Michiel van Hout

Schoonheid-uit-leed-en-lelijkheid
Film

Schoonheid uit leed en lelijkheid

14 december 2023
Het Spook van de Opera uit de musical van Andrew Lloyd Webber staat erom bekend zijn ware, mismaakte gezicht te verbergen. De inmiddels vergeten operacomponist Josef Mysliveček droeg in de winter van zijn leven een vergelijkbaar masker. Deze musicus uit Praag kreeg de bijnaam 'de Bohemien'.
Michiel van Hout
De-Albanese-versie-van-Jeanne-dArc
Film

De Albanese versie van Jeanne d'Arc

09 november 2023
The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.
Michiel van Hout
Wil-in-het-gedrang
Film

Als het hebben van een geweten een luxe is

05 oktober 2023
Ondanks de vele getuigenissen, boeken en films over de Tweede Wereldoorlog blijven de systematische wreedheden van tachtig jaar geleden moeilijk voorstelbaar. Daarom blijft het belangrijk alert te zijn op het gevaar om menselijk leven als minderwaardig te beschouwen.
Michiel van Hout
Verdrogen-of-verdrinken
Film

Verdrogen of verdrinken

31 augustus 2023
Met haar debuut in Yuni breekt Arawinda Kirana door als filmactrice. De 21-jarige trendsetter en activist vraagt aandacht voor sociale problemen in haar thuisland Indonesië. Ze combineert haar werk als actrice met een internationale studie in filmkunst.
Michiel van Hout
492 L'Envol
Film

Kwaliteit met een afgeraffeld eind

13 juli 2023
L’Envol (‘vlucht’) is een bijzonder Europees project: een Frans-Duitse productie met een Italiaanse regisseur, gebaseerd op een Russische roman.
Michiel van Hout
Ze-zijn-het-halleluja-koortje-nog-niet-moe
Film

Ze zijn het halleluja-koortje nog niet moe

15 juni 2023
Film- en theaterregisseur Richard Eyre, zelf inmiddels tachtig jaar, brengt graag senioren in beeld. Het liefst speelt hij Shakespeare met hen, maar ook eigentijds drama met maatschappelijk relevante thema’s neemt hij samen onder handen.
Michiel van Hout
De-ziel-van-Oekraine
Film

De ziel van Oekraïne

04 mei 2023
Na de val van de Sovjet-Unie groeide de jeugd in Oekraïne op met Disney-films. Waar de Disney-studio’s de laatste jaren steeds meer culturen ontdekken, is Oekraïne altijd buiten hun aandachtsveld gebleven. Wat zou het mooi zijn als het land zelf zijn eigen volksverhalen kon animeren.
Michiel van Hout
Geen-katholieke-cliches
Film

Een mens onder de mensen

06 april 2023
Het priesterschap heeft zich altijd al geleend voor stereotypering, van losbandige domkop in de tijd van de Reformatie tot de hedendaagse karikatuur van pedofiele hypocriet.
Michiel van Hout
Muzikale-Macbeth
Film

Muzikale Macbeth

08 maart 2023
Todd Field is van diverse artistieke markten thuis. Door zijn verdeelde aandacht is Tár pas zijn derde film in twee decennia. Die drie sleepten wel veertien Oscarnominaties in de wacht. Ze illustreren Fields bijzondere keuzes.
Michiel van Hout
Ierse-escalatie
Film

Ierse escalatie

01 februari 2023
Inisherin is een fictief eilandje voor de Ierse kust. Daar leeft, begin twintigste eeuw, een content mens, Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell). Hij is een vriendelijke boer die oprecht van het landleven en zijn dieren houdt. Hij leidt een simpel leven van werken, daarna kletsen en bier drinken ...
Michiel van Hout
Roerig-Hollywood
Film

Roerig Hollywood

01 februari 2023
Met het swingende Babylon is de jonge, eigenwijze filmmaker Damien Chazelle terug bij zijn dwarse, muzikale wortels. Toch is het, net als bij de weinig sprankelende biopic over Neil Armstrong First Man, opnieuw slikken.
Michiel van Hout
‘Vrouwen-worden-altijd-in-brand-gestoken
Film

‘Vrouwen worden altijd in brand gestoken’

15 december 2022
“Elk jaar begint de Franse politie meer dan achthonderd moordonderzoeken. Bijna twintig procent blijft onopgelost. Deze film gaat over één ervan.”
Michiel van Hout
Hartstocht-boven-heldendom
Film

Hartstocht boven heldendom

09 november 2022
David O. Russell is een van de meest controversiële filmmakers van hedendaags Hollywood. Zijn gedrag is al vergeleken met thermometerkwik dat alle kanten op schiet. Sommige acteurs willen nooit meer met hem samenwerken, terwijl anderen hem op handen dragen als een unieke creatieveling.
Michiel van Hout
Film

