Tjerk de Reus

Het-geheim-van-de-literatuur

Afscheidsessay Tjerk de Reus: Het geheim van de literatuur

13 juli 2023
Bijna dertig jaar lang was Tjerk de Reus de literaire voorpost van Koers, cv•koers en De Nieuwe Koers. Nu zwaait hij af voor een hogere roeping. "De troost van de literatuur," resumeert hij, "dat is uiteindelijk dat je naam genoemd wordt. Ja, je komt rauwheid en leegte en chaos tegen, meer dan je ...
Tjerk de Reus
‘Wij-bidden-voor-wie-de-aarde-kwijt-zijn
Boeken

‘Wij bidden voor wie de aarde kwijt zijn’

13 juli 2023
Achter de schermen hebben ‘ze’ de touwtjes in handen, toch? Het World Economic Forum, de machtsbeluste elite. Meer dan geregeld knikt men hier ernstig bij, met een blik van ‘dat-weten-wij’. Esther Gerritsen laat het dan ook maar gebeuren: het beste deel van de wereldbevolking verplaatsen ...
Tjerk de Reus
God-is-een-meervoud
Boeken

God is een meervoud

13 juli 2023
Klassieke noties over God en geloof verdwijnen niet zomaar, dankzij de conserverende kracht van kerken en religieuze tradities. Maar voor veel mensen is het lastig om een relatie te leggen tussen het concrete eigen leven en de aloude geloofsleer.
Tjerk de Reus
Zo-veel-revolutionair-gedachtegoed
Boeken

Zo veel revolutionair gedachtegoed

13 juli 2023
Het is toch de wereld waar wij met z’n allen uit zijn voortgekomen, schiet je onwillekeurig te binnen, als je aan de hand van prima verteller Christine Kooi de hele zestiende eeuw aan je voorbij ziet trekken.
Tjerk de Reus
Een-verzonnen-wereld-kan-een-toevluchtsoord-zijn
Boeken

Een verzonnen wereld kan een toevluchtsoord zijn

15 juni 2023
Is de kracht van de verbeelding effectief en ‘sterk’ genoeg om ellende te weerspreken? Die vraag speelt in Mauk, de nieuwe roman van Jan Vantoortelboom.
Tjerk de Reus
Levendige-vertelling-vanuit-een-ijzeren-geheugen
Boeken

Levendige vertelling vanuit een ijzeren geheugen

15 juni 2023
In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten veel dissidenten, en natuurlijk ook veel Joden, Duitsland. Talloze Duitse vluchtelingen kwamen terecht in Frankrijk. Maar toen de oorlog uitbrak, was het voorbij met de relatieve veiligheid en snapte iedereen: het beste maar die oceaan over, ...
Tjerk de Reus
Zelfcompassie-als-tegenkracht-voor-perfectionisme
Boeken

Zelfcompassie als tegenkracht voor perfectionisme

15 juni 2023
Je weet al vrij snel dat je goed zit, met het boek De perfectieparadox van Thomas Curran. Er is veel te koop op dit zelfhulp-achtige gebied, onder de vlag van ‘je mag zijn wie je bent’ of je moet ‘in je kracht gaan staan’. Maar Curran is van een ander slag.
Tjerk de Reus
Hier-worden-mensen-gekweekt
Boeken

Hier worden mensen gekweekt

06 april 2023
Futuristische romans kom je geregeld tegen in het aanbod van nieuwe boeken. Misschien wel vaker dan ooit. Hoe vergaat het ons, als wijzelf digitaler worden, aangestuurd door algoritmes? Het futuristische oerboek van Aldous Huxley, Heerlijke nieuwe wereld, wordt steeds relevanter.
Tjerk de Reus
Monument-voor-een-eigenzinnige-profeet
Boeken

Monument voor een eigenzinnige profeet

06 april 2023
De biografie van een goeddeels vergeten neuroloog, dat lijkt niet het type boek voor een breder publiek. Maar dat ligt toch anders in het geval van Abraham Gans (1885-1971), een joodse Nederlander, werkzaam als academisch neuroloog in Leiden, maar ook schrijver van gedichten en een verrassend ...
Tjerk de Reus
Doorbreek-de-muur-tussen-het-ik-en-de-ander
Boeken

Doorbreek de muur tussen het ik en de ander

08 maart 2023
Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee verkent in zijn nieuwe roman, De Pool, het spanningsveld tussen ‘ja’ en ‘nee’. Hij schetst hoe liefde ‘gebeurt’, je meeneemt, zelfs een besef van het oneindige wakker maakt. En dat met Coetzee-achtige nuchterheid.
Tjerk de Reus
Cartograaf-op-zoek-naar-het-innerlijk
Boeken

Cartograaf op zoek naar het innerlijk

08 maart 2023
De veertigdagentijd is onderweg. Voor sommigen betekent het ‘geen Twitter’, voor anderen afzien van alcohol of ander genot. Waar je iets minder over hoort, is wat er wél gebeurt in deze tijd, wat men ermee wil, ervan hoopt.
Tjerk de Reus
Sander Griffioen beeld Joost Grif
Theologie & filosofie

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'

08 maart 2023
We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.
Tjerk de Reus
Een-diepteboring-naar-de-menselijke-geest
Boeken

Een diepteboring naar de menselijke geest

01 februari 2023
Waanzin is in de literatuur geen verwaarloosd gebied. Eerder kom je de overtuiging tegen dat de ‘gestoorde’ waarneming iets in petto heeft, voor wie weldenkend meent te zijn.
Tjerk de Reus
De-lange-route-van-geloof-en-religie-naar-vandaag-toe
Boeken

De lange route van geloof en religie, naar vandaag toe

01 februari 2023
Daniël de Waele, theoloog en docent, publiceerde in korte tijd drie boeken over de vroege geschiedenis van het christendom. Rijkdommen aan kennis worden in deze boeken over je uitgestrooid, overigens op een heel aangename manier.
Tjerk de Reus
De-mogelijkheid-van-een-geweldige-dag
Boeken

De mogelijkheid van een geweldige dag

15 december 2022
Het huis en de liefde – twee onmisbare bestanddelen van wat familie mag heten. Maar juist daar kan de schoen wringen, zoals de romans van Jacobo Bergareche en Andrea Bajani laten zien.
Tjerk de Reus
Kennis-en-dan-niet-dogmatisch
Boeken

Kennis, en dan niet dogmatisch

15 december 2022
Hoe je de Bijbel leest, staat niet los van de wetenschap. In onze cultuur wordt aan de wetenschap nu eenmaal veel gewicht toegekend, en ook als je je daarvan niet bewust bent – het zit ons tussen de oren. Daarom is de recent verschenen ‘wetenschapsbijbel’ meer dan welkom.
Tjerk de Reus
Begrijpen-is-het-begin-van-verzoening-maar-daar-moet-je-ook-niet-te-romantisch-over-doen
Goede gesprekken

Begrijpen is het begin van verzoening, maar daar moet je ook niet te romantisch over doen

15 december 2022
Schrijver Jan Brokken geniet bekendheid als een begenadigd verteller. Niet zelden duikt hij in zijn eigen familiegeschiedenis. Tijdens zijn laatste speurtochten ontdekte hij wie zijn ouders eigenlijk waren. 'Soms vraag ik me boos af: waarom vertelde mijn vader ons niets over wat hem dwarszat?'
Tjerk de Reus
De-uitdaging-van-volstrekte-desorientatie
Boeken

De uitdaging van volstrekte desoriëntatie

09 november 2022
Liesbeth Goedbloed verkent in haar tweede roman, Zonder ons geen nieuwe dag, de binnenwereld van Rafaël, een beschadigde jongen. In een Rotterdamse sfeer zoekt hij naar iets wat hem opvangt in zijn ‘val’.
Tjerk de Reus
Het-gat-van-religie-gevuld-met-nieuwe-leerstelligheden
Boeken

Het gat van religie gevuld met nieuwe leerstelligheden

09 november 2022
‘We leven in een tijd waarin het wij-gevoel belangrijk is’, constateert Ria Weyens in het boek Ziel zoekt zin. ‘We moeten het samen gaan doen of we gaan eraan’, denkt zij. En daarbij is het idee van een ‘erfzegen’ heel belangrijk, als verwijzing naar de ‘contemplatieve parel’ in ...
Tjerk de Reus
Mijn-boeken-raken-niet-aan-jouw-persoonlijke-relatie-met-God
Theologie & filosofie

Daniël de Waele: 'Mijn boeken raken niet aan jouw persoonlijke relatie met God'

09 november 2022
Hij werd ooit gegrepen door het pinkstergeloof. Nu, bijna vijftig jaar later, maakt de Vlaamse theoloog Daniël De Waele naam met doorwrochte literatuur over het ontstaan van de Bijbel. Zijn nieuwste boek gaat over de joodse wereldliteratuur en de klassieke oudheid. ‘Maar het gaat om jouw eigen ...
Tjerk de Reus
Taal-die-openstaat-voor-het-spirituele-raakt-aan-de-essentie-van-ons-bestaan
Boeken

Taal die openstaat voor het spirituele raakt aan de essentie van ons bestaan

05 oktober 2022
Vrijheid, dat is wat telt voor de literatuur en de wereld. En dan ook vrij zijn van godsdienstige dwang, benadrukt Salman Rushdie. Geef hem, Rushdie, eens ongelijk. Maar het zou treurig zijn als daar alles mee gezegd is.
Tjerk de Reus
46 49 Martine Oldhoff beeld Arie Kievit
Theologie & filosofie

Martine Oldhoff: 'Een 'zelf' zijn voor God, dat is de opdracht'

05 oktober 2022
De ziel, dat ouderwetse ‘ding’, lijkt terug te keren in ons spraakgebruik. Niet verkeerd, vindt Martine Oldhoff, want hoe moet je anders spreken over het geheimenis dat ‘mens’ heet? "De ziel is een bijbels gegeven, maar is ook een thema in onze cultuur, dat fascineert mij.”
Tjerk de Reus
16 19 Gevangenispastor
Theologie & filosofie

Glow-in-the-dark-rozenkrans als aanwezigheid van God

01 september 2022
‘Verbinding is het belangrijkste’, zegt gevangenispastor Margreet Sanders. Over haar ervaringen in een jeugdgevangenis schreef ze het boek Voor God kom ik mijn cel uit. 'Soms komt het voor jongeren zó dichtbij, ze vinden het bijna eng, zoals een horoscoop die iets van je lijkt te weten.'
Tjerk de Reus
Joseph-Conrad-rukt-de-lezer-van-zn-stoel
Boeken

