Magazine 2019
2019nr08
Désanne van Brederode is woest op Kerk in Actie over hun noodhulp aan Syrië. Hoe kun je nu noodhulp verlenen als je daarvoor moet samenwerken met een dictatuur? Een stevig tweegesprek. Ook een ontmoeting met journalist Fokke Obbema van de Volkskrant, die een hartstilstand overleefde en op zoek ging naar de zin van het leven. Ook een fascinerend portret van de 25-jarige Fredrick Brennan, de oprichter van haatforum 8chan, die zich bekeerde zich tot het christendom.
ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Column
De zin van het leven
05 oktober 2019Als Volkskrant-journalist Fokke Obbema een hartstilstand overleeft en een artikelenreeks begint over ‘de zin van het leven’ – een serie die door Matthijs van Nieuwkerk gelijk werd gebombardeerd tot de interviewserie van het jaar – dan denk je toch bij je zelf: hallo?! Was dat niet ons ding?
Kwade geesten
05 oktober 2019Niet lang nadat Fredrick Brennan in 2016 8chan van de hand had gedaan, bekeerde hij zich tot het christendom.
‘Ik hoopte op een nieuwe versie van nazi-Duitsland, waarin mensen als ik gedood werden’
05 oktober 20198chan is een van de meest aanstootgevende websites op het internet, een beerput van racistische en extremistische ideeën. Het verhaal van zijn stichter is er een van haat, frustratie en gebroken dromen, en hoe die een monster creëerden dat moordpartijen als die in El Paso inspireerde. Maar het is ...
Column
De kwaadaardige marges van Nederland
05 oktober 2019Van tijd tot tijd merken we dat er in Nederland mensen rondlopen met nare opvattingen over hun medemensen. Grote groepen zijn het niet, maar ze zijn gevaarlijk genoeg om door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden te worden.
'We maken ons druk om de verkeerde dingen'
05 oktober 2019Het is tijd om ‘het goede leven’ te herontdekken, een eenvoudiger leven dat niet ten koste gaat van mens en natuur, stelde Koos van Noppen vorig jaar in zijn pamflet Messentrekkers bij de Nachtwacht. De Nieuwe Koers onderzoekt hoe dat goede leven eruitziet. Deze maand het laatste deel: hoe leef ...
Is voedsel de nieuwe splijtzwam?
05 oktober 2019Onze welhaast religieuze obsessie met voedsel betekent big business voor de voedsel- en technologiesector, maar de risico's voor mens en maatschappij zijn talrijk, zegt onderzoeker Tjirk van der Ziel, die zijn hoop vestigt op de jeugd. 'De morele vragen komen van de millennials.'
Column
Het minst slecht
05 oktober 2019Het eindeloze gehannes in Londen met de brexit lijkt me geen goede zaak voor de toekomst van de liberale democratie. Regering en Westminster, ‘de moeder van alle parlementen’, maken eerder een cabareteske dan daadkrachtige indruk.
Goede gesprekken
Religie bleek toch niet geheel achterlijk te zijn
05 oktober 2019Veertig keer vroeg Volkskrant-journalist Fokke Obbema evenzoveel interviewkandidaten: Wat is de zin van ons leven? Nu is hij zelf aan de beurt. “Zin? Eerlijk gezegd vind ik het een problematisch woord.”
Column
Een bres in mijn prille geloof
05 oktober 2019God mag dan onveranderlijk zijn, de gemeenschap van zijn gelovigen is dat niet. Nu ik alweer een paar jaar naar de kerk ga, merk ik hoezeer mijn geloof niet alleen van Hem of Haar afhangt, maar van zeer menselijke wezens.
Een ander verleden eisen, dat laat geen ruimte voor vergeving
05 oktober 2019Simon(e) van Saarloos stelt in haar essay Herdenken herdacht dat we (onrecht uit) onze geschiedenis niet zozeer moeten herdenken, als wel moeten vergeten: verbeeld morgen alsof vandaag niet bestaat. Ze gaat daarbij echter nauwelijks in op de vraag hóé je dan het verleden kunt vergeten, zegt Willem ...
Goede gesprekken
Een duivels dilemma?
05 oktober 2019Kun je Syriërs helpen zonder tegelijk het regime van Assad te legitimeren? Désanne van Brederode van het Syrisch Comité meent van niet, vader Alexi van hulporganisatie GOPA-DERD kán niet anders. Een tweegesprek dat uitmondt in een twistgesprek.
Column
Vrijheid, gelijkheid, broederschap
05 oktober 2019Heb je ook het nieuws gehoord van de Britse school die alle kinderen verplicht in broek naar school laat komen – om genderneutraal te zijn? De meisjes protesteerden. Er zijn in Nederland scholen waar de meisjes in rok naartoe moeten en graag eens een broek zouden aantrekken. Maar als die broek dan ...
