Jordi Kooiman

Rattle-leidt-London-Symphony-in-formidabele-Faust
Muziek

Rattle leidt London Symphony in formidabele Faust

La Damnation de Faust is één van de meest geïnspireerde creaties uit het klassieke muziekrepertoire en weinig orkesten kunnen dat zo fraai beargumenteren als het London Symphony Orchestra (LSO).
Jordi Kooiman
Ik-was-vergeten-wie-ik-ben
Goede gesprekken

Celliste Harriët Krijgh: 'Ik was vergeten wie ik ben'

Sinds haar tienerjaren werkte celliste Harriet Krijgh met de toewijding en de discipline van een topsporter aan één doel: de absolute top bereiken. En dat deed ze. Een ernstige handblessure zette haar echter bijna een jaar aan de kant. “Ik schrok wakker. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik op ...
Jordi Kooiman
Een-rampzalig-album
Muziek

Een rampzalig album

Treur Nederland! Onder die pakkende titel heeft het Nederlandse ensemble Camerata Trajectina een album uitgebracht met 'rampliederen door de eeuwen heen'. Vroeger werd het nieuws over rampen vaak verspreid door middel van liederen, gezongen op openbare plekken. De teksten waren meestal voorzien van ...
Jordi Kooiman
Grote-ambities-Freddie-De-Tommaso
Muziek

Grote ambities: Freddie De Tommaso

Eens in de zoveel tijd schuiven de grote platenlabels een jonge, liefst Italiaanse tenor naar voren om in de voetsporen van legendes als Enrico Caruso en Luciano Pavarotti te treden.
Jordi Kooiman
Gijsbertsen-benevelt-met-Duparcs-liedoeuvre
Muziek

Gijsbertsen benevelt met Duparcs liedoeuvre

Een lied-cd van Peter Gijsbertsen is als een avond met een exclusieve rode wijn en een perfect matchend kaasplateau. Elegant, verfijnd en smaakvol. De Nederlandse tenor heeft zijn kwaliteiten de afgelopen jaren ruimschoots bewezen, met als kroon de Nederlandse Muziekprijs (2018). Hij nam meerdere ...
Jordi Kooiman
Energieke-Tarare-draagt-bij-aan-eerherstel-Salieri
Muziek

Energieke Tarare draagt bij aan eerherstel Salieri

Antonio Salieri is bekender als een gefictionaliseerd personage dan als een operacomponist die een glansrijke carrière maakte.
Jordi Kooiman
Bartoli-herhaalt-haar-castratenkunstje
Muziek

Bartoli herhaalt haar castratenkunstje

Diva Cecilia Bartoli is altijd goed voor een spectaculaire cd-hoes. Op haar nieuwe album Farinelli staat ze afgebeeld als een klassieke uitvoering van Conchita Wurst. Een vrouw met baard dus.
Jordi Kooiman
Noors-Nederlands-cd-project-overtuigt
Muziek

Noors-Nederlands cd-project overtuigt

De Noorse sopraan Mari Eriksmoen heeft de afgelopen jaren beslist haar sporen in de operawereld verdiend. Het publiek in Amsterdam kon haar talent tijdens optredens in het Concertgebouw en een hoofdrol in Die Zauberflöte bij De Nationale Opera (2018) bewonderen.
Jordi Kooiman
Chen-Reiss-eert-Beethoven
Muziek

Chen Reiss eert Beethoven

250 jaar geleden werd Ludwig van Beethoven geboren en dus heet 2020 Beethoven-jaar. De componist zal het postuum niks interesseren, dus het is vooral een marketingtruc van concertzalen, theaters en vooral platenlabels om de verkoop op te krikken. Eind vorig jaar begon de stroom Beethoven-releases al ...
Jordi Kooiman
Karina-Gauvin-aan-het-Russische-hof
Muziek

Karina Gauvin aan het Russische hof

De operaheldinnen van het Russische hof van de achttiende eeuw, daar zou het nieuwe album Nuits blanches (witte nachten) van de ervaren sopraan Karina Gauvin om moeten draaien.
Jordi Kooiman
Antonio-Pappano-dirigeert-intense-Otello
Muziek

Antonio Pappano dirigeert intense Otello

Otello is een van de meest ingenieuze werken die Giuseppe Verdi de wereld schonk. Magistraal vertelt de Italiaanse componist het op Shakespeare gebaseerde verhaal van generaal Otello, die zich door intrigant Jago wijs laat maken dat zijn vrouw Desdemona hem ontrouw is.
Jordi Kooiman
66 Lofotolaforiet
Muziek

Oratorium eert Noors natuurschoon

Er zijn oratoria over huwelijken en inauguraties, over mythes en bijbelverhalen, over heiligen en niet-zo-heiligen. En nu is er een oratorium over de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, bekend om zijn eeuwenoude visserij en adembenemende natuurschoon.
Jordi Kooiman

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief