DNK10_2019_Cover
Magazine 2019

2019nr10

Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou, zegt theoloog Samuel Wells in het Kerstnummer van De Nieuwe Koers. En die boodschap weerklinkt in het hele nummer: verhalen, interviews en reportages die de schaduwkanten van ons moderne bestaan belichten. Maar de boodschap op de cover: vrees niet, vindt toch ook zijn weg.

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Blauwe handen
Column

Blauwe handen

14 december 2019
Bent u bang geweest in het afgelopen jaar? Voor Brenton Tarrant in Christchurch? Voor Gökmen Tanis, in die tram in Utrecht? Voor vreemdelingen? Voor Trump? Erdogan? Assad?
Felix de Fijter
Kroniek-van-een-apocalyptisch-jaar

Kroniek van een apocalyptisch jaar

14 december 2019
Hoe beleefde de pas afgezwaaide Theoloog des Vaderlands Stefan Paas 'zijn' 2019? Van Nashville tot Malieveld, van Christchurch tot Lagerhuis, 2019 was een jaar van polarisatie. "Meer dan ooit komt het erop aan liefdevol van mening te verschillen."
Stefan Paas

'Velen weten niet eens meer wat orthodoxe gelovigen voorstaan'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Ds. Maarten Klaassen schrijft Stephan Sanders.
Maarten Klaassen

'De ‘homoseksueel’ laat zich niet moeiteloos 2.000 jaar terugplaatsen'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Stephan Sanders schrijft ds. Maarten Klaassen.
Stephan Sanders
De-gelijkenis-van-de-drie-boeren

De gelijkenis van de drie boeren

14 december 2019
"Niemand van ons ziet zichzelf zoals we echt zijn. Ouderwetse mijnheren en mevrouwen die andere mensen schaamteloos loodzwaar werk laten doen." Sterker nog: het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft iets minder dan twee slaven, zegt econoom Paul Schenderling. Hij heeft recht van spreken, want hij ...
Alain Verheij
Kraamtijd-in-het-klooster

Kraamtijd in het klooster

14 december 2019
Zoals Maria hoogzwanger op zoek moest naar een herberg, zo melden zich in een klooster in de Amsterdamse Bijlmer de Maria's van deze tijd, maar dan zonder hun Jozefs. De verkoop van zelfgebrouwen bier maakt de spoedopvang mogelijk.
Sjoerd Wielenga
Geopolitieke herschikking
Column

Geopolitieke herschikking

14 december 2019
We leven in een periode van geopolitieke herschikking. Staten zijn tegenover elkaar bezig opnieuw positie te bepalen. Daardoor bewegen de internationale betrekkingen zich onrustig en zullen ze dat voorlopig ook wel blijven doen. 
Aad Kamsteeg
Kerst-is-geen-kinderspel.-Het-gaat-over-jou

Kerst is geen kinderspel. Het gaat over jou

14 december 2019
Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou.
Samuel Wells

'We zijn niet allemaal hetzelfde, maar wel allemaal gelijk'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief onder het thema 'Vrees niet'. Gert-Jan Segers schrijft Wierd Duk.
Gert-Jan Segers

'Ik vrees wel degelijk'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief, onder het thema 'Vrees niet'. Wierd Duk schrijft Gert-Jan Segers.
Wierd Duk
Ook-wie-niet-gelooft-dat-hij-beeld-van-God-is-is-het-toch

Ook wie niet gelooft dat hij beeld van God is, is het toch

14 december 2019
Of het nu om boeren, onderwijzers of ziekenhuispersoneel gaat, veel te vaak zijn, ook afgelopen jaar weer, groepen geproblematiseerd, zegt Erik Borgman. "‘Jullie zijn te duur.’ ‘Jullie zijn niet nodig.' Maar de samenleving is juist van hen. Ze is van de mensen die haar vormen."
Tjerk de Reus
Een egel net niet doodrijden, doe het ook eens
Column

Een egel net niet doodrijden, doe het ook eens

14 december 2019
Als ik in de auto naar huis rijd nadat ik “uit preken” ben geweest, trap ik altijd extra hard op het gaspedaal. Ik weet niet wat het is. Misschien het lutherse “zondig dapper” dat als het goed is in de kerk te horen is?
Willem Maarten Dekker

'Wat bent u bevoorrecht dat u nu leeft'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Simon Rozendaal schrijft Kiza Magendane.
Simon Rozendaal

'We moeten nadenken over intergenerationele solidariteit'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. Kiza Magendane schrijft Simon Rozendaal.
Kiza Magendane
Faalangst op de uitvaart van je vader
Column

Faalangst op de uitvaart van je vader

14 december 2019
In de familie van een vriend is onlangs een oom gestorven. Mijn vriend is gevraagd te spreken; hij deed het al veel vaker. Door zijn werk is hij gewend in het openbaar te spreken, bovendien verstaat hij de kunst om een uitvaartspeech te schrijven die zich niet beperkt tot wat persoonlijke anekdotes.
Désanne van Brederode
God-zei-tegen-me-Wij-zijn-in-de-hemel-heel-moe-van-jou
Goede gesprekken

'God zei tegen me: Wij zijn in de hemel heel moe van jou'

14 december 2019
Net als zijn vader en overgrootvader blijft hij het podium zoeken, want domineeskinderen blijven preken. Maar vijftig dagen coma hebben Otto de Bruijne veranderd. 'Wat geloof ik nog meer wat niet feitelijk gebeurd is, maar wel als waarheid zeggingskracht heeft?'
Sjoerd Wielenga
Mens-heb-de-moed-je-verstand-te-gebruiken
Theologie & filosofie

Mens, heb de moed je verstand te gebruiken

14 december 2019
Als er íéts is wat ons uit het moeras van wanhoop en cynisme kan trekken, is het empathie, zegt politiek filosoof Alicja Gescinska. En hoe vind je die? "Door na te denken", zegt ze. "Denk je in. In de ander, in je medemens. Die empathie zou de basis van politiek moeten zijn.”
Tjerk de Reus

'Juist de traditionele kerk heeft mijn hart gegrepen'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het afgelopen jaar elkaar een brief. Thema: 'Vrees niet'. Ds. Jantine Veenhof schrijft collega Piet de Jong.
Jantine Veenhof

'Misschien moeten we het meest bang zijn voor onszelf'

14 december 2019
In het kader van de Kerstgedachte schrijven 'opponenten' uit het publieke debat van het voorbije jaar elkaar een brief. ds. Piet de Jong schrijft collega Jantine Veenhof.
Piet de Jong
‘Mensen-zeggen-dat-het-slecht-met-mij-moet-gaan
Avondrood

‘Mensen zeggen dat het slecht met mij moet gaan’

14 december 2019
Een half jaar geleden verloor Hans Alderliesten zijn vrouw Annelien. Ze overleed, 31 jaar oud en moeder van twee dochtertjes, aan borstkanker. “De dag van haar overlijden was de mooiste dag uit mijn leven.”
Wilfred Hermans
Van-schooiers-en-hoeren-schaapjes-en-zaakjes
Boeken

Van schooiers en hoeren, schaapjes en zaakjes

14 december 2019
Er wordt veel ‘gevreesd’ in de verhalen van Stefan Zweig. De op overspel betrapte echtgenote knijpt hem net zo goed als de officier die de leegte van zijn leven ontdekt. In bijna alle personages uit Zweigs verhalen voltrekt zich een psychisch drama.
Tjerk de Reus
De-macabere-dans-van-Laszlo-Krasznahorkai
Boeken

De macabere dans van László Krasznahorkai

14 december 2019
Als het gerucht zich verspreidt dat baron Wenckheim terug zal keren naar zijn geboorteplaats, is de stad in rep en roer. Zal men mogen delen in zijn rijkdom? Het vrouwenkoor studeert een lied in, de gewelddadige motorclub een claxonserenade.
Arie Kok
Doorvragen-bij-Nicea
Boeken

Doorvragen bij 'Nicea'

14 december 2019
Samen met Bram van de Beek schreef Herwi Rikhof het boek Wij geloven. Vanuit hun respectievelijk protestantse en rooms-katholieke achtergrond bevragen ze hierin de meest oecumenische tekst die je maar bedenken kunt: de geloofsbelijdenis van Nicea.
Felix de Fijter
Wie-God-wil-bewijzen-heeft-eerst-aan-Hem-getwijfeld
Boeken

Wie God wil bewijzen, heeft eerst aan Hem getwijfeld

14 december 2019
We moeten niet vragen of God bestaat, want dan wordt Hij een 'ding' onder de dingen, zegt Wouter Slob. Zijn recept? Overgave. Maar, vraag je je dan af, wie is dan de God aan wie wij ons moeten overgeven?
Tjerk de Reus
Allerzielen
Column

Allerzielen

14 december 2019
Ooit kreeg ik les in creatief schrijven van Vrouwkje Tuinman. Vrouwkje had een prachtig handschrift. Je kreeg je verhaal terug met opmerkingen in de kantlijn. Onderaan mijn verhaal stond: ‘Heel mooi!’ Vooral het uitroepteken bracht me in de gloria. Vijf jaar later mailde ik haar dat mijn ...
Marieke van Meijeren
Bruno-bedenkt-wel-iets.-Tegen-beter-weten-in
Film

Bruno bedenkt wel iets. Tegen beter weten in.

