Johan Bakker

Subtiele-elektronische-pop-met-poetische-teksten
Muziek

Subtiele elektronische pop met poëtische teksten

14 december 2023
Janine (Beens) debuteerde in 2012 met een indrukwekkend soulvol naar haarzelf genoemd album waarop ze nummers zong die doordacht waren opgebouwd. Bij ieder lied kroop de stem van Janine dieper onder je huid.
Johan Bakker
Schommelen-tussen-genieten-en-gedogen
Muziek

Ierse en Noorse improvisaties over Nederlandse geluidscollages

09 november 2023
Minco Eggersman ontpopte zich de laatste jaren tot een succesvol filmcomponist. Op 29 september won hij op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film De man uit Rome van Jaap van Heusden.
Johan Bakker
Zeeuwse-folk-en-Amerikaanse-blues-gaan-goed-samen
Muziek

Zeeuwse folk en Amerikaanse blues gaan goed samen

05 oktober 2023
Op zijn zesde album bezingt Broeder Dieleman de teloorgang van de natuur in Zeeuws-Vlaanderen. In tien liedjes verklankt Tonnie Dieleman, zoals zijn werkelijke naam luidt, gevoelens van weemoed en heimwee naar een wereld die tijdens zijn 47-jarige leven ingrijpend is veranderd.
Johan Bakker
Van-peilloos-diep-tot-extatisch-jubelend-hoog
Muziek

Van peilloos diep tot extatisch jubelend hoog

31 augustus 2023
Voor het maken van een geslaagd album is meer nodig dan een mooie stem. Jacob Lusk maakte in 2011 al indruk in de tv-talentenshow American Idol, maar zijn optredens bleven vooralsnog beperkt tot het zingen van backing vocals.
Johan Bakker
Rauwe-emoties-over-een-gestorven-vriend
Muziek

Rauwe emoties over een gestorven vriend

13 juli 2023
In maart 2022 overleed onverwacht Taylor Hawkins, de drummer van Foo Fighters. De Amerikaanse rockband stond juist aan de vooravond van een wereldtournee. Het bleef een jaar stil; toen kondigden Foo Fighters aan dat ze door zouden gaan met een nieuwe slagwerker (Josh Freese). Het pas verschenen But ...
Johan Bakker
Een-album-vol-geloofspassie
Muziek

Een album vol geloofspassie

15 juni 2023
Maria Markesini werd in haar geboorteland Griekenland opgeleid tot klassiek pianist, op het Rotterdamse conservatorium leerde ze jazz en wereldmuziek kennen. Inmiddels woont ze met haar Nederlandse man in de Maasstad.
Johan Bakker
De-tingeltangelhersenpan-van-Spinvis
Muziek

De tingeltangelhersenpan van Spinvis

04 mei 2023
Erik de Jong was al een laatbloeier toen hij twintig jaar geleden debuteerde, maar op Be-Bop-A-Lula lijkt hij pas echt zijn draai gevonden te hebben.
Johan Bakker
Eva-Cassidy-schittert-als-nooit-tevoren
Muziek

Eva Cassidy schittert als nooit tevoren

06 april 2023
Op 2 februari zou de vroeg gestorven Amerikaanse zangeres Eva Cassidy (1963-1996) zestig zijn geworden. Nieuw werk zit er niet meer in, toch is de cd I Can Only Be Me een heuse verrassing.
Johan Bakker
Fris-werk-met-live-energie
Muziek

Fris werk met live-energie

08 maart 2023
Roos Rebergen begon met het schrijven van liedjes toen ze ontdekte dat ze met muziek haar gedachten en gevoelens beter kan verwoorden dan in het alledaagse sociale leven. Ze groeide op in een boerengezin in Gelderland, waar haar ouders hun eigen muziekfestival organiseerden.
Johan Bakker
Blijmakend-troostrijk-soms-ontroerend
Muziek

Blijmakend, troostrijk, soms ontroerend

01 februari 2023
Met bewonderenswaardige volharding produceert de Nederlandse Country Trail Band jaarlijks een nieuw album met countryliedjes.
Johan Bakker
Opzwepende-improvisatiemuziek-uit-Londen
Muziek

