Jasper van den Bovenkamp

SGPer-Willem-Poppe-stapte-over-naar-de-BBB
Nederlandse politiek

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

31 augustus 2023
Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Jasper van den Bovenkamp
Hoe-we-zo-veel-van-onszelf-zijn-gaan-houden-dat-we-er-stikeenzaam-van-werden
Nederlandse politiek

Hoe we zo veel van onszelf zijn gaan houden, dat we er stikeenzaam van werden

03 maart 2022
Bijna de helft van de volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam. Op allerlei verschillende manieren. Een oplossing ligt niet voor het oprapen, zeggen psychiaters Dirk De Wachter en Frank Koerselman. Want de oorzaak zit diep. 'Voor het zorgzame en het verbondene is slechts het ikkige en het zelvige ...
Jasper van den Bovenkamp
Onbegrensd-vertrouwen-in-de-wetenschap-is-een-niet-wetenschappelijke-houding
Goede gesprekken

Frank van der Duijn Schouten: 'Mijn vertrouwen in de wetenschap is niet onbegrensd'

04 november 2021
Frank van der Duijn Schouten verwisselde vorige maand zijn functie als rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de Open Universiteit. De wiskundige vaart het liefst op de rede en pleitte ervoor in de collegezaal ruimte te hebben voor de levensbeschouwing van docenten. "Ik ...
Jasper van den Bovenkamp
Het-CDA-moet-het-stoffige-rentmeesterschap-weer-als-geuzennaam-gaan-dragen
Nederlandse politiek

'Het CDA moet het stoffige rentmeesterschap weer als geuzennaam gaan dragen'

07 oktober 2021
"In de politieke discussie over de aanpak van klimaatverandering", concludeert Tweede Kamerlid Henri Bontenbal van het CDA, "ontbreekt het debat over schuld, moraal, verantwoordelijkheid en vergeving."
Jasper van den Bovenkamp
Een-samenleving-kan-van-uitsluiting-niet-leven
Nederlandse politiek

Jos Douma: 'Een samenleving kan van uitsluiting niet leven'

01 september 2021
Nederland kent sinds 2019 een speciaal gezant religie en levensovertuiging, rasdiplomaat Jos Douma. Aan hem de taak de Nederlandse kijk op geloofsvrijheid buiten de landsgrenzen te proclameren. "Vorige week kreeg ik bericht: ze zijn vrij. Vijf mensen, ergens in een uithoek van de wereld. Dat geeft ...
Jasper van den Bovenkamp
20210419-DSCF5566-2
Nederlandse politiek

Transparantie maakt de kloof met de burger alleen maar groter

05 mei 2021
De nieuwe heilige graal in de Haagse arena heet transparantie. Want als alles doorzichtig is, pas dan kan de burger de overheid weer vertrouwen, zo klinkt het. Paul Frissen ziet er niets in. "Wie macht en tegenmacht zichtbaar wil maken, moet juist afstand creëren."
Jasper van den Bovenkamp
‘Dring-aantal-fastfoodketens-in-steden-terug
Nederlandse politiek

‘Dring aantal fastfoodketens in steden terug’

05 maart 2021
In sommige Rotterdamse wijken heeft één op de vier kinderen overgewicht. Gezond leven, weet Anne Kuik (CDA), is niet voor iedereen een keuze. Ze wil de “enorme kloof” tussen mensen met een lage en een hoge sociaal-economische status dichten.
Jasper van den Bovenkamp
Het-loopt-God-niet-uit-de-hand
Nederlandse politiek

'Het loopt God niet uit de hand'

05 maart 2021
Ook Chris Stoffer (SGP) maakt zich zorgen over ons klimaat en over de vraag of er de komende jaren voor iedereen voldoende eten zal zijn. We moeten daarvoor onze verantwoordelijkheid nemen, vindt hij. Maar: “We komen het verst met realisme, niet met alarmisme.”
Jasper van den Bovenkamp
29 Songül Mutluer
Nederlandse politiek

'Je kunt van een dubbeltje een kwartje worden'

05 maart 2021
Voor Songül Mutluer (PvdA) zal het erom spannen of ze na de verkiezingen haar post als wethouder van Zaandam zal verruilen voor een blauwe zetel in Den Haag. Mocht het zover komen, dan gaat ze emancipatie op de kaart zetten, want we staan er in Nederland belabberd voor, vindt ze.
Jasper van den Bovenkamp
Noem-mij-een-vakminister-van-dit-moment
Nederlandse politiek

'Noem mij een vakminister van dit moment'

05 maart 2021
Bij het ene ministerieel overleg schuift de tabakslobby aan, bij het volgende lanceert men een campagne tegen rookverslaving. Ronald Mann van nieuwkomer NL Beter vindt het een gotspe. Het ontbreekt in Den Haag aan een integrale aanpak. En aan vaklui. En aan werkbare wet- en regelgeving.
Jasper van den Bovenkamp
De-ongelijkheid-is-toegenomen
Nederlandse politiek

'De ongelijkheid is toegenomen'

05 maart 2021
Het aantal dak- en thuislozen is sinds 2010 verdubbeld, er is woningnood en voedselbanken schieten als paddenstoelen uit de grond. Na een “decennialang individualistisch uitgedragen mensbeeld”, vindt Don Ceder (CU) het hoog tijd de samenleving op een andere manier te organiseren.
Jasper van den Bovenkamp
Hoe-we-allemaal-slachtoffers-werden
Goede gesprekken

Hoe we allemaal slachtoffers werden

04 november 2020
We zitten er slecht in op het ogenblik, zegt psychiater Frank Koerselman. Wanorde in de wereld, polarisatie, wereldleiders die er een potje van maken, eenzaamheid, mensen die elkaar niet meer pruimen. Symptomen van een wereld die God mist, denkt Koerselman.
Jasper van den Bovenkamp
Gerard Herbrink, Katwijk - DNKoers - Foto Niek Stam -01339
Nederlandse politiek

Van een burgemeester en een zorgbestuurder die tien vreemdelingen naar Katwijk wilden halen

04 oktober 2020
reconstructieTien vreemdelingen succesvol laten integreren in Katwijk. Dat is een prestatie waarvoor zelfs de koