Samuel Lee
Column
‘Ik vroeg hem vergeving voor mijn eerdere vooroordelen’
03 oktober 2024Met lede ogen ziet Samuel Lee aan hoe de Bijbel gebruikt is om mensen uit te sluiten, en hoe dat nog steeds gebeurt. "De jongeman vertelde mij dat hij geen kerk meer bezocht sinds dat voor hem een plek was geworden waar hij verdriet en uitsluiting had ervaren."
Column
Zet ons niet in van die simplistisch hokjes
11 juli 2024We delen mensen graag in, op afkomst, religie of politieke overtuiging, en die neiging lijkt alleen maar sterker te worden in onze verharde maatschappij. Samuel Lee wordt op basis van zijn uiterlijk door veel mensen direct in een hokje geplaatst, maar dat ontneemt iemand zijn menselijkheid, zegt ...
Column
Pinksteren viert de kracht in ieder van ons om verandering te brengen
09 mei 2024In sommige kringen wordt Pinksteren nogal eens aangegrepen om religie commercieel te maken en er enkel eigen gewin uit te halen, ziet Samuel Lee. Maar Pinksteren daagt ons juist uit om de kracht van de liefde te ontketenen, zegt hij.
Column
"Sorry meneer, zo staat het niet in ons systeem"
07 maart 2024Onze samenleving wordt steeds minder door mensen, en steeds meer door een systeem geregeerd. Een systeem dat muren opwerpt: hoog, en hard, en koud.
Column
Zijn mensenrechten van de antichrist?
14 december 2023Samuel Lee pleit ervoor dat kerken zich meer verbinden met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, als een startpunt voor het in praktijk brengen van de christelijke geloofsovertuiging. 'Tijdens de wijding van predikanten en diakenen lezen wij niet alleen de leerstellingen van de kerk, ...
Column
Gaza of Tel Aviv: menselijke pijn en lijden zijn universeel
09 november 2023De huidige, complexe conflicten delen de wereld op in een 'wij' en 'zij'. Maar we moeten niet vergeten dat menselijke pijn en lijden universeel zijn. We kunnen het ene leed niet boven het andere stellen, maar zijn juist geroepen met ieders wonden mee te voelen en vredestichters te zijn, zegt Samuel ...
Column
Een migratiebijbel? Waar is dat nou eigenlijk goed voor?
05 oktober 2023Zo’n 25 jaar geleden deelde ik met collega's en vrienden mijn droom om een migratiebijbel uit te geven. Was dat niet wat te ambitieus, vroegen ze zich af: "Een migratiebijbel? Wie gaat die lezen? En wat heeft de Bijbel nu eigenlijk met migratie van doen?" Een ander vroeg: "Hoe denk je het ...
Column
Cijfers ontmenselijken het menselijke
31 augustus 2023Hoeveel mensen moeten er nog sterven in de Middellandse Zee? Hoeveel deals moeten er nog worden gesloten voordat we beseffen dat we fout zitten en dan pas met een excuus komen als het te laat is?
Column
Meer diversiteit? Wees bereid je aan te passen
13 juli 2023Diversiteit is een hip thema en ook christelijke organisaties zijn op zoek naar 'meer kleur'. Dat is een goede zaak, vindt Samuel Lee, maar als je je daarop toelegt, moet je ook bereid zijn om te investeren in dialoog, betrokkenheid en het onderzoeken van vooroordelen.
Column
Nederland is niet perfect, maar wees er eens wat trotser op, Nederlanders
15 juni 2023April en mei zijn bijzondere maanden voor mij. 39 jaar geleden kwam ik als tiener naar Nederland, mijn geboorteland achterlatend voor de vrijheid die wij ieder jaar in mei herdenken.
Column
De religieuze behoeften van de Bijlmerbewoners
04 mei 2023De Bijlmer is de thuisbasis van meer dan 150 kerken, maar er is amper ruimte voor. Als gemeenten en projectontwikkelaars zouden inzien dat migrantenkerken veel meer zijn dan een gebedshuis, zou dat voor iedereen winst opleveren, betoogt Samuel Lee.
Column
De straatevangelist en de dakloze
06 april 2023De straatevangelisten hadden de mond vol van zonde, dood en hel, maar de dakloze man, even verderop, lieten ze links liggen.
Column
Heilige boeken verbranden is een daad van barbarij
08 maart 2023Wat heb je eraan om je eigen geloof op een voetstuk te hijsen door een ander geloof te beledigen? Religieuzen zouden voor elkaar moeten opkomen in plaats van de ander te denigreren, zegt Samuel Lee.
Column
De brug van leven
01 februari 2023Op straat in Amsterdam leert Samuel Lee zijn student in een andere context kennen. De man leert hem dat dankbaarheid in tijden van ontbering een teken is van hoop.
Column
Wanneer 'tienden' een instrument van onderdrukking worden
15 december 2022Geven aan de kerk is goed, maar niet wanneer gelovigen worden gemanipuleerd hun tienden af te staan.
Column
Maak je eens druk om onrecht buiten je eigen bubbel
09 november 2022Sommige christenen vinden het misschien spannend zich uit te spreken voor vrouwenrechten of rechten van lhbti+-mensen. Maar volgens Samuel Lee is het juist christelijk om op te komen voor de kwetsbaren.
Column
Kakibomen en Reformatie
05 oktober 2022Hebben we het westerse christendom nodig om kerk te zijn?
Column
Ik ben een migrant, en daar ben ik trots op
01 september 2022Het woord migrantenkerk niet meer gebruiken? Dat voorstel doet Samuel Lee pijn. 'Ik ben er juist trots op een migrant te zijn.'
Column
Incompatibel
13 juli 2022De westerse en Afrikaanse kijk op het slavernijverleden zijn net zomin compatibel met elkaar als Android en iOS, zegt Samuel Lee. Om elkaar te begrijpen, moeten we het heden en verleden kunnen bekijken vanuit elkaars perspectief.
Column
Wat ik leerde van de Ghanezen en Nigerianen in mijn gemeenten
09 juni 2022De Afrikaanse gemeenschappen in Nederland leerden hun voorganger Samuel Lee preken en dansen, en wat het woord 'gemeenschap' écht inhoudt.
Column
Vrijheid vieren terwijl de gevechten elk jaar dichterbij komen
05 mei 2022Elk jaar in mei worden we eraan herinnerd dat vrijheid een prijs heeft, dat miljoenen mensen zijn omgekomen in de strijd, verzetsstrijders gevangen zijn gezet en helden zijn gedood, zodat wij vandaag van onze vrijheid kunnen genieten. Maar elk jaar moeten we deze onbetaalbare vrijheid herdenken met ...
Column
De allereerste dragers van het goede nieuws
07 april 2022De eerste getuigen van de opstanding van Christus, die we deze maand vieren, waren vrouwen. Toch zijn zij, zelfs tweeduizend jaar later, nog steeds niet gelijk aan mannen. In de kerk, en in de rest van de wereld. Vorige maand was het nog Internationale Vrouwendag, waarop we de sociale, economische, ...
Column
De fascinerende religie van Zarathustra
03 maart 2022Op 21 maart vieren mensen over de hele wereld, met name in Centraal-Azië, Turkije, Iran en Azerbeidzjan, het feest Nowruz, wat 'een nieuwe dag' betekent. Voor Perzen is dit het begin van het nieuwe jaar. Dit feest komt uit het zoroastrisme, een ooit bloeiende godsdienst die nu wereldwijd nog maar ...
Column
Vertel de waarheid, desnoods met trillende stem
01 februari 2022Tot mijn verrassing kreeg ik afgelopen december de Spaanprijs uitgereikt. Een prijs voor iemand die de christelijke boodschap op een unieke manier heeft overgebracht op een groot publiek. Hij is vernoemd naar Jan Spaan (1900-1969), een journalist die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet ...
Column
Mijn wensen voor het nieuwe jaar
13 december 2021Aan het einde van 2021 is het nodig om ons voor te bereiden op het nieuwe jaar. Ik heb een aantal van mijn goede voornemens op een rij gezet, waarbij ik hoop dat ze tot inspiratie mogen zijn voor uw reis door 2022.
Moderne slavernij
De natuur vergeeft nooit
12 november 2021Al meer dan een jaar zijn we bezig de coronapandemie te bestrijden. Deze pandemie heeft een aanzienlijke impact op ons leven gehad en we kunnen veel leren van en concluderen uit onze ervaringen. Maar wat mij veel bezighoudt, is wat ik de vernietiging van Gods ecologie noem.
Column
Wees een bruggenbouwer
04 november 2021Mijn uiterlijk brengt me soms in ingewikkelde situaties. Sommige mensen denken dat ik uit Spanje of Italië kom of dat ik Joods ben. Maar vaak zien mensen mij, met mijn 'typisch Midden-Oosterse' uiterlijk, aan voor moslim.
Column
'Ik wil leren van mijn joodse vrienden'
07 oktober 2021De laatste tijd heb ik mij beziggehouden met de relatie tussen het jodendom en mijn religie, het christendom. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat onze houding ten opzichte van het jodendom, en de opvattingen die wij erover hebben, aan een serieuze herziening toe zijn. Meer dialoog met ...
Column
Gebruik Gods naam goed
01 september 2021Tijdens de Europese kampioenschappen voetbal beweerden verschillende predikanten van grote kerken op YouTube en social media dat God tot hen gesproken had: het Verenigd Koninkrijk zou Italië verslaan. In Latijns-Amerika wisten predikanten over de voetbaluitslagen te vertellen dat Argentinië zou ...