Opzwepende improvisatiemuziek uit Londen

15 december 2022
De naam van deze groep verwijst naar de priester-schrijver die na de Babylonische ballingschap een belangrijke rol speelde bij de herbouw van de tempel in Jeruzalem. Zoals Ezra leefde in de tijd van de Israëlische renaissance, zo ziet dit collectief zich als actief in een periode waarin sprake is ...
Johan Bakker
Tijdloze-improvisatie-met-dromerige-tekst
Muziek

Tijdloze improvisatie met dromerige tekst

09 november 2022
The Nits zijn al sinds 1974 niet in een hokje te stoppen. Ook het nieuwe album NEON klinkt tijdloos.
Johan Bakker
Aanstekelijke-assertiviteit-is-beperkt-houdbaar
Muziek

Een eigenzinnige cocktail van klanken en stijlen

05 oktober 2022
De Amerikaanse singer-songwriter Santigold noemt haar nieuwe album: Spirituals. Met die titel verwijst ze naar de muziek die hoop en troost gaf aan mensen die opgroeiden onder ellendige omstandigheden tijdens de periode van de slavernij.
Johan Bakker
De-psalmen-van-Nick-Cave
Muziek

De psalmen van Nick Cave

01 september 2022
Het geloof van Nick Cave wordt de laatste jaren behoorlijk op de proef gesteld. In 2019 verwerkte hij met zijn indrukwekkende album Ghosteen de dood van zoon Arthur, die op vijftienjarige leeftijd vanaf een klif ter aarde stortte.
Johan Bakker
Klimaatliederen-voor-de-kerk
Muziek

Klimaatliederen voor de kerk

13 juli 2022
Climate Vigil Songs verscheen om tegemoet te komen aan de behoefte van kerken aan liederen die de klimaatproblematiek benoemen. Initiatiefnemer is The Porter’s Gate, een Amerikaans collectief van betrokken liedjesmakers, muzikanten, predikanten en professionals uit de muziekindustrie.
Johan Bakker
482 Trinity
Muziek

Nederlandse zendelingszonen in Trinity Street

13 juli 2022
De vier muzikanten van Trinity zetten op hun onlangs verschenen EP Trinity Street een zorgeloze sfeer neer zonder aan de narigheid in de wereld voorbij te gaan.
Johan Bakker
Truth-And-Soul-met-hoop-en-liefde
Muziek

'Truth And Soul' met hoop en liefde

09 juni 2022
Waar Michelle David verschijnt, getuigt ze met aanstekelijk enthousiasme van haar geloof. Gitarist Onno Smit en basgitarist Paul Willemsen stuitten bij hun zoektocht naar de bronnen van hun favoriete muziek op de pure gospel.
Johan Bakker
Balans-zonder-pillen
Muziek

Balans zonder pillen

05 mei 2022
De afgelopen tijd hield Selah Sue zich voornamelijk bezig met het zoeken naar een evenwicht in haar bestaan.
Johan Bakker
Een-fijne-plek-om-op-adem-te-komen
Muziek

Een fijne plek om op adem te komen

07 april 2022
De Amerikaanse singer-songwriter Amos Lee heeft een eigen plekje gevonden binnen het muzikale spectrum waar blues, folk en gospel elkaar raken. Zijn warmbloedige stem heeft een enorm bereik, zowel qua toonhoogtes als in het overbrengen van emoties. Lee’s persoonlijke teksten zijn op vele manieren ...
Johan Bakker
Een-album-vol-uitersten
Muziek

Een album vol uitersten

03 maart 2022
De liedjes op het achtste album van Blaudzun klinken opgewekt en strijdlustig, al is de ondertoon zwaarmoedig en af en toe zelfs wanhopig.
Johan Bakker
‘Het-komt-goed
Muziek

‘Het komt goed’

01 februari 2022
Het is lastig Old Friends, New Friends onder te brengen in een categorie. Nils Frahm wordt beschouwd als een hedendaagse klassiek pianist en componist, maar is tevens een graag geziene gast op popfestivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole.
Johan Bakker
Beschouwend-en-eerlijk-debuutalbum
Muziek

Beschouwend en eerlijk debuutalbum

13 december 2021
Voor veel muzikanten was de onzekere situatie in de theaters en op festivals naast een bron van frustratie ook aanleiding voor een muzikale koersverlegging. Justin Kniest, die tot nu toe in de muziekwereld vooral op de achtergrond werkzaam was als producent en programmeur) besloot tijdens de ...
Johan Bakker
‘Hoe-schiet-ik-wortel-in-beton
Muziek

‘Hoe schiet ik wortel in beton?’

04 november 2021
Nynke Laverman werd bekend met in het Fries gezongen fado’s. Verre wereldreizen inspireerden de Friese zangeres tot albums die steeds persoonlijker werden en vaak samenvielen met gelijknamige theatershows. Na een sabbatical en verplichte coronapauze presenteert ze haar project Plant, dat haar ...
Johan Bakker
Melodieuze-en-avontuurlijke-jazz
Muziek

Melodieuze en avontuurlijke jazz

07 oktober 2021
Hanna Marieke gebruikte de periode waarin ze nauwelijks live kon spelen om haar debuutalbum Rhythms Of Grace op te nemen. De pianist en zangeres richtte haar eigen jazztrio op met twee gelijkgestemde zielen: bassist Ruben Bekx en drummer Timo Menkveld.
Johan Bakker
Een-krachtige-artistieke-confrontatie
Muziek

Een krachtige artistieke confrontatie

01 september 2021
Billie Eilish, die op haar zeventiende plotseling in het middelpunt van de belangstelling stond, is zichzelf trouw gebleven op haar tweede album Happier Than Ever.
Johan Bakker
Terug-naar-zijn-muzikale-wortels
Muziek

Terug naar zijn muzikale wortels

12 juli 2021
Douwe Bob besloot na een moeilijke periode in zijn leven dat de tijd rijp was voor een eerlijk album. Het was al erg om niet op te kunnen treden, maar het overlijden van zijn vader (kunstenaar Simon Posthuma) en dat van zijn beste vriend kwamen daar nog bij. Het bracht de Amsterdamse ...
Johan Bakker
Oosters-gekruide-lofzangen
Muziek

Oosters gekruide lofzangen

03 juni 2021
Met Salomo hebben de liederen op dit album niet veel te maken, de naam berust op een misverstand.
Johan Bakker
Nieuwe-tak-aan-de-Trinity-boom
Muziek

Geloof en verbinding, eerbied voor de schepping

05 mei 2021
Met behulp van een draagbare synthesizer en een megafoon verzorgde Jon Batiste muzikale ondersteuning tijdens de Black Lives Matter-demonstraties in New York.
Johan Bakker
Als-je-een-stukje-opschuift-is-er-altijd-ruimte-voor-een-ander

'Als je een stukje opschuift, is er altijd ruimte voor een ander'

01 april 2021
Journalist Johan Bakker bezocht de mannen van de populaire band Trinity voor een 'overvloedige lunch' en sprak met hen over hun vrouwen, kinderen, muziek en het nieuwe project Wereldwijs. 'Wij zijn tussenmensen.'
Johan Bakker
Een-muzikale-pas-op-de-plaats
Muziek

Een muzikale pas op de plaats

01 april 2021
Net als veel andere muzikanten zat Jan Willem van Delft een jaar geleden plotseling zonder werk. Die onzekerheid was echter maar van korte duur.
Johan Bakker
Een-nieuwe-ster-aan-het-Britse-firmament
Muziek

Een nieuwe ster aan het Britse firmament

05 maart 2021
De muzikale leegte die de Adèle en Amy Winehouse achterlieten, zou weleens gevuld kunnen worden door Celeste Epiphany Waite, de nieuwe ster aan het Britse firmament.
Johan Bakker
Muzikale-reis-van-dood-naar-nieuw-leven
Muziek

