2019nr02
Magazine 2019

2019nr02

ARTIKELEN IN DEZE EDITIE

604 Wessel ten Boom
Boeken

Eerbetoon aan gelovig nadenken

01 maart 2019
Wessel ten Boom (1959), theoloog en voormalig gemeentepredikant, is voor lezers van De Nieuwe Koers geen onbekende: enige tijd terug werd hij geïnterviewd over zijn visie op Israël en een enkele keer leverde hij een bijdrage in de vorm van een recensie.
Tjerk de Reus
602 De zegen van Soberheid
Boeken

Geestelijk detoxen in de veertigdagentijd

01 maart 2019
De veertigdagentijd is deze week begonnen. De een koestert het als een tijd van inkeer en bezinning, de ander bekijkt het met enige argwaan. Aaron Damiani wil bij de laatste groep koudwatervrees wegnemen en de eerste groep verder invoeren in de rijkdom van deze weken als voorbereiding op het ...
Jaap-Harm de Jong
603 Ouweneel
Boeken

Vuistdik pleidooi voor 'Israël' in kerk en theologie

01 maart 2019
Er zijn boeken die bijna onmogelijk zijn te recenseren, als je daarbij denkt aan een impressie plus oordeel over het geschrevene. Het nieuwe boek van Willem Ouweneel is van dit kaliber: bijna achthonderd pagina’s over Israël - een van de meest controversiële thema’s onder christenen ...
Tjerk de Reus
Huub Oosterhuis, De Nieuwe Koers - Foto Niek Stam-7367-2
Goede gesprekken Mozes

Huub Oosterhuis: 'Als we de hoop opgeven, gaan we naar de bliksem'

11 december 2018
Afgelopen maand werd Huub Oosterhuis 85 jaar. Als hij er de energie voor heeft, wil hij zich de komende jaren toeleggen op het organiseren van festivals. Het Bijbelse verhaal moet er worden gelezen, toegelicht en omzongen. “Aan zingen is veel behoefte, dat is onvergankelijk.”
Jasper van den Bovenkamp
Holland's Got Talent
Column

Holland's Got Talent

01 maart 2019
Toen de ChristenUnie met CDA en PvdA een coalitie smeedde onder het bewind van Jan-Peter Balkenende in 2007, was het toch een beetje alsof je naar Holland’s Got Talent zat te kijken.
Felix de Fijter
Antithese en misbruik
Column

Antithese en misbruik

01 maart 2019
Terwijl de misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk zich blijven opstapelen, is nu ook het grootste protestantse kerkgenootschap ter wereld in opspraak gekomen. Op 10 februari publiceerde de Houston Chronicle een onderzoek naar de Southern Baptist Convention (SBC), een kerkgenootschap met ...
Stefan Paas
De-lachende-vierde-in-Rutte-III
Nederlandse politiek

De lachende vierde in Rutte III

01 maart 2019
Op 10 maart is het precies 500 dagen geleden dat het kabinet Rutte III van start ging. Kan de kleinste coalitiepartij potten breken in Rutte III? De Nieuwe Koers maakt in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen met mensen binnen en buiten de partij een balans op van 500 dagen ChristenUnie ...
Sjoerd Wielenga
Bekering
Column

Bekering

01 maart 2019
De bekering van oud-PVV'er Joram van Klaveren tot de islam houdt de gemoederen bezig, en dat is logisch. ‘Hoe bestaat het?’, vraagt menigeen zich af. Geert Wilders zei dat het net zoiets is als een vegetariër die in een slagerij gaat werken. Dat houdt je toch niet voor mogelijk?
Willem Maarten Dekker
Ik-ben-geboren-als-racist

Ik ben geboren als racist

01 maart 2019
Als Arie Kok een zwarte jongen over z'n Franse camping ziet lopen is zijn eerste reflex: opletten. En dat knaagt. Want hij gelooft heilig dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat God elk mens liefheeft. 'Huist er een racist in mij?', vraag hij zich af. Een zelfonderzoek.
Arie Kok
Een-koude-dans-nog-geen-koude-oorlog