De rot achter de romantiek

05 oktober 2022
Uit eten gaan geldt voor velen als ultieme romantiek. De avonturen van chef-koks stellen films voor als vergelijkbaar romantisch, met minimale tegenslag.
Michiel van Hout
Geveinsde-liefde
Film

Alles beter dan nooit te hebben liefgehad

01 september 2022
Volgende maand viert Claude Lelouch zijn vijfentachtigste verjaardag. Anders dan veel leeftijdgenoten denkt de Franse filmmaker niet aan stoppen. Trots presenteert hij zijn vijftigste speelfilm in zijn zestigjarige carrière.
Michiel van Hout
Hij-maakte-Amerika-aan-het-lachen-maar-zijn-naasten-aan-het-huilen
Film

Hij maakte Amerika aan het lachen, maar zijn naasten aan het huilen

13 juli 2022
In de filmbiografie Chaplin liet Sir Richard Attenborough in 1992 al zien dat het leven van Charles Spencer Chaplin niet zo rooskleurig was als zijn carrière op het witte doek deed vermoeden.
Michiel van Hout
Vat-vol-tegenstrijdigheden
Film

Vat vol tegenstrijdigheden

09 juni 2022
Het is vijftien jaar geleden dat Ingmar Bergman (1918-2007) overleed. Bij jongere generaties is de Zweedse filmmaker niet meer zo bekend, maar vanaf de jaren vijftig tot begin jaren tachtig behoorde hij tot de toonaangevende kunstenaars van Europa.
Michiel van Hout
Strakke-bovenlip
Film

Strakke bovenlip?

05 mei 2022
Mothering Sunday is een bijzondere vorm van Moederdag in het Britse Gemenebest. Op deze dag, de vierde zondag van de vastentijd voor Pasen, eren Engelsen en hun navolgers traditioneel hun moeder door hun ‘moederkerk’ te bezoeken, de kerk waar ze gedoopt zijn.
Michiel van Hout
Wat-is-een-held
Film

Wat is een held?

07 april 2022
Superhelden overspoelen de bioscopen, maar in het dagelijks leven zijn ook helden bestaan. Wat maakt iemand een held in een wereld waarin de keuzes tussen goed en kwaad niet altijd zo zwart-wit zijn als in een superheldenuniversum?
Michiel van Hout
Geen-wassen-neus
Film

Geen wassen neus

03 maart 2022
Het verhaal van Savinien de Cyrano de Bergerac, kortweg Cyrano, is al vaker verteld. Joe Wright is een filmmaker die daar geen probleem in ziet. Hij verrast zijn publiek graag met nieuwe adaptaties van klassieke literatuur.
Michiel van Hout
Fictie-brengt-geschiedenis-pas-echt-tot-leven
Film

Fictie brengt geschiedenis pas echt tot leven

01 februari 2022
Het idee is niet vreemd: het doden van een tiran om vele mensenlevens te redden. Zo zijn er op Hitler ruim twintig aanslagen gepleegd. Uit het feit dat geen enkele lukte, blijkt dat de uitvoering daarvan niet gemakkelijk is.
Michiel van Hout
De-oogst-van-Ierse-wortels
Film

De oogst van Ierse wortels

13 december 2021
John Patrick Shanley is een Amerikaanse toneelschrijver en -regisseur, die uitstapjes naar de filmwereld waagt. Hij maakte vooral indruk met zijn vorige film, Doubt (2008), een subtiele en overtuigend geacteerde verkenning hoe een priester lijdt onder een beschuldiging van misbruik.
Michiel van Hout
Vreemde-vruchten
Film

Vreemde vruchten

04 november 2021
In 1972 sleepte Diana Ross een Golden Globe en een Oscarnominatie in de wacht voor haar rol als jazzlegende Billie Holiday in Lady Sings the Blues. Bijna een halve eeuw later valt Andra Day voor haar debuutrol in The United States vs. Billie Holiday dezelfde eer ten deel.
Michiel van Hout
Episcopale-heilige
Film

Episcopale heilige

07 oktober 2021
Bij velen doet ze een belletje rinkelen. Ze is de eerste zwarte vrouw die tijdens een bezoek aan het zuiden van de VS in 1940 weigert achterin te zitten, gescheiden van de witte reizigers. Maar wie is zij, die de rest van haar leven in het teken stelt van raciale integratie en gelijke rechten voor ...
Michiel van Hout
Delen-in-dementie
Film

Delen in dementie

01 september 2021
Tijdens de Oscar-nacht afgelopen april blijft Sir Anthony Hopkins thuis in Wales. Hij is ervan overtuigd dat favoriet Chadwick Boseman de prijs postuum zal ontvangen. Maar in het jaar dat de genomineerden voor het eerst merendeels gekleurd zijn, gaat Hopkins er voor de tweede keer met de hoofdprijs ...
Michiel van Hout
Gedachten-in-beeld
Film

Gedachten in beeld

12 juli 2021
Twee decennia geleden was gedachtelezen nog onderwerp voor een romantische komedie. Door een ongelukje doet Mel Gibson in What Women Want zijn voordeel met zijn gave te horen wat vrouwen denken. In de stroom van #MeToo vindt men het grappiger de rollen om te draaien, wat twee jaar geleden tot What ...
Michiel van Hout
Oog-voor-detail
Film

Oog voor detail

03 juni 2021
Krimi-koningin Agatha Christie durft het pas in haar laatste, postuum gepubliceerde Poirot te laten merken. Het oplossen van moordmysteries gaat een detective zelf ook niet in de koude kleren zitten.
Michiel van Hout
Gaat-de-oorlog-ooit-uit-jou
Film

Gaat de oorlog ooit uit jou?

05 mei 2021
'Maar al ben je uit de oorlog, gaat de oorlog ooit uit jou?' Marco Borsato verwoordde het kernachtig in 'De Speeltuin', het lied dat hij voor War Child zong. Na de Holocaust bestond er nog geen War Child, maar de Britse regering bood opvang aan 732 jongeren die de gruwelen van de concentratiekampen ...
Michiel van Hout
Duiken-in-het-slavernijverleden
Film

Duiken in het slavernijverleden

01 april 2021
Films helpen bij het verwerken van collectieve trauma's. Bij de Holocaust is dat al langer bekend. Over het zwarte slavernijverleden was er tot voor kort weinig meer dan 'Amistad'.
Michiel van Hout
Breekt-er-burgeroorlog-uit
Film

Breekt er burgeroorlog uit?

05 maart 2021
'Een land dat zich goed gedraagt': een ironische titel. De docu van David Dufresne gaat immers over de escalatie van geweld in Frankrijk.
Michiel van Hout
Robin-Hood-met-de-aspiraties-van-prins-John
Film

Robin Hood met de aspiraties van prins John

16 februari 2021
In de zomereditie stond op deze plaats de allegorische coming of age-film centraal. Naar Italiaans voorbeeld kreeg ook Oostenrijk met The Tobacconist een jongeman die symbool staat voor het land zelf. Met The White Tiger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Aravind Adiga, is India aan de beurt.
Michiel van Hout
Humor-is-een-serieuze-zaak
Film

Humor is een serieuze zaak

16 februari 2021
Een The Matrix-achtige romance, zo is Bliss aangekondigd. Net als in zijn eerdere twee films legt de veelzijdige filmmaker Mike Cahill een sciencefictionconcept aan de basis van een romantisch verhaal. Maar verder staat Bliss ver af van de duistere actie van The Matrix.
Michiel van Hout
Eeuwig-kind-Peter-Pan-en-zus-Alice-in-Wonderland
Film

Eeuwig kind Peter Pan en zus Alice in Wonderland

04 december 2020
Disney produceerde in de jaren negentig enkele van de beste tekenfilms. Oude verhalen kregen nieuw leven ingeblazen door Brenda Chapman. Als regisseuse was zij ook verantwoordelijk voor The Prince of Egypt en het Oscar-winnende Brave. Come Away is haar speelfilmdebuut.
Michiel van Hout
65 Film kort Mank
Film

Eindelijk mag Mank schitteren

04 december 2020
Voor velen geldt de debuutfilm van Orson Welles als de beste aller tijden. In Citizen Kane (1941) vertelde het zelfbenoemde genie het tragische levensverhaal van William Randolph Hearst. Hoewel hij diens naam veranderde in Kane, was de vergelijking voor iedereen pijnlijk duidelijk.
Michiel van Hout
Een-tiener-die-gaat-sterven
Film

Een tiener die gaat sterven

04 november 2020
De film Clouds begint met de 17-jarige Zach die te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten, maar probeert met de hulp van zijn omgeving het beste te maken van de tijd die hem nog rest.
Michiel van Hout
65 The Tobacconist
Film

Meer dan dromen?

