Willem Maarten Dekker
Column
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
05 september 2024Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
Theologie & filosofie
Column
Zolang de HEERE nog rondvliegt op zijn cherub, met rook uit zijn heilige neus, is er nog hoop
07 juni 2024Het zit stil maar vliegt door de lucht, rara wat is het? De kerstman in zijn arrenslee? De fakir op zijn kleedje? Nils Holgersson op zijn gans? Een heks op haar bezemsteel? Nee, het is de HEERE God op een engel.
Column
Kan de dominee nog preken zonder ChatGPT?
04 april 2024Mijn eerste gevoel bij het bericht was: als dit waar is, schaam ik mij kapot voor mijn beroepsgroep.
Column
Alleen het kind kan scheppen
01 januari 2024Eenenzeventig jaar na de dood van Martinus Nijhoff moet ik denken aan een van zijn beroemdste en meest fascinerende gedichten, ‘Het kind en ik’.
Column
Getuigen, terugtrekken of spotten
14 december 2023De christelijke politiek heeft vorige maand een gevoelige nederlaag geleden. CDA, CU en SGP zijn samen nog goed voor 11 zetels. In 2006 haalden ze er nog 49. We lijken nu eindelijk in een situatie beland waarbij de politieke cijfers die van de secularisatie weerspiegelen.
Theologie & filosofie
Column
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
09 november 2023Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Column
Alle kansels open, voor alle priesters en predikanten
05 oktober 2023‘Bent u soms een nieuwe Kuitert?’ Ik herinner mij de vraag van een avond naar aanleiding van mijn boek Dit broze bestaan, waarin gerammeld wordt aan oude scheppingsovertuigingen die voor bijbels worden gehouden maar het niet zijn.
Column
Het nutteloze is weggevallen
31 augustus 2023Vroeg of laat leidt een onzichtbare hand mij weer terug naar Gerard Reve. Na de Bijbel word ik het meest getroost door zijn Brieven van een aardappeleter en andere teksten met hun volstrekt unieke mengeling van humor, gekweldheid en religiositeit.
Column
Wie niet huilen kan, zit in de hel
13 juli 2023“U hebt geen idee van de hel, madame. Ons bereiken daarover maar weinig officiële berichten. Dat die arme zielen daar beneden de hele dag al die slechte preken moeten lezen die hierboven worden gedrukt – dat is laster. Zo erg is het niet in de hel, zulke geraffineerde folteringen zal de satan ...
Column
Ik en mijn aura
15 juni 2023In het meest gelukkige dorp van Nederland is er laatst een winkel bij gekomen, een natuurwinkel. Om geen reclame te maken, zal ik de naam weglaten. In de advertentie lees ik: 'Ook voeren wij een hoop spirituele producten zoals: wierrook, engeltjes en edelstenen. Dit allemaal om uw aura te reinigen.'
Column
Afscheid nemen bestaat wel
04 mei 2023Over één ding hoef ik mij als dominee nooit druk te maken: of ik wel werk houd. Dat komt door de dood. De dood roept de religie op. Zolang de dood er is, zullen er dominees zijn of anders andersoortige goeroes, prevelaars, profeten, bemiddelaars die heilig roepen: ‘Goede vaart!’
Column
Geloof is niet enkel voor-waar-houden
06 april 2023'Velen denken dat het geloof een eenvoudige zaak is; niet weinigen rekenen het tot de algemene deugden. Zij doen dit omdat zij er geen enkele ervaring mee hebben.' Zo begint Maarten Luther in 1520 zijn geschrift De vrijheid van een christen.
Column
Selectieve inclusiviteit
08 maart 2023Tegenover ons kerkgebouw staat een grote zorginstelling voor mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen. De bewoners ken ik vooral van de aangepaste catechisatie die in ons kerkgebouw plaatsvindt. Sommigen komen ook op zondag bij ons in de kerk.
