Magazine 2019
2019nr10
Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou, zegt theoloog Samuel Wells in het Kerstnummer van De Nieuwe Koers. En die boodschap weerklinkt in het hele nummer: verhalen, interviews en reportages die de schaduwkanten van ons moderne bestaan belichten. Maar de boodschap op de cover: vrees niet, vindt toch ook zijn weg.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Column
Blauwe handen
14 december 2019Bent u bang geweest in het afgelopen jaar? Voor Brenton Tarrant in Christchurch? Voor Gökmen Tanis, in die tram in Utrecht? Voor vreemdelingen? Voor Trump? Erdogan? Assad?
Kroniek van een apocalyptisch jaar
14 december 2019Hoe beleefde de pas afgezwaaide Theoloog des Vaderlands Stefan Paas 'zijn' 2019? Van Nashville tot Malieveld, van Christchurch tot Lagerhuis, 2019 was een jaar van polarisatie. "Meer dan ooit komt het erop aan liefdevol van mening te verschillen."
'Velen weten niet eens meer wat orthodoxe gelovigen voorstaan'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Ds. Maarten Klaassen schrijft Stephan Sanders.
'De ‘homoseksueel’ laat zich niet moeiteloos 2.000 jaar terugplaatsen'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Stephan Sanders schrijft ds. Maarten Klaassen.
De gelijkenis van de drie boeren
14 december 2019"Niemand van ons ziet zichzelf zoals we echt zijn. Ouderwetse mijnheren en mevrouwen die andere mensen schaamteloos loodzwaar werk laten doen." Sterker nog: het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft iets minder dan twee slaven, zegt econoom Paul Schenderling. Hij heeft recht van spreken, want hij ...
Kraamtijd in het klooster
14 december 2019Zoals Maria hoogzwanger op zoek moest naar een herberg, zo melden zich in een klooster in de Amsterdamse Bijlmer de Maria's van deze tijd, maar dan zonder hun Jozefs. De verkoop van zelfgebrouwen bier maakt de spoedopvang mogelijk.
Column
Geopolitieke herschikking
14 december 2019We leven in een periode van geopolitieke herschikking. Staten zijn tegenover elkaar bezig opnieuw positie te bepalen. Daardoor bewegen de internationale betrekkingen zich onrustig en zullen ze dat voorlopig ook wel blijven doen.
Kerst is geen kinderspel. Het gaat over jou
14 december 2019Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou.
'We zijn niet allemaal hetzelfde, maar wel allemaal gelijk'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief onder het thema 'Vrees niet'. Gert-Jan Segers schrijft Wierd Duk.
'Ik vrees wel degelijk'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief, onder het thema 'Vrees niet'. Wierd Duk schrijft Gert-Jan Segers.
Ook wie niet gelooft dat hij beeld van God is, is het toch
14 december 2019Of het nu om boeren, onderwijzers of ziekenhuispersoneel gaat, veel te vaak zijn, ook afgelopen jaar weer, groepen geproblematiseerd, zegt Erik Borgman. "‘Jullie zijn te duur.’ ‘Jullie zijn niet nodig.' Maar de samenleving is juist van hen. Ze is van de mensen die haar vormen."
Column
Een egel net niet doodrijden, doe het ook eens
14 december 2019Als ik in de auto naar huis rijd nadat ik “uit preken” ben geweest, trap ik altijd extra hard op het gaspedaal. Ik weet niet wat het is. Misschien het lutherse “zondig dapper” dat als het goed is in de kerk te horen is?
'Wat bent u bevoorrecht dat u nu leeft'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Simon Rozendaal schrijft Kiza Magendane.
'We moeten nadenken over intergenerationele solidariteit'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Kiza Magendane schrijft Simon Rozendaal.
Column
Faalangst op de uitvaart van je vader
14 december 2019In de familie van een vriend is onlangs een oom gestorven. Mijn vriend is gevraagd te spreken; hij deed het al veel vaker. Door zijn werk is hij gewend in het openbaar te spreken, bovendien verstaat hij de kunst om een uitvaartspeech te schrijven die zich niet beperkt tot wat persoonlijke anekdotes.
Goede gesprekken
'God zei tegen me: Wij zijn in de hemel heel moe van jou'
14 december 2019Net als zijn vader en overgrootvader blijft hij het podium zoeken, want domineeskinderen blijven preken. Maar vijftig dagen coma hebben Otto de Bruijne veranderd. 'Wat geloof ik nog meer wat niet feitelijk gebeurd is, maar wel als waarheid zeggingskracht heeft?'
Theologie & filosofie
Mens, heb de moed je verstand te gebruiken
14 december 2019Als er íéts is wat ons uit het moeras van wanhoop en cynisme kan trekken, is het empathie, zegt politiek filosoof Alicja Gescinska. En hoe vind je die? "Door na te denken", zegt ze. "Denk je in. In de ander, in je medemens. Die empathie zou de basis van politiek moeten zijn.”
'Juist de traditionele kerk heeft mijn hart gegrepen'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het afgelopen jaar elkaar een brief. Thema: 'Vrees niet'. Ds. Jantine Veenhof schrijft collega Piet de Jong.
'Misschien moeten we het meest bang zijn voor onszelf'
14 december 2019In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. ds. Piet de Jong schrijft collega Jantine Veenhof.
