DNK03_2020_ cover
Magazine 2020

2020nr03

“Corona is een kans voor het Koninkrijk!”, riep iemand op Twitter. “Het is een middel in Gods hand”, wist een ander. En een dominee stelde onvermijdelijk: “Het is een straf van God.” In De Nieuwe Koers klinkt deze maand een ander geluid. Verder: interiews met auteur Natascha van Weezel, de Amerikaanse voorganger Melissa Florer-Bixler, de joodse jezuïetenpriester David Neuhaus en ‘dierentheoloog’ Clair Linzey.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Een begrepen God is geen God
Column

Een begrepen God is geen God

01 april 2020
Je kon erop wachten. Tal van predikers, zieners, profeten en allesweters hebben, niet gehinderd door enige epidemiologische of virologische kennis, gemeend ons te kunnen vertellen wat Gods plan met de coronacrisis is.
Felix de Fijter
Goed-zijn-lukt-ons-vaak-bijzonder-slecht
Tweesnijdend scherp

Goed zijn lukt ons vaak bijzonder slecht

01 april 2020
Toont de coronacrisis dat we ten diepste goede mensen zijn?, zoals historicus Rutger Bregman stelde? Misschien, zeggen Rikko Voorberg en Moria-vrijwilliger Tawab Khairkhaw, maar corona drukt ons ook met de neus op de harde feiten van onze onmenselijkheid.
Rikko Voorberg
Luther, corona en de pest
Column

Luther, corona en de pest

01 april 2020
De Spaanse premier zei het nog niet zo gek, vond ik: ‘Tijdens een crisis is het alle hens aan dek, en daarna kunnen we evalueren.’
Stefan Paas
Leunen op God
Column

Leunen op God

01 april 2020
Een intern onderzoek door de gemeenschap van L’Arche heeft uitgewezen dat zes vrouwen ernstig geleden hebben onder decennia van misbruik en manipulatie door Jean Vanier, een man die zij vereerden. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers. Dit is een verschrikkelijke ontdekking voor ...
Samuel Wells
Een beetje voelen wat bedreiging is
Column

Een beetje voelen wat bedreiging is

01 april 2020
Met emotie in zijn stem eindigde minister-president Mark Rutte zijn toespraak op 16 maart als volgt: ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar.’ In tijden als deze klinkt zelfs een politicus als een dominee. Dat is ook niet verwonderlijk. Het coronavirus heeft ons tot op de wortels van onze ...
Samuel Lee
Het-zwijgen-van-Franz-het-lijden-van-Ganz
Coronacrisis

Het zwijgen van Franz, het lijden van Ganz

01 april 2020
Kort voordat alle bioscopen sloten, zag Willem Jan Otten de film A Hidden Life. In de tijden van zelfquarantaine die volgden, vroeg hij zich af: begrijp ik nu beter wat Pasen betekent?
Willem Jan Otten
‘De-kerk-hoeft-geen-Netflix-te-zijn

‘De kerk hoeft geen Netflix te zijn’

01 april 2020
Misschien is de kerk wel saai, maar dat is oké, zegt Melissa Florer-Bixler. "De kerk moet niet een van de honderd buffetschalen zijn van het grote all you can eat-aanbod op de entertainmentmarkt."
Alain Verheij
Meisje-van-hoop-kus-van-God
Reportage

Meisje van hoop, kus van God

01 april 2020
Het is vijf uur in de middag. Een vrouw besluit naar bed te gaan. Ze is te verdrietig om te koken. Een buurvrouw belt aan. Ze heeft een ovenschaal bereid. Kom je die bij mij opeten?, vraagt ze. Toeval? Misschien, zegt ziekenhuispastor Margriet van der Kooi. "Of het is een engel Gods."
Jasper van den Bovenkamp
Waarheen Duitsland? 
Column

Waarheen Duitsland? 