Column
Snijden
01 februari 2023Dat de doop onder het nieuwe verbond in plaats van de besnijdenis gekomen is, wordt tegenwoordig niet meer door iedere christen begrepen. En dat heeft grote gevolgen. Zolang het verband gezien wordt, leggen we de doop ook uit met behulp van de besnijdenis. Dan doet gedoopt worden zeer.
Column
Stop met die rare bijbels
15 december 2022Heb jij, vrouw, ook zo’n vrouwenbijbel in huis, met zo’n lekker roze-paars-bloemetjesgordijn-omslag? Heb jij, man, al een mannenbijbel in huis, met zo’n lekker stoere opmaak en met echte mannenonderwerpen erin besproken? Ja toch?
Column
De zegen strooit God breed uit, inzegening is wat anders
09 november 2022In de Protestantse Kerk is het al geruime tijd mogelijk dat een relatie van twee mensen van hetzelfde geslacht wordt gezegend. Let goed op: gezegend, niet ingezegend. De term ‘inzegening’ wordt alleen gebruikt wanneer sprake is van een heterohuwelijk.
Column
Anders als de Geheel Andere
05 oktober 2022Onlangs las ik een boekje uit 1985 over een thema dat het christendom nog steeds in de greep houdt: homoseksualiteit. Het spreekt over homo’s nog onbeschroomd als ‘flikkers’.
Column
Word dominee
01 september 2022Weer fiets ik fluitend door het mooiste dorp van Nederland en roep, zwaaiend met de armen in de lucht: ‘YEAH!’ Mensen kijken op en om, maar als ze zien dat ik het ben, rijden ze gewoon door. Hij is het maar. Hij heeft het weer.
Column
Schiphol en de boeren
13 juli 2022Sinds kort mag ik mij een inwoner van de meest begeerde woonplaats van Nederland noemen. De NOS meldde dat iedereen in Waddinxveen wil wonen. Hieperdepiep hoera! Waddinxveen, ooit door Youp van ’t Hek bestempeld als ‘broekrokcity’, geniet van zijn zoete wraak.
Column
Wat de toekomst brengen moge
09 juni 2022Ze zijn weer achter de rug, de dagen waarop we de koning zien. Eerst Koningsdag, met een koningin die haar Latijns-Amerikaanse dansbewegingen toonde in de meest zwoele stad van Nederland, Maastricht, naast een koning van wie je toch altijd het idee houdt dat hij vooral heel erg koning probeert te ...
Column
Jezus leed niet zodat wij niet meer hoeven te lijden
05 mei 2022In de stille week, waarin wij het lijden van Christus overdenken, bezocht ik mensen die ongeneeslijk ziek zijn en worstelen met hun lijden. En ik merk hoe het verdwijnende godsbesef er ook voor zorgt dat wij steeds meer moeite krijgen met het lijden.
Column
Pacifisme is een dun lijntje in de kerkgeschiedenis
07 april 2022Nu de kerk krimpt, zie je dat het met de beroepen in de gemeente ook steeds onevenrediger verdeeld is. Er zitten veel onderwijzers en mensen uit de zorg in de kerkbanken, en ook relatief veel boeren en tuinders. Andere beroepsgroepen ontbreken bijna volledig.
Column
God opfrissen
03 maart 2022We kennen Toon Tellegen allemaal van zijn dierenverhalen. De egel, de krekel, de olifant: geweldige figuren, mensen in dierengedaante. Onvergetelijk hoe de olifant steeds in het topje van de boom klimt, om er steeds weer uit te vallen – en zo meer.
Column
Hulp bij het slapen
01 februari 2022We zijn in een mij van vroeger bekend huis. Mijn schoonmoeder zegt: ‘Ja, er zitten hier wel veel hagedissen.’ Eén zo’n beest is in de kamer, het is een krokodil-achtig wezen, net zo lang als onze hond Bruno.