Een koude dans, (nog) geen koude oorlog

01 maart 2019
Wie vandaag de buitenlandpagina's van de kranten in de gaten houdt, slaat de schrik om het hart. De wereld rolt van de ene in de andere crisis. Is er een rode draad te ontdekken? Een analyse van de motieven en aspiraties van de drie grote spelers op het geopolitieke speelveld: China, Rusland en de ...
Aad Kamsteeg
Op-slagroom-alleen-kan-de-mens-niet-leven
Theologie & filosofie

Op slagroom alleen kan de mens niet leven

01 maart 2019
Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”
Jasper van den Bovenkamp
Iedereen-was-er-ongelukkig
Goede gesprekken

Iedereen was er ongelukkig

01 maart 2019
Toen Garrard Conley bij zijn ouders uit de kast kwam, werd hij op genezingstherapie gestuurd. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, dat vorig jaar werd verfilmd: Boy Erased. De film verschijnt later dit voorjaar in Nederland en De Nieuwe Koers bekeek 'm alvast met twee homo-echtparen. "Die blik ...
Marinde van der Breggen
Troosten-is-makkelijk-alleen-denken-we-dat-het-moeilijk-is
Goede gesprekken

'Troosten is makkelijk, alleen denken we dat het moeilijk is'

01 maart 2019
 Je kunt iemand niet missen, je wilt iemand niet missen, maar het moet. Hella van der Wijst, bekend van de tv-programma’s De Wandeling en Ik mis je, schreef een boek over troost. Wat moet je wel of juist niet doen of zeggen als iemand een dierbare verliest?
Jan Kas
Avondrood - Jan Prakken-1295
Goede gesprekken Avondrood

Life goes on, jij bent oud nieuws

01 maart 2019
Sinds zijn veertiende heeft Jan Prakken last van migraine. Nu is hij definitief afgekeurd. “De maatschappij smult van mensen die heel ziek worden en dat overwinnen. Maar niemand zit te wachten op mensen die ziek blijven."
Wilfred Hermans
De minderheidservaring
Column

De minderheidservaring

01 maart 2019
Na de viering gaat een klein groepje vrienden nog even koffiedrinken, tosti’s eten. Onderwijl nemen we door wat er zoal is gepreekt en gezegd tijdens de mis; omdat we daar toch als een gideonsbende bij elkaar zitten. Tegenover het Centraal Station van Amsterdam, waar de toeristen de weg kwijt zijn ...
Stephan Sanders
In-het-brein-van-de-landsadvocaat
Boeken

In het brein van de landsadvocaat

01 maart 2019
Nicolaas Matsier levert een originele bijdrage aan het herdenkingsjaar van de Synode van Dordrecht: een roman over Johan van Oldenbarnevelt. Triomf en tragiek ineen.
Tjerk de Reus
Klimaatroman
Column

Klimaatroman

01 maart 2019
‘Schrijf zelf een klimaatroman! Wenken van een schrijver die er niet in slaagde’. Onder die titel stond er onlangs een essay van schrijver Jan-Willem Anker in dagblad Trouw. Volgens Anker is ‘als je met een klimaatbril op kijkt, het gros van de Nederlandse romans irrelevant’.
Nels Fahner
Schommelen-tussen-passie-en-twijfel
Boeken

Schommelen tussen passie en twijfel

01 maart 2019
Het 'religieuze geurtje' blijft maar hangen in onze samenleving. En dat terwijl wetenschap en rede religie zouden ontmaskeren als een leugen. Die paradox lijdt tot 'afvalligheid', zelfs bij atheïsten, blijkt uit het boek van de Vlaamse filosoof Dennis Vanden Auweele.
Redactie De Nieuwe Koers
Een-nieuwe-ster-aan-het-firmament-van-de-vrijzinnigheid
Boeken

