DNK03_2019_COVER
Magazine 2019

2019nr03

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

Extreem onbevattelijk
Column

Extreem onbevattelijk

08 maart 2019
Iemand zei onlangs tegen me: “Ik kan het niet uitstaan dat er in orthodoxe kerken altijd zo vanzelfsprekend wordt gedaan over het sterven en de opstanding van Jezus. Hij is na drie dagen opgestaan. Klaar. En we zingen ‘U zij de glorie, opgestane Heer’. Alsof dat niet iets extreem ...
Felix de Fijter
Klimaathype-als-religie-een-verleidelijk-frame
Tweesnijdend scherp

Klimaathype als religie: een verleidelijk frame

08 maart 2019
In het maatschappelijk debat klinkt de voorbije maanden geregeld de stelling dat ‘de aandacht voor het klimaat een religie op zichzelf is geworden’. Koos van Noppen reageert op ons verzoek.
Koos van Noppen
Welvaartsfascisme
Column

Welvaartsfascisme

08 maart 2019
De grootste verrassing van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen was ongetwijfeld Forum voor Democratie. In één klap werd de partij de grootste, met naar verwachting twaalf zetels in de Senaat. Nog diezelfde avond hield partijleider Baudet zijn overwinningstoespraak.
Stefan Paas
Het-lieve-gezicht-van-Nederland
Reportage

Het lieve gezicht van Nederland

08 maart 2019
Het lijkt wel alsof we in Nederland over asielzoekers en vluchtelingen alleen nog maar kunnen ruziemaken. Maar onder de radar van het publieke debat gebeurt er ook veel moois. Op bezoek in Hardenberg, waar 122 buddy's zich over 122 asielzoekers ontfermen.
Jan Kas
Geldminister-Wopke-Hoekstra
Nederlandse politiek

'Jezus’ lijden relativeert alles'

08 maart 2019
Minister Wopke Hoekstra van Financiën stond vorige maand even volop in de schijnwerpers. Door een controversiële aandelentransactie waarmee de Nederlandse z'n belang in KLM-Air France vergrootte, maar ook omdat Sybrand Buma hem voorsorteerde als toekomstig premier van Nederland. Een persoonlijk ...
Sjoerd Wielenga
Als de wereld een lijk is
Column

Als de wereld een lijk is

08 maart 2019
“Jezus heeft gezegd: wie de wereld heeft gekend, heeft een lijk gevonden, en wie een lijk gevonden heeft, die wereld is hem niet waardig.” Die spreuk kwam ik tegen in het evangelie van Thomas, dat ik herlas met het oog op de catechisatie.
Willem Maarten Dekker
Kan-de-wereld-weer-van-God-betoverd-raken
Theologie & filosofie

Kan de wereld weer van God betoverd raken?

08 maart 2019
Stel je voor, zegt predikant Arie van Houwelingen, dat je op zondagmorgen bijeenkomt om de God te eren, die de Schepper is van de einden van het heelal, de aanstichter van de Oerknal, waaruit heel het universum is ontstaan, ruim dertien miljard jaar geleden. Zou het ons gesloten wereldbeeld kunnen ...
Arie van Houwelingen
De-wonden-blijven
Geliefd door lezers

De wonden blijven

08 maart 2019
Het atheïsme dat God niet kan erkennen wegens de ellende van de wereld, moeten wij bijvallen, zegt Tomáš Halík in gesprek met Willem Maarten Dekker. "Het is als iets van de Goede Vrijdag. Zonder het kruis is er geen opstanding. Zonder dit atheïsme, is er geen geloof."
Willem Maarten Dekker
Zestigers-snappen-niet-dat-hun-kind-het-hier-leuk-heeft
Goede gesprekken

'Zestigers snappen niet dat hun kind het hier leuk heeft'

08 maart 2019
Tim Vreugdenhil, sinds 1 maart stadspredikant van Amsterdam, heeft als ‘stand-uptheoloog’ zijn seculiere stadgenoot inmiddels aardig leren kennen. Met levende vroomheid, weet hij, kun je potjes breken. “Mensen zeggen: die katholieke kerk, dat weet ik niet, maar die paus, dat is toch wel ...
Jasper van den Bovenkamp
Er-is-veel-wat-ik-niet-kan-verklaren
Goede gesprekken Mozes

'Er is veel wat ik niet kan verklaren'