Column
Kerkje scheuren
13 december 2021Sta ik sinterklaasinkopen te doen bij Intertoys, vraag ik naar het spel Kerkje scheuren, is het uitverkocht! Balen. Sint had het zo graag gegeven. 'Kerkje scheuren is een verrassende, spannende reis door de geschiedenis. En wat een uitdaging: wie van jullie scheurt het snelst zo veel mogelijk ...
Column
Tegen de dood
04 november 2021Op 9 oktober werd mijn goede vriend, de dominee-doctor Wessel ten Boom, begraven naast een van de kerken waar hij jaren op de kansel stond. Wat heerlijk, en hoe passend, om vlak naast de kerk dood te mogen liggen!
Column
Liever langzaam laten wegrotten dan de kerk omtoveren tot dorpshuis
07 oktober 2021U verwacht natuurlijk nog een columnist die zijn plasje doet over de treurnis van het kabinet, het redden van onze planeet of iets anders belangrijks. Mooi niet, ga daarvoor maar lekker naar Twitter. “Mode is wat uit de mode geraakt”, zei de onvolprezen Salvador Dalí. Ik heb daar geen tijd ...
Column
Canada en Afghanistan
01 september 2021Toen ik een kind was, overlegde ik als een kind. Mijn eerste gedichtje was eenvoudig en romantisch: “Was ik maar een Hopi / oh, oh, oh, oh / was ik maar een Hopi / dan sliep ik in het stro.” Lach niet, lieve lezer. Ik had nu eenmaal nog geen Achterberg gelezen.
Column
De doemprofetie van Harari
12 juli 2021In twee veelgelezen boeken kwam ik recentelijk een intellectuele fantasie tegen. Eerst in Sapiens van Yuval Noah Harari en toen in De muzikale mens van Michael Spitzer. Beide geleerden verwerpen het idee dat de mens zich wezenlijk van het dier onderscheidt.
Column
Uitzinnige Hollanders, wie heeft u betinkeld?
03 juni 2021Onlangs wees iemand mij op het feit dat er geen nieuwe kinderbijbels meer worden uitgegeven. Het was me nog niet opgevallen; ik heb weliswaar nog een jochie van drie in huis, maar wij zijn met die flauwe verhaaltjes gestopt, ook hij moet maar gewoon naar de echte Bijbel luisteren, naar mooie zinnen ...
Column
Ik ga leven
05 mei 2021Lale Gül was op tv, bij Beau. Hoewel ze met zichzelf had afgesproken niet meer in de openbaarheid te verschijnen en nooit meer te schrijven over religie, was ze daar toch weer en natuurlijk zei ze ook wat over de (Turks-Nederlandse) islam waar ze zich uit bevrijd heeft. De islamitische Franca ...
Column
Voltooid leven en de redelijkheid
01 april 2021Georg Wilhelm Friedrich Hegel had een groot vertrouwen in de macht van de redelijkheid. Hij stond in Tübingen te dansen op de tafel toen de Franse revolutie uitbrak.
Column
Jaap Dieleman
05 maart 2021Ik zie dat Jaap Dieleman theologisch gesproken een enorm dwaallicht is.Maar ik noem hem geen wappie. Hij is een gedoopte. Hij is mijn broeder.
Coronacrisis
Column
Corona regeert de kerk
16 februari 2021Corona regeert. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft de overheid net een avondklok aangekondigd. Vorige week heeft de Protestantse Kerk haar gemeenten dringend geadviseerd niet meer te zingen in de zondagse diensten, ook niet door enkele voorzangers. De vraag dringt zich steeds meer op: waar ligt ...
Column
Lachen met Gisbertus Voetius
04 december 2020In 1998 kwam ik in het rijke bezit van Gisbertus Voetius’ De praktijk der godzaligheid. Voetius – even voor de schare onwetenden – was geboren als Gijsbert Voet, maar in die tijd was het hot om je naam te latiniseren, en dus werd het Gisbertus Voetius.