Muzikale reis van dood naar nieuw leven

16 februari 2021
Als muzikant is Remco den Hollander (1971) al vijfentwintig jaar multi-inzetbaar. Hij speelde mee in diverse formaties, maar achtte de tijd nu pas rijp voor een album waarop hijzelf centraal staat.
Johan Bakker
66 Lichthuis Typhoon
Muziek

Typhoon chilt met God

04 december 2020
Typhoon verrast met een Nederlandstalig gospelalbum. Glenn de Randamie, de man achter de artiestennaam, kent de zwarte muziekgeschiedenis en hij presenteert een fijne hedendaagse combinatie van afrobeat, hiphop, jazz, oosterse muziek, gospel en soul.
Johan Bakker
66 Spinvis
Muziek

Dromerige, poëtische en melancholische liedjes

04 november 2020
De coronacrisis heeft naast veel ellende, frustratie en wanhoop ook rust en ruimte gebracht voor het creëren van frisse ideeën en het ontplooien van nieuwe initiatieven.
Johan Bakker
66 Gregory Porter
Muziek

Een muzikaal baken in donkere dagen

04 oktober 2020
All Rise had al maanden geleden in de winkels moeten liggen, maar de platenmaatschappij stelde de release van het album liever uit. Dat is jammer, Gregory Porter kan dan wel niet op wereldtournee, zijn op hoop gerichte muziek zou in die eerste donkere dagen van de pandemie ook verkwikkend welkom ...
Johan Bakker
66 Muziek Voices
Muziek

Richters mensenrechtenmuziek zoekt de uitersten op

04 september 2020
De in Duitsland geboren en in Engeland woonachtige componist Max Richter schrijft al jaren met veel succes muziek voor film, theater en concertzaal.
Johan Bakker
De-mooiste-vergezichten-zijn-veel-beter-dan-de-kortste-weg
Muziek

De mooiste vergezichten zijn veel beter dan de kortste weg

18 juli 2020
Mensen zouden wat vaker uit hun bubbel moeten komen en het is mooi dat muzikanten daarin het voortouw nemen. Marien Dorleijn is zanger-gitarist van de Nederlandse rockband Moss.
Johan Bakker
God-aanroepen-vanuit-de-diepte
Muziek

God aanroepen vanuit de diepte

01 juni 2020
Op haar derde album speelt Kandace Springs (1989) in een akoestische bezetting. De in Nashville geboren vocalist en toetsenist experimenteerde tot nu toe met eigen nummers en met covers in de vele muziekstijlen waarmee ze opgroeide: country, soul, funk, hiphop, gospel, jazz en R&B. Springs' ...
Johan Bakker
Akoestische-pareltjes
Muziek

Akoestische pareltjes

01 mei 2020
Mariecke Borger leek een eendagsvlieg te zijn geweest. In 2013 maakte de singer-songwriter indruk met een album vol fijnzinnige liedjes: Through My Eyes.
Johan Bakker
Liefde-en-waarheid-dichten-de-kloof
Muziek

Liefde en waarheid dichten de kloof

01 april 2020
De Amerikaanse gitarist en componist Pat Metheny (1954) heeft zijn publiek lang laten wachten op een nieuw album, maar het resultaat is verbluffend.
Johan Bakker
Meeting-Christ-and-reading-Marx
Muziek

Meeting Christ and reading Marx

01 maart 2020
Drie weken voor de dood van Leonard Cohen, eind 2016, verscheen wat velen zagen als zijn afscheidsalbum: You Want It Darker. Cohen klonk daarop breekbaar, beschouwend en bereid om te sterven: ‘I am ready my Lord’. Nu blijkt dat er tijdens de laatste muzikale sessies nog voldoende materiaal is ...
Johan Bakker
Pure-en-eerlijke-canon
Muziek

Pure en eerlijke canon

01 februari 2020
The American Recordings waarmee Johnny Cash in de herfst van zijn leven een kroon op zijn werk zette, waren een inspiratiebron voor Barry Hay en JB Meijers bij het maken van een akoestisch duo-album. De opzet was dezelfde als die van Cash: ze selecteerden de mooiste liedjes die ze kenden en ...
Johan Bakker
Gegrepen-uit-het-getto-van-het-leven
Muziek

