Joël Friso

De-blik-omhoog-gericht
Film

De blik omhoog gericht

14 december 2023
Het leven in een grote stad is al decennialang een onuitputtelijke bron van inspiratie voor filmmakers. Voor zijn nieuwste film trok de 78-jarige meestercineast Wim Wenders (Der Himmel über Berlin en Paris, Texas), met zijn nieuwsgierigheid naar het alledaagse leven, dit keer naar Tokio.
Joël Friso
Een-film-met-oog-voor-de-kleine-dingen-maar-weinig-diepgang
Film

Een film met oog voor de kleine dingen, maar weinig diepgang

09 november 2023
Een nieuwe dag ontluikt. Al zou het zomaar het einde van een dag kunnen zijn, want de eerste beelden van dit kustplaatje in Georgië zijn geschoten in prachtig zwart-wit.
Joël Friso
Zij-zijn-in-de-waan-dat-ze-niet-kwamen-om-te-overheersen
Film

Zij zijn in de waan dat ze niet kwamen om te overheersen

05 oktober 2023
Het zien van een film over de nadagen van het Nederlandse koloniale tijdperk met de kennis van nu doet je als kijker afvragen wat we daar (letterlijk) in Godsnaam deden.
Joël Friso
Vertrouw-nooit-een-filmmaker-schijn-bedriegt
Film

Vertrouw nooit een filmmaker: schijn bedriegt

31 augustus 2023
“In my mind. In my mind”, zingt de Oostenrijkse band Wallners dromerig op de soundtrack van Roter Himmel. Het liedje is perfect gekozen bij dit vriendschaps- en relatiedrama van regisseur Christian Petzold, dat vorig jaar de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn won.
Joël Friso
Hannah-verwacht-meer-van-haar-ouders.-En-terecht
Film

Hannah verwacht meer van haar ouders. En terecht.

13 juli 2023
“Ik heb er toch niks over te zeggen”, verzucht Hannah vanaf de achterbank van de auto. Haar ouders, Piv en Ulrik, zijn met haar onderweg naar een nieuwe school. “Het wordt vast heel leuk”, zeggen ze niet voor de eerste keer.
Joël Friso
Geen-geld-Het-is-er-wel-maar-weggestopt
Film

Geen geld? Het is er wel, maar weggestopt

15 juni 2023
“Belasting, belasting, belasting, de rest is bullshit.” De beroemd geworden speech van journalist en historicus Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in 2019 had uitstekend gepast in de documentaire Tax Me If You Can.
Joël Friso
Bekend-zijn-met-is-iets-anders-dan-begrijpen
Film

Bekend zijn met, is iets anders dan begrijpen

04 mei 2023
Luftkrieg und Literatur, heette de verzameling essays die W.G. Sebald in 1999 publiceerde. In het boek, enkele jaren later vertaald als On The Natural History of Destruction, vertelt de Duitse schrijver dat het vandaag de dag moeilijk voor te stellen is hoe omvangrijk de verwoesting van Duitse ...
Joël Friso
Dit-is-geen-depressieve-klimaatfilm
Film

Dit is geen depressieve klimaatfilm

06 april 2023
Wanneer bioloog en wetenschapsjournalist Hidde Boersma in de opening van deze documentaire uitlegt dat we ons momenteel in de zesde extinctiegolf bevinden en dat meer dan 75 procent van de dieren en plantensoorten zal uitsterven, onderbreekt filmmaker en vriend Karsten de Vreugd hem. “Gaan we nou ...
Joël Friso
Saint-Omer-pleit-voor-uitstel-van-het-oordeel
Film

Saint Omer pleit voor uitstel van het oordeel

08 maart 2023
'We zijn hier om het te begrijpen', zegt de rechter. 'Leg uit wat u bedoelt.' Maar de beklaagde in deze zaak, Laurence, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby, kijkt de rechter zwijgend aan.
Joël Friso
De-stinkend-rijken-zijn-nog-nooit-zo-cynisch-verbeeld
Film

De stinkend rijken zijn nog nooit zo cynisch verbeeld

15 december 2022
Wanneer de Zweedse regisseur en scenarioschrijver Ruben Östlund met een nieuwe film komt, moet je opletten.
Joël Friso
Poezie-in-de-rauwe-werkelijkheid
Film

Poëzie in de rauwe werkelijkheid

09 november 2022
De achterklep van de auto valt iedere keer open bij het wegrijden. John beloofde steeds dat hij het zou maken. Nu hij er niet meer is, staat de achterklep symbool voor zijn afwezigheid.
Joël Friso
Nietsverhullende-superclose-up
Film

Nietsverhullende superclose-up

05 oktober 2022
Er is een moment in de documentaire dat ze rechtstreeks in de camera kijkt. Alsof ze met haar grote heldere ogen jou aankijkt en zegt: wat zit je nou te kijken? Op dat moment durf je niet weg te kijken, je voelt de nietsontziende blik van dit machtige beest.
Joël Friso
De-liefde-is-geduldig-maar-tegen-welke-prijs
Film

De liefde is geduldig, maar tegen welke prijs?

01 september 2022
Terwijl de stier een koe dekt, maken de boeren in het Zwitserse bergdorpje een praatje. Marco, die is ingehuurd om het ruige werk te doen, is hier nu al een jaar. “Ik heb je nog nooit in de kerk gezien”, merkt een van de mannen op.
Joël Friso
Als-je-geen-naam-hebt-besta-je-niet
Film

Als je geen naam hebt, besta je niet

13 juli 2022
Italië, in het jaar 1900. In een poging de ziel van haar doodgeboren dochtertje te redden, besluit Agata in haar eentje een reis te maken door het ruige Italiaanse landschap.
Joël Friso
De-baas-overschrijdt-alle-grenzen
Film

De baas overschrijdt alle grenzen

09 juni 2022
Het is op zich een interessant uitgangspunt voor een film: een witte man van middelbare leeftijd die de controle over zijn omgeving verliest, waarbij zijn (ware?) aard naar boven komt.
Joël Friso
De-hoge-prijs-van-een-Europese-droombaan
Film

De hoge prijs van een Europese droom(baan)

05 mei 2022
In Notes From Brussels volgt de Nederlandse documentairemaker Nadine van Loon drie vrouwen die, onder de hoge werkdruk bij de Brusselse instellingen, hun Europese droom nastreven.
Joël Friso
Zonder-enige-weerstand-van-de-lokale-gemeenschap
Film

'Zonder enige weerstand van de lokale gemeenschap'

07 april 2022
In een ravijn aan de rand van Kyiv, genaamd Babi Yar, vond op 29 en 30 september 1941 een van de grootste massa-executies in de geschiedenis plaats: 33.771 Joden werden er door de nazi’s doodgeschoten.
Joël Friso
De-vlucht-van-Amin
Film

De vlucht van Amin

03 maart 2022
verhaal van zijn vlucht als jonge jongen vanuit Afghanistan naar Denemarken. Jarenlang had hij zijn vluchtverhaal voor zichzelf gehouden.
Joël Friso
Mama-is-moslim-geworden
Film

Mama is moslim geworden

01 februari 2022
Stel je voor: je zit in het laatste jaar van highschool, je wacht op bericht of je toegelaten wordt tot een kunstopleiding en terwijl de hormonen door je lijf gieren, komen de onvermijdelijke levensvragen op je af. En dan vertelt je moeder, een populaire weervrouw op de lokale televisie in Los ...
Joël Friso
Een-geraffineerd-verhaal-over-moederschap
Film

Een geraffineerd verhaal over moederschap

13 december 2021
Hij: ik zou graag een kind met je willen hebben, maar ik weet niet of dit het juiste moment is. Zij: het doet er niet toe, het is er al!
Joël Friso
Vechten-tegen-corrupte-kindersmokkelaars
Film

Vechten tegen corrupte kindersmokkelaars

04 november 2021
“Kom maar terug voor de bevalling en maak je geen zorgen over het geld.” Georgina, een twintigjarige vrouw woonachtig in een sloppenwijk nabij de Peruaanse hoofdstad Lima, had op de radio gehoord van een bevallingskliniek met gratis zorgverlening.
Joël Friso
Stalin-is-dood-lang-leve-Stalin
Film

Stalin is dood, lang leve Stalin

07 oktober 2021
Het is 5 maart 1953 als de mensen uit alle uithoeken van de Sovjet-Unie op straat samenkomen om via het omroepsysteem te horen dat Joseph Stalin is overleden. “Met groot verdriet delen we u mee dat het hart van onze leider niet meer klopt.”
Joël Friso
Het-volkslied-werd-steeds-cynischer
Film

Het volkslied werd steeds cynischer

01 september 2021
Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Het is 1962. Voor veel mensen gaan levensmiddelen op rantsoen. De onvrede onder de bevolking is groot. Onder de tsaren was er tenminste nog vlees verkrijgbaar. De geruchten doen de ronde dat er straks helemaal niets meer is om van te leven. ...
Joël Friso
Frustraties-en-onmacht-in-Srebrenica
Film

Frustraties en onmacht in Srebrenica

12 juli 2021
“Je blijft vertellen dat ons niets overkomt”, zegt de burgemeester van Srebrenica tegen kolonel Karremans. “Wat als de gevechtsvliegtuigen niet komen?” In de openingsscène van Quo Vadis, Aida?, over de genocide in Srebrenica in juli 1995, is de spanning om te snijden.
Joël Friso
Werkpaarden-zorgen-voor-elkaar
Film

Werkpaarden zorgen voor elkaar

03 juni 2021
De zestiger Fern is een moderne nomade. Nadat ze haar baan en vervolgens ook haar man heeft verloren, besluit ze met haar witte bestelbus op pad te gaan. Zelfs de postcode van haar woonplaats Empire, op het platteland van Nevada, is opgeheven na de ondergang van haar bedrijf. Van haar AOW kan Fern ...
Joël Friso
Op-deze-monoloog-raken-we-niet-uitgekeken
Film

Op deze monoloog raken we niet uitgekeken

05 mei 2021
Zou de coronapandemie hebben geleid tot een hernieuwde waardering voor de monoloog als theatervorm? De korte film The Human Voice, gebaseerd op het beroemde toneelstuk La voix humaine van Jean Cocteau, werd vorige zomer opgenomen, te midden van de pandemie.
Joël Friso
Paniek-ongeduld-of-daadkracht
Film

Paniek, ongeduld of daadkracht

01 april 2021
Het zijn ontzagwekkende bouwwerken, die kilometerslange tunnels door de bergen. De één neemt 'm zorgeloos, eenvoudigweg om van A naar B te komen. De ander is opgelucht als het daglicht aan het einde van de tunnel weer in zicht komt.
Joël Friso
Pedos-in-de-val-gelokt
Film

Pedo's in de val gelokt

05 maart 2021
De openingsbeelden van Caught in the Net, waarin allerlei jonge kinderen te zien zijn die op hun smartphone kijken, zijn weliswaar wat overdreven, maar ze roepen wel een vraag op. Wat doen jonge kinderen eigenlijk als ze online zijn?
Joël Friso
65 Farewell Paradise
Film

Wat is er gebeurd?

04 november 2020
Stel je voor. Je woont als kind samen met je ouders en drie zussen op de Bahama’s en van de ene op de andere dag krijg je te horen dat je naar Zwitserland verhuist. Tijd om afscheid te nemen van dit paradijselijke oord is er niet. Je wordt zonder uitleg op het vliegtuig gezet naar het Europese ...
Joël Friso
Een-wat-ingewikkelde-parabel
Film

Een wat ingewikkelde parabel

04 oktober 2020
De twintigjarige jeugddelinquent Daniel wil priester worden. Dat er volgens de priester van de jeugdinrichting veel betere manieren zijn om goed te doen – makkelijker manieren ook – wil Daniel niet accepteren.
Joël Friso
Honkvast-in-het-naland-van-de-dood
Film

Honkvast in het naland van de dood

04 september 2020
“Jij met je oorlogstrauma.” Ex-soldaat Sergey lijkt weinig begripvol voor zijn kameraad, met wie hij zojuist op een afgelegen terrein heeft staan schieten op dummy’s, kennelijk met als doel om hun agressie af te reageren. Het is 2025, een jaar na de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Sergey ...
Joël Friso
The-terrible-ones-oog-in-oog-met-Jezus
Film

The terrible ones, oog in oog met Jezus

18 juli 2020
Eens zul je terugkeren en een goed leven leiden. Dat waren de woorden van zijn moeder, toen hij als tiener werd meegenomen om mee te vechten in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika.
Joël Friso
Heb-je-me-gemist
Film

Heb je me gemist?

01 juni 2020
Ritchie bedankt zijn vrouw Hunter bij een etentje om te vieren dat hij het familiebedrijf overneemt. Zijn glimlach erbij maakt duidelijk dat ze er mag zijn en niet tekort zal komen, maar op geen enkele wijze inspraak heeft in de business.
Joël Friso
65 J'Accuse
Film

Zelfs de held is een antisemiet

01 mei 2020
Kun je genieten van een film van een regisseur die controversieel is verklaard? Die vraag dringt zich onvermijdelijk op als je de nieuwe productie J’accuse van Roman Polanski gaat bekijken.
Joël Friso
Als-je-eigen-leven-een-speelfilm-wordt
Film

Als je eigen leven een speelfilm wordt

01 maart 2020
Zou het kunnen: dat je je eigen levensverhaal herschrijft? In Drama Girl – een kruising tussen speelfilm en documentaire – laat regisseur Vincent Boy Kars een jonge vrouw (Leyla de Muynk) een aantal scènes uit haar eigen leven naspelen met professionele acteurs.
Joël Friso
Als-de-Andes-kon-spreken
Muziek

Als de Andes kon spreken

01 februari 2020
Het Zuid-Amerikaanse land Chili ligt geografisch gezien geïsoleerd. Aan de ene kant de Grote Oceaan en aan de andere kant het Andesgebergte. Deze bergen zijn nooit ver weg: ze vormen tachtig procent van het landoppervlak.
Joël Friso
Als-de-Messias-onvindbaar-lijkt
Film

Als de Messias onvindbaar lijkt

14 december 2019
Films over de (nabije) toekomst gaan meestal over de gevolgen van klimaatverandering of over de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving. Hoe mensen in de toekomst religie zullen beleven, is zelden een thema. Hoe anders is de nieuwe film van Gabriel Mascaro (Neon Bull).
Joël Friso
Het-blijft-het-verhaal-van-drie-zussen
Film

Het blijft het verhaal van drie zussen

06 december 2019
In een afgelegen bergdorp in Anatolië (Noordoost-Turkije) vindt een onverwachte reünie plaats van de drie zussen Reyhan, Nurhan en Havva. Na de dood van hun moeder stuurde vader Sevket de zussen naar de stad om opgenomen te worden in een rijk gezin als een besleme: pleegdochter en hulp in de ...
Joël Friso
65 Your mum and dad
Film

Je pa en ma verpesten je; niet expres, maar wel degelijk

05 oktober 2019
Misschien heeft iedere familie wel zo zijn eigen geheim. Een verborgen verhaal, waarover niemand durft te praten.
Joël Friso
Er-was-eens-een-actrice-en-die-werd-vermoord
Film

Er was eens een actrice, en die werd vermoord

06 september 2019
Het was het einde van een tijdperk. Een brute moordpartij door de sekteleden van de Manson Family in 1969 deed Los Angeles opschrikken en maakte abrupt een einde aan de roerige sixties. In Once Upon a Time in … Hollywood neemt de Amerikaanse filmmaker Quentin Tarantino je mee naar het hart van de ...
Joël Friso
Meestervertellers-verliezen-zich-in-het-drama
Film

Meestervertellers verliezen zich in het drama

04 juli 2019
Hij heeft haast. Ahmed maakt snel nog een paar rekensommen af in zijn huiswerkklasje, om vervolgens bij zijn vrienden achterin de auto te springen, onderweg naar de imam. De vrienden zijn hem te luidruchtig, want Ahmed moet nog zijn Koranverzen oefenen. Het gaat om de intentie, sussen de jongens. ...
Joël Friso
Als-een-drieling-uit-elkaar-gehaald-wordt
Film

Als een drieling uit elkaar gehaald wordt

05 juni 2019
Bobby, Eddy en David worden in 1961 geboren als identieke drieling, maar kort na hun geboorte gescheiden en door drie verschillende families geadopteerd. Ze wisten niet van elkaars bestaan af totdat ze op negentienjarige leeftijd weer herenigd werden. Het opmerkelijke verhaal ging meteen viral – ...
Joël Friso
Leven-onder-littekens
Film

Leven onder littekens

05 april 2019

Joël Friso
Een-complot-tegen-Hammarskjold
Film

Een complot tegen Hammarskjöld

08 maart 2019
In september 1961 stortte onder verdachte omstandigheden in Congo een vliegtuig neer met daarin Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Van meet af aan gingen er geruchten dat het om een aanslag zou gaan. Immers, Hammarskjöld had zich bij Westerse grootmachten niet populair ...
Joël Friso
De-priester-die-tachtig-kinderen-misbruikte
Film

De priester die tachtig kinderen misbruikte

08 maart 2019
Regisseur Francois Ozon laat er geen gras over groeien. In hoog tempo ontsluiert Grâce à Dieu de pijnlijke waarheid over het misbruik dat de Franse priester Bernard Preynat in de loop van tientallen jaren pleegde. Meer dan tachtig kinderen werden slachtoffer.
Joël Friso
Buig-je-hoofd-niet
Film

Buig je hoofd niet

01 maart 2019
In 1974 schreef James Baldwin If Beale Street Could Talk over een jong stel Fonny en Tish dat in Harlem, New York samen een bestaan wil opbouwen. Ze zijn vastberaden om iets van hun leven te maken, maar staan machteloos tegenover de vele afwijzingen die ze ondervinden bij de zoektocht naar ...
Joël Friso

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.