Column
Krankjorum
04 november 2020Dat wij in onze tijd de infantilisering van het christendom meemaken, wist ik al wel. Mijn goede vriend Wessel ten Boom schreef er ooit een artikel over, waarin hij een liedje voor de lijdenstijd aanhaalt uit het officiële kerkelijke materiaal, waarmee onderweg naar het hoogfeest van Pasen de diepe ...
Column
Seks en pannenkoeken
04 oktober 2020Ik mocht vrij kort achter elkaar voor twee verschillende studentenverenigingen spreken over het thema ‘geluk’. Eerst voor de handjes-in-de-luchtchristenen, daarna voor de oude-berijming-liefst-op hele-notenclan.
Column
De binnenkamer van Barnard
04 september 2020Sinds kort heb ik een literair genre ontdekt waar ik eerder met een boogje omheen liep: het dagboek. Dagboekschrijvers zijn een beetje rare mensen.
Column
Bombardeer het hoofdkwartier
18 juli 2020Bovenstaande titel is niet van mezelf, maar van Ted van Gennep, voorheen dominee en hoogleraar theologie in Leiden. Hij bedoelde in zíjn column, lang geleden, met het hoofdkwartier het toenmalig landelijk centrum van de hervormde kerk. Ze hadden daar een onzalig plan opgevat, welk is me ontschoten, ...
Column
‘Adam, wat moeten we aan met die pratende slang?’ ‘Helemaal niks.’ Geniaal!
01 juni 2020Ik wil graag voor één keer klagen. Klagen is net als neuspeuteren of meebrullen met 'Kleine jongen' van André Hazes. Je moet het niet te vaak doen, maar heel af en toe, en dan met passie.
Nederlandse politiek
Column
Het cultuurchristendom van Thierry Baudet
01 mei 2020In 2008 werd de theologische faculteit van Leiden opgeheven, die bestond sinds de stichting van de universiteit in 1575. Ach ja, wat zouden we ons ook aan de geschiedenis gelegen laten liggen? De trein raast voort.
Column
David komt óns vellen
01 april 2020Het coronavirus levert ook veel creativiteit op. Grappige filmpjes en foto’s met gefrustreerde ouders, wc-rollen en de gevolgen van een paar weken quarantaine.
Boeken
Een begrepen God is geen God
01 april 2020Miskotte wijst ons aan wat geloven is: leven met de verborgen Goedheid die je niet verdedigen mag en niet vaarwel zeggen kunt, constateert Willem Maarten Dekker, die Antwoord uit het onweer (1936) er nog eens op na las.
Column
Wie wil weten wat Paulus bedoelde, moet naar de Kuip gaan
01 maart 2020Mijn dokter zegt mij dat een mens niet moet sporten, maar bewegen. Dus ik ben gestopt met de sportschool (die trouwens veel te duur was), fiets als pastor het hele dorp rond en wat er dan nog van mijn buikje over is, daar aai ik zachtkens over.
De weg naar de hel loopt dood
01 februari 2020Het christelijk geloof kan niet zonder oordeel, niet zonder eeuwigheid en niet zonder de 'brede weg' die ten verderve leidt. "Maar we kunnen wél zonder de hel als plaats van eeuwige pijniging", stelt predikant Willem Maarten Dekker. "En dat is zelfs beter."
Column
Leve het celibaat
01 februari 2020De voormalige en de huidige paus – Benedictus en Franciscus, of Ratzinger en Bergoglio – hebben al meerdere malen tegenover elkaar gestaan, maar misschien nog nooit zo duidelijk als nu.
Column
Een egel net niet doodrijden, doe het ook eens
14 december 2019Als ik in de auto naar huis rijd nadat ik “uit preken” ben geweest, trap ik altijd extra hard op het gaspedaal. Ik weet niet wat het is. Misschien het lutherse “zondig dapper” dat als het goed is in de kerk te horen is?
Column
De wil tot macht
06 december 2019Wat is de uiteindelijke drijvende kracht in de werkelijkheid? Nadat Schopenhauer de voorzet had gegeven, antwoordde Nietzsche op die vraag: de wil tot macht.