Joseph Conrad rukt de lezer van z'n stoel

01 september 2022
Drama of context, wat krijgt voorrang in een historische roman? Arthur Japin, grootmeester in het genre, schetst heel veel achtergrond in zijn nieuwe roman, van de Tachtigers tot Edvard Grieg. Maar Joseph Conrad projecteert alle dramatische energie in zijn hoofdpersonage, en met effect.
Tjerk de Reus
Het-marginale-perspectief-maakt-theologie-modern
Boeken

Moderne theologie, schakel tussen oud en nieuw

01 september 2022
Moderne theologie, dat klinkt mooi up-to-date – maar waarover hebben we het dan eigenlijk? Namen, rugnummers, thema’s? Het kolossale boek De moderne theologen geeft antwoorden. Moderne theologie blijkt veelkleurig, actueel, een schakel tussen oud en nieuw.
Tjerk de Reus
402 Onder Asfalt
Boeken

Vertrouwde en uitdagende ontwrichting

13 juli 2022
Als de chaos losbreekt in een land, kan het twee kanten op: je probeert te peilen wat er aan de hand is, of je kiest meteen voor actie, de bijl erin. Maarten van der Graaff is meer de man van het peilen, terwijl Jonathan van het Reve graag die bijl erin zet.
Tjerk de Reus
Duiveluitdrijving-volgens-Miskotte
Boeken

Duiveluitdrijving volgens Miskotte

13 juli 2022
‘Nieuw ontdekte preken’ van K.H. Miskotte, verschenen in boekvorm, getiteld: Te midden van het tumult – dat is juichen, voor wie zijn werk kent. Maar als je Miskotte (1894-1976) niet kent, niet bij de incrowd hoort?
Tjerk de Reus
Wie-aan-Rilke-begint-hoeft-nooit-meer-te-stoppen
Boeken

Wie aan Rilke begint, hoeft nooit meer te stoppen

13 juli 2022
Wie deze zomer door Europa reist, gaat misschien ongemerkt in de sporen van Rainer Maria Rilke (1875-1926), de Duitse dichter die nogal veel reisde. Kenner en liefhebber Florian Jacobs volgt Rilke’s spoor, en schetst zijn leven en werk in Blijven is nergens. Het Europa van Rilke.
Tjerk de Reus
We-zijn-belangrijk-en-nietig-tegelijk
Goede gesprekken

Aafke Romeijn: 'We zijn belangrijk én nietig tegelijk'

13 juli 2022
Voor veel mensen was afscheid van de kerk een bevrijding, maar dat bleek voor Aafke Romeijn, romanschrijfster en musicus, een moeizame erfenis. "Ik moet mezelf eerder bevrijden van het negatieve beeld van religie, terwijl ik daar juist iets zoek wat mij als kind al intrigeerde."
Tjerk de Reus
Rondkijken-op-Google-Maps-is-wat-anders-dan-reizen
Theologie & filosofie

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?

09 juni 2022
Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...
Tjerk de Reus
Het-platteland-is-niet-zo-idyllisch-als-het-lijkt
Boeken

Het platteland is niet zo idyllisch als het lijkt

09 juni 2022
Op het platteland, ver weg van de orde van de stad – roert zich daar het onheil met dreiging en geweld? Je zou het bijna zeggen, na lezing van de nieuwe romans van Nina Polak en Haro Kraak. Destructieve krachten duiken op, in Groningen en Overijssel.
Tjerk de Reus
Dieper-graven-naar-het-hart-van-de-sacramenten
Boeken

Dieper graven naar het hart van de sacramenten

09 juni 2022
Wat zijn precies de katholieke sacramenten, en waar staan die voor? Antwoord daarop valt te vinden in het boek Gesprekken op maandag van Vonne van der Meer, waarin zij in gesprek is met pastoor Nico de Gooijer. De zeven gesprekken die zij met hem voerde, zijn voor lezers van De Nieuwe Koers al ...
Tjerk de Reus
Met-religieuze-voelsprieten-ontdek-je-de-heiligheid-van-de-natuur
Boeken

Met religieuze voelsprieten ontdek je de heiligheid van de natuur

09 juni 2022
Als we de heiligheid van de natuur niet onderkennen, zegt theoloog Karen Armstrong, zal het met onze bereidheid om natuur en schepping te respecteren schameltjes blijven. Om dat besef van heiligheid te wekken, zegt ze, kun je om religieuze bronnen niet heen.
Tjerk de Reus
Tussen-alles-benoemen-en-alles-verkennen-zit-een-heel-universum
Boeken

Tussen alles benoemen en alles verkennen zit een heel universum

05 mei 2022
Grip proberen te krijgen op een generatie schrijvers, is iets hachelijks. Dat geldt ook voor de millennials. Splinter Chabot en Thomas Heerma van Voss zijn beiden van de jaren negentig, maar delen weinig schrijverschromosomen.
Tjerk de Reus
De-stilte-die-echoot-een-zwart-gat-dat-alle-spreken-opslokt
Boeken

De stilte die echoot, een zwart gat dat alle spreken opslokt

05 mei 2022
Toen in november 2020 Jonathan Sacks overleed, verloor de wereld een wijs mens. Maar in zijn vijfdelige Thora-commentaar leeft hij voort. Deel vier, over Numeri, verschijnt later deze maand in vertaling.
Tjerk de Reus
De-preek-die-je-uitdaagt-je-bij-de-kraag-grijpt-die-je-draagt
Boeken

De preek die je uitdaagt, je bij de kraag grijpt, die je draagt

05 mei 2022
Een heilig geloof in de zondagse preek draagt het nieuwe boek Dialoog, dans en duel van Kees van Ekris, dat later deze maand verschijnt. Maar die preek moet wel wat voorstellen. Zo voert hij een pleidooi om ‘het ruwe materiaal van onze eigen angsten, dromen en weerstanden’ onder ogen te zien.
Tjerk de Reus
44 Oekraïne
Nederlandse politiek

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden

05 mei 2022
De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...
Tjerk de Reus
De-mens-2.0-is-een-verlangen-naar-volmaaktheid
Boeken

De mens 2.0 is een verlangen naar volmaaktheid

07 april 2022
Culturele veranderingen gaan soms stilletjes en bijna ongemerkt. Datatechniek bijvoorbeeld, met die beruchte algoritmes. ‘Ik wil graag een verhaal worden’, luidt het protest van een verregaand gedigitaliseerd individu, rond het jaar 2100.
Tjerk de Reus
De-gewonde-God-is-bij-Samuel-Wells-de-nabije-God
Boeken

De gewonde God is bij Samuel Wells de nabije God

07 april 2022
De ‘gewonde God’ is het thema van het nieuwe boek van Samuel Wells. Kruis, lijden en dood van Jezus, dat zijn de thema’s. Hoe verbindt de Britse theoloog dit alles met de chaos en ellende in deze wereld? 'Gods ene verlangen gaat boven alles uit: onze metgezel te zijn.'
Tjerk de Reus
Niet-weten-en-toch-naar-voren-kijken
Goede gesprekken

Machteld Siegmann: 'Niet weten, en toch naar voren kijken'

07 april 2022
"Ik ben geen orakel", zegt Machteld Siegmann, "of een goeroe die spirituele dingen over mensen uitstort." Het religieuze, zegt zij dan ook, is "een vrije beweging, dat leg je niet vast". Vlak voor Pasen neemt ze de CLO-prijs in ontvangst voor haar debuutroman De kaalvreter.
Tjerk de Reus
De-betovering-wijst-naar-het-geheim-des-levens
Boeken

De betovering wijst naar het geheim des levens

03 maart 2022
Is de betovering helemaal voorbij in de literatuur? In de horizontale gewoonheid des levens zou toch best eens een hogere dimensie open kunnen gaan. Dat zou de corebusiness moeten zijn van literaire verbeeldingskracht.
Tjerk de Reus
Loyaal-zonder-granieten-waarheidsclaims
Boeken

Loyaal, zonder granieten waarheidsclaims

03 maart 2022
Wie Martien Brinkman (1950) kent, weet dat hij iemand is – als mens, theoloog, literatuur- en kunstliefhebber – die graag de verbinding zoekt, en niet graag polariseert. Dit blijkt ook in zijn nieuwe boek, een soort theologische autobiografie, waarin hij onder andere vertelt over zijn contacten ...
Tjerk de Reus
Opeens-hing-het-ijzeren-gordijn-er-weer
Boeken

Opeens hing het ijzeren gordijn er weer

03 maart 2022
Het IJzeren Gordijn lijkt ver weg, iets van de jaren tachtig en eerder. Toch kan het gevoel van die tijd opeens weer terug zijn. Die ervaring had in elk geval Nausicaa Marbe (1963), schrijfster, die opgroeide in het communistische Roemenië en zich de onvrijheid nog goed herinnert.
Tjerk de Reus
Met-de-sloopkogel-het-ego-te-lijf
Boeken

Met de sloopkogel het ego te lijf

03 maart 2022
Bram van de Beek heeft met zijn theologische publicaties een spoor getrokken van ruim veertig jaar. Vaak opvallend, nogal eens ergerniswekkend en altijd kritisch. Dit geldt ook voor zijn nieuwe boek: Ego. Een cultuuranalyse van het ik.
Tjerk de Reus
Overal-de-Geest-waarnemen-dat-is-een-beetje-naief
Theologie & filosofie

Jörg Lauster: 'Overal de Geest waarnemen, dat is een beetje naïef'

03 maart 2022
Mensen verlangen naar erkenning, waardering, naar goedkeuring, zegt de Duitse theoloog en schrijver Jörg Lauster. Daar moet de kerk zich op afstemmen, vindt hij. "De christelijke traditie moet meedoen aan het gesprek van vandaag."
Tjerk de Reus
De-historie-bij-de-kladden-grijpen-of-aandachtig-luisteren-naar-het-leven
Boeken

De historie bij de kladden grijpen, of aandachtig luisteren naar het leven?

