees Brouwer aan alvleesklierkanker. Zelf kreeg hij afgelopen Kerst – vlak voor zijn pensioen – te horen dat hij vanwege een progressieve spierziekte ongeneeslijk ziek is. “Ik voel me gedragen, anders zou ik het niet trekken.”
Wilfred Hermans
Zappen-vs.-beschouwen
Boeken

Zappen vs. beschouwen

01 mei 2020
Rustig aan, tijger van Joost de Vries schetst ‘jongmensen’ in een grenzeloze wereld, terwijl Huub Beurskens in De straffeloze één personage op de korrel neemt. Maar beide schrijvers cirkelen om ‘het gewicht van de dingen’.
Tjerk de Reus
Toen-de-Wolga-nog-vol-vis-zat
Boeken

Toen de Wolga nog vol vis zat

01 mei 2020
Zoals bij ons de Rijn een eerbiedwaardige grootheid is, betekenisvol in vele opzichten, zo is in Centraal-Azië de Wolga een rivier van grote importantie. We kennen natuurlijk de Russische stad Stalingrad, aan de Wolga, waar de Duitsers in 1943 bakzeil haalden.
Aad Kamsteeg
Natuur-is-niet-alleen-maar-wreed-maar-ze-overstijgt-ons-wel
Boeken

Natuur is niet alleen maar wreed, maar ze overstijgt ons wel

01 mei 2020
De mens mag best een toontje lager zingen, zegt filosoof Wouter Oudemans in zijn boek Moeder Natuur. Niet hij, maar de natuur overstijgt alles. "Ze verdient dan ook eerbiediging."
Felix de Fijter
Zoeken-naar-God-zonder-dat-je-het-zo-durft-te-noemen
Boeken

Zoeken naar God, zonder dat je het zo durft te noemen

01 mei 2020
Liefde is licht, een bundeling religieuze teksten van filosofe Simone Weil, legt de focus op leegte en afwezigheid. Het klinkt wat vreemd, maar precies hiermee steekt ze ons een hart onder de riem, constateert Tjerk de Reus.
Tjerk de Reus
Wandelen met een schildpad
Column

Wandelen met een schildpad

01 mei 2020
Verhuizen in coronatijd vraagt speciale vaardigheden, zoals alles in deze tijd speciale vaardigheden vraagt. Terwijl het huis gaandeweg werd ingenomen door stapels boekendozen met het opschrift 'Allsafe' – de hoopgevende naam van een opslagbedrijf – probeerde ik mijn gemoed tot rust te brengen ...
Nels Fahner
Waargebeurd-Disneydrama-lekkere-combi
Film

Waargebeurd Disneydrama, lekkere combi

01 mei 2020
Togo is nu typisch zo’n film die je met de juiste verwachtingen moet gaan kijken om hem te kunnen waarderen. Eerst het verhaal. In het kleine plaatsje Nome in Alaska is difterie uitgebroken.
Jaap-Harm de Jong
Hoe-giftig-als-de-ander-niet-anders-mag-zijn
Boeken

Hoe giftig als de ander niet anders mag zijn

01 mei 2020
In de reeks ‘Nieuw Licht’ vertalen schrijvers de gedachten van bekende filosofen naar ons leven in de 21e eeuw. In het 23e deel van de serie is hiervoor romanschrijver Abdelkader Benali benaderd.
Jaap-Harm de Jong
De-Tweede-Wereldoorlog-in-naakte-feiten
Boeken

De Tweede Wereldoorlog in naakte feiten

01 mei 2020
In de Bosatlas van de geschiedenis van Nederland (2011) stonden al 41 pagina's over de Tweede Wereldoorlog. Maar nu is er ook een Bosatlas verschenen die in 256 pagina's de oorlog in tien thema's behandeld, te beginnen met de voedingsbodem: de botsing van ideologieën in het interbellum.
Sjoerd Wielenga
Gevoel-voor-traditie-maar-niet-zwaar-op-de-hand
Boeken

Gevoel voor traditie, maar niet zwaar op de hand

01 mei 2020
Aan kerklieddichter René van Loenen (1950) kun je niet zo gemakkelijk een labeltje hangen. Duidelijk is wel dat hij geïnspireerd is door Dietrich Bonhoeffer en ook door Tomás Halík.
Tjerk de Reus
65 J'Accuse
Film

Zelfs de held is een antisemiet

01 mei 2020
Kun je genieten van een film van een regisseur die controversieel is verklaard? Die vraag dringt zich onvermijdelijk op als je de nieuwe productie J’accuse van Roman Polanski gaat bekijken.
Joël Friso
Is-religie-gevaarlijk
Film

Is religie gevaarlijk?

01 mei 2020
The Other Lamb is de eerste Engelstalige speelfilm van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska. Anders dan je vanuit het katholieke Polen zou verwachten, presenteert Szumowska in haar films allerlei thema's die de kerk juist als problematisch ziet: abortus, prostitutie en homoseksualiteit.
Michiel van Hout
Karina-Gauvin-aan-het-Russische-hof
Muziek

Karina Gauvin aan het Russische hof

01 mei 2020
De operaheldinnen van het Russische hof van de achttiende eeuw, daar zou het nieuwe album Nuits blanches (witte nachten) van de ervaren sopraan Karina Gauvin om moeten draaien.
Jordi Kooiman
Twee-zijden-van-een-slijpsteen
Muziek

Twee zijden van een slijpsteen

01 mei 2020
Het zijn twee zijden van een slijpsteen, dit zevende album van LEV. De motivatie achter de liedjes verklaart veel. Dansen in de regen ontstond na het vieren van nieuw leven (gezinsuitbreiding bij bandleden) en rouw om verlies van leven (vriendin Kinga Bán).
Leon van Steensel
Akoestische-pareltjes
Muziek

Akoestische pareltjes

01 mei 2020
Mariecke Borger leek een eendagsvlieg te zijn geweest. In 2013 maakte de singer-songwriter indruk met een album vol fijnzinnige liedjes: Through My Eyes.
Johan Bakker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.