08 maart 2019
Met verkleedkleren van gordijnen en lakens viel de jonge Herman Pleij op een chique gekostumeerd bal door de mand. Inmiddels is de letterkundige een graag geziene talkshowgast. "Eva en Matthijs moeten mijn vele gepraat weleens afremmen. Dan roep ik: 'Hoezo? Kom op!'"
Sjoerd Wielenga
Gein en genade
Column

Gein en genade

08 maart 2019
Gein, daar staat de Amsterdamse Jordaan om bekend. Het is vanouds dé plek van de grap en de kwinkslag. Niet omdat het er altijd even vrolijk aan toeging. Integendeel, aan rottigheid geen gebrek. Juist daarom echter hielden ze de gein erin, waarmee aan de misère zo’n draai werd gegeven, dat de ...
Paul Visser
Wat-is-er-toch-met-de-lijdenstijd-aan-de-hand
Theologie & filosofie

Wat is er toch met de lijdenstijd aan de hand?

08 maart 2019
Veel hedendaagse christenen vragen zich af wat ze nu aan moeten met Golgotha, Goede Vrijdag, het bloed van het Lam. Al die schuld, al dat geweld, die akelige straf. Dat is toch niet meer uit te leggen?
Tjerk de Reus
‘Psalm-34-is-voor-mij-de-ultieme-troost
Goede gesprekken Avondrood

‘Psalm 34 is voor mij de ultieme troost’

08 maart 2019
Muzikant, producer en componist Minco Eggersman verloor zijn moeder toen hij zestien was. Zijn eigen muziek brengt de herinnering aan haar naar boven. Dat troost, maar het spelen van sommige nummers deed ook zoveel pijn dat hij vaak huilend het podium afstapte. “Ze overleed toen ik niet op mijn ...
Wilfred Hermans
Wij - zij
Column

Wij - zij

08 maart 2019
De discussie over ‘Nashville’ maakte inzichtelijk hoe verschillend er in reformatorisch Nederland over homoseksualiteit wordt gedacht. In de tijd dat ik nog lid van de Gereformeerde Gemeente was, waren er geen homoseksuele gemeenteleden. Maar sinds gelovige homo’s zich hebben geëmancipeerd, ...
Franca Treur
In-ideologisch-gedram-raakt-de-mens-verloren
Boeken

In ideologisch gedram raakt de mens verloren

08 maart 2019
Heel gewone dingen kunnen mysterieus zijn. Bijvoorbeeld het ‘vinden’ van iets, zoals een verloren voorwerp. Of zelf gevonden worden. De nieuwe roman van Vonne van der Meer, Vindeling, zoomt hierop in.
Tjerk de Reus
God-is-deel-gaan-uitmaken-van-dit-aardse-leven
Boeken

God is deel gaan uitmaken van dit aardse leven

08 maart 2019
De klimaatcrisis is te belangrijk zijn om geen groot thema voor theologie te zijn, vindt Trees van Montfoort. Ze schreef het boek Groene theologie. "Het christendom heeft de wereld tot gebruiksvoorwerp gemaakt."
Felix de Fijter
Ook-je-energiehuishouding-is-werkterrein-van-de-Geest
Boeken

Ook je energiehuishouding is werkterrein van de Geest

08 maart 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Energie van de Geest van Philip Troost.
Tjerk de Reus
Van-theologie-en-toverbal
Boeken

Van theologie en toverbal

08 maart 2019
Alweer iets meer dan twintig jaar geleden maakte ik als journalist een reis door enkele Arabische landen en bezocht in Cairo ook de Sint Marcus kathedraal van de Koptische Kerk. Vanwaar deze herinnering bij een aanbeveling van een door Jos Strengholt geschreven boekje? Simpel. Omdat ik toentertijd ...
Aad Kamsteeg
Onnavolgbare-girlpower-van-een-amateurpacifist
Film

Onnavolgbare girlpower van een amateurpacifist

08 maart 2019
Er zitten zoveel kanten aan Captain Marvel dat het lastig is om te bedenken waarmee te beginnen. Misschien dan dit: de tagline van de film: Everything begins with (a) her(o). Oftewel: de insteek van het verhaal is overduidelijk feministisch.
Jaap-Harm de Jong
Met-Wiman-verveel-je-je-niet
Boeken

Met Wiman verveel je je niet

08 maart 2019
Kunst groeit en bloeit vanuit ‘het blijvend, aanhoudend mysterie in het hart van ons leven’. Dit is een citaat uit Radicaal licht van Christian Wiman, het tweede boek van hem dat nu vertaald op de Nederlandstalige markt verschijnt, na Mijn heldere afgrond in 2016.
Koen Gerling
Dostojevski-opnieuw
Boeken