01 februari 2022
Je kunt een leven uit het verleden ‘beluisteren’, of naar jezelf toe trekken. Elke historische roman zit wel ergens in dit spectrum, zoals ook de nieuwe boeken van Kristien Hemmerechts en Anne Eekhout.
Tjerk de Reus
Uiteenlopende-denkers-stellen-de-boel-op-scherp
Boeken

Uiteenlopende denkers stellen de boel op scherp

01 februari 2022
Wat is de ‘staat van de wereld’? Waar liggen de zorgen en wat zijn de idealen nog die nu tellen? Alicja Gescinska, Pools-Vlaams filosofe en schrijfster, kreeg van het tijdschrift Newsweek Belgium in 2019 de opdracht om grote interviews te maken met mensen die wat te vertellen hebben.
Tjerk de Reus
Tragisch-genoeg-is-zelfs-rust-zoeken-een-jachtige-remedie-geworden
Boeken

Tragisch genoeg is zelfs rust zoeken een jachtige remedie geworden

01 februari 2022
Pas op de plaats, en dan: goed gaan nadenken over rust! Best nuttig natuurlijk. Of is het schijn? Zelfhulpboeken die je naar ‘meer rust’ leiden, om productiever te kunnen zijn – is dat nou echt rust? Waarschijnlijk is er een reuzenzwaai aan de rekstok nodig, om met rust te kunnen beginnen.
Tjerk de Reus
Zelfs-een-keizer-had-aan-zijn-gedachten-niet-genoeg-om-de-avond-door-te-komen
Boeken

Zelfs een keizer had aan zijn gedachten niet genoeg om de avond door te komen

13 december 2021
De coronacrisis bracht een explosie aan pogingen om elkaar te troosten, zag de Canadese politicus en filosoof Michael Ignatieff. Hij vroeg zich af: waar komt de onoverwinnelijke behoefte aan troost vandaan? En wat is het? Ignatieff ging te rade bij de groten der geschiedenis, van Paulus tot Cicero ...
Tjerk de Reus
Willem-van-Oranje-definitief
Boeken

Willem van Oranje, definitief

13 december 2021
Willem van Oranje, onze ‘vader des vaderlands’, heeft weer een nieuwe biografie: De zwijger, geschreven door René van Stipriaan. Dit boek is van een ander formaat dan vorige biografieën. Van Stipriaans kloeke boek is omvattender, en ook als vertelling maakt het duidelijk verschil met pogingen ...
Tjerk de Reus
We-zijn-de-taal-van-het-geweten-kwijtgeraakt
Goede gesprekken

Freek de Jonge: 'We zijn de taal van het geweten kwijtgeraakt'

13 december 2021
Heb vertrouwen, oordeel niet, is de kerstboodschap van Freek de Jonge. ‘We moeten het aandurven om voor het sociale te kiezen. Gevoel en intuïtie moeten in balans komen met de ratio. En dat liefst al vanaf groep 1 van de basisschool.’
Tjerk de Reus
Fragmenten-waaruit-een-verhaal-verrijst
Boeken

Fragmenten waaruit een verhaal verrijst

13 december 2021
Piekeren over het leven, dat doe je fragmentarisch, in losse gedachtes. Maar we houden er ook van om alles in één groot verhaal te vatten. Zo deed Arthur Schnitzler het, honderd jaar geleden, heel anders dan Sander Kollaard vandaag.
Tjerk de Reus
Hier-is-alles-en-niets-is-hetzelfde
Boeken

Hier is alles, en niets is hetzelfde

04 november 2021
Met Niets ontgaat ons heeft Janke Reitsma een waardige roman afgeleverd, die je laat nadenken over de impact van een gezinsdrama, op insiders en outsiders.
Tjerk de Reus
Herman-Hegger-strijder
Boeken

Herman Hegger, strijder

04 november 2021
Ooit was de naam van ds. Herman Hegger een begrip: hij was de bekendste criticaster van de katholieken met zijn stichting In de Rechte Straat, en auteur van bestsellers, zoals Moeder, ik klaag u aan.
Tjerk de Reus
Het-toneelstuk-van-het-leven-leidt-naar-het-mysterie-van-God
Boeken

Het toneelstuk van het leven leidt naar het mysterie van God

04 november 2021
Het leven is een theater, met niemand minder dan de engelen als toeschouwers. Doe mee! Dat is de uitnodiging van Tomás Halík in zijn nieuwe boek, Theater voor engelen. ‘Als je het niet kunt geloven, speel het dan, doe dan alsof. Waag het er dan op het verhaal binnen te stappen.’
Tjerk de Reus
58 Eva Coolen
Goede gesprekken

'Hoop is blijven geloven in de mogelijkheid tot helen'

04 november 2021
Kun je hoop hebben in een wereld vol troep en ellende? Eva Coolen, romanschrijfster, aarzelt. Toch koos ze Regeneratie als titel voor haar laatste boek: wedergeboorte. "Je hoopt dat het goed komt, ja.”
Tjerk de Reus
Afdalen-in-worstelingen-van-Dostojevski
Boeken

Afdalen in worstelingen van Dostojevski

07 oktober 2021
Je kunt er altijd weer naar terugkeren: het werk van Dostojevski. Maar zijn kolossale romans herlezen, dat kost veel tijd. Waarom dan niet gekozen voor het alleraardigste, verrassende en informatieve boek dat Alex Christofi over Dostojevski schreef?
Tjerk de Reus
Bomans-kijk-op-het-katholicisme
Boeken

Bomans' kijk op het katholicisme

07 oktober 2021
Godfried Bomans (1913-1971) was een van onze grootste schrijvers, vooral als je let op de maatschappelijke impact die zijn werk had. Tientallen jaren was hij in woord en geschrift, op langspeelplaat en op tv, een landelijk bekende schrijver.
Tjerk de Reus
Complotdenkers-voelen-aan-hun-theewater-dat-de-waarheid-wankelt
Boeken

Complotdenkers voelen aan hun theewater dat de waarheid wankelt

07 oktober 2021
Het hedendaagse complotdenken, betoogt filosoof Cees Zweistra, is zoiets als een ‘existentiële revolte, een beweging van opstand tegen de koers van een samenleving’, want die samenleving heeft mij ‘uitgesloten’.
Tjerk de Reus
Als-je-moreel-aan-de-grond-zit-dan-is-daar-ineens-de-engel.-De-genade
Theologie & filosofie

Anton van Harskamp: 'Als je moreel aan de grond zit, dan is daar ineens de engel. De genade'

07 oktober 2021
Achtergebleven stakkers in Afghanistan, Oeigoeren in Chinese kampen, een op hol geslagen klimaat. Soms kan het je allemaal naar de keel grijpen, met schuldgevoelens overladen. Loop daar niet voor weg, zegt religieantropoloog Anton van Harskamp. "Slechts wie dwars door de bodem van zijn bestaan zakt, ...
Tjerk de Reus
De-natuur-staat-niet-buiten-oordeel-en-verlossing
Theologie & filosofie

Theoloog Carin Slotboom: De natuur staat niet buiten oordeel en verlossing

07 oktober 2021
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Carin Slotboom (1996) studeerde Nederlandse literatuur en cultuur, en theologie. Ze werkt als opinieredacteur bij het Nederlands Dagblad.
Tjerk de Reus
Wat-betekent-het-theologisch-dat-we-als-mens-massa-uitsterving-veroorzaken
Theologie & filosofie

Theoloog Eva van Urk-Coster: Wat betekent het theologisch dat we als mens massa-uitsterving veroorzaken?

07 oktober 2021
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Eva van Urk-Coster (1987) is PhD-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en houdt zich bezig met christelijke ecologische theologie.
Tjerk de Reus
Zijn-mensen-belangrijker-dan-dieren-of-planten
Theologie & filosofie

Theoloog Iris Veerbeek: Zijn mensen belangrijker dan dieren of planten?

07 oktober 2021
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Iris Veerbeek (1996) is Junior Fellow 2021 in de Ethiek van het Antropoceen bij de Faculteit Religie en Theologie (FRT) en het Instituut voor Milieukunde van de Vrije Universiteit.
Tjerk de Reus
Hoe-maken-mensen-de-morele-ommekeer
Theologie & filosofie

Theoloog Krijn Pansters: Hoe maken mensen de morele ommekeer?

07 oktober 2021
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Dr. Krijn Pansters (1975) doceert als medewerker van het Franciscaans Studiecentrum aan de Tilburg School of Catholic Theology. Zijn vakterrein is de franciscaanse spirituele traditie, deugdethiek en ecologische ...
Tjerk de Reus
Ik-vervloei-steeds-meer-met-de-taal
Goede gesprekken

Marieke Lucas Rijneveld: 'Ik vervloei steeds meer met de taal'

01 september 2021
Waar komt jouw aparte, krachtige taal vandaan, vragen lezers soms aan Marieke Lucas Rijneveld, de meest succesvolle Nederlandse schrijfster van vandaag. “Niet Roald Dahl of J.K. Rowling,” zegt ze, “maar vooral de Bijbel, met die mooie, bijzondere zinswendingen. Maar ook het onheilspellende en ...
Tjerk de Reus
Een-lesje-uit-de-DDR
Boeken

Een lesje uit de DDR

01 september 2021
Eind september vinden de Duitse Bondsdagverkiezingen plaats, en daarna neemt Angela Merkel afscheid. Vreemd, want het lijkt wel of zij er altijd is geweest.
Tjerk de Reus
God-met-wie-ik-spreken-kan-die-bestaat
Boeken

'God met wie ik spreken kan, die bestaat'

01 september 2021
Een paar decennia leefde Stephan Sanders voluit zonder God, zonder kerk en zonder het idee daar iets aan te missen. In 2015 kwam een ommekeer. "Het werd in mijn leven belangrijk weer God te zeggen." In Godschaamte documenteert hij zijn religieuze ontdekkingstocht.
Tjerk de Reus
Ballonnen-die-zomaar-zijn-leeggelopen
Boeken

Ballonnen, die zomaar zijn leeggelopen

12 juli 2021
Hoe word je gelukkig? Misschien door wedergeboorte of ‘regeneratie’, zoals gehoopt wordt in de nieuwe roman van Eva Coolen? De Frans-Egyptische schrijver Albert Cossery wijst visionaire ideeën af: word maar gewoon een bedelaar.
Tjerk de Reus
De-heilige-maagd-door-protestantse-ogen
Boeken

De heilige maagd door protestantse ogen

12 juli 2021
Niet eens zo lang geleden waren de grenzen nog scherp afgetekend: tussen orthodoxie en vrijzinnigheid bijvoorbeeld, maar ook tussen katholiek en protestant. Die grenzen lijken vandaag wel wat vervaagd, en dat is leuk: je kunt nu gewoon iets of iemand van de andere kant ontmoeten.
Tjerk de Reus
Kunnen-wetenschap-en-geloof-probleemloos-samen
Boeken

Kunnen wetenschap en geloof probleemloos samen?

12 juli 2021
Met Alle verstand te boven herhaalt Cees Dekker het kunstje van Geleerd en gelovig. 22 wetenschappers vertellen over geloof en werk en de wisselwerking ertussen. Het resultaat is sympathiek en veelkleurig, maar de these dat geloof en wetenschap nu de beste vriendjes zijn, is niet helemaal ...
Tjerk de Reus
Geluk-Das-zuurkool-uit-de-oven.-Met-banaan
Theologie & filosofie

Geluk? 'Da's zuurkool uit de oven. Met banaan'

12 juli 2021
Is geluk een bord zuurkool? Voorlopig wel, in elk geval voor Willem Maarten Dekker. Maar het ware geluk, zegt hij in zijn boek Domweg gelukkig, maakt onze gezellige tevredenheid tot surrogaat. “Geluk overkomt je, dat produceer je niet zelf.”
Tjerk de Reus
Er-loopt-een-rechte-lijn-van-Jezus-naar-MeToo
Theologie & filosofie

Er loopt een rechte lijn van Jezus naar #MeToo

03 juni 2021
De woede is ontketend. Overal boze mensen, iedereen is gekrenkt. Nico Koning dook in vierduizend jaar woedegeschiedenis, op zoek naar beterschap, en schreef een boek. "In essentie is woede positief."
Tjerk de Reus
Scherp-en-intelligent-beeld-van-de-leegte
Boeken

Scherp en intelligent beeld van de leegte

03 juni 2021
‘God, haal me hieruit’, verzucht iemand in Exces, de nieuwe roman van Persis Bekkering. ‘Maar er is geen hieruit, er is geen buiten.’ Een somber bericht, dat iets lijkt te onthullen over een generatie.
Tjerk de Reus
Orwells-observaties-verjaren-niet
Boeken

Orwells observaties verjaren niet

03 juni 2021
George Orwell (1903-1950) is een schrijver die niet veroudert. Animal Farm verscheen kortgeleden als graphic novel en de meest recente uitgave van 1984 dateert van vorig jaar, de zoveelste editie. Ook zijn krantenartikelen en essays komen nu beschikbaar in het Nederlands, zoals in de bundel Mijn ...
Tjerk de Reus
Gereformeerde-ervaringsman
Boeken

Gereformeerde ervaringsman

03 juni 2021
Over ervaring praten is prima als het om geloof gaat, maar durf het dan eens aan om helemaal vanuit de Bijbel te denken. Klinkt plechtstatig, maar als de oude professor Cornelis Graafland het uitlegt – stelt Tjerk de Reus – dan ben je 'overmocht' voor je het weet.
Tjerk de Reus
Een-‘kwispelende-gezelschapsgod
Boeken

Een ‘kwispelende gezelschapsgod’

05 mei 2021
In de verhalenwereld van Toon Tellegen zit God als een kind op een schommel, de mensen duwen tegen hem. Maar zo blijft het niet: ze worden moe, hebben wat beters te doen. Maar God blijft kind, altijd.
Tjerk de Reus
Bundeling-van-uitgestrekt-en-fundamenteel-denken
Boeken

Bundeling van uitgestrekt en fundamenteel denken

05 mei 2021
Er zijn filosofen die vooral als historisch verschijnsel worden bestudeerd, en filosofen die elke keer weer relevant blijken te zijn in hedendaagse discussies. In deze laatste categorie vallen denkers als Aristoteles, Spinoza, Kierkegaard en Hannah Arendt.
Tjerk de Reus
Een-goed-beeld-raakt-het-hart

Een goed beeld raakt het hart

05 mei 2021
Jedi Noordegraaf is illustrator, doet niet aan plaatjesproductie. “Ik voel me meer thuis in de sfeer van middeleeuwse monniken, die wilden illumineren: met hun afbeeldingen het goddelijke mysterie zichtbaar maken.” Met André Troost maakte Noordegraaf het boek Koninklijk rijk. Gelijkenissen over ...
Tjerk de Reus
Pleidooi-tegen-het-gehaktbaldenken
Boeken

Pleidooi tegen het 'gehaktbaldenken'

05 mei 2021
Filosofie en theologie gaan elkaar weer vinden, voorziet Erik Meganck in zijn boek Religieus atheïsme. Als ze tenminste het perspectief weten te richten op het mysterie van hoop, vertrouwen en goedheid. Het zou de moeite waard zijn, vindt hij, want veel atheïsme en theïsme komt vandaag de dag ...
Tjerk de Reus
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

05 mei 2021
Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus
Iedereen-in-zijn-eigen-bubbel-dat-is-dodelijk-voor-een-land
Nederlandse politiek

'Iedereen in zijn eigen bubbel, dat is dodelijk voor een land'

01 april 2021
Als we niet uitkijken, keert onze maatschappij terug naar een tribale sfeer: allemaal aparte stammen, die geen kritiek dulden. Erdal Balci vindt het een tragische ontwikkeling, omdat daarmee “de horizon van de Europese identiteit vervaagt. En dat is een groot risico.”
Tjerk de Reus
Leef-je-vragen
Goede gesprekken

Leef je vragen

01 april 2021
Letterkundige Jan Oegema koos een nieuw carrièrepad: dat van hovenier. Raar voelt het niet, zegt hij, “maar om daar te komen, moest ik in de stilte terechtkomen, en een nieuwe stem horen”. In dat proces was de dichter Rainer Maria Rilke een gids.
Tjerk de Reus
Een-detective-vol-grote-vragen
Boeken

Een detective vol grote vragen

01 april 2021
De meesterlijke detectiveschrijver Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) herovert Nederland. Wie zijn nieuw uitgegeven detective Justitia leest, begrijpt waarom.
Tjerk de Reus
Zo-dachten-ze-800-jaar-geleden-over-onze-ziel
Boeken

Zo dachten ze 800 jaar geleden over onze ziel

01 april 2021
Het heet simpelweg Ziel, het boek waarin drie belangrijke geschriften uit de twaalfde eeuw zijn gebundeld. Schrijvers zijn Willem van Saint-Thierry, Aelred van Rievaulx en Isaac van Stella.
Tjerk de Reus
Gameverslaafd-kind-Ouders-zijn-niet-machteloos
Boeken

Gameverslaafd kind? Ouders zijn niet machteloos

01 april 2021
Matthias Dewilde schreef het boek dat hijzelf twintig jaar geleden aan zijn ouders cadeau had willen doen: Game over, een praktische gids voor de aanpak van gameverslaving. “Ouders denken dat ze machteloos zijn, maar dat zijn ze niet.”
Tjerk de Reus
De-economie-heeft-een-beetje-geloof-hoop-en-liefde-nodig
Boeken

De economie heeft een beetje geloof, hoop en liefde nodig

01 april 2021
De mens is een dubbelzinnig wezen, die hongert naar het goede, maar het kwade niet altijd afwijst. Nogal wiedes, weten filosofen en theologen, maar in het denken over de economie regeert de ratio. Tijd voor een beetje geloof, hoop en liefde, betogen Lans Bovenberg en Paul van Geest.
Tjerk de Reus
Is-toch-net-een-engel
Boeken

Is toch net een engel?

05 maart 2021
Als je de buitenwereld toelaat, kun je onverwacht in een nieuw avontuur terechtkomen. Bij Maxim Osipov begint dat gewoon bij een tankstation, Vonne van der Meer laat het beginnen op een kinderspeelplaats.
Tjerk de Reus
Meesterlijk-portret-van-Erasmus
Boeken

Meesterlijk portret van Erasmus

05 maart 2021
In de omvangrijke biografie van Sandra Langereis over Erasmus leer je niet alleen de breedte van zijn denken en schrijven kennen, maar ook zijn persoonlijkheid.
Tjerk de Reus
Wilde-natuur-niet-te-controleren
Boeken

Wilde natuur, niet te controleren

05 maart 2021
Het woord ‘antropoceen’ zingt rond, al een poosje, en heeft een nare smaak. Je denkt erbij aan een eindfase: het noodlottige sluitstuk van de geschiedenis.
Tjerk de Reus
Zeker-weten-wat-Gods-wil-inhoudt-dat-is-gevaarlijk
Boeken

Zeker weten wat Gods wil inhoudt, dat is gevaarlijk

05 maart 2021
Geert Wilders was ‘ontsteld’ toen hij in 2011 in de Haagse PVV-fractiekamer evangelische en pinkstervoorgangers om zich heen zag, die hem in gebed de handen oplegden. Verbijsterd was ook Sander Rietveld, een onderzoeksjournalist, die in Nieuwe kruisvaarders uitzoekt hoe het zit met deze ...
Tjerk de Reus
Waarom-denken-we-verschillend-over-politiek-en-moraal
Boeken

Waarom denken we verschillend over politiek en moraal?

05 maart 2021
De manier waarop mensen politieke keuzes maken is niet goed te begrijpen als je strikt rationeel te werk gaat, zegt de Amerikaanse sociaalpsycholoog Jonathan Haidt in zijn avontuurlijke boek Het rechtvaardigheidsgevoel.
Tjerk de Reus
Verlangen-naar-een-zondebok-moet-je-altijd-onderdrukken
Goede gesprekken

Verlangen naar een zondebok moet je altijd onderdrukken

05 maart 2021
Afrekencultuur, achterdocht en populisme – ze lijken de samenleving van vandaag helemaal in hun greep te hebben. Arnon Grunberg kijkt ernaar als een getuige, een ‘minnaar van zondaars’, stelt hij in zijn nieuwe boek. Een motief dat hij herkent bij de Mensenzoon. “Het schamele omarmen, dat is ...
Tjerk de Reus

Als het heilige ineens begint te schitteren

16 februari 2021
We moeten ‘het heilige koesteren’, hoor je wanhopig roepen in almaar krimpende kerken. Maar hoe doe je dat? Rob Compaijen, filosoof en amateur-bioloog, zou met de jeugd uit zijn kerk ’s nachts naar de heide willen, om vlinders te spotten. ‘Het heilige zit niet alleen in de bubbel van de ...
Tjerk de Reus
Doorweekt-op-wandelpaden-schreeuwen-in-een-kerk
Boeken

Doorweekt op wandelpaden, schreeuwen in een kerk

16 februari 2021
Een groot verlies kan je met een smak laten landen in je kwetsbaarheid. Maar daar kan een route beginnen naar iets nieuws, zo blijkt in Lijn van wee en wens, een roman van de Vlaamse schrijfster Caro Van Thuyne.
Tjerk de Reus
Waar-is-uw-tijd-gebleven
Boeken

Waar is uw tijd gebleven?

16 februari 2021
De tijd is een lastig ding. Je hebt er te veel van of te weinig, de tijd glipt door je vingers, je had hem liever beter besteed misschien. Hoe wij dit met z’n allen doen, valt te lezen in Waar blijft mijn tijd?, geschreven door Tanja van der Lippe, volgens de achterflap ‘autoriteit op het ...
Tjerk de Reus
Onderwijs-gooit-religies-steeds-vaker-op-een-hoop
Boeken

'Onderwijs gooit religies steeds vaker op één hoop'

16 februari 2021
Of het schoolvak ‘godsdienstonderwijs’ toekomst heeft? Jos van Remundt, onderwijskundige, spreekt liever over ‘levensbeschouwelijke communicatie’, iets wat hij onmisbaar vindt. Zijn boek De achterkant van verhalen mikt daarop, met een kleurrijke schets van jodendom, christendom en islam.
Tjerk de Reus
Waarom-we-ons-in-foute-denkers-moeten-verdiepen
Boeken

Waarom we ons in foute denkers moeten verdiepen

16 februari 2021
Het is zinvol om de donkere tegenkrachten in de samenleving in de ogen te kijken. Want ze zijn onderdeel van onze identiteit, betoogt Arnold Heumakers in zijn boek Langs de afgrond. Het nut van foute denkers.
Tjerk de Reus
Waarom-we-ons-zo-vaak-schuldig-voelen

Waarom we ons zo vaak schuldig voelen

04 december 2020
Schuldbesef is niet het monopolie van het christendom. Ook de oude Grieken leden er al onder. Vandaag voelen we ons schuldig omdat de ijskappen smelten. Maar dit schuldbewustzijn, zegt Jannah Loontjens, is vooral positief.
Tjerk de Reus
Nieuwe-Robinson-doet-je-soms-naar-adem-happen
Boeken

Nieuwe Robinson doet je soms naar adem happen

04 december 2020
De nieuwe roman van Marilynne Robinson is er eindelijk! Zoals altijd in haar fictie is het ook in dit boek subtiel maar meeslepend, om het mooiste en het slechtste tegelijk. Dus de doem van verworpenheid en de gratie van de liefde.
Tjerk de Reus
Over-China-moeten-we-niet-naief-zijn

'Over China moeten we niet naïef zijn'

04 december 2020
Frans-Paul van der Putten, senior-onderzoeker aan Instituut Clingendael, vindt het een must dat wij, Europeanen, goed weten wat China is en waar het voor staat. In zijn boek De wederopstanding van China doet hij een handreiking.
Tjerk de Reus
Zwarte-gaten-de-dinosaurussen-van-de-astrofysica
Boeken

Zwarte gaten: de dinosaurussen van de astrofysica

04 december 2020
Heino Falcke slaagde er als eerste ter wereld in een zwart gat te fotograferen. In zijn boek, Licht in de duisternis, vertelt hij over zijn fascinatie voor een van de grootste geheimen van de ruimte, die volgens hem symbool staan voor 'de wezenlijke menselijke angsten'.
Tjerk de Reus
Het-feelgoodchristendom-hebben-we-nu-wel-gezien

'Het feelgoodchristendom hebben we nu wel gezien'

04 november 2020
Alain Verheij is geen vriendelijke dominee in zijn nieuwe boek, Ode aan de verliezer. Hij vertelt bijbelverhalen die je confronteren met je ‘duistere ik’. "Het is opluchtend om je schaduwkanten hardop te kunnen benoemen."
Tjerk de Reus
De-storm-op-het-meer-de-bodem-van-onze-ziel
Theologie & filosofie

De storm op het meer, de bodem van onze ziel

04 november 2020
Wegen naar menselijkheid is de nieuwste productie van de hoogbejaarde Duitse theoloog en psychotherapeut Eugen Drewermann. Zijn betoog is bepaald niet belegen. Wat je in bijbelverhalen leest, stelt hij, gaat helemaal over onze diepste psyche: over onze angst, schuld en desoriëntatie.
Tjerk de Reus
Bang-dat-je-er-niet-mag-zijn

Bang dat je er niet mag zijn

04 november 2020
Journalist Jurgen Tiekstra, die een zware burn-out meemaakte, leerde van Eugen Drewermann dat angst een grote boosdoener kan zijn; angst dat je er niet mag zijn. “Daar moet je van af,” zegt Tiekstra, “want daarin zit het kwaad.”
Tjerk de Reus
Zieke-denksporen-over-een-weerloze-lieveling
Boeken

Zieke denksporen over een weerloze lieveling

04 november 2020
Wat zie je als je mag kijken in het hoofd van een zedendelinquent, naar zijn fantasieën? Dat wil je niet weten, natuurlijk. Maar als je de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld wilt lezen, moet je wel.
Tjerk de Reus
60 non-fictie Omslag Buruma - nonfictie
Amerikaanse verkiezingen Boeken

Engeland vs. de Verenigde Staten

04 november 2020
Op het omslag van Het Churchillcomplex staan twee foto’s. Op de ene zien we Winston Churchill met Franklin D. Roosevelt op een grasveldje staan. Deftige heren uit een vervlogen tijdperk: de oorlogspremier van het Verenigd Koninkrijk en de toenmalige president van de Verenigde Staten.
Tjerk de Reus
Van-Goghs-gedachtewereld-blijft-verrassen
Boeken

Van Goghs gedachtewereld blijft verrassen

04 november 2020
Van Gogh zocht naar kunst die ons optilt uit de eenzaamheid en verbindt met iets groters dan wijzelf. Een nieuwe bundeling van zijn brieven brengt hoop en troost samen met de bedroefde ziel.
Tjerk de Reus
Jezus-de-mens-is-in-de-kerk-zon-beetje-verdampt
Theologie & filosofie

'Jezus, de mens, is in de kerk zo'n beetje verdampt'

04 oktober 2020
Het God-zijn van Jezus wordt in de kerk zo sterk benadrukt, dat zijn mens-zijn erbij inschiet, zegt Henk Bakker, theoloog aan de Vrije Universiteit. "En dat kan leiden tot een vroomheid die veel met 'boven' bezig is, maar het hier-en-nu verwaarloost."
Tjerk de Reus
Idealisme-eindigt-in-de-krochten-van-je-ziel
Boeken

Idealisme eindigt in de krochten van je ziel

04 oktober 2020
Het moet beter met de wereld, toch? Die aarzelende vraag is nooit afwezig in de literatuur en ook niet in andere vormen van kunst. Maar hoe explicieter het antwoord, hoe meer je in de buurt komt van een heilsleer.
Tjerk de Reus
60 Sacks Moraal
Boeken

Zonder moraal is het leven frustrerend, zegt Jonathan Sacks

04 oktober 2020
Jonathan Sacks, de bekende Joodse publicist en voormalig opperrabbijn in het Verenigd Koninkrijk, schetst in zijn nieuwe boek, Moraal, een verontrustend panorama van westerse samenlevingen.
Tjerk de Reus
Rijk-en-toch-arm-we-zijn-de-weg-kwijt
Boeken

'Rijk en toch arm, we zijn de weg kwijt'

04 oktober 2020
Auke van der Woud (1947) is de ongeëvenaarde kroniekschrijver van ons vaderland. Zijn nieuwe boek schetst de ‘herinrichting’ van Nederland die zich rond 1900 voltrok: van eindeloze variëteit naar een rechtlijnigheid. Het maakte ons rijk, maar ook arm, stelt Van der Woud.
Tjerk de Reus
Kwaad-liefde-vergeving-verzoening
Boeken

Kwaad, liefde, vergeving, verzoening

04 oktober 2020
Er waren heus al biografieën over filosofe Hannah Arendt, maar door te focussen op liefde en kwaad, opent Ann Heberlein een interessant, eigen perspectief.
Tjerk de Reus
Abraham-Kuyper-een-eeuw-na-dato-feest-voor-alle-zintuigen
Nederlandse politiek

Abraham Kuyper, een eeuw na dato: feest voor alle zintuigen

04 september 2020
“Hij zwoer bij vrijheid, zijn hele leven lang”, zegt historicus Johan Snel over Abraham Kuyper, die dit najaar vol in de spotlights staat. Honderd jaar geleden stierf hij. “We moeten het hebben over Kuyper als staatsman, als journalist, als vader van onze democratie”, vindt Snel. “De ...
Tjerk de Reus
Japin-is-met-Mrs.-Degas-helemaal-in-zijn-element
Boeken

Japin is met Mrs. Degas helemaal in zijn element

04 september 2020
Kun je je verzoenen met een verleden waarin iets onherstelbaar kapotging? In zijn nieuwe roman, Mrs. Degas, schrijft Arthur Japin over een liefde in het teken van verlies. Een oude kunstschilder figureert hier in een mooi historisch ingekleurd verhaal, zoals Japin zo goed kan.
Tjerk de Reus
Frere-Roger-religieuze-celebrity-met-een-grote-droom
Boeken

Frère Roger: religieuze celebrity met een grote droom

04 september 2020
Taizé, de bekende oecumenische kloostergemeenschap in Frankrijk, ademt een eigen type spiritualiteit. Christelijke toewijding staat centraal, gevoed door het verlangen naar geestelijke eenheid, en met betrokkenheid bij de wereld. Maar dit klinkt natuurlijk wat algemeen. Om dieper in deze ...
Tjerk de Reus
Voor-morele-gevoelens-hoef-je-maar-in-de-spiegel-te-kijken
Boeken

Voor morele gevoelens hoef je maar in de spiegel te kijken

04 september 2020
Adam Smith (1723-1790) is de vader van de moderne economie. Maar economie is meer dan winst- en groeicijfers, blijkt uit Smiths boek De theorie over morele gevoelens. ‘Een pleidooi voor menselijke waardigheid’, vindt Smith-kenner Jabik Veenbaas.
Tjerk de Reus
Waarom-we-veel-meer-met-rituelen-zouden-moeten-doen
Boeken

Waarom we veel meer met rituelen zouden moeten doen

04 september 2020
De kracht van het ritueel is een curieus, maar tegelijkertijd goed doordacht en verrassend boek dat heel inzichtelijk een dimensie van onze ervaringswereld schetst die bij velen minder scherp op de radar staat.
Tjerk de Reus
We-zijn-heel-erg-gehecht-aan-maakbaarheid
Goede gesprekken

We zijn heel erg gehecht aan maakbaarheid

18 juli 2020
Als de kerken vroeg of laat weer opengaan, wordt het dan weer zoals voorheen? Niemand die het weet, en dat maakt onrustig. Moeten we de kerk opnieuw uitvinden? Of de kerkgángers? Is het tijd voor een harde reset? En hoe dan? Leneke Marchand, Frank Bosman en Arnold van Campen in gesprek.
Tjerk de Reus
Meeslepende-oervertelling-van-een-eigen-kaliber
Boeken

Meeslepende oervertelling van een eigen kaliber

18 juli 2020
De vraag naar het begin van de wereld is altijd een bron geweest voor verhalenvertellers. Evert Jan Ouweneel schaart zich in een lange rij, met zijn boek Godenstrijd. Origineel en verrassend, deze opmerkelijke kroniek.
Tjerk de Reus
‘Zacht-als-een-warm-brood-voelde-ze
Boeken

‘Zacht als een warm brood voelde ze’

18 juli 2020
Als een stel vreemdelingen bij je op de stoep staat, zet je dan de knop om? Dus níét terugdeinzen, maar kiezen voor menselijkheid? De nieuwe roman van Robert Haasnoot laat zien hoe lastig dat is.
Tjerk de Reus
Borgman-presenteert-een-theologie-van-het-verloren-schaap
Boeken

Borgman presenteert een theologie van het verloren schaap

18 juli 2020
Het nieuwe boek van Erik Borgman, Alle dingen nieuw, moet iets heel bijzonders zijn, als je afgaat op de reacties. Is Borgman de Piketty van de theologie?
Tjerk de Reus
Hoe-complottheorieen-ook-onze-politiek-doordrenken
Nederlandse politiek

Hoe complottheorieën ook onze politiek doordrenken

01 juni 2020
Altijd en overal zijn er complottheorieën. Als zo’n theorie furore maakt in de politiek, kunnen de effecten ook groot zijn. Populistische leiders spinnen er garen bij, legt Beatrice de Graaf uit. ‘Ze ontpoppen zich als ondernemers in angst en geweld.’
Tjerk de Reus
In-het-evangelie-van-de-dataisten-is-geen-ruimte-voor-de-mens
Theologie & filosofie

In het evangelie van de dataïsten is geen ruimte voor de mens

01 juni 2020
Alles, alles, álles data. Dat is het paradijs voor dataïsten. Maar in die hemel, ontdekte filosofe Miriam Rasch, schiet de mens erbij in. En dus moeten we oppassen.
Tjerk de Reus
In-de-kapotheid-wordt-het-leven-gevierd
Boeken

In de kapotheid wordt het leven gevierd

01 juni 2020
Hoe ziet onze wereld eruit als kunstmatige intelligentie een succes wordt? Ewoud Kieft schreef er een toekomstroman over, De onvolmaakten. "In een toekomstige digitale wereld verliest de mens niet alleen zijn vrijheid, maar ook zichzelf."
Tjerk de Reus
Hilary-Mantel-is-een-uitzonderlijk-verteltalent
Boeken

Hilary Mantel is een uitzonderlijk verteltalent

01 juni 2020
Een mix van politieke intriges, verliefdheid en macht kan een succesvol recept zijn als je een aantrekkelijk boek wilt schrijven. Maar lezers van Hilary Mantel (1952) weten dat het toch wat ingewikkelder ligt.
Tjerk de Reus
Als-een-Joodse-filosofe-vertelt-wat-we-van-Duitsers-kunnen-leren-moet-je-opletten
Boeken

Als een Joodse filosofe vertelt wat we van Duitsers kunnen leren, moet je opletten

01 juni 2020
In Wat we van de Duitsers kunnen leren zit de Joods-Amerikaanse bestsellerfilosofe Susan Neiman op haar praatstoel. Ze duikelt het ene na het andere verhaal op en construeert hiermee op indrukwekkende wijze een gids naar menselijkheid.
Tjerk de Reus
De-paradox-van-deze-tijd-hartstikke-autonoom-en-hartstikke-afhankelijk-tegelijk

De paradox van deze tijd: hartstikke autonoom en hartstikke afhankelijk tegelijk

01 mei 2020
Influencers zijn ‘de apotheose’ van onze tijd. Met grote toewijding creëren zij een virtuele identiteit, om bewondering en commercieel succes te oogsten. Het zegt veel over wie wij zijn, stelt Doortje Smithuijsen in haar boek Gouden bergen.
Tjerk de Reus
Zappen-vs.-beschouwen
Boeken

Zappen vs. beschouwen

01 mei 2020
Rustig aan, tijger van Joost de Vries schetst ‘jongmensen’ in een grenzeloze wereld, terwijl Huub Beurskens in De straffeloze één personage op de korrel neemt. Maar beide schrijvers cirkelen om ‘het gewicht van de dingen’.
Tjerk de Reus
Gevoel-voor-traditie-maar-niet-zwaar-op-de-hand
Boeken

Gevoel voor traditie, maar niet zwaar op de hand

01 mei 2020
Aan kerklieddichter René van Loenen (1950) kun je niet zo gemakkelijk een labeltje hangen. Duidelijk is wel dat hij geïnspireerd is door Dietrich Bonhoeffer en ook door Tomás Halík.
Tjerk de Reus
Zoeken-naar-God-zonder-dat-je-het-zo-durft-te-noemen
Boeken

Zoeken naar God, zonder dat je het zo durft te noemen

01 mei 2020
Liefde is licht, een bundeling religieuze teksten van filosofe Simone Weil, legt de focus op leegte en afwezigheid. Het klinkt wat vreemd, maar precies hiermee steekt ze ons een hart onder de riem, constateert Tjerk de Reus.
Tjerk de Reus
Hij-was-het-die-de-ziekten-droeg

Hij was het die de ziekten droeg

01 april 2020
In tijden van crisis is de respons onder gelovigen veelal in twee uitersten op te delen. Bevriezen in nietigheid, of opveren om actie te ondernemen. Maar, stelt Tjerk de Reus, het zou goed zijn als kerkleiders op Goede Vrijdag het besef dat God de Verborgene is, zouden durven benoemen.
Tjerk de Reus
De-lange-schaduwen-van-de-geschiedenis
Boeken

De lange schaduwen van de geschiedenis

01 april 2020
De Tweede Wereldoorlog roept nog altijd veel op, in herinnering en bezinning. Nieuwe romans van Sebastiaan Chabot en Eva Maria Staal laten zien hoe een oorlog je geweten door de mangel haalt, ook vele decennia later.
Tjerk de Reus
Van-gemeenschap-naar-het-ik-van-orde-naar-chaos.-Toch
Boeken

Van gemeenschap naar het ik, van orde naar chaos. Toch?

01 april 2020
De ‘jaren zestig’ spreken nog altijd tot de verbeelding, als een kantelmoment in de Nederlandse geschiedenis. Dat zou een periode een bevrijding zijn geweest, met een nieuw type cultuur.
Tjerk de Reus
God-is-de-ware-wereldorde.-Dat-moet-genoeg-zijn
Theologie & filosofie

God is de ware wereldorde. Dat moet genoeg zijn

01 maart 2020
In zijn vuistdikke boek De onzichtbare maat stelt Andreas Kinneging dat in onze cultuur alleen ons ‘ik’ nog de maat is. “Ruim baan aan onze begeertes, betekent dat.” Liever wijst hij de weg naar de Europese Traditie, oftewel: naar God.
Tjerk de Reus
Het-onzichtbare-dat-schuilt-in-wat-je-ziet
Boeken

Het onzichtbare dat schuilt in wat je ziet

01 maart 2020
Een speurtocht naar een authentieke ervaring, zo kun je het nieuwe boek van Paolo Cognetti lezen. Hij reist met vrienden door Dolpo, een ongerept stukje ‘Tibet’ in het noordwesten van Nepal.
Tjerk de Reus
Myth-buster-Slaats-overspeelt-zijn-hand
Boeken

'Myth buster' Slaats overspeelt zijn hand

01 maart 2020
Te pas en te onpas roepen mensen dingen over de ‘scheiding tussen kerk en staat’. Een Tweede Kamerlid mag bijvoorbeeld zijn geloofsovertuiging niet laten meewegen bij zijn politieke keuze – want we hebben in dit land toch de scheiding tussen kerk en staat?!
Tjerk de Reus
Tom-Holland-legt-de-focus-bij-het-kruis-het-symbool-van-zwakte
Boeken

Tom Holland legt de focus bij het kruis, het symbool van zwakte

01 maart 2020
Het christendom heeft Europa tot in de haarvaten gevormd, stelt de Britse historicus Tom Holland in Heerschappij. Van #MeToo tot mensenrechten, alles vindt zijn oorsprong in het verhaal van het kruis, hét symbool van zwakte, maar niettemin het mooiste verhaal dat ooit verteld is.
Tjerk de Reus
De-evangelische-christen-is-zich-thuis-gaan-voelen-in-de-wereld

'De evangelische christen is zich thuis gaan voelen in de wereld'

01 februari 2020
Een van de opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek onder predikanten is dat bijna een kwart van de evangelische voorgangers universalist is: iedereen komt in de hemel. Het verbaast godsdienstwetenschapper Miranda Klaver niet. "In evangelische kring heeft de focus op de eeuwigheid plaatsgemaakt ...
Tjerk de Reus
Het-Westen-kan-Rusland-maar-niet-begrijpen

Het Westen kan Rusland maar niet begrijpen

01 februari 2020
"Je moet de humor van Rusland blijven inzien", zegt journalist Laura Starink. Ze volgde de verwikkelingen in het land decennialang op de voet en schreef het boek Post uit Rusland, waarin ze ontmoetingen in alle uithoeken van het land beschrijft. "Putin is geen ongevaarlijke man, maar ook gewoon een ...
Tjerk de Reus
Begrip-en-inzicht-komen-voor-de-troost
Boeken

Begrip en inzicht komen vóór de troost

01 februari 2020
Op 27 januari werd herdacht dat Auschwitz 75 jaar geleden werd bevrijd. Arnon Grunberg stelde een indrukwekkend boek samen met ‘getuigenissen’, Bij ons in Auschwitz. Ook over zijn nieuwe roman Bezette gebieden valt de lange schaduw van de Shoah.
Tjerk de Reus
Op-de-Deense-profeet-Kierkegaard-raak-je-niet-uitgekeken
Boeken

Op de Deense profeet Kierkegaard raak je niet uitgekeken

01 februari 2020
‘Kierkegaard heeft in zijn stichtelijke toespraken steeds den enkele op het oog.’ Dit schreef ds. G.J.A. Jonker, in 1920, ter introductie van Kierkegaard in Nederland. Destijds had hij nog tal van argumenten nodig om de Deense filosoof en christelijke denker naar voren te kunnen schuiven.
Tjerk de Reus
Jonathan-Sacks-moet-niks-hebben-van-het-noodlot
Boeken

Jonathan Sacks moet niks hebben van het noodlot

01 februari 2020
Het jodendom staat niet voor de geboorte van de beschaving; het is kritiek op de beschaving, zegt Jonathan Sacks in Exodus. Het is het eerste in het Nederlands verschenen deel van zijn vijfdelige boekenreeks over de Thora.
Tjerk de Reus
Ook-wie-niet-gelooft-dat-hij-beeld-van-God-is-is-het-toch

Ook wie niet gelooft dat hij beeld van God is, is het toch

14 december 2019
Of het nu om boeren, onderwijzers of ziekenhuispersoneel gaat, veel te vaak zijn, ook afgelopen jaar weer, groepen geproblematiseerd, zegt Erik Borgman. "‘Jullie zijn te duur.’ ‘Jullie zijn niet nodig.' Maar de samenleving is juist van hen. Ze is van de mensen die haar vormen."
Tjerk de Reus
Mens-heb-de-moed-je-verstand-te-gebruiken
Theologie & filosofie

Mens, heb de moed je verstand te gebruiken

14 december 2019
Als er íéts is wat ons uit het moeras van wanhoop en cynisme kan trekken, is het empathie, zegt politiek filosoof Alicja Gescinska. En hoe vind je die? "Door na te denken", zegt ze. "Denk je in. In de ander, in je medemens. Die empathie zou de basis van politiek moeten zijn.”
Tjerk de Reus
Van-schooiers-en-hoeren-schaapjes-en-zaakjes
Boeken

Van schooiers en hoeren, schaapjes en zaakjes

14 december 2019
Er wordt veel ‘gevreesd’ in de verhalen van Stefan Zweig. De op overspel betrapte echtgenote knijpt hem net zo goed als de officier die de leegte van zijn leven ontdekt. In bijna alle personages uit Zweigs verhalen voltrekt zich een psychisch drama.
Tjerk de Reus
Een-leven-van-wachten
Boeken

Een leven van wachten

14 december 2019
Bevreesd hoef je niet te zijn, ook niet als de tijd turbulent is, als duistere machten zich breed maken of als de dood dichtbij komt. Dit althans is de boodschap van Henri Nouwen (1932-1996) in zijn boek Het uur van de dageraad.
Tjerk de Reus
Wie-God-wil-bewijzen-heeft-eerst-aan-Hem-getwijfeld
Boeken

Wie God wil bewijzen, heeft eerst aan Hem getwijfeld

14 december 2019
We moeten niet vragen of God bestaat, want dan wordt Hij een 'ding' onder de dingen, zegt Wouter Slob. Zijn recept? Overgave. Maar, vraag je je dan af, wie is dan de God aan wie wij ons moeten overgeven?
Tjerk de Reus
Merkel-had-gelijk-ga-eens-wat-vaker-naar-de-kerk-of-houd-anders-je-mond
Goede gesprekken

'Merkel had gelijk: ga eens wat vaker naar de kerk - of houd anders je mond'

06 december 2019
Of het schip van Europa een échte storm kan doorstaan, weet Geert Mak niet. Toch houdt hij hoop, ook na zijn nieuwe boek over Europa: Grote verwachtingen. “We hebben de moed nodig om mooiweerconstructies te vervangen”, vindt Mak. “Maar wel met oog voor de veelkleurigheid van ons continent.”
Tjerk de Reus
Anti-ouderling-in-een-nieuwe-wereld
Boeken

Anti-ouderling in een nieuwe wereld

06 december 2019
Wat gebeurt er als een ‘andere wereld’ zich aandient? De nieuwe roman van Stephan Enter laat zien hoe fantasieloos het wordt als ontvankelijkheid ontbreekt.
Tjerk de Reus
De-Oost-Europese-schaduwen-van-het-westerse-waardepatroon
Boeken

De Oost-Europese schaduwen van het westerse waardepatroon

06 december 2019
Na de politieke omwenteling van 1989 beweerde politiek filosoof Francis Fukuyama dat we ‘het einde van de geschiedenis’ meemaakten. Toch was er nog volop geschiedenis in de drie decennia die we sindsdien hebben beleefd. Zeg maar gerust: een heftig type geschiedenis.
Tjerk de Reus
De-harpoenen-van-Halik-landen-steeds-weer-in-je-ziel
Boeken

De harpoenen van Halík landen steeds weer in je ziel

06 december 2019
In vier vragen neemt criticus Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Niet zonder hHoop van Tomás Halík.
Tjerk de Reus
Een-verrekijker-op-de-gemartelde-Christus

Een verrekijker op de gemartelde Christus

05 oktober 2019
Geweld en heelheid, schuld, wedergeboorte en mededogen. Het zijn de ingrediënten van het liefdesverhaal uit Zwarte schuur, de nieuwe roman van Oek de Jong. "Religieuze noties en symbolen kunnen ook werken bij iemand die niet gelooft”, zegt hij. " De lijdende mens vindt zijn symbool in de lijdende ...
Tjerk de Reus
Religieuze-opwinding-dankzij-messiassen
Boeken

Religieuze opwinding, dankzij messiassen

05 oktober 2019
Religie kun je gebruiken als een soort hefboom: om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Als dat geprobeerd wordt, komt opvallend snel Jezus in beeld. Zoals in recente romans van Martin Michael Driessen en Michiel Cox.
Tjerk de Reus
Het-geloof-een-gelukservaring
Boeken

Het geloof, een gelukservaring

05 oktober 2019
Spiritualiteit van middeleeuwse snit lijkt steeds meer in de belangstelling te komen. Niet zo gek, want je ontdekt er een geloofsbesef dat ons als herkenbaar en zelfs modern voorkomt: het geloof cirkelt om ervaring, niet om logica en ratio.
Tjerk de Reus
Over-schepping-en-evolutie-zijn-we-nog-lang-niet-uitgedacht

Over schepping en evolutie zijn we nog lang niet uitgedacht

05 oktober 2019
Gijsbert van den Brink rammelde met zijn boek over schepping en evolutie stevig aan het hek tussen darwinisten en creationisten. Maar er bleven ook veel vragen over, vertelt René Fransen, een van de samenstellers van En God zag dat het goed was.
Tjerk de Reus
Inclusiever-vind-je-het-niet
Boeken

Inclusiever vind je het niet

05 oktober 2019
In vier vragen neemt criticus Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Het Christus-mysterie van Richard Rohr.
Tjerk de Reus
‘Wie-luistert-naar-zijn-hart-kan-met-een-bord-friet-geen-genoegen-nemen
Theologie & filosofie

‘Wie luistert naar zijn hart, kan met een bord friet geen genoegen nemen’

06 september 2019
"Als ik beweer dat Jezus het antwoord is, klapt iedereen dicht", zegt Michiel Peeters, studentenpastor in Tilburg. “Wat moet je ook met een antwoord op een niet-gestelde vraag?" De verlangens van ons hart moeten eerst worden opgerakeld, begreep hij van zijn grote leermeester Luigi Giussani.
Tjerk de Reus
Luchtig-en-ernstig-over-de-kern-van-het-geloof
Boeken

Luchtig en ernstig over de kern van het geloof

06 september 2019
Nikolaas Sintobin behandelt in zijn nieuwe boek 52 vragen over het christelijk geloof, zoals 'Wat deed God voor Hij de wereld schiep?'
Tjerk de Reus
Het-begint-nergens-en-het-leidt-tot-niets
Boeken

Het begint nergens en het leidt tot niets

06 september 2019
Een gezelschap indianen, de grote Duitse schrijver Goethe, het Duitsland van begin negentiende eeuw en een fikse portie innerlijke verwarring – dat zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Kees ’t Hart.
Tjerk de Reus
Een-rotzak-vond-Stalin
Boeken

Een rotzak, vond Stalin

06 september 2019
Als de Russische dictator Jozef Stalin je een ‘rotzak’ noemde en een ‘agent van onze vijanden’, was je als schrijver waarschijnlijk bezig met interessante waarheden.
Tjerk de Reus
Samen-met-jullie-weet-ik-het
Boeken

Samen met jullie weet ik het

06 september 2019
Een boek met de ‘mooiste preken’ van Andries Zoutendijk – dat is iets waarnaar is uitgekeken. Zoutendijk was tot voor kort verbonden aan de wijkgemeente van de Jacobikerk in Utrecht en heeft in de bijna dertig jaar dat hij er actief was generaties kerkgangers gevormd en – om het ouderwets te ...
Tjerk de Reus
Boeren-bij-de-voorzienigheid-Gods
Boeken

Boeren bij de voorzienigheid Gods

06 september 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand De hoeve en het hart van Enny de Bruijn.
Tjerk de Reus
Vroeger-was-er-een-taboe-op-seks-nu-een-taboe-op-God
Theologie & filosofie

'Vroeger was er een taboe op seks, nu een taboe op God'

04 juli 2019
Het is bon ton om te zeggen dat we bevrijd zijn van godsdienstige dwang en religieuze sprookjes. Alle reden om een leuk leven na te streven! Filosoof Guido Vanheeswijck ziet de keerzijde: we hebben nauwelijks nog taal om de keerzijde van het leven te benoemen.
Tjerk de Reus
Trouw-en-verraad-eigendom-en-territorium-mijn-en-dijn
Boeken

Trouw en verraad, eigendom en territorium, mijn en dijn

04 juli 2019
Zeker wie op vakantie gaat naar Slovenië of Oostenrijk, zou het boek De engel van het vergeten in de koffer moeten meenemen. Het geeft een indringend beeld beide landen en hun pijnlijke geschiedenis.
Tjerk de Reus
Een-der-markantste-theologen-onder-de-loep
Boeken

Eén der markantste theologen onder de loep

04 juli 2019
Frans Breukelman (1916-1993) is één van de markantste theologen die we gekend hebben in Nederland. Hij kon als weinig anderen het specifieke karakter van Bijbelse Hebreeuwse teksten ter sprake brengen, vanuit zijn grote passie voor de Tenach. Dat deed hij graag in een kring van ‘volgelingen’, ...
Tjerk de Reus
Het-NT-in-twintig-etappes-geschikt-voor-niet-theologen
Boeken

Het NT in twintig etappes, geschikt voor niet-theologen

04 juli 2019
In 2013 verscheen het boek Theologie van het Oude Testament, afkomstig van onder andere evangelicale, Leuvense theologen. Nu is ook Theologie van het Nieuwe Testament verschenen, duidelijk het tweelingbroertje van het eerder verschenen boek. Dit is een publicatie waarin men wil denken en ...
Tjerk de Reus
Kerk-waar-is-je-tegenliturgie
Boeken

Kerk, waar is je tegenliturgie?

04 juli 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Je bent wat je lief is van James Smith.
Tjerk de Reus
Russian Orthodox Icons in a monastery.
Theologie & filosofie

De oosterse orthodoxie is in trek. Maar waarom dan?

05 juni 2019
Het oosterse christendom groeit in Nederland. Hoe zit dat? Waar staat het eigenlijk voor? En wie is die zo bewonderde theoloog Zizioulas, van wie onlangs een stevig theologisch boek in het Nederlands is verschenen? Een antwoord in vijf bedrijven.
Tjerk de Reus
Het-geluk-van-vergeten-weten
Boeken

Het geluk van vergeten weten

05 juni 2019
Rob van Essen won de Libris-literatuurprijs 2019, met zijn roman De goede zoon. Het is verrassend vlot leesbaar, heeft futuristisch trekjes en bevat terugblikken op een reformatorische jeugd.
Tjerk de Reus
Bij-Schillebeeckx-belandt-God-midden-in-de-cultuur
Boeken

Bij Schillebeeckx belandt God midden in de cultuur

05 juni 2019
Edward Schillebeeckx (1914-2009) geldt als de grootste katholieke theoloog uit ons taalgebied, uit de twintigste eeuw. Hij schreef dikke boeken, bijvoorbeeld Jezus, het verhaal van een levende (1974). Met die laatste notie, ‘levende’, doelde Schillebeeckx op de presentie van Jezus in het heden, ...
Tjerk de Reus
Voor-bij-uw-tent-een-gids-van-Nicea-tot-aan-Karel-de-Grote
Boeken

Voor bij uw tent: een gids van Nicea tot aan Karel de Grote

05 juni 2019
Het is best een ideaal boek om alvast klaar te leggen voor de vakantie, het omvangrijke Uit de diepten van de hel van Menno Hulspas. Niet vanwege de klank van de titel natuurlijk, die past minder bij een zwoele middag op de camping, maar wel om de wat langere adem die je hierbij nodig hebt.
Tjerk de Reus
Denk-eens-wat-minder-na-zegt-de-professor
Boeken

Denk eens wat minder na, zegt de professor

05 juni 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Lezen en laten lezen van Arnold Huijgen.
Tjerk de Reus
48 51 Trees van Montfoort
Goede gesprekken

De mens is geen rentmeester, hij staat niet centraal

05 april 2019
Ten onrechte staat de mens helemaal in het middelpunt, in kerk en theologie. Dat is de stelling van Trees van Montfoort, schrijfster van het uitdagende boek Groene theologie. Een correctie is broodnodig, vindt zij. “God schept en redt de hele aarde, waar mensen deel van zijn.”
Tjerk de Reus
Vantoortelbooms-nieuwe-drama-glijdt-wat-makkelijk-van-je-af
Boeken

Vantoortelbooms nieuwe drama glijdt wat makkelijk van je af

05 april 2019
De vroege twintigste eeuw was een periode van chaos en verwarring, met een wrede wereldoorlog. Ook in Ierland was het mis, daar woedde een guerrillaoorlog. Jan Vantoortelboom zet in die verre wereld een verdwaalde Vlaming neer.
Tjerk de Reus
Ogen-van-de-oneindigheid
Boeken

Ogen van de oneindigheid

05 april 2019
Hij werd dit jaar tachtig, de Apeldoornse dichter Anton Ent. Dit jubileum viel samen met zijn vijftigjarig schrijverschap: hij publiceerde in 1969 zijn eerste gedichtenbundel.
Tjerk de Reus
601 Non-fictie DNK mei 2019 - Rembrandt
Boeken

Rembrandt. Bepaald geen saai leven

05 april 2019
Onze vermaarde Rembrandt overleed 350 jaar geleden, in 1669. Alle reden om een herdenkingsjaar te vieren. Rembrandt bereikte de leeftijd van 63 jaar, na een leven dat moeilijk saai genoemd kan worden. Dat wordt wel duidelijk uit het handzame boek dat Nils Büttner aan Rembrandt heeft gewijd: ...
Tjerk de Reus
603 Non-fictie DNK mei 2019 - Rowan Williams
Boeken

Heilig leven, waar Jezus licht doorheen kan schijnen

05 april 2019
Met Wat is heilig? verschijnt opnieuw een boek van de Anglicaanse theoloog Rowan Williams in het Nederlands. Het is een ander type boek dan wat we de afgelopen jaren gewend waren, met titels als God met ons (2018) en God ontmoeten in Paulus (2017).
Tjerk de Reus
Bij-twijfelpleiter-Dewandeler-blijft-de-ontdekking-uit
Boeken

Bij twijfelpleiter Dewandeler blijft de ontdekking uit

05 april 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Eerherstel voor Thomas van Roger Dewandeler.
Tjerk de Reus
Wat-is-er-toch-met-de-lijdenstijd-aan-de-hand
Theologie & filosofie

Wat is er toch met de lijdenstijd aan de hand?

08 maart 2019
Veel hedendaagse christenen vragen zich af wat ze nu aan moeten met Golgotha, Goede Vrijdag, het bloed van het Lam. Al die schuld, al dat geweld, die akelige straf. Dat is toch niet meer uit te leggen?
Tjerk de Reus
In-ideologisch-gedram-raakt-de-mens-verloren
Boeken

In ideologisch gedram raakt de mens verloren

08 maart 2019
Heel gewone dingen kunnen mysterieus zijn. Bijvoorbeeld het ‘vinden’ van iets, zoals een verloren voorwerp. Of zelf gevonden worden. De nieuwe roman van Vonne van der Meer, Vindeling, zoomt hierop in.
Tjerk de Reus
Dostojevski-opnieuw
Boeken

Dostojevski, opnieuw

08 maart 2019
De roman Misdaad en straf van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski is natuurlijk al heel lang in het Nederlands verkrijgbaar, in diverse vertalingen - maar die zijn nu allemaal op slag verouderd.
Tjerk de Reus
Nadenken-over-de-islam-voorbij-de-stereotypen
Boeken

Nadenken over de islam, voorbij de stereotypen

08 maart 2019
De islam blijft een beladen politiek thema. Of het nu gaat over Joram van Klaveren die zich bekeert tot de islam of over een aanslag tégen moslims of door moslims - steeds weer rijzen vragen over de gewelddadigheid van de islam, over de praktijk van het geloof en over de landen van herkomst.
Tjerk de Reus
De-nalatenschap-van-een-vermoorde-pater
Boeken

De nalatenschap van een vermoorde pater

08 maart 2019
Als je het boek Wie ben jij, o liefde van Frans van der Lugt (1938-2014) in handen krijgt, denk je allereerst aan de moed waarmee deze katholieke geestelijke in Homs op zijn post bleef, ondanks de dreigende situatie van de burgeroorlog in Syrië.
Tjerk de Reus
Ook-je-energiehuishouding-is-werkterrein-van-de-Geest
Boeken

Ook je energiehuishouding is werkterrein van de Geest

08 maart 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Energie van de Geest van Philip Troost.
Tjerk de Reus
In-het-brein-van-de-landsadvocaat
Boeken

In het brein van de landsadvocaat

01 maart 2019
Nicolaas Matsier levert een originele bijdrage aan het herdenkingsjaar van de Synode van Dordrecht: een roman over Johan van Oldenbarnevelt. Triomf en tragiek ineen.
Tjerk de Reus
Drama-in-brieven
Boeken

Drama in brieven

01 maart 2019
Boris Pasternak (1890-1960) is een van de grootste namen uit de Russische literatuur. Hij schreef gedichten, verhalen en een grote roman: Dokter Zjivago (1957). Zijn leven omvat de turbulente geschiedenis van Rusland in de twintigste eeuw: revolutie, wereldoorlogen, het communisme.
Tjerk de Reus
604 Wessel ten Boom
Boeken

Eerbetoon aan gelovig nadenken

01 maart 2019
Wessel ten Boom (1959), theoloog en voormalig gemeentepredikant, is voor lezers van De Nieuwe Koers geen onbekende: enige tijd terug werd hij geïnterviewd over zijn visie op Israël en een enkele keer leverde hij een bijdrage in de vorm van een recensie.
Tjerk de Reus
603 Ouweneel
Boeken

Vuistdik pleidooi voor 'Israël' in kerk en theologie

01 maart 2019
Er zijn boeken die bijna onmogelijk zijn te recenseren, als je daarbij denkt aan een impressie plus oordeel over het geschrevene. Het nieuwe boek van Willem Ouweneel is van dit kaliber: bijna achthonderd pagina’s over Israël - een van de meest controversiële thema’s onder christenen ...
Tjerk de Reus
Een-nieuwe-ster-aan-het-firmament-van-de-vrijzinnigheid
Boeken

Een nieuwe ster aan het firmament van de vrijzinnigheid

01 maart 2019
In vier vragen neemt recensent Tjerk de Reus een duik in de geesteswereld van de auteur en de lezer van een veelbesproken boek. Deze maand Theo Hobsons gelovig humanisme.
Tjerk de Reus
Luther-wist-wel-hoe-je-pr-moet-bedrijven

Luther wist wel hoe je pr moet bedrijven

01 oktober 2016
Het herdenkingsjaar 2017 komt eraan, waarin 500 jaar Reformatie in de spotlights staat. Herman Selderhuis leeft er al jaren naartoe, met zijn organisatie Refo500. “Luther zei: God geeft. Dat is het grote kantelpunt geweest.”
Tjerk de Reus
Het-kwaad-dat-wilde-gebeuren
Boeken

Het kwaad dat wilde gebeuren

01 oktober 2016

Tjerk de Reus
Intens-pontificaal-eigengereid-en-soms-onverteerbaar
Boeken

Intens, pontificaal, eigengereid en soms onverteerbaar

01 oktober 2016
Luthers denkbeelden kun je vinden in zijn Duitstalige, ruim 120 delen tellende verzamelde werk. Dit is voor de meeste mensen natuurlijk niet zo’n toegankelijke bron. Reden temeer dat het goed nieuws is dat nu een ruime keuze uit zijn werk is verschenen in het Nederlands, in twee mooie dikke ...
Tjerk de Reus
Vroedvrouw-van-het-verlangen
Boeken

Vroedvrouw van het verlangen

01 januari 1970
Verlangen naar liefde kun je romantisch inkleuren, maar in essentie draait het om gemis en leegte. Tenminste, die indruk krijg je in de nieuwe roman van Arnon Grunberg, De dood in Taormina.
Tjerk de Reus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.