Column
Denk tijdens de Spelen ook aan de christelijke vrouwen in Japan
12 juli 2021Eind deze maand beginnen in Japan de Olympische Spelen en de hele wereld zal toekijken. Terwijl de olympische helden uit elk land strijden om de gouden medailles, zullen de Japanse cultuur, politiek en samenleving de focus van wereldwijde media-aandacht zijn.
Column
De natuur vergeeft nooit
03 juni 2021Al meer dan een jaar zijn we bezig de coronapandemie te bestrijden. Deze pandemie heeft een aanzienlijke impact op ons leven gehad en we kunnen veel leren van en concluderen uit onze ervaringen. Maar wat mij veel bezighoudt, is wat ik de vernietiging van Gods ecologie noem.
Column
Nooit meer geweld tegen lhbti'ers
05 mei 2021Eerder deze maand vierden we de bevrijding en vrijheid in Nederland. Op 17 mei vier ik de Internationale Dag tegen Lesbo-, Homo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie.
Column
Pastor, entertainer, profeet, schoonmaker
01 april 2021Deze maand ben ik 27 jaar werkzaam als predikant onder migranten in Amsterdam. En daar wil ik wat van delen.
Column
Acht uzelf niet bovenmate wijs
05 maart 2021Deze maand gaan we naar de stembus, ongeacht onze afkomst, en ongeacht de religie of ideologie die we aanhangen. We gaan allemaal stemmen. Tenminste, als we een Nederlands paspoort bezitten en stemgerechtigd zijn. Waar laten we onze stem door bepalen? Wat nemen we mee in het stemhokje?
Column
Hoe zou Jezus reageren op een mevrouw met een hoofddoek?
16 februari 2021Een paar jaar geleden verloor een Afrikaanse zuster van onze kerk haar tasje met daarin haar ID-kaart en portemonnee met geld, terwijl zij het zelf niet eens doorhad.
Column
Kerst is de ander zien in het Licht van liefde
04 december 2020December herinnert ons eraan dat het jaar bijna afgelopen is en er binnenkort een nieuw seizoen aanbreekt. 2020 was een moeilijk jaar, een jaar zo vol uitdagingen dat ik ze hier niet eens allemaal kan noemen. Van raciale onrust in de hele wereld tot de mensenrechtenschendingen van de vluchtelingen ...
Column
De zeven doodzonden
04 november 2020De pandemie biedt christenen de gelegenheid om te breken met zeven veelgemaakte, fatale fouten.
Column
Christendom zonder Jezus
04 oktober 2020Zet de onvoorwaardelijke liefde van Christus boven tradities, dogma’s en leerstellingen, stelt Samuel Lee
Column
Ongedocumenteerde migranten
04 september 2020Ik hoop dat u, ondanks de coronacrisis, een beetje bent uitgerust en dat u hebt kunnen genieten van de zomer. Er is een groep mensen in Nederland voor wie dat zeker niet vanzelfsprekend is. Een groep die onzichtbaar is, maar toch niet gemist kan worden, een groep die niet wordt opgemerkt, maar toch ...
Column
Het christendom van de stilte
18 juli 2020Iedere zomer herinnert de wereld zich hoe in 1945 twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki compleet in de as legden. Het zijn de enige twee atoombommen die ooit zijn ingezet als werktuigen van agressie tegen een weerloos volk.
Column
Nieuwe territoria voor de kerk
01 juni 2020Ik kan het dezer dagen niet laten mijn geloof, mijn bijbellezen, steeds met de coronacrisis in verband te brengen. We hebben net Pinksteren gevierd, de uitstorting van de Heilige Geest op de discipelen, de geboorte van de ‘kerk’ en de snelle toename van het aantal gelovigen in Jeruzalem. En deze ...
Column
400 jaar verdeeldheid
01 mei 2020Vertegenwoordigers van veertig Nederlandse kerken en geloofsgemeenschappen – van baptisten tot migrantenkerken en van reformatorische kerkgenootschappen tot evangeliegemeenten – kwamen op 29 mei vorig jaar samen in Dordrecht.
Column
Een beetje voelen wat bedreiging is
01 april 2020Met emotie in zijn stem eindigde minister-president Mark Rutte zijn toespraak op 16 maart als volgt: ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar.’ In tijden als deze klinkt zelfs een politicus als een dominee. Dat is ook niet verwonderlijk. Het coronavirus heeft ons tot op de wortels van onze ...
Column
Tweedrachtzaaiers en bruggenbouwers
01 maart 202021 maart is door de Verenigde Naties vastgesteld als Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie. Voor mij aanleiding om op dit onderwerp eens wat dieper in te steken. We leven, wat mij betreft, namelijk in cruciale tijden. Antisemitisme en islamofobie nemen toe en ...
Column
Omgekeerde zending
01 februari 2020Reverse mission of ‘omgekeerde zending’ is een verzamelnaam voor niet-westerse christenen – veelal zelf door zending met het christelijk geloof in aanraking gekomen – die het evangelie willen terugbrengen naar het Westen.