Michiel van Hout

Film
Schoonheid uit leed en lelijkheid
14 december 2023Het Spook van de Opera uit de musical van Andrew Lloyd Webber staat erom bekend zijn ware, mismaakte gezicht te verbergen. De inmiddels vergeten operacomponist Josef Mysliveček droeg in de winter van zijn leven een vergelijkbaar masker. Deze musicus uit Praag kreeg de bijnaam 'de Bohemien'.

Film
De Albanese versie van Jeanne d'Arc
09 november 2023The Albanian Virgin brengt de kijker terug naar de tijd van het communistisch regime in Albanië. Van de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1985 regeert Enver Halil Hoxha als dictator en verbiedt alle religieuze uitingen in het Balkanland achter het IJzeren Gordijn.

Film
Als het hebben van een geweten een luxe is
05 oktober 2023Ondanks de vele getuigenissen, boeken en films over de Tweede Wereldoorlog blijven de systematische wreedheden van tachtig jaar geleden moeilijk voorstelbaar. Daarom blijft het belangrijk alert te zijn op het gevaar om menselijk leven als minderwaardig te beschouwen.

Film
Verdrogen of verdrinken
31 augustus 2023Met haar debuut in Yuni breekt Arawinda Kirana door als filmactrice. De 21-jarige trendsetter en activist vraagt aandacht voor sociale problemen in haar thuisland Indonesië. Ze combineert haar werk als actrice met een internationale studie in filmkunst.

Film
Kwaliteit met een afgeraffeld eind
13 juli 2023L’Envol (‘vlucht’) is een bijzonder Europees project: een Frans-Duitse productie met een Italiaanse regisseur, gebaseerd op een Russische roman.

Film
Ze zijn het halleluja-koortje nog niet moe
15 juni 2023Film- en theaterregisseur Richard Eyre, zelf inmiddels tachtig jaar, brengt graag senioren in beeld. Het liefst speelt hij Shakespeare met hen, maar ook eigentijds drama met maatschappelijk relevante thema’s neemt hij samen onder handen.

Film
De ziel van Oekraïne
04 mei 2023Na de val van de Sovjet-Unie groeide de jeugd in Oekraïne op met Disney-films. Waar de Disney-studio’s de laatste jaren steeds meer culturen ontdekken, is Oekraïne altijd buiten hun aandachtsveld gebleven. Wat zou het mooi zijn als het land zelf zijn eigen volksverhalen kon animeren.

Film
Een mens onder de mensen
06 april 2023Het priesterschap heeft zich altijd al geleend voor stereotypering, van losbandige domkop in de tijd van de Reformatie tot de hedendaagse karikatuur van pedofiele hypocriet.

Film
Muzikale Macbeth
08 maart 2023Todd Field is van diverse artistieke markten thuis. Door zijn verdeelde aandacht is Tár pas zijn derde film in twee decennia. Die drie sleepten wel veertien Oscarnominaties in de wacht. Ze illustreren Fields bijzondere keuzes.

Film
Ierse escalatie
01 februari 2023Inisherin is een fictief eilandje voor de Ierse kust. Daar leeft, begin twintigste eeuw, een content mens, Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell). Hij is een vriendelijke boer die oprecht van het landleven en zijn dieren houdt. Hij leidt een simpel leven van werken, daarna kletsen en bier drinken ...

Film
Roerig Hollywood
01 februari 2023Met het swingende Babylon is de jonge, eigenwijze filmmaker Damien Chazelle terug bij zijn dwarse, muzikale wortels. Toch is het, net als bij de weinig sprankelende biopic over Neil Armstrong First Man, opnieuw slikken.

Film
‘Vrouwen worden altijd in brand gestoken’
15 december 2022“Elk jaar begint de Franse politie meer dan achthonderd moordonderzoeken. Bijna twintig procent blijft onopgelost. Deze film gaat over één ervan.”

Film
Hartstocht boven heldendom
09 november 2022David O. Russell is een van de meest controversiële filmmakers van hedendaags Hollywood. Zijn gedrag is al vergeleken met thermometerkwik dat alle kanten op schiet. Sommige acteurs willen nooit meer met hem samenwerken, terwijl anderen hem op handen dragen als een unieke creatieveling.

Film
De rot achter de romantiek
05 oktober 2022Uit eten gaan geldt voor velen als ultieme romantiek. De avonturen van chef-koks stellen films voor als vergelijkbaar romantisch, met minimale tegenslag.

Film
Alles beter dan nooit te hebben liefgehad
01 september 2022Volgende maand viert Claude Lelouch zijn vijfentachtigste verjaardag. Anders dan veel leeftijdgenoten denkt de Franse filmmaker niet aan stoppen. Trots presenteert hij zijn vijftigste speelfilm in zijn zestigjarige carrière.

Film
Hij maakte Amerika aan het lachen, maar zijn naasten aan het huilen
13 juli 2022In de filmbiografie Chaplin liet Sir Richard Attenborough in 1992 al zien dat het leven van Charles Spencer Chaplin niet zo rooskleurig was als zijn carrière op het witte doek deed vermoeden.

Film
Vat vol tegenstrijdigheden
09 juni 2022Het is vijftien jaar geleden dat Ingmar Bergman (1918-2007) overleed. Bij jongere generaties is de Zweedse filmmaker niet meer zo bekend, maar vanaf de jaren vijftig tot begin jaren tachtig behoorde hij tot de toonaangevende kunstenaars van Europa.

Film
Strakke bovenlip?
05 mei 2022Mothering Sunday is een bijzondere vorm van Moederdag in het Britse Gemenebest. Op deze dag, de vierde zondag van de vastentijd voor Pasen, eren Engelsen en hun navolgers traditioneel hun moeder door hun ‘moederkerk’ te bezoeken, de kerk waar ze gedoopt zijn.

Film
Wat is een held?
07 april 2022Superhelden overspoelen de bioscopen, maar in het dagelijks leven zijn ook helden bestaan. Wat maakt iemand een held in een wereld waarin de keuzes tussen goed en kwaad niet altijd zo zwart-wit zijn als in een superheldenuniversum?

Film
Geen wassen neus
03 maart 2022Het verhaal van Savinien de Cyrano de Bergerac, kortweg Cyrano, is al vaker verteld. Joe Wright is een filmmaker die daar geen probleem in ziet. Hij verrast zijn publiek graag met nieuwe adaptaties van klassieke literatuur.

Film
Fictie brengt geschiedenis pas echt tot leven
01 februari 2022Het idee is niet vreemd: het doden van een tiran om vele mensenlevens te redden. Zo zijn er op Hitler ruim twintig aanslagen gepleegd. Uit het feit dat geen enkele lukte, blijkt dat de uitvoering daarvan niet gemakkelijk is.

Film
De oogst van Ierse wortels
13 december 2021John Patrick Shanley is een Amerikaanse toneelschrijver en -regisseur, die uitstapjes naar de filmwereld waagt. Hij maakte vooral indruk met zijn vorige film, Doubt (2008), een subtiele en overtuigend geacteerde verkenning hoe een priester lijdt onder een beschuldiging van misbruik.

Film
Vreemde vruchten
04 november 2021In 1972 sleepte Diana Ross een Golden Globe en een Oscarnominatie in de wacht voor haar rol als jazzlegende Billie Holiday in Lady Sings the Blues. Bijna een halve eeuw later valt Andra Day voor haar debuutrol in The United States vs. Billie Holiday dezelfde eer ten deel.

Film
Episcopale heilige
07 oktober 2021Bij velen doet ze een belletje rinkelen. Ze is de eerste zwarte vrouw die tijdens een bezoek aan het zuiden van de VS in 1940 weigert achterin te zitten, gescheiden van de witte reizigers. Maar wie is zij, die de rest van haar leven in het teken stelt van raciale integratie en gelijke rechten voor ...

