Leon van Steensel

Hapklare-brokken-worden-eenkleurige-pap
Muziek

Hapklare brokken worden eenkleurige pap

14 december 2023
Hoeveel vliegen kun je in één klap slaan? Lifesongs lijkt de vraag als uitdaging te zien. Het dubbelalbum (21 songs!) viert twee decennia aan Casting Crowns-klassiekers. Een ‘greatest hits’ dus … met een paar twists.
Leon van Steensel
Ierse-en-Noorse-improvisaties-over-Nederlandse-geluidscollages
Muziek

Schommelen tussen genieten en gedogen

09 november 2023
Het is de huidige trend: nieuwe versies van andermans repertoire opnemen om een lied in herkenbare vorm nieuw leven in te blazen.
Leon van Steensel
De-muziek-raakt-dieper-waar-ze-ingetogen-durft-te-zijn
Muziek

De muziek raakt dieper waar ze ingetogen durft te zijn

05 oktober 2023
Echt kwetsbaar zijn, open over je angsten en falen, opende de deur naar een nieuw godsbesef van Eline van Dijk.
Leon van Steensel
Vooral-tekstueel-vuurwerk-van-Derek-Webb
Muziek

Vooral tekstueel vuurwerk van Derek Webb

31 augustus 2023
Je moet het maar durven. Derek Webb noemt The Jesus Hypothesis zijn ‘nieuwe christelijke album’, maar eigenlijk is het een soundtrack bij zijn eigen deconstructie.
Leon van Steensel
Onmiskenbaar-nostalgisch-maar-het-nut-is-discutabel
Muziek

Onmiskenbaar nostalgisch, maar het nut is discutabel

13 juli 2023
Het is vast toevallige timing. Eind vorig jaar verliet gitarist Drew Shirley de band Switchfoot. Vlak voor het twintigjarig jubileum van The Beautiful Letdown, de doorbraak die de groep nog als viertal maakte.
Leon van Steensel
Onmiskenbare-groei
Muziek

Onmiskenbare groei

15 juni 2023
In korte tijd ging de carrière van Lauren Daigle de stratosfeer in dankzij het succes van ‘You Say’. Maar nieuwe muziek liet lang op zich wachten.
Leon van Steensel
Goed-gerijpt-soms-ruw-contrast
Muziek

Goed gerijpt, soms ruw contrast

04 mei 2023
Het valt meteen weer op als Nico Knibbe ‘Jij Bent Klei’ inzet: Nobuts is gerijpt. In de goede zin van het woord. De tekstuele directheid en de gevoeligheid van het dichterlijke in het nederpopgenre zijn bij de Barneveldse zanger in goede handen, waardoor je het werk makkelijk aan liefhebbers van ...
Leon van Steensel
Onnodig-sleutelen-onder-de-motorkap
Muziek

Onnodig sleutelen onder de motorkap

06 april 2023
Toen regisseur George Lucas achteraf weer aan zijn Star Wars-films begon te sleutelen, waren de reacties sterk verdeeld – en het resultaat even discutabel. U2 doet ‘een Lucasje’ met Songs of Surrender en de gevolgen zijn even grillig.
Leon van Steensel
Fris-werk-met-live-energie
Muziek

Bruisende smeltkroes van stijlen

08 maart 2023
Een aanloop van diverse jaren heeft uiteindelijk geleid tot het gehele album van het Adem Project – een samenwerkingsverband dat vernieuwing voorstaat in kerkelijke muziekbeleving.
Leon van Steensel
Nieuw-begin-voelt-direct-vertrouwd
Muziek

Nieuw begin voelt direct vertrouwd

01 februari 2023
De lat werd behoorlijk hoog gelegd met de vorige albums van The Bowery. Met het verdwijnen van de oude opzet (Rokus Maasland ging alleen verder) is deze plaat de start van de nieuwe.
Leon van Steensel
Mullins-muziek-in-zijn-oude-krakende-huis
Muziek