04 oktober 2020
Volwassen worden is een uitdaging, vooral in moeilijke omstandigheden. Er is een heel filmgenre aan gewijd. Wat in literatuur Bildungsroman heet, noemt men in cinema een coming of age–film. The Tobacconist, gebaseerd op de bestseller Der Trafikant van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler, volgt ...
Michiel van Hout
65 Film klein The Secret Garden
Film

Klassieker opgepoetst

04 september 2020
De jeugdliteratuur van Frances Hodgson Burnett was bij verschillende generaties populair. In boeken als Little Lord Fauntleroy, A Little Princess en The Secret Garden komen kinderen in voor hen vreemde situaties terecht. Daar ontdekken ze de waardigheid van zichzelf en anderen, over de grenzen van ...
Michiel van Hout
Niet-zo-zwart-wit
Film

Niet zo zwart-wit

18 juli 2020
Als acteur kwam Andrew Heckler niet verder dan bijrollen. Intussen stak hij zijn energie in wat nu een meesterwerk blijkt te zijn. In 1996 las Heckler een vreemde krantenkop: “Klansman verkoopt KKK-museum aan zwarte baptistenkerk”.
Michiel van Hout
De-Nederlandse-droom
Film

De Nederlandse droom

01 juni 2020
Sport is een populair onderwerp in Amerikaanse films. De meeste sportfilms volgen eenzelfde stramien: onwaarschijnlijke winnaar houdt vol tot de finale, om die groots en meeslepend te winnen. Vaak zijn het de betere sportfilms die dit stramien loslaten.
Michiel van Hout
Is-religie-gevaarlijk
Film

Is religie gevaarlijk?

01 mei 2020
The Other Lamb is de eerste Engelstalige speelfilm van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska. Anders dan je vanuit het katholieke Polen zou verwachten, presenteert Szumowska in haar films allerlei thema's die de kerk juist als problematisch ziet: abortus, prostitutie en homoseksualiteit.
Michiel van Hout
Top-10-passie-paasfilms
Film

Top 10 passie- & paasfilms

01 april 2020
De Goede Week vraagt om bezinnende films, maar laat weinig tijd om ze te laten bezorgen. Vandaar een top 10 op basis van het online aanbod (Amazon Prime).
Michiel van Hout
Wat-doe-je-tijdens-een-pandemie
Film

Wat doe je tijdens een pandemie?

01 april 2020
COVID-19 houdt ook bioscopen gesloten. Kijkers zijn voorlopig aan hun eigen buis gekluisterd. Waar zoeken mensen in afzondering naar? Afleiding? Er blijkt juist interesse te zijn in films over epidemieën.
Michiel van Hout
Missverkiezing-of-veemarkt
Film

Missverkiezing of veemarkt?

01 april 2020
Philippa Lowthorpe is regisseur bij de BBC. Op haar 58e brengt de BBC haar tweede speelfilm uit, Misbehaviour, waarmee ze aansluit bij de vernieuwde interesse voor feminisme.
Michiel van Hout
Heilige-voor-nu
Film

Heilige voor nu

01 maart 2020
Terrence Malick is een vreemde eend in de bijt van Hollywood. In de jaren zestig studeerde hij filosofie in Harvard en Oxford. Als snel verruilde hij lesgeven voor filmen. Door jarenlang aan zijn films te sleutelen, kreeg hij de reputatie van perfectionist.
Michiel van Hout
De-ideale-boekverfilming
Film

De ideale boekverfilming?

01 februari 2020
Tientallen regisseurs waagden zich al aan een verfilming van Louisa May Alcotts Little Women. Helaas was er nog geen eigentijdse poging die echt goed uit de verf kwam. Gillian Armstrongs versie uit 1994 kwam dicht bij een goede literatuurverfilming. Nadeel was dat beide delen van het boek in één ...
Michiel van Hout
De-gangsters-van-een-ongeneeslijke-katholiek
Film

De gangsters van een ongeneeslijke katholiek

14 december 2019
De iconische filmmaker Martin Scorsese baarde onlangs opzien met zijn idee dat de populaire Marvel-films meer in een attractiepark dan in een bioscoop thuishoren. Volgens hem moet filmkunst iets openbaren over schoonheid, emotie en spiritualiteit in personages van vlees en bloed.
Michiel van Hout
Hoopvolle-horror
Film

Hoopvolle horror

06 december 2019
Veel christenen denken dat horror niet aan hen besteed is. Kan de meesterauteur van het genre hen op andere gedachten brengen? Stephen King keerde als tiener zijn methodistische opvoeding de rug toe, maar als volwassene nam hij de beslissing om weer in God te geloven. Hij had ervaren hoe God hem ...
Michiel van Hout
65 Film kort Piranhas
Film

Romeo op de scooter

05 oktober 2019
In zijn roman Gomorra uit 2006 deed de Italiaanse journalist Roberto Saviano een boekje open over de Camorra-maffia. Hij ontmaskerde daarin de bazen van de Casalese-clan uit Napels.
Michiel van Hout
Bend-it-like-Springsteen
Film

Bend it like Springsteen

06 september 2019
Filmmaker Gurinder Chadha is van Indiase afkomst, geboren in Kenia en opgegroeid in Engeland. Met zo'n multiculturele achtergrond verwondert het niet dat de uitdagingen van migratie en integratie een regelmatig terugkerend thema vormen in haar films.
Michiel van Hout

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.