Een nieuwe ster aan het firmament van de vrijzinnigheid

01 maart 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Theo Hobsons gelovig humanisme.
Tjerk de Reus
34705-thickbox_default.jpg
Boeken

Van theologie en toverbal

01 maart 2019
Alweer iets meer dan twintig jaar geleden maakte ik als journalist een reis door enkele Arabische landen en bezocht in Caïro ook de Sint Marcuskathedraal van de Koptische Kerk.
Aad Kamsteeg
Schuld-op-schuld
Film

Schuld op schuld

01 maart 2019
Het begint met de liefde en het eindigt in een gruwelijke spiraal van dood, verderf en geweld. Dat is kort samengevat het verhaal van Pájaros de verano, waarin eeuwenoude tradities botsen op de onverbiddelijke tol die drugshandel eist.
Jaap-Harm de Jong
Liefdesparadox
Boeken

Liefdesparadox

01 maart 2019
Schrijfster Franca Treur, vooral bekend van haar debuutroman Dorsvloer vol confetti, verzorgde afgelopen jaren in dagblad Trouw een feuilleton met als rode draad de avonturen van Hanna en Loek: een koppel dat samen een scenario schrijft en het ondertussen steeds nadrukkelijker aan de stok krijgt met ...
Nels Fahner
Drama-in-brieven
Boeken

Drama in brieven

01 maart 2019
Boris Pasternak (1890-1960) is een van de grootste namen uit de Russische literatuur. Hij schreef gedichten, verhalen en een grote roman: Dokter Zjivago (1957). Zijn leven omvat de turbulente geschiedenis van Rusland in de twintigste eeuw: revolutie, wereldoorlogen, het communisme.
Tjerk de Reus
Pijnlijk-en-grappig-kijkje-in-de-straffe-tienerwereld
Film

Pijnlijk en grappig kijkje in de straffe tienerwereld

01 maart 2019
Dat Eighth Grade begint met een Youtube-filmpje is niet verwonderlijk. Comedian Bo Burnham, die debuteert als schrijver en regisseur, werd bekend via de online beeldbuis en kent het wereldje als de beste.
Jonathan Bergmann
Buig-je-hoofd-niet
Film

Buig je hoofd niet

01 maart 2019
In 1974 schreef James Baldwin If Beale Street Could Talk over een jong stel Fonny en Tish dat in Harlem, New York samen een bestaan wil opbouwen. Ze zijn vastberaden om iets van hun leven te maken, maar staan machteloos tegenover de vele afwijzingen die ze ondervinden bij de zoektocht naar ...
Joël Friso
Een-mooi-midden-tussen-betrokkenheid-en-distantie
Muziek

Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie

01 maart 2019
Het kan verkeren. Toen de gebroeders Joel en Luke Smallbone pas in Nashville woonden, verrichtten ze schoonmaakwerk om rond te komen. Nu behoren ze tot de populairste christelijke bands ter wereld, mét hun eigen stadion-pop/rock-geluid.
Leon van Steensel
Een-mooi-midden-tussen-betrokkenheid-en-distantie
Muziek

Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie

01 maart 2019
Bladzijde 1 is het Nederlandstalige debuut van Delise. Het album bevat zeven frisse, persoonlijke liedjes waarin de zangeres laat doorschemeren dat haar leven niet echt rimpelloos is verlopen: ‘Opnieuw beginnen, maar wel anders dan voorheen.’
Johan Bakker
Kamerorkest-portretteert-Rolf-Martinsson
Muziek

Kamerorkest portretteert Rolf Martinsson

01 maart 2019
Profeten worden in hun vaderland niet geëerd. Bij hedendaagse componisten is het precies andersom: in eigen land krijgen ze vaak nog wel voet aan de grond, maar internationaal leggen ze het af tegen collega's die al eeuwen dood zijn.
Jordi Kooiman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.