Mozes
'Mooie muziek gaf me een schuldgevoel'
05 oktober 2019'Popprofessor’ Leo Blokhuis schreef een roman over hoe rock-’n-roll vanuit Nederlands-Indië overwaait naar het christelijke Nederland van de jaren vijftig. 'Ik vind het onuitsprekelijke in de muziek. Je kunt overvallen worden door emoties van schoonheid of raakheid, zonder dat je de woorden ...
Een verrekijker op de gemartelde Christus
05 oktober 2019Geweld en heelheid, schuld, wedergeboorte en mededogen. Het zijn de ingrediënten van het liefdesverhaal uit Zwarte schuur, de nieuwe roman van Oek de Jong. "Religieuze noties en symbolen kunnen ook werken bij iemand die niet gelooft”, zegt hij. " De lijdende mens vindt zijn symbool in de lijdende ...
Avondrood
‘Wat moet ik zeggen? Mijn verhaal is nog niet af'
05 oktober 2019Jurjen van Houwelingen liep marathons, leidde een vijftienkoppig marketingbureau en was hoofdspreker op de EO-Jongerendag. Een hersenoperatie aan een goedaardig gezwel beschadigde zijn hersenen, waardoor hij nu grotendeels blind is en zijn denkvermogen is aangetast. “Er zit een gapend gat met wie ...
Boeken
Religieuze opwinding, dankzij messiassen
05 oktober 2019Religie kun je gebruiken als een soort hefboom: om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Als dat geprobeerd wordt, komt opvallend snel Jezus in beeld. Zoals in recente romans van Martin Michael Driessen en Michiel Cox.
Over schepping en evolutie zijn we nog lang niet uitgedacht
05 oktober 2019Gijsbert van den Brink rammelde met zijn boek over schepping en evolutie stevig aan het hek tussen darwinisten en creationisten. Maar er bleven ook veel vragen over, vertelt René Fransen, een van de samenstellers van En God zag dat het goed was.
Boeken
Inclusiever vind je het niet
05 oktober 2019In vier vragen neemt criticus Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Het Christus-mysterie van Richard Rohr.
Film
De queeste van een huilend hart
05 oktober 2019Door moeilijkheden heen naar de sterren. Dat betekent de Latijnse zin ‘per ardua ad astra’. Het is een passende uitspraak bij het verhaal dat zich ontvouwt rondom astronaut Roy McBride in de film Ad Astra.
Boeken
Het geloof, een gelukservaring
05 oktober 2019Spiritualiteit van middeleeuwse snit lijkt steeds meer in de belangstelling te komen. Niet zo gek, want je ontdekt er een geloofsbesef dat ons als herkenbaar en zelfs modern voorkomt: het geloof cirkelt om ervaring, niet om logica en ratio.
Boeken
Grandioze Wright tovert Paulus kleur op de wangen
05 oktober 2019Voor wie de Bijbel leest, is het gevaar levensgroot om een voorkeur te ontwikkelen voor de verhalen. Die lijken meer uit het leven gegrepen.
Boeken
De mens is geneigd tot alle vriendelijkheid
05 oktober 2019De meeste mensen deugen, luidt de prikkelende titel van het nieuwe boek van historicus Rutger Bregman (1988). Bregman, die grote bekendheid verwierf met Gratis geld voor iedereen, is een rijzende ster aan het firmament van de populaire wetenschap. Onbevreesd steekt hij met gedurfde ideeën ...
Film
Je pa en ma verpesten je; niet expres, maar wel degelijk
05 oktober 2019Misschien heeft iedere familie wel zo zijn eigen geheim. Een verborgen verhaal, waarover niemand durft te praten.
Film
Romeo op de scooter
05 oktober 2019In zijn roman Gomorra uit 2006 deed de Italiaanse journalist Roberto Saviano een boekje open over de Camorra-maffia. Hij ontmaskerde daarin de bazen van de Casalese-clan uit Napels.
Muziek
Consistent spitsvondig, soms over the top
05 oktober 2019Klinkt als een eenvoudig cliché: niets in het leven is vanzelfsprekend. Maar wie de context bij de 'zingende dominee' Rob Favier kent – hij kreeg vier jaar geleden een hartinfarct – zal de grotendeels brave muziek toch waarderen.
Muziek
Ilse DeLange, eindelijk geloofwaardig
05 oktober 2019Artiesten die dicht bij zichzelf blijven en zonder toeters en bellen zo oprecht mogelijk muziek maken, zijn meestal op hun best. Het is dan ook de vraag waarom het publiek vaak zo lang moet wachten tot de muzikant in kwestie daadwerkelijk bereid is zich artistiek bloot te geven.
Muziek
Energieke Tarare draagt bij aan eerherstel Salieri
05 oktober 2019Antonio Salieri is bekender als een gefictionaliseerd personage dan als een operacomponist die een glansrijke carrière maakte.