Mullins' muziek in zijn oude, krakende huis

15 december 2022
Hij zou het vast genoegzaam hebben bekeken vanuit zijn stoel in de woonkamer. Een groep artiesten die een relatie met wijlen Rich Mullins hadden, nam zijn liedjes op in zijn oude huis in het dorpje Bellsburg.
Leon van Steensel
Bij-afwijken-van-het-script-wordt-het-interessant
Muziek

Bij afwijken van het script wordt het interessant

09 november 2022
Ze was amper 22 jaar, skateboard onder de arm, toen ze de kans kreeg vaste vocaliste bij Hillsong United te worden. Die kans greep ze, om direct met 'Oceans' haar stempel te drukken.
Leon van Steensel
Een-eigenzinnige-cocktail-van-klanken-en-stijlen
Muziek

Aanstekelijke assertiviteit is beperkt houdbaar

05 oktober 2022
Het moet buitengewoon moeilijk zijn geweest voor Rend Collective om stil te zitten tijdens de pandemie. Althans, zoveel kun je opmaken uit de energie die van deze (weer in vrijheid gemaakte) plaat spat.
Leon van Steensel
De-verhalen-zorgen-voor-de-scherpste-randjes
Muziek

De verhalen zorgen voor de scherpste randjes

01 september 2022
Het is een hele mondvol, die titel. Maar Bloedband: songs over relaties in en uit detentie is ook eenvoudig te omschrijven als de soundtrack bij het boek dat Rivelino Rigters (artiestennaam Blackrockstar) schreef over de materie.
Leon van Steensel
483 Burgeon
Muziek

Een scheut fijngevoeligheid en aanstekelijk plezier

13 juli 2022
Er zijn genoeg eigenschappen van het Nederlandse Burgeon die aandacht vragen. Doordacht (Engelstalig) repertoire, goede harmony-vocalen en creativiteit die uit elke porie van het project ademt.
Leon van Steensel
Volwassen-geluid-spiekt-om-het-hoekje
Muziek

Volwassen geluid spiekt om het hoekje

09 juni 2022
'Deze keer wilden we het anders doen', verklaart LEV in zijn commentaar bij de nieuwe liedjes. Dat blijkt vooral op het productionele te slaan. Een lijvig, fraai ontworpen boek met commentaren, interview, quote-foto's en de liedteksten herbergt zowaar ook een los tussen de pagina's zwevende cd.
Leon van Steensel
Passieproject-is-triomf
Muziek

Passieproject is triomf

05 mei 2022
Ja, ze is de zus van Newsboyszanger Michael Tait. En ja, ze hoort bij het meubilair van de Gaither Homecoming-zangfestijnen. Maar laat dat geen drempels opwerpen om naar haar passieproject Pilgrim Journey te luisteren. 'Oude gospels' klinkt voorspelbaar als concept, maar is hier een grote ...
Leon van Steensel
Met-stevige-vaart-moeiteloos-het-oor-in
Muziek

Met stevige vaart moeiteloos het oor in

07 april 2022
Het was al verfrissend hoe Delise de Wijze schijnbaar vanzelfsprekend publiek binnen en buiten de christelijke subcultuur aansprak, maar nu is er eindelijk een volwaardig album dat dit vastlegt.
Leon van Steensel
Evangelicale-peptalk-met-calvinistische-punchline
Muziek

Evangelicale peptalk met calvinistische punchline

03 maart 2022
Je loopt ermee weg of het laat je koud. Veel andere smaken lijken er niet te zijn onder Casting Crowns-luisteraars. Vanaf het begin liet de groep repertoire horen dat je als 'evangelicale peptalk' kunt beschrijven of een bloemlezing uit het dagelijks geloofsleven.
Leon van Steensel
Weinig-spannend-maar-subtiel
Muziek

Weinig spannend, maar subtiel

01 februari 2022
"How is it a stranger can know you for a moment and call out pretty closely what it takes years to name." Sara Groves' nieuwe plaat draait nog geen minuut of 'Soul of Things' geeft een oneliner die haar muziek fraai duidt.
Leon van Steensel
Ruimtelijk-Hillsong-geluid-op-den-duur-overdosis
Muziek