01 april 2020
Waar gaat het heen met Duitsland? Het belang van die vraag kan moeilijk worden overschat, niet voor de Duitsers zelf, niet voor Europa, niet voor Nederland. In Europa heeft het centraal gelegen Duitsland de grootste bevolking, de sterkste economie, politiek de leidende rol. Qua handel is ons land ...
Aad Kamsteeg
‘De-pijn-van-een-ijsbeer-is-theologisch-relevant

‘De pijn van een ijsbeer is theologisch relevant’

01 april 2020
Vanuit Oxford maakt de dierentheologie een opmars. Een portret van Clair Linzey, die er samen met haar vader voorvechter van is.
Alain Verheij
Hij-was-het-die-de-ziekten-droeg

Hij was het die de ziekten droeg

01 april 2020
In tijden van crisis is de respons onder gelovigen veelal in twee uitersten op te delen. Bevriezen in nietigheid, of opveren om actie te ondernemen. Maar, stelt Tjerk de Reus, het zou goed zijn als kerkleiders op Goede Vrijdag het besef dat God de Verborgene is, zouden durven benoemen.
Tjerk de Reus
Toen-hij-stierf-heb-ik-dagen-gehuild
Goede gesprekken Mozes

'Toen hij stierf, heb ik dagen gehuild'

01 april 2020
Aan haar vorig jaar overleden vader Max beloofde Natascha van Weezel een bijdrage te blijven leveren aan het maatschappelijk debat. 'Ik moet iets van hem overnemen; ik moet zijn werk voortzetten.'
Sjoerd Wielenga
David komt óns vellen
Column

David komt óns vellen

01 april 2020
Het coronavirus levert ook veel creativiteit op. Grappige filmpjes en foto’s met gefrustreerde ouders, wc-rollen en de gevolgen van een paar weken quarantaine.
Willem Maarten Dekker
Jood-en-jezuiet-in-het-heilige-land

Jood en jezuïet in het heilige land

01 april 2020
Toen de ouders van David Neuhaus hun Joodse zoon op 15-jarige leeftijd naar Israël stuurden, hadden ze niet kunnen bevroeden dat hij bij terugkomst vastbesloten was christen te worden. Maar het gebeurde wel. Veertig jaar later is hij professor in de Heilige Schrift en één van de meest prominente ...
Jasper van den Bovenkamp
Elders zijn schappen al jarenlang leeg. Zonder dat er is gehamsterd
Column

Elders zijn schappen al jarenlang leeg. Zonder dat er is gehamsterd

01 april 2020
Het achtuurjournaal van de NOS was in mijn jeugd een vast baken op de avond. Vanaf het moment waarop ik mocht meekijken, keerde één vraag regelmatig terug. Hoe kon het dat dit belangrijke journaal altijd ongeveer twintig minuten duurde?
Désanne van Brederode
De-lange-schaduwen-van-de-geschiedenis
Boeken

De lange schaduwen van de geschiedenis

01 april 2020
De Tweede Wereldoorlog roept nog altijd veel op, in herinnering en bezinning. Nieuwe romans van Sebastiaan Chabot en Eva Maria Staal laten zien hoe een oorlog je geweten door de mangel haalt, ook vele decennia later.
Tjerk de Reus
Grote-Rode-en-Kleine-Zus
Boeken

Grote, Rode en Kleine Zus

01 april 2020
Elk van de drie zusters Ei-ling, Ching-ling en May-ling zou een eigen biografie waard zijn geweest; zo fascinerend was hun levensloop. Maar Jung Chang, auteur van onder meer Wilde Zwanen, wilde meer en slaagde.
Aad Kamsteeg
Geloof-is-een-sprong-in-de-afgrond
Boeken

Geloof is een sprong in de afgrond

01 april 2020
De eerste druk van Meditaties van de ziel van hoogleraar theologie Marcel Barnard was binnen twee weken uitverkocht. "Het laat zien dat veel mensen zich herkennen in de hoofdvraag ervan: hoe kan een weldenkend mens nog geloven?"
Felix de Fijter
Een-begrepen-God-is-geen-God
Boeken