Gegrepen uit het getto van het leven

14 december 2019
Raphael Saadiq schreef succesvolle songs voor anderen, hij won belangrijke prijzen met zijn filmcomposities en hij produceerde albums voor Solange, Mary J. Blige, John Legend en Whitney Houston.
Johan Bakker
Nick-Cave
Muziek

Wanhopige zoektocht naar betekenis

06 december 2019
In 2015 maakte Nick Cave’s vijftienjarige zoon Arthur een dodelijke val van een krijtrots. De in Australië geboren, in Engeland neergestreken muzikant veranderde ingrijpend door deze gebeurtenis. De vroeger zo gesloten zanger, componist en schrijver kreeg meer compassie met anderen en hij sprak ...
Johan Bakker
Ilse-DeLange-eindelijk-geloofwaardig
Muziek

Ilse DeLange, eindelijk geloofwaardig

05 oktober 2019
Artiesten die dicht bij zichzelf blijven en zonder toeters en bellen zo oprecht mogelijk muziek maken, zijn meestal op hun best. Het is dan ook de vraag waarom het publiek vaak zo lang moet wachten tot de muzikant in kwestie daadwerkelijk bereid is zich artistiek bloot te geven.
Johan Bakker
Atypisch-kunstwerkje
Muziek

Atypisch kunstwerkje

06 september 2019
In veel opzichten is The Bell een nogal atypisch album, zeker als je bedenkt dat het midden in de zomer is verschenen. The Bell bevat bepaald geen vakantiemuziek, zeker niet als je de teksten goed beluistert. In de liner notes vertellen de muzikanten van iamthemorning dat de pijn en het lijden die ...
Johan Bakker
Knapperend-haardvuur-water-uit-de-rivier
Muziek

Knapperend haardvuur, water uit de rivier

04 juli 2019
Tussen de vele uitgebrachte albums in deze vruchtbare periode van openluchtfestivals en releases is Stillwater is een verademing. Frankie Lee laat horen dat het bij muziek maken niet gaat om nieuwe geluiden, grappige effecten of een aandachttrekkende podiumperformance.
Johan Bakker
Bescheiden-uitvoering-van-geraffineerde-liedjes
Muziek

Bescheiden uitvoering van geraffineerde liedjes

05 juni 2019
Probeer Aldous Harding niet in een muzikaal hokje te stoppen, want ze heeft haar eigen stijl gecreëerd. De uit Christchurch, Nieuw-Zeeland, afkomstige zangeres begon in het folk-circuit, haar nieuwste album is daarnaast door popmuziek beïnvloed. Met haar opvallende, wendbare stem heeft Harding een ...
Johan Bakker
Lichtvoetig-wapengekletter
Muziek

Lichtvoetig wapengekletter

05 april 2019
Op My Finest Work Yet komen literatuur, filosofie, geschiedenis, beeldende kunst en muziek samen. Andrew Bird (1973) schreef tien intrigerende nieuwe songs, die de luisteraar op verschillende niveaus prikkelen.
Johan Bakker
Muzikale-fusie-over-de-grote-oceaan
Muziek

Muzikale fusie over de grote oceaan

08 maart 2019
Hidden land is een nieuw, intrigerend intercontinentaal muzikaal project. Myles O’Mainian uit California en Johan Lager uit Stockholm vonden elkaar op muzikaal, persoonlijk en geestelijk niveau. Het resultaat is Perpectives, een prachtig weemoedig, maar ook weerbarstig album.
Johan Bakker
Een-mooi-midden-tussen-betrokkenheid-en-distantie
Muziek

Een mooi midden tussen betrokkenheid en distantie

01 maart 2019
Bladzijde 1 is het Nederlandstalige debuut van Delise. Het album bevat zeven frisse, persoonlijke liedjes waarin de zangeres laat doorschemeren dat haar leven niet echt rimpelloos is verlopen: ‘Opnieuw beginnen, maar wel anders dan voorheen.’
Johan Bakker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.