Ruimtelijk Hillsong-geluid op den duur overdosis

13 december 2021
Opeens was daar de Steenwijkse Eline Bakker; in rap tempo bekend door ‘Jezus, Overwinnaar’. Een even snel succesvolle crowdfundingcampagne later is er het volledige album Terug naar Eden.
Leon van Steensel
Voorspelbare-maar-zijdezachte-symfonieen
Muziek

Voorspelbare, maar zijdezachte symfonieën

04 november 2021
Toen Worship Again (2002) verscheen werd al gegrapt: Michael W. Smith zou nog eens woorden tekortkomen om achter de 'Worship'-titel te plakken.
Leon van Steensel
Tussen-waardering-en-vervreemding
Muziek

Tussen waardering en vervreemding

07 oktober 2021
Er schijnt een compleet ander album in de steigers te hebben gestaan voordat het geschrapt werd ten gunste van interrobang. Het tekent een bizar jaar voor Switchfoot, een band die teert op de live connectie met publiek, maar de creativiteit nu slechts kon botvieren op livestreams en de studio.
Leon van Steensel
Jarig-Grant-album-heeft-genoeg-kersen-op-de-taart
Muziek

Jarig Grant-album heeft genoeg kersen op de taart

01 september 2021
Dertig jaar geleden alweer? Heart In Motion werd in 1991 hét uithangbord van de zogeheten 'cross-over', gospelartiesten die seculier succes behaalden. De koningin van gospelmuziek Amy Grant werd een wereldster door onder andere 'Baby Baby'.
Leon van Steensel
Pinokkio-had-een-neusje-voor-bedrog
Muziek

Pinokkio had een neusje voor bedrog

12 juli 2021
Als een auto die vastzit in de vierde versnelling; zo rolt de Canadese Carolyn Arends al decennia voort met haar folk-popaanpak. Een vroeg experiment eind jaren ’90 met elektrische gitaar (Feel Free) werd snel losgelaten voor zoeter werk.
Leon van Steensel
Borsato-sentiment-rijpt-goed
Muziek

Borsato-sentiment rijpt goed

03 juni 2021
"Aan het einde rijst de vraag: wie ben ik voor jou geweest." Je hoort de John Denver-invloed terug in de muziek van de afsluitende titelsong die Ralph van Manen schreef voor zijn vrouw Ineke. Het had net zo goed een mooie strik om zijn jubileum (30 jaar in 'het vak') kunnen zijn.
Leon van Steensel
Geloof-en-verbinding-eerbied-voor-de-schepping
Muziek

Nieuwe tak aan de Trinity-boom

05 mei 2021
Het is altijd riskant als je nieuwe werk toelichting nodig heeft. Trinity neemt met Een Grote Familie een gok op meerdere fronten.
Leon van Steensel
Vonkjes-van-de-Stonehill-van-weleer
Muziek

Vonkjes van de Stonehill van weleer

01 april 2021
Ironisch eigenlijk, die albumtitel. De vorige studioplaat van gospelmuziek-pionier Stonehill dateert van tien jaar geleden en voelde als een allegaartje van goedkoop aandoende trucs om tot een geheel te komen.
Leon van Steensel
Verfijnd-guitig-en-poetisch-tegelijk
Muziek

Verfijnd, guitig en poëtisch tegelijk

05 maart 2021
Jon Foreman hoeft geen grote bokkesprongen te maken om muziek te leveren die aanvoelt als geknipte soundtrack voor een coronajaar.
Leon van Steensel
Wisselvallig-eerbetoon-in-de-geest-van-Larry-Norman
Muziek

Wisselvallig eerbetoon in de geest van Larry Norman

16 februari 2021
Als ik je slechts drie albums zou mogen laten horen die christelijke muziek vormden, zou Larry Normans Only visiting this planet er een van zijn. Een waar tijdsdocument, mede gevormd door het politiek cynisme van de vroege jaren zeventig.
Leon van Steensel
Rommelende-vulkaan-zonder-uitbarsting
Muziek

Rommelende vulkaan zonder uitbarsting

04 december 2020
De wonderschone ruigheid van IJsland blijkt een goede muze. Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg zetten met Reykjavik de toon voor hun tweede album.
Leon van Steensel
66 Out of Body
Muziek