Een ander verleden eisen, dat laat geen ruimte voor vergeving
05 oktober 2019Simon(e) van Saarloos stelt in haar essay Herdenken herdacht dat we (onrecht uit) onze geschiedenis niet zozeer moeten herdenken, als wel moeten vergeten: verbeeld morgen alsof vandaag niet bestaat. Ze gaat daarbij echter nauwelijks in op de vraag hóé je dan het verleden kunt vergeten, zegt Willem ...
Column
Vrijheid, gelijkheid, broederschap
05 oktober 2019Heb je ook het nieuws gehoord van de Britse school die alle kinderen verplicht in broek naar school laat komen – om genderneutraal te zijn? De meisjes protesteerden. Er zijn in Nederland scholen waar de meisjes in rok naartoe moeten en graag eens een broek zouden aantrekken. Maar als die broek dan ...
Column
Seks en de dood
06 september 2019Volgens onze cultuur gaat het er al ongeveer vijftig jaar om dat we ‘het’ zo vaak en zo lekker mogelijk doen. En daarvoor zijn natuurlijk meerdere bedpartners nodig. Terwijl ik dit schrijf, is het precies een halve eeuw geleden dat muziekfestival Woodstock gehouden werd, symbool van de vrijheid ...
Column
Heeft God humor?
04 juli 2019Ik houd meer van Luther dan van Calvijn. Ik zou daar nu hele interessante, ingewikkelde redenen voor kunnen opnoemen, maar deze keer zeg ik gewoon: omdat Luther humor heeft, en Calvijn niet.
Column
Als de Protestantse Kerk de band tussen academie en predikantschap losmaakt, zal zij spoedig niet meer bestaan
05 juni 2019Niet zo lang geleden maakte ik de bevestiging van een predikant mee. Ergens op die dag zei hij tegen de mensen dat hij zichzelf vooral als dienaar van het Woord verstond. Tot voor kort zou dit een cliché zijn geweest. Maar nu kwam er na afloop iemand naar hem toe die zei: “Dienaar van het Woord, ...
Column
Oh, oh!
05 april 2019Vanuit mijn studeerkamer, van achter het glas observeer ik onze jongste zoon, die in de tuin scharrelt. ‘Scharrelen’ is inderdaad precies wat de dreumes doet. Hij gaat niet van hier naar daar, doelgericht, zoals homo faber doet, maar hij draait rondjes en laat zich leiden door wat hij ziet.
Column
Als de wereld een lijk is
08 maart 2019“Jezus heeft gezegd: wie de wereld heeft gekend, heeft een lijk gevonden, en wie een lijk gevonden heeft, die wereld is hem niet waardig.” Die spreuk kwam ik tegen in het evangelie van Thomas, dat ik herlas met het oog op de catechisatie.
Goede gesprekken
De wonden blijven
08 maart 2019Het atheïsme dat God niet kan erkennen wegens de ellende van de wereld, moeten wij bijvallen, zegt Tomáš Halík in gesprek met Willem Maarten Dekker. "Het is als iets van de Goede Vrijdag. Zonder het kruis is er geen opstanding. Zonder dit atheïsme, is er geen geloof."
Column
Bekering
01 maart 2019De bekering van oud-PVV'er Joram van Klaveren tot de islam houdt de gemoederen bezig, en dat is logisch. ‘Hoe bestaat het?’, vraagt menigeen zich af. Geert Wilders zei dat het net zoiets is als een vegetariër die in een slagerij gaat werken. Dat houdt je toch niet voor mogelijk?
Column
Betutteling heeft geen einde
01 oktober 2016Betutteling is een mooi woord, maar een slechte zaak – en het valt me op hoe zij almaar terrein wint. Dat heeft iets paradoxaals. Het Nederlandse christendom, vooral de gereformeerde tak ervan, is vaak van betutteling beschuldigd. De jaren ‘50 moesten het in dat opzicht steeds weer ontgelden en ...