Een begrepen God is geen God

01 april 2020
Miskotte wijst ons aan wat geloven is: leven met de verborgen Goedheid die je niet verdedigen mag en niet vaarwel zeggen kunt, constateert Willem Maarten Dekker, die Antwoord uit het onweer (1936) er nog eens op na las.
Willem Maarten Dekker
Top-10-passie-paasfilms
Film

Top 10 passie- & paasfilms

01 april 2020
De Goede Week vraagt om bezinnende films, maar laat weinig tijd om ze te laten bezorgen. Vandaar een top 10 op basis van het online aanbod (Amazon Prime).
Michiel van Hout
Confrontatie-met-postmoderniteit
Boeken

Confrontatie met postmoderniteit

01 april 2020
René Grotenhuis was tussen 2003 en 2013 directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Eerder schreef hij Van macht ontdaan. De betekenis van christelijk geloof voor de wereld van vandaag. Zijn nieuwe publicatie Zout is bedoeld als een vervolg, maar is ook zonder het eerste boek goed ...
Wim Dekker
Van-gemeenschap-naar-het-ik-van-orde-naar-chaos.-Toch
Boeken

Van gemeenschap naar het ik, van orde naar chaos. Toch?

01 april 2020
De ‘jaren zestig’ spreken nog altijd tot de verbeelding, als een kantelmoment in de Nederlandse geschiedenis. Dat zou een periode een bevrijding zijn geweest, met een nieuw type cultuur.
Tjerk de Reus
God-wil-niet-anders-dan-met-ons-zijn
Boeken

God wil niet anders dan met ons zijn

01 april 2020
Als theoloog en predikant heeft Samuel Wells zich steeds leren verhouden tot zijn omgeving. En in de wisselwerking tussen zijn studeerkamer en wat hij op straat aan armoede en dakloosheid ontmoette, kwam hij tot een theologie waarin ‘zijn met’ de basis vormt.
Jaap-Harm de Jong
Wat-doe-je-tijdens-een-pandemie
Film

Wat doe je tijdens een pandemie?

01 april 2020
COVID-19 houdt ook bioscopen gesloten. Kijkers zijn voorlopig aan hun eigen buis gekluisterd. Waar zoeken mensen in afzondering naar? Afleiding? Er blijkt juist interesse te zijn in films over epidemieën.
Michiel van Hout
Missverkiezing-of-veemarkt
Film

Missverkiezing of veemarkt?

01 april 2020
Philippa Lowthorpe is regisseur bij de BBC. Op haar 58e brengt de BBC haar tweede speelfilm uit, Misbehaviour, waarmee ze aansluit bij de vernieuwde interesse voor feminisme.
Michiel van Hout
Liefde-en-waarheid-dichten-de-kloof
Muziek

Liefde en waarheid dichten de kloof

01 april 2020
De Amerikaanse gitarist en componist Pat Metheny (1954) heeft zijn publiek lang laten wachten op een nieuw album, maar het resultaat is verbluffend.
Johan Bakker
De-juiste-stem-op-de-juiste-plaat
Muziek

De juiste stem op de juiste plaat

01 april 2020
Het was lange tijd een bekend euvel van moderne christelijke muziek: tot in de puntjes verzorgde liedjes die vervolgens in de steek gelaten werden door te brave vocalen en teksten. Niet zo verwonderlijk dat Zach Williams sinds zijn debuut indruk maakt.
Leon van Steensel
Best-concreet-voor-een-impressionist
Muziek

Best concreet voor een 'impressionist'

01 april 2020
"Ik probeer 'iets anders' te doen – een soort realiteiten – wat door imbecielen 'impressionisme' wordt genoemd", schreef de Franse componist Claude Debussy.
Hanna Yoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.