Solide, maar niet het beste werk

04 november 2020
Het was zo'n dynamisch duo in het hart van het vierkoppige Needtobreathe, maar Bo Rineheart verliet de band om zanger Bear Rineheart een trio te laten leiden.
Leon van Steensel
Waardig-afscheid-in-hoog-tempo
Muziek

Waardig afscheid (in hoog tempo)

04 oktober 2020
"We waren altijd jong, ons hele leven lang." De melancholie in de semi-akoestische, ondersteunende muziek maakt het af. Na vijftig jaar samen optreden nemen Elly & Rikkert afscheid, noodgedwongen via livestream. Het concert wandelt in driftige pas hun omvangrijke repertoire door. Daarbij valt het ...
Leon van Steensel
Richters-mensenrechtenmuziek-zoekt-de-uitersten-op
Muziek

Elle Limebear blijft een beetje hangen bij de ingehouden snik

04 september 2020
Ruim baan voor een nieuwe generatie. Elle Limebear is de dochter van Martin Smith (Delirious?) en heeft na een lange aanloop nu een volgroeid visitekaartje. Lost In Wonder maakt meteen helder hoe de Britse aanbiddingsemotie verpakt in een mix die associaties oproept met Coldplay, Imagine Dragons en ...
Leon van Steensel
Kleine-dingen-getuigt-van-een-brede-kijk
Muziek

'Kleine dingen' getuigt van een brede kijk

18 juli 2020
"Het wonder zit 'm niet in wat ik heb te brengen. Het wonder zit 'm daarin wat U ermee bereikt." De titeltrack 'Kleine dingen', waarmee deze EP van wal steekt, geeft een aardige indicatie van wat Delise zoal heeft opgepikt en vastgehouden in haar muzikale reis tot dusver.
Leon van Steensel
De-dood-als-drempel-het-leven-als-gift
Muziek

De dood als drempel, het leven als gift

01 juni 2020
Een postuum album komt vaak neer op werken met beperkt materiaal. Daar is op Geboren echter niets van te merken. Producer Niek Smelt is erin geslaagd om Kinga Báns laatste liedjes tot het muzikaal beste uit haar repertoire te maken.
Leon van Steensel
Twee-zijden-van-een-slijpsteen
Muziek

Twee zijden van een slijpsteen

01 mei 2020
Het zijn twee zijden van een slijpsteen, dit zevende album van LEV. De motivatie achter de liedjes verklaart veel. Dansen in de regen ontstond na het vieren van nieuw leven (gezinsuitbreiding bij bandleden) en rouw om verlies van leven (vriendin Kinga Bán).
Leon van Steensel
De-juiste-stem-op-de-juiste-plaat
Muziek

De juiste stem op de juiste plaat

01 april 2020
Het was lange tijd een bekend euvel van moderne christelijke muziek: tot in de puntjes verzorgde liedjes die vervolgens in de steek gelaten werden door te brave vocalen en teksten. Niet zo verwonderlijk dat Zach Williams sinds zijn debuut indruk maakt.
Leon van Steensel
Een-reunie-met-perspectief
Muziek

Een reünie met perspectief

01 maart 2020
Het was een gouden combinatie: het trio stemmen dat Ralph van Manen en de broers Tommy & Robert Riekerk in menig koffiebar bracht, eind jaren negentig. Akoestische close harmony was de succesformule. Het concept van toen is geëvolueerd tot Company of Fools, middle-of-the-road gitaarpop met een ...
Leon van Steensel
On-Hollands-goeie-black-gospel
Muziek

On-Hollands goeie black gospel

01 februari 2020
Er was geen platenlabel meer, dus kwam het vierde album van Gospel Boulevard via crowdfunding tot stand. Wat begon als passieproject van onder andere toetsenist en dirigent André Bijleveld, is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste nationale blackgospelkoren.
Leon van Steensel
Onbegrensd-ego-serveert-gospel.-Kan-dat-wel-goed-gaan
Muziek

Onbegrensd ego serveert gospel. Kan dat wel goed gaan?