Avondrood
‘Mensen zeggen dat het slecht met mij moet gaan’
14 december 2019Een half jaar geleden verloor Hans Alderliesten zijn vrouw Annelien. Ze overleed, 31 jaar oud en moeder van twee dochtertjes, aan borstkanker. “De dag van haar overlijden was de mooiste dag uit mijn leven.”
Boeken
Van schooiers en hoeren, schaapjes en zaakjes
14 december 2019Er wordt veel ‘gevreesd’ in de verhalen van Stefan Zweig. De op overspel betrapte echtgenote knijpt hem net zo goed als de officier die de leegte van zijn leven ontdekt. In bijna alle personages uit Zweigs verhalen voltrekt zich een psychisch drama.
Boeken
De macabere dans van László Krasznahorkai
14 december 2019Als het gerucht zich verspreidt dat baron Wenckheim terug zal keren naar zijn geboorteplaats, is de stad in rep en roer. Zal men mogen delen in zijn rijkdom? Het vrouwenkoor studeert een lied in, de gewelddadige motorclub een claxonserenade.
Boeken
Doorvragen bij 'Nicea'
14 december 2019Samen met Bram van de Beek schreef Herwi Rikhof het boek Wij geloven. Vanuit hun respectievelijk protestantse en rooms-katholieke achtergrond bevragen ze hierin de meest oecumenische tekst die je maar bedenken kunt: de geloofsbelijdenis van Nicea.
Boeken
Wie God wil bewijzen, heeft eerst aan Hem getwijfeld
14 december 2019We moeten niet vragen of God bestaat, want dan wordt Hij een 'ding' onder de dingen, zegt Wouter Slob. Zijn recept? Overgave. Maar, vraag je je dan af, wie is dan de God aan wie wij ons moeten overgeven?
Column
Allerzielen
14 december 2019Ooit kreeg ik les in creatief schrijven van Vrouwkje Tuinman. Vrouwkje had een prachtig handschrift. Je kreeg je verhaal terug met opmerkingen in de kantlijn. Onderaan mijn verhaal stond: ‘Heel mooi!’ Vooral het uitroepteken bracht me in de gloria. Vijf jaar later mailde ik haar dat mijn ...
Film
Bruno bedenkt wel iets. Tegen beter weten in.
14 december 2019‘Mag mijn hoofd tegen je schouder?’ Joseph vraagt het aan Bruno, vlak voordat hij aan het werk gaat. Bruno laat het toe. Een vertederend gebaar. Twee mannen, de een nog jong met een stoornis in het autistisch spectrum, de ander een stuk ouder en met een kloppend hart voor wie hij zijn schouder ...
Boeken
Kroniek van de 'vergeten' Messiasbelijdende Joden
14 december 2019Vanaf het begin van de jaren zeventig bracht ik geregeld (journalistieke) bezoeken aan Israël, waarbij ik ook steeds contact zocht met Messiasbelijdende Joden.
Boeken
Overalmensen en ergensmensen op zoek naar een gezamenlijk huis
14 december 2019Achter politieke keuzes gaat altijd een breder verhaal schuil. Dat verklaart waarom iemand tegen gereguleerde wietteelt is en vóór waardig ouder worden. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, legt in zijn boek De verloren zoon en het verhaal van Nederland verantwoording af over ...
Boeken
Een leven van wachten
14 december 2019Bevreesd hoef je niet te zijn, ook niet als de tijd turbulent is, als duistere machten zich breed maken of als de dood dichtbij komt. Dit althans is de boodschap van Henri Nouwen (1932-1996) in zijn boek Het uur van de dageraad.
Film
Als de Messias onvindbaar lijkt
14 december 2019Films over de (nabije) toekomst gaan meestal over de gevolgen van klimaatverandering of over de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving. Hoe mensen in de toekomst religie zullen beleven, is zelden een thema. Hoe anders is de nieuwe film van Gabriel Mascaro (Neon Bull).
Film
De gangsters van een ongeneeslijke katholiek
14 december 2019De iconische filmmaker Martin Scorsese baarde onlangs opzien met zijn idee dat de populaire Marvel-films meer in een attractiepark dan in een bioscoop thuishoren. Volgens hem moet filmkunst iets openbaren over schoonheid, emotie en spiritualiteit in personages van vlees en bloed.
Muziek
Bartoli herhaalt haar castratenkunstje
14 december 2019Diva Cecilia Bartoli is altijd goed voor een spectaculaire cd-hoes. Op haar nieuwe album Farinelli staat ze afgebeeld als een klassieke uitvoering van Conchita Wurst. Een vrouw met baard dus.
Muziek
Onbegrensd ego serveert gospel. Kan dat wel goed gaan?
14 december 2019‘Omgekeerde cross-overs’ zijn niet nieuw. Backstreet Boy Brian Littrell maakte al eens een gospelplaat. Brian Welch (Korn) en Kenny Rogers ook. De genres mogen verschillen, het uitblijven van groot succes ermee komt overeen. De beweegredenen van Kanye West voor Jesus Is King zijn voer voor ...
Muziek
Gegrepen uit het getto van het leven
14 december 2019Raphael Saadiq schreef succesvolle songs voor anderen, hij won belangrijke prijzen met zijn filmcomposities en hij produceerde albums voor Solange, Mary J. Blige, John Legend en Whitney Houston.