Samuel Wells
Theologie & filosofie
Elke ontmoeting met iemand in nood is een ontmoeting met Jezus
01 januari 2024Hoe moet je omgaan met de eindeloze stroom leed en misère in de wereld? De Britse theoloog Samuel Wells signaleert vijf veelvoorkomende reacties, die allemaal op hun eigen manier problematisch zijn. En hij vindt een alternatief.
Theologie & filosofie
Column
Vrede met scherpe randen
14 december 2023De oorlog tussen Hamas en Israël heeft bij veel mensen diepe emoties losgemaakt, een kettingreactie van oergevoelens opgeroepen. Van ontdekking naar reactie, van schok naar afschuw, van oordeel naar woede, van woede naar razernij.
Column
Hoe je wel en niet kunt helpen
09 november 2023Ons huishouden nam Oekraïense vluchtelingen in huis. En we hadden geen idee hoe dat zou aflopen.
Column
'Op Palmzondag besefte hij: dit ben ik, dit is míjn verhaal'
05 oktober 2023De kerk en onze medechristenen kunnen soms een bron van schaamte voor ons zijn. Misschien is het tijd voor een ander geluid.
Column
De les van twintig vuilniszakken
31 augustus 2023Terwijl ik me een weg baande door oude bestanden en foto's, kwam ik drie soorten verdriet tegen.
Column
Gekleed voor het moment van de waarheid
01 juli 2023Na zeven jaar in de zuidelijke staten van Amerika, verhuisde ik naar Londen en veranderde ik iets in mijn kleding: ik ging weer een priesterboord dragen.
Column
Het Woord werd relatie
15 juni 2023Wat als het echte leven meer op 'Fawlty Towers' lijkt dan we denken?
Column
Psalm 51 in een achterstandswijk
04 mei 2023Hoe de manier waarop God ons vernieuwt overeenkomt en verschilt van de manier waarop we onszelf vernieuwen.
Column
Hoe anderen de prijs voor ons leven betalen
06 april 2023De kosten voor levensonderhoud zijn hoog, maar de prijs voor een leven met God zouden we ons nooit kunnen veroorloven.
Column
Waar geduld
08 maart 2023Echt geduld hebben draait om een langdurige gehoorzaamheid in dezelfde richting. Geen passiviteit, geen zelfopoffering.
Column
Kan ik als dominee ook een goede vriend zijn?
01 februari 2023Wat heb je aan grenzen als je bij een vriend zit die op het punt staat te sterven?
Column
Het beste deel van geloof
15 december 2022Geloven bestaat uit overtuigingen en vertrouwen. We kunnen onze overtuigingen opgeven, maar het is onmogelijk om zonder vertrouwen te leven.
Column
Bekering is nog steeds goed nieuws
09 november 2022Drie redenen waarom christenen niet moeten stoppen mensen te bekeren.
Column
Als klei in de hand van de pottenbakker
05 oktober 2022Kunst is niet alleen ijdelheid, het herinnert ons aan de almachtige Kunstenaar die ons materiaal opnieuw wil vormgeven naar het idee van zijn genade.
Column
Drie woordjes die elk huwelijk kunnen verpesten
01 september 2022Er zijn drie woorden die elk huwelijk om zeep kunnen helpen. En er zijn er drie om ze door te vervangen.
Column
Had hij het memo gemist? Dominees zijn veel te druk voor openbaring
13 juli 2022Zit ik nou met een profeet te praten? Of met een charlatan?
Column
Afkondigingen, het reclameblok van de kerkdienst
09 juni 2022Ik begrijp Jezus wel, maar God niet, zei de een. Ik begrijp God wel, maar Jezus niet, zei de ander.
Column
Wat mensen van hun voorganger verlangen
05 mei 2022Hij hoefde geen medelijden, geen steun, geen adviezen. Hij wilde voor het aangezicht van God worden gebracht. Dus ik pakte mijn schoenendoos erbij.
Column
Waarom zit je nog steeds in de kerk?
07 april 2022Ik kreeg in een café twee pittige vragen. Waarom zit je nog steeds in de kerk? En: waarom zou je je überhaupt nog met het christendom bezighouden?
Column
Hoe het kwaad wint, en hoe je het kunt verslaan
03 maart 2022Soms is het moeilijk het kwaad waarmee je wordt geconfronteerd op waarde te schatten. Om een balans te vinden tussen wat erg is en wat veel erger had kunnen zijn, besloot ik een paar jaar geleden een bezoek te brengen aan Auschwitz-Birkenau.
Column
Drie spijkers
01 februari 2022Er is een geweldige traditie op de Engelse radio. Zes ochtenden per week, om 7.48 uur, geeft BBC 4 een religieuze leider twee minuten en vijfenveertig seconden de tijd om een onderwerp uit het nieuws vanuit een theologisch perspectief aan te vliegen.
Column
Is de liefde sterk als de dood?
13 december 2021De weduwnaar keek me strak aan, en zei: 'Er klopte niets van jouw preek.' En ik leerde een les die ik altijd met me mee heb gedragen.
Moderne slavernij
Kerst is geen kinderspel. Het gaat over jou
12 november 2021Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou.
Column
'Angst en woede kunnen heel dicht bij elkaar liggen'
04 november 2021Toen Johannes de Doper aan Jezus vroeg: "Bent U degene die zou komen, of moeten we een ander verwachten?" had Jezus een simpel antwoord. "Blinden kunnen weer zien, verlamden weer lopen, mensen met huidvraat worden gereinigd en doven kunnen weer horen, doden worden opgewekt en aan armen wordt het ...
