ARTIKELEN IN DEZE EDITIE
Boeken
Eerbetoon aan gelovig nadenken
01 maart 2019Wessel ten Boom (1959), theoloog en voormalig gemeentepredikant, is voor lezers van De Nieuwe Koers geen onbekende: enige tijd terug werd hij geïnterviewd over zijn visie op Israël en een enkele keer leverde hij een bijdrage in de vorm van een recensie.
Boeken
Geestelijk detoxen in de veertigdagentijd
01 maart 2019De veertigdagentijd is deze week begonnen. De een koestert het als een tijd van inkeer en bezinning, de ander bekijkt het met enige argwaan. Aaron Damiani wil bij de laatste groep koudwatervrees wegnemen en de eerste groep verder invoeren in de rijkdom van deze weken als voorbereiding op het ...
Boeken
Vuistdik pleidooi voor 'Israël' in kerk en theologie
01 maart 2019Er zijn boeken die bijna onmogelijk zijn te recenseren, als je daarbij denkt aan een impressie plus oordeel over het geschrevene. Het nieuwe boek van Willem Ouweneel is van dit kaliber: bijna achthonderd pagina’s over Israël - een van de meest controversiële thema’s onder christenen ...
Goede gesprekken
Mozes
Huub Oosterhuis: 'Als we de hoop opgeven, gaan we naar de bliksem'
11 december 2018Afgelopen maand werd Huub Oosterhuis 85 jaar. Als hij er de energie voor heeft, wil hij zich de komende jaren toeleggen op het organiseren van festivals. Het Bijbelse verhaal moet er worden gelezen, toegelicht en omzongen. “Aan zingen is veel behoefte, dat is onvergankelijk.”
Column
Holland's Got Talent
01 maart 2019Toen de ChristenUnie met CDA en PvdA een coalitie smeedde onder het bewind van Jan-Peter Balkenende in 2007, was het toch een beetje alsof je naar Holland’s Got Talent zat te kijken.
Column
Antithese en misbruik
01 maart 2019Terwijl de misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke Kerk zich blijven opstapelen, is nu ook het grootste protestantse kerkgenootschap ter wereld in opspraak gekomen. Op 10 februari publiceerde de Houston Chronicle een onderzoek naar de Southern Baptist Convention (SBC), een kerkgenootschap met ...
Nederlandse politiek
De lachende vierde in Rutte III
01 maart 2019Op 10 maart is het precies 500 dagen geleden dat het kabinet Rutte III van start ging. Kan de kleinste coalitiepartij potten breken in Rutte III? De Nieuwe Koers maakt in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen met mensen binnen en buiten de partij een balans op van 500 dagen ChristenUnie ...
Column
Bekering
01 maart 2019De bekering van oud-PVV'er Joram van Klaveren tot de islam houdt de gemoederen bezig, en dat is logisch. ‘Hoe bestaat het?’, vraagt menigeen zich af. Geert Wilders zei dat het net zoiets is als een vegetariër die in een slagerij gaat werken. Dat houdt je toch niet voor mogelijk?
Ik ben geboren als racist
01 maart 2019Als Arie Kok een zwarte jongen over z'n Franse camping ziet lopen is zijn eerste reflex: opletten. En dat knaagt. Want hij gelooft heilig dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat God elk mens liefheeft. 'Huist er een racist in mij?', vraag hij zich af. Een zelfonderzoek.
Een koude dans, (nog) geen koude oorlog
01 maart 2019Wie vandaag de buitenlandpagina's van de kranten in de gaten houdt, slaat de schrik om het hart. De wereld rolt van de ene in de andere crisis. Is er een rode draad te ontdekken? Een analyse van de motieven en aspiraties van de drie grote spelers op het geopolitieke speelveld: China, Rusland en de ...
Theologie & filosofie
Op slagroom alleen kan de mens niet leven
01 maart 2019Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”
Goede gesprekken
Iedereen was er ongelukkig
01 maart 2019Toen Garrard Conley bij zijn ouders uit de kast kwam, werd hij op genezingstherapie gestuurd. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, dat vorig jaar werd verfilmd: Boy Erased. De film verschijnt later dit voorjaar in Nederland en De Nieuwe Koers bekeek 'm alvast met twee homo-echtparen. "Die blik ...
Goede gesprekken
'Troosten is makkelijk, alleen denken we dat het moeilijk is'
01 maart 2019Je kunt iemand niet missen, je wilt iemand niet missen, maar het moet. Hella van der Wijst, bekend van de tv-programma’s De Wandeling en Ik mis je, schreef een boek over troost. Wat moet je wel of juist niet doen of zeggen als iemand een dierbare verliest?
