Jordi Kooiman

Davidsen-siert-het-liedwerk-van-Grieg
Muziek

Davidsen siert het liedwerk van Grieg

03 maart 2022
Wellicht komt het door het gebrek aan podiumwerk in de coronacrisis, maar de jonge sopraan Lise Davidsen produceert in hoog tempo soloalbums. In 2019 debuteerde ze bij Decca, in 2021 volgde alweer een tweede cd en nu, een jaar later, ligt haar derde soloproduct in de winkels. Ongekend voor een ...
Jordi Kooiman
Sergio-Foresti-zingt-obscure-kamercantates
Muziek

Sergio Foresti zingt obscure kamercantates

13 december 2021
Allereerst: hoe heerlijk is het een basstem solo in actie te horen op een cd. Niets ten nadele van sopranen en tenoren, maar zij domineren met hun stratosferische kunsten de klassieke-cd-markt. Af en toe wil je even neerdalen van de vocale hoogvlaktes voor een lekker stevig, geaard basgeluid.
Jordi Kooiman
George-Gagnidze-een-uniek-gevaarte
Muziek

George Gagnidze: een uniek gevaarte

07 oktober 2021
Sommige zangers zijn nog niet droog achter de oren als ze de studio in duiken om zich met een solo-cd aan de wereld te presenteren. George Gagnidze is het tegendeel.
Jordi Kooiman
Ik-was-vergeten-wie-ik-ben
Goede gesprekken

Celliste Harriët Krijgh: 'Ik was vergeten wie ik ben'

01 september 2021
Sinds haar tienerjaren werkte celliste Harriet Krijgh met de toewijding en de discipline van een topsporter aan één doel: de absolute top bereiken. En dat deed ze. Een ernstige handblessure zette haar echter bijna een jaar aan de kant. “Ik schrok wakker. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik op ...
Jordi Kooiman
Een-rampzalig-album
Muziek

Een rampzalig album

12 juli 2021
Treur Nederland! Onder die pakkende titel heeft het Nederlandse ensemble Camerata Trajectina een album uitgebracht met 'rampliederen door de eeuwen heen'. Vroeger werd het nieuws over rampen vaak verspreid door middel van liederen, gezongen op openbare plekken. De teksten waren meestal voorzien van ...
Jordi Kooiman
Grote-ambities-Freddie-De-Tommaso
Muziek

Grote ambities: Freddie De Tommaso

05 mei 2021
Eens in de zoveel tijd schuiven de grote platenlabels een jonge, liefst Italiaanse tenor naar voren om in de voetsporen van legendes als Enrico Caruso en Luciano Pavarotti te treden.
Jordi Kooiman
Noors-Nederlands-cd-project-overtuigt
Muziek

Noors-Nederlands cd-project overtuigt

05 maart 2021
De Noorse sopraan Mari Eriksmoen heeft de afgelopen jaren beslist haar sporen in de operawereld verdiend. Het publiek in Amsterdam kon haar talent tijdens optredens in het Concertgebouw en een hoofdrol in Die Zauberflöte bij De Nationale Opera (2018) bewonderen.
Jordi Kooiman
66 Lofotolaforiet
Muziek

Oratorium eert Noors natuurschoon

04 oktober 2020
Er zijn oratoria over huwelijken en inauguraties, over mythes en bijbelverhalen, over heiligen en niet-zo-heiligen. En nu is er een oratorium over de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, bekend om zijn eeuwenoude visserij en adembenemende natuurschoon.
Jordi Kooiman
Antonio-Pappano-dirigeert-intense-Otello
Muziek

Antonio Pappano dirigeert intense Otello

18 juli 2020
Otello is een van de meest ingenieuze werken die Giuseppe Verdi de wereld schonk. Magistraal vertelt de Italiaanse componist het op Shakespeare gebaseerde verhaal van generaal Otello, die zich door intrigant Jago wijs laat maken dat zijn vrouw Desdemona hem ontrouw is.
Jordi Kooiman
Karina-Gauvin-aan-het-Russische-hof
Muziek

Karina Gauvin aan het Russische hof

01 mei 2020
De operaheldinnen van het Russische hof van de achttiende eeuw, daar zou het nieuwe album Nuits blanches (witte nachten) van de ervaren sopraan Karina Gauvin om moeten draaien.
Jordi Kooiman
Chen-Reiss-eert-Beethoven
Muziek

Chen Reiss eert Beethoven

01 maart 2020
250 jaar geleden werd Ludwig van Beethoven geboren en dus heet 2020 Beethoven-jaar. De componist zal het postuum niks interesseren, dus het is vooral een marketingtruc van concertzalen, theaters en vooral platenlabels om de verkoop op te krikken. Eind vorig jaar begon de stroom Beethoven-releases al ...
Jordi Kooiman
Bartoli-herhaalt-haar-castratenkunstje
Muziek

Bartoli herhaalt haar castratenkunstje

14 december 2019
Diva Cecilia Bartoli is altijd goed voor een spectaculaire cd-hoes. Op haar nieuwe album Farinelli staat ze afgebeeld als een klassieke uitvoering van Conchita Wurst. Een vrouw met baard dus.
Jordi Kooiman
Energieke-Tarare-draagt-bij-aan-eerherstel-Salieri
Muziek

Energieke Tarare draagt bij aan eerherstel Salieri

05 oktober 2019
Antonio Salieri is bekender als een gefictionaliseerd personage dan als een operacomponist die een glansrijke carrière maakte.
Jordi Kooiman
Gijsbertsen-benevelt-met-Duparcs-liedoeuvre
Muziek

Gijsbertsen benevelt met Duparcs liedoeuvre

04 juli 2019
Een lied-cd van Peter Gijsbertsen is als een avond met een exclusieve rode wijn en een perfect matchend kaasplateau. Elegant, verfijnd en smaakvol. De Nederlandse tenor heeft zijn kwaliteiten de afgelopen jaren ruimschoots bewezen, met als kroon de Nederlandse Muziekprijs (2018). Hij nam meerdere ...
Jordi Kooiman
Rattle-leidt-London-Symphony-in-formidabele-Faust
Muziek

Rattle leidt London Symphony in formidabele Faust

05 april 2019
La Damnation de Faust is één van de meest geïnspireerde creaties uit het klassieke muziekrepertoire en weinig orkesten kunnen dat zo fraai beargumenteren als het London Symphony Orchestra (LSO).
Jordi Kooiman
Kamerorkest-portretteert-Rolf-Martinsson
Muziek

Kamerorkest portretteert Rolf Martinsson

01 maart 2019
Profeten worden in hun vaderland niet geëerd. Bij hedendaagse componisten is het precies andersom: in eigen land krijgen ze vaak nog wel voet aan de grond, maar internationaal leggen ze het af tegen collega's die al eeuwen dood zijn.
Jordi Kooiman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.