14 december 2019
‘Omgekeerde cross-overs’ zijn niet nieuw. Backstreet Boy Brian Littrell maakte al eens een gospelplaat. Brian Welch (Korn) en Kenny Rogers ook. De genres mogen verschillen, het uitblijven van groot succes ermee komt overeen. De beweegredenen van Kanye West voor Jesus Is King zijn voer voor ...
Leon van Steensel
House-on-a-Hill-kun-je-te-makkelijk-vergeten
Muziek

House on a Hill kun je te makkelijk vergeten

06 december 2019
'Lange halen, snel thuis' komt niet voor in het muzikale woordenboek van Amanda (Lindsey) Cook. De Canadese vaste kracht in het Bethel Music-collectief benadert haar liedjes als langzaam tot stand komende stillevens.
Leon van Steensel
Consistent-spitsvondig-soms-over-the-top
Muziek

Consistent spitsvondig, soms over the top

05 oktober 2019
Klinkt als een eenvoudig cliché: niets in het leven is vanzelfsprekend. Maar wie de context bij de 'zingende dominee' Rob Favier kent – hij kreeg vier jaar geleden een hartinfarct – zal de grotendeels brave muziek toch waarderen.
Leon van Steensel
Betoverende-smeltkroes
Muziek

Betoverende smeltkroes

06 september 2019
Het is een goede methode om een band en zijn repertoire te testen: verzamel verwachtingsvol publiek en speel liedjes die normaliter voor vuurwerk zorgen, (semi)akoestisch. Dit livealbum (met lichte vertraging nu ook in Nederland verkrijgbaar) laat wat dat betreft geen twijfel. Needtobreathe verheft ...
Leon van Steensel
Oud-Delirious-frontman-brengt-gedurfd-album
Muziek

Oud Delirious?-frontman brengt gedurfd album

04 juli 2019
Er klinkt urgentie door op het nieuwste album van oud Delirious?-front man Martin Smith. En niet alleen door de retro sound die de Brit gebruikt. Vette bas, hoekige drumpartijen en regelmatige stemeffecten geven de eerste tracks van Iron Lung een sterke club-rocksound, ongetwijfeld aangestuurd door ...
Leon van Steensel
Hoopvol-optimistische-grabbelton
Muziek

Hoopvol optimistische grabbelton

05 juni 2019
Een eind 2017 voorgenomen sabbatical 'voor langere tijd' duurde in de praktijk slechts een paar maanden. Switchfoot blijkt met Native Tongue een overactieve muze te hebben. Eentje die van afwisseling houdt, zo blijkt uit de veertien tracks. Misschien iets te veel? Native Tongue luistert als een ...
Leon van Steensel
Porno-overspel-en-misbruik-op-een-bedje-van-fluwelen-melodieen
Muziek

Porno, overspel en misbruik op een bedje van fluwelen melodieën

05 april 2019
Een minialbum vol onderwerpen waar een schijnbaar taboe op rust in christelijke muziek: het klinkt als een grote gok, maar dat valt mee. Tenth Avenue North stond muzikaal al bekend als een groep met de ‘middle of the road’ aantrekkingskracht van Casting Crowns en de progressievere insteek van ...
Leon van Steensel
Politiek-geladen-poezie
Muziek

Politiek geladen poëzie

08 maart 2019
Met ieder nieuw album van echtpaar Linford Detweiler en Karin Bergquist wordt duidelijker hoe het akoestische ‘Good Dog Bad Dog’ eind jaren ’90 de koers van Over The Rhine verlegde. Minimalistische Americana, gebouwd op het klassieke pianospel van Detweiler en de vocale kunststukjes van ...
Leon van Steensel
Een-mooi-midden-tussen-betrokkenheid-en-distantie
Muziek

Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie

01 maart 2019
Het kan verkeren. Toen de gebroeders Joel en Luke Smallbone pas in Nashville woonden, verrichtten ze schoonmaakwerk om rond te komen. Nu behoren ze tot de populairste christelijke bands ter wereld, mét hun eigen stadion-pop/rock-geluid.
Leon van Steensel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.