14 december 2019
‘Mag mijn hoofd tegen je schouder?’ Joseph vraagt het aan Bruno, vlak voordat hij aan het werk gaat. Bruno laat het toe. Een vertederend gebaar. Twee mannen, de een nog jong met een stoornis in het autistisch spectrum, de ander een stuk ouder en met een kloppend hart voor wie hij zijn schouder ...
Jaap-Harm de Jong
Kroniek-van-de-vergeten-Messiasbelijdende-Joden
Boeken

Kroniek van de 'vergeten' Messiasbelijdende Joden

14 december 2019
Vanaf het begin van de jaren zeventig bracht ik geregeld (journalistieke) bezoeken aan Israël, waarbij ik ook steeds contact zocht met Messiasbelijdende Joden.
Aad Kamsteeg
Overalmensen-en-ergensmensen-op-zoek-naar-een-gezamenlijk-huis
Boeken

Overalmensen en ergensmensen op zoek naar een gezamenlijk huis

14 december 2019
Achter politieke keuzes gaat altijd een breder verhaal schuil. Dat verklaart waarom iemand tegen gereguleerde wietteelt is en vóór waardig ouder worden. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, legt in zijn boek De verloren zoon en het verhaal van Nederland verantwoording af over ...
Jaap-Harm de Jong
Een-leven-van-wachten
Boeken

Een leven van wachten

14 december 2019
Bevreesd hoef je niet te zijn, ook niet als de tijd turbulent is, als duistere machten zich breed maken of als de dood dichtbij komt. Dit althans is de boodschap van Henri Nouwen (1932-1996) in zijn boek Het uur van de dageraad.
Tjerk de Reus
Als-de-Messias-onvindbaar-lijkt
Film

Als de Messias onvindbaar lijkt

14 december 2019
Films over de (nabije) toekomst gaan meestal over de gevolgen van klimaatverandering of over de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving. Hoe mensen in de toekomst religie zullen beleven, is zelden een thema. Hoe anders is de nieuwe film van Gabriel Mascaro (Neon Bull).
Joël Friso
De-gangsters-van-een-ongeneeslijke-katholiek
Film

De gangsters van een ongeneeslijke katholiek

14 december 2019
De iconische filmmaker Martin Scorsese baarde onlangs opzien met zijn idee dat de populaire Marvel-films meer in een attractiepark dan in een bioscoop thuishoren. Volgens hem moet filmkunst iets openbaren over schoonheid, emotie en spiritualiteit in personages van vlees en bloed.
Michiel van Hout
Bartoli-herhaalt-haar-castratenkunstje
Muziek

Bartoli herhaalt haar castratenkunstje

14 december 2019
Diva Cecilia Bartoli is altijd goed voor een spectaculaire cd-hoes. Op haar nieuwe album Farinelli staat ze afgebeeld als een klassieke uitvoering van Conchita Wurst. Een vrouw met baard dus.
Jordi Kooiman
Onbegrensd-ego-serveert-gospel.-Kan-dat-wel-goed-gaan
Muziek

Onbegrensd ego serveert gospel. Kan dat wel goed gaan?

14 december 2019
‘Omgekeerde cross-overs’ zijn niet nieuw. Backstreet Boy Brian Littrell maakte al eens een gospelplaat. Brian Welch (Korn) en Kenny Rogers ook. De genres mogen verschillen, het uitblijven van groot succes ermee komt overeen. De beweegredenen van Kanye West voor Jesus Is King zijn voer voor ...
Leon van Steensel
Gegrepen-uit-het-getto-van-het-leven
Muziek

Gegrepen uit het getto van het leven

14 december 2019
Raphael Saadiq schreef succesvolle songs voor anderen, hij won belangrijke prijzen met zijn filmcomposities en hij produceerde albums voor Solange, Mary J. Blige, John Legend en Whitney Houston.
Johan Bakker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.