Film
Delen in dementie
01 september 2021Tijdens de Oscar-nacht afgelopen april blijft Sir Anthony Hopkins thuis in Wales. Hij is ervan overtuigd dat favoriet Chadwick Boseman de prijs postuum zal ontvangen. Maar in het jaar dat de genomineerden voor het eerst merendeels gekleurd zijn, gaat Hopkins er voor de tweede keer met de hoofdprijs ...

Film
Gedachten in beeld
12 juli 2021Twee decennia geleden was gedachtelezen nog onderwerp voor een romantische komedie. Door een ongelukje doet Mel Gibson in What Women Want zijn voordeel met zijn gave te horen wat vrouwen denken. In de stroom van #MeToo vindt men het grappiger de rollen om te draaien, wat twee jaar geleden tot What ...

Film
Oog voor detail
03 juni 2021Krimi-koningin Agatha Christie durft het pas in haar laatste, postuum gepubliceerde Poirot te laten merken. Het oplossen van moordmysteries gaat een detective zelf ook niet in de koude kleren zitten.

Film
Gaat de oorlog ooit uit jou?
05 mei 2021'Maar al ben je uit de oorlog, gaat de oorlog ooit uit jou?' Marco Borsato verwoordde het kernachtig in 'De Speeltuin', het lied dat hij voor War Child zong. Na de Holocaust bestond er nog geen War Child, maar de Britse regering bood opvang aan 732 jongeren die de gruwelen van de concentratiekampen ...

Film
Duiken in het slavernijverleden
01 april 2021Films helpen bij het verwerken van collectieve trauma's. Bij de Holocaust is dat al langer bekend. Over het zwarte slavernijverleden was er tot voor kort weinig meer dan 'Amistad'.

Film
Breekt er burgeroorlog uit?
05 maart 2021'Een land dat zich goed gedraagt': een ironische titel. De docu van David Dufresne gaat immers over de escalatie van geweld in Frankrijk.

Film
Robin Hood met de aspiraties van prins John
16 februari 2021In de zomereditie stond op deze plaats de allegorische coming of age-film centraal. Naar Italiaans voorbeeld kreeg ook Oostenrijk met The Tobacconist een jongeman die symbool staat voor het land zelf. Met The White Tiger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Aravind Adiga, is India aan de beurt.

Film
Humor is een serieuze zaak
16 februari 2021Een The Matrix-achtige romance, zo is Bliss aangekondigd. Net als in zijn eerdere twee films legt de veelzijdige filmmaker Mike Cahill een sciencefictionconcept aan de basis van een romantisch verhaal. Maar verder staat Bliss ver af van de duistere actie van The Matrix.

Film
Eeuwig kind Peter Pan en zus Alice in Wonderland
04 december 2020Disney produceerde in de jaren negentig enkele van de beste tekenfilms. Oude verhalen kregen nieuw leven ingeblazen door Brenda Chapman. Als regisseuse was zij ook verantwoordelijk voor The Prince of Egypt en het Oscar-winnende Brave. Come Away is haar speelfilmdebuut.

Film
Eindelijk mag Mank schitteren
04 december 2020Voor velen geldt de debuutfilm van Orson Welles als de beste aller tijden. In Citizen Kane (1941) vertelde het zelfbenoemde genie het tragische levensverhaal van William Randolph Hearst. Hoewel hij diens naam veranderde in Kane, was de vergelijking voor iedereen pijnlijk duidelijk.

Film
Een tiener die gaat sterven
04 november 2020De film Clouds begint met de 17-jarige Zach die te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten, maar probeert met de hulp van zijn omgeving het beste te maken van de tijd die hem nog rest.

Film
Meer dan dromen?
04 oktober 2020Volwassen worden is een uitdaging, vooral in moeilijke omstandigheden. Er is een heel filmgenre aan gewijd. Wat in literatuur Bildungsroman heet, noemt men in cinema een coming of age–film. The Tobacconist, gebaseerd op de bestseller Der Trafikant van de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler, volgt ...

Film
Klassieker opgepoetst
04 september 2020De jeugdliteratuur van Frances Hodgson Burnett was bij verschillende generaties populair. In boeken als Little Lord Fauntleroy, A Little Princess en The Secret Garden komen kinderen in voor hen vreemde situaties terecht. Daar ontdekken ze de waardigheid van zichzelf en anderen, over de grenzen van ...

Film
Niet zo zwart-wit
18 juli 2020Als acteur kwam Andrew Heckler niet verder dan bijrollen. Intussen stak hij zijn energie in wat nu een meesterwerk blijkt te zijn. In 1996 las Heckler een vreemde krantenkop: “Klansman verkoopt KKK-museum aan zwarte baptistenkerk”.

Film
De Nederlandse droom
01 juni 2020Sport is een populair onderwerp in Amerikaanse films. De meeste sportfilms volgen eenzelfde stramien: onwaarschijnlijke winnaar houdt vol tot de finale, om die groots en meeslepend te winnen. Vaak zijn het de betere sportfilms die dit stramien loslaten.

Film
Is religie gevaarlijk?
01 mei 2020The Other Lamb is de eerste Engelstalige speelfilm van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska. Anders dan je vanuit het katholieke Polen zou verwachten, presenteert Szumowska in haar films allerlei thema's die de kerk juist als problematisch ziet: abortus, prostitutie en homoseksualiteit.

Film
Top 10 passie- & paasfilms
01 april 2020De Goede Week vraagt om bezinnende films, maar laat weinig tijd om ze te laten bezorgen. Vandaar een top 10 op basis van het online aanbod (Amazon Prime).

Film
Wat doe je tijdens een pandemie?
01 april 2020COVID-19 houdt ook bioscopen gesloten. Kijkers zijn voorlopig aan hun eigen buis gekluisterd. Waar zoeken mensen in afzondering naar? Afleiding? Er blijkt juist interesse te zijn in films over epidemieën.

Film
Missverkiezing of veemarkt?
01 april 2020Philippa Lowthorpe is regisseur bij de BBC. Op haar 58e brengt de BBC haar tweede speelfilm uit, Misbehaviour, waarmee ze aansluit bij de vernieuwde interesse voor feminisme.

Film
Heilige voor nu
01 maart 2020Terrence Malick is een vreemde eend in de bijt van Hollywood. In de jaren zestig studeerde hij filosofie in Harvard en Oxford. Als snel verruilde hij lesgeven voor filmen. Door jarenlang aan zijn films te sleutelen, kreeg hij de reputatie van perfectionist.

Film
De ideale boekverfilming?
01 februari 2020Tientallen regisseurs waagden zich al aan een verfilming van Louisa May Alcotts Little Women. Helaas was er nog geen eigentijdse poging die echt goed uit de verf kwam. Gillian Armstrongs versie uit 1994 kwam dicht bij een goede literatuurverfilming. Nadeel was dat beide delen van het boek in één ...

Film
De gangsters van een ongeneeslijke katholiek
14 december 2019De iconische filmmaker Martin Scorsese baarde onlangs opzien met zijn idee dat de populaire Marvel-films meer in een attractiepark dan in een bioscoop thuishoren. Volgens hem moet filmkunst iets openbaren over schoonheid, emotie en spiritualiteit in personages van vlees en bloed.

Film
Hoopvolle horror
06 december 2019Veel christenen denken dat horror niet aan hen besteed is. Kan de meesterauteur van het genre hen op andere gedachten brengen? Stephen King keerde als tiener zijn methodistische opvoeding de rug toe, maar als volwassene nam hij de beslissing om weer in God te geloven. Hij had ervaren hoe God hem ...

Film
Romeo op de scooter
05 oktober 2019In zijn roman Gomorra uit 2006 deed de Italiaanse journalist Roberto Saviano een boekje open over de Camorra-maffia. Hij ontmaskerde daarin de bazen van de Casalese-clan uit Napels.

Film
Bend it like Springsteen
06 september 2019Filmmaker Gurinder Chadha is van Indiase afkomst, geboren in Kenia en opgegroeid in Engeland. Met zo'n multiculturele achtergrond verwondert het niet dat de uitdagingen van migratie en integratie een regelmatig terugkerend thema vormen in haar films.