Goede gesprekken
Avondrood
Life goes on, jij bent oud nieuws
01 maart 2019Sinds zijn veertiende heeft Jan Prakken last van migraine. Nu is hij definitief afgekeurd. “De maatschappij smult van mensen die heel ziek worden en dat overwinnen. Maar niemand zit te wachten op mensen die ziek blijven."
Column
De minderheidservaring
01 maart 2019Na de viering gaat een klein groepje vrienden nog even koffiedrinken, tosti’s eten. Onderwijl nemen we door wat er zoal is gepreekt en gezegd tijdens de mis; omdat we daar toch als een gideonsbende bij elkaar zitten. Tegenover het Centraal Station van Amsterdam, waar de toeristen de weg kwijt zijn ...
Boeken
In het brein van de landsadvocaat
01 maart 2019Nicolaas Matsier levert een originele bijdrage aan het herdenkingsjaar van de Synode van Dordrecht: een roman over Johan van Oldenbarnevelt. Triomf en tragiek ineen.
Column
Klimaatroman
01 maart 2019‘Schrijf zelf een klimaatroman! Wenken van een schrijver die er niet in slaagde’. Onder die titel stond er onlangs een essay van schrijver Jan-Willem Anker in dagblad Trouw. Volgens Anker is ‘als je met een klimaatbril op kijkt, het gros van de Nederlandse romans irrelevant’.
Boeken
Schommelen tussen passie en twijfel
01 maart 2019Het 'religieuze geurtje' blijft maar hangen in onze samenleving. En dat terwijl wetenschap en rede religie zouden ontmaskeren als een leugen. Die paradox lijdt tot 'afvalligheid', zelfs bij atheïsten, blijkt uit het boek van de Vlaamse filosoof Dennis Vanden Auweele.
Boeken
Een nieuwe ster aan het firmament van de vrijzinnigheid
01 maart 2019In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Theo Hobsons gelovig humanisme.
Boeken
Van theologie en toverbal
01 maart 2019Alweer iets meer dan twintig jaar geleden maakte ik als journalist een reis door enkele Arabische landen en bezocht in Caïro ook de Sint Marcuskathedraal van de Koptische Kerk.
Film
Schuld op schuld
01 maart 2019Het begint met de liefde en het eindigt in een gruwelijke spiraal van dood, verderf en geweld. Dat is kort samengevat het verhaal van Pájaros de verano, waarin eeuwenoude tradities botsen op de onverbiddelijke tol die drugshandel eist.
Boeken
Liefdesparadox
01 maart 2019Schrijfster Franca Treur, vooral bekend van haar debuutroman Dorsvloer vol confetti, verzorgde afgelopen jaren in dagblad Trouw een feuilleton met als rode draad de avonturen van Hanna en Loek: een koppel dat samen een scenario schrijft en het ondertussen steeds nadrukkelijker aan de stok krijgt met ...
Boeken
Drama in brieven
01 maart 2019Boris Pasternak (1890-1960) is een van de grootste namen uit de Russische literatuur. Hij schreef gedichten, verhalen en een grote roman: Dokter Zjivago (1957). Zijn leven omvat de turbulente geschiedenis van Rusland in de twintigste eeuw: revolutie, wereldoorlogen, het communisme.
Film
Pijnlijk en grappig kijkje in de straffe tienerwereld
01 maart 2019Dat Eighth Grade begint met een Youtube-filmpje is niet verwonderlijk. Comedian Bo Burnham, die debuteert als schrijver en regisseur, werd bekend via de online beeldbuis en kent het wereldje als de beste.
Film
Buig je hoofd niet
01 maart 2019In 1974 schreef James Baldwin If Beale Street Could Talk over een jong stel Fonny en Tish dat in Harlem, New York samen een bestaan wil opbouwen. Ze zijn vastberaden om iets van hun leven te maken, maar staan machteloos tegenover de vele afwijzingen die ze ondervinden bij de zoektocht naar ...
Muziek
Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie
01 maart 2019Het kan verkeren. Toen de gebroeders Joel en Luke Smallbone pas in Nashville woonden, verrichtten ze schoonmaakwerk om rond te komen. Nu behoren ze tot de populairste christelijke bands ter wereld, mét hun eigen stadion-pop/rock-geluid.
Muziek
Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie
01 maart 2019Bladzijde 1 is het Nederlandstalige debuut van Delise. Het album bevat zeven frisse, persoonlijke liedjes waarin de zangeres laat doorschemeren dat haar leven niet echt rimpelloos is verlopen: ‘Opnieuw beginnen, maar wel anders dan voorheen.’
Muziek
Kamerorkest portretteert Rolf Martinsson
01 maart 2019Profeten worden in hun vaderland niet geëerd. Bij hedendaagse componisten is het precies andersom: in eigen land krijgen ze vaak nog wel voet aan de grond, maar internationaal leggen ze het af tegen collega's die al eeuwen dood zijn.