Dostojevski, opnieuw

08 maart 2019
De roman Misdaad en straf van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski is natuurlijk al heel lang in het Nederlands verkrijgbaar, in diverse vertalingen - maar die zijn nu allemaal op slag verouderd.
Tjerk de Reus
Hoe literatuur laat zien dat 'make America great again' een loze kreet is
Column

Hoe literatuur laat zien dat 'make America great again' een loze kreet is

08 maart 2019
In het recente boekenaanbod vielen me drie Amerikaanse titels op die een alarmerende literaire stem laten horen. Van Toni Morrison (88) verscheen De herkomst van Anderen. Een boekje met zes lezingen die the grand old lady van de Afro-Amerikaanse roman hield op Havard.
Arie Kok
Opdat-we-het-Oude-Testament-niet-vergeten
Boeken

Opdat we het Oude Testament niet vergeten

08 maart 2019
Het gaat oudtestamenticus Pieter Lalleman aan het hart als de waarde van het Oude Testament in de kerk ondergesneeuwd raakt. Eerder schreef hij daarom het boek Van blijvend belang (2016) om het zogenoemde tegoed van het eerste deel van de Bijbel te laten zien. In het nu verschenen De verborgen ...
Jaap-Harm de Jong
Nadenken-over-de-islam-voorbij-de-stereotypen
Boeken

Nadenken over de islam, voorbij de stereotypen

08 maart 2019
De islam blijft een beladen politiek thema. Of het nu gaat over Joram van Klaveren die zich bekeert tot de islam of over een aanslag tégen moslims of door moslims - steeds weer rijzen vragen over de gewelddadigheid van de islam, over de praktijk van het geloof en over de landen van herkomst.
Tjerk de Reus
De-nalatenschap-van-een-vermoorde-pater
Boeken

De nalatenschap van een vermoorde pater

08 maart 2019
Als je het boek Wie ben jij, o liefde van Frans van der Lugt (1938-2014) in handen krijgt, denk je allereerst aan de moed waarmee deze katholieke geestelijke in Homs op zijn post bleef, ondanks de dreigende situatie van de burgeroorlog in Syrië.
Tjerk de Reus
Een-complot-tegen-Hammarskjold
Film

Een complot tegen Hammarskjöld

08 maart 2019
In september 1961 stortte onder verdachte omstandigheden in Congo een vliegtuig neer met daarin Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Van meet af aan gingen er geruchten dat het om een aanslag zou gaan. Immers, Hammarskjöld had zich bij Westerse grootmachten niet populair ...
Joël Friso
De-priester-die-tachtig-kinderen-misbruikte
Film

De priester die tachtig kinderen misbruikte

08 maart 2019
Regisseur Francois Ozon laat er geen gras over groeien. In hoog tempo ontsluiert Grâce à Dieu de pijnlijke waarheid over het misbruik dat de Franse priester Bernard Preynat in de loop van tientallen jaren pleegde. Meer dan tachtig kinderen werden slachtoffer.
Joël Friso
Muzikale-fusie-over-de-grote-oceaan
Muziek

Muzikale fusie over de grote oceaan

08 maart 2019
Hidden land is een nieuw, intrigerend intercontinentaal muzikaal project. Myles O’Mainian uit California en Johan Lager uit Stockholm vonden elkaar op muzikaal, persoonlijk en geestelijk niveau. Het resultaat is Perpectives, een prachtig weemoedig, maar ook weerbarstig album.
Johan Bakker
Politiek-geladen-poezie
Muziek

Politiek geladen poëzie

08 maart 2019
Met ieder nieuw album van echtpaar Linford Detweiler en Karin Bergquist wordt duidelijker hoe het akoestische ‘Good Dog Bad Dog’ eind jaren ’90 de koers van Over The Rhine verlegde. Minimalistische Americana, gebouwd op het klassieke pianospel van Detweiler en de vocale kunststukjes van ...
Leon van Steensel
Een-bescheiden-zwerftocht-met-diepgang
Muziek

Een bescheiden zwerftocht met diepgang

08 maart 2019
Op de cd-cover van dit debuutalbum Wanderer van pianist Tobias Borsboom is een wandelaar afgebeeld, een zwerver. Het is alsof Borsboom zegt: dit is wat ik je aanreik, ga er maar op uit. En al wandelend word je verrast.
Hanna Yoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.