Column
Soms is waarheid beter dan troost
07 oktober 2021Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van iemand die mij in contact wilde brengen met een familie, een vader en een dochter, die hulp nodig had. "Ze is nog maar achttien en ze heeft een tumor", legde hij uit. "Om haar maak ik me geen zorgen, maar haar vader trekt de situatie slecht."
Column
Als de kerk het fout heeft
01 september 2021Het was altijd een wat mysterieuze relatie geweest. Ze kwam één keer per jaar naar de kerk, en zei dan: 'Ik zou graag eens met u praten, hebt u binnenkort tijd?'
Column
Waar moet ik met mijn liefde naartoe?
12 juli 2021“Praat me niet over liefde”, sneerde de man. “Mijn partner is vertrokken, mijn familie is ver weg en mijn hond is dood.”
Column
Liverpool en het evangelie
03 juni 202123 jaar geleden, tijdens mijn eerste bediening als voorganger, kwam ik in contact met een elfjarige jongen. Hij was onze kerk gaan bezoeken op advies van zijn schoolmeester. Het was een in zichzelf gekeerde, neerslachtige jongen, maakte weinig contact en at veel koekjes na de dienst.
Column
Jezus fluistert ons toe: geef maar hier
01 april 2021Een tijdje geleden werd ik benaderd door een man die ik nog niet eerder had ontmoet. Ik zag meteen dat hij bang was.
Column
Als het niet gelukkig kan, laat het dan mooi zijn
05 maart 2021Een stervende man en ik hadden een lang en zoekend gesprek. Over het wonder van het leven. Over de absurditeit van de dood.
Column
De tirannie van ‘het normale’
16 februari 2021Als het over autisme gaat, is het de toon die de muziek maakt. Daar is Grant Macaskill, auteur van het veelomvattende boek Autism and the church, zich terdege van bewust. Hij legt in zijn boek veel deskundigheid, zorgvuldigheid en wijsheid aan de dag, maar het is zijn zachtmoedige en tegelijkertijd ...
Column
Waarom is God jaloers?
04 november 2020Wat als we zouden afspreken dat het dagloon eeuwig leven is?
Column
Prachtige nachtmerrie
04 oktober 2020Er waren momenten in deze crisis, zegt Samuel Wells, dat ik wel kon huilen. Ik wist me totaal geen raad, had geen idee of er nog iets van een toekomst over was.
Column
Een goede dood
04 september 2020In De spiegel en het licht, het laatste deel in de magnifieke trilogie over het leven van de Britse staatsman en vertrouweling van Henry VIII, Thomas Cromwell, beschrijft Hilary Mantel hoe de hoofdpersoon zijn eigen sterfelijkheid onder ogen komt. De dood dient zich in drie bedrijven aan.
Column
Van Gregorius VII tot #MeToo: christendom is overal
18 juli 2020De Britse historicus Tom Holland heeft met Heerschappij een meesterwerk afgeleverd. Energiek, verdiepend en sierlijk. Zijn meeslepende onderneming heeft zowel een bruikbaar kerkhistorisch naslagwerk, een geëngageerde studie naar de glorietijden én de donkere bladzijden van het christendom, als een ...
Column
Of is God de weduwe?
01 juni 2020Onlangs was ik aanwezig bij een conferentie over theologie en neurodiversiteit. Terwijl ik me voorbereidde, moest ik denken aan het verhaal over de weduwe en de onrechtvaardige rechter uit Lucas 18. De gelijkenis is bedrieglijk eenvoudig. Je bent al gauw geneigd te denken dat ‘gebed’ het ...
Column
Pest zonder opstanding
01 mei 2020In De pest beschrijft Albert Camus (1947) hoe het Algerijnse dorp Oran wordt getroffen door de builenpest. De roman tekent vervolgens uit hoe verschillende personages zich tot de crisis verhouden als ziekte en dood om zich heen grijpen.
Column
Leunen op God
01 april 2020Een intern onderzoek door de gemeenschap van L’Arche heeft uitgewezen dat zes vrouwen ernstig geleden hebben onder decennia van misbruik en manipulatie door Jean Vanier, een man die zij vereerden. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers. Dit is een verschrikkelijke ontdekking voor ...
Column
Het afval van je leven
01 maart 2020Een tijdje geleden trof het Londense waterbedrijf een 250 meter lange ‘vetkluit’ aan die het stadsriool van Oost-Londen compleet had lamgelegd. Dergelijke kluiten ontstaan als doorgespoelde huishoudelijke artikelen samenklonteren met vet en smeer, afkomstig van afvoerputjes. Het Museum of London ...
Column
Een giftige brief
01 februari 2020Sommige mensen hebben hun oordeel snel klaar. Een maand geleden kreeg ik een brief van iemand die ik nog nooit heb ontmoet, maar die er niettemin van overtuigd is dat ik niet deug. Ze schreef me dat ze woedend is over de manier waarop onze kerk opereert in de lokale gemeenschap. Mijn hoofdzonde, zo ...
Kerst is geen kinderspel. Het gaat over jou
14 december 2019Kerst gaat over onderdrukte, ontheemde, bange en kwetsbare mensen. Over schaamte, angst en pijn. Over vragen, verlangen en zwoegen. Het gaat over jou.
Column
O God, hier is uw kind
06 december 2019Het werd een van de meest uitdagende gesprekken die ik ooit heb gevoerd. Ik zei: “Heb je zin in koffie?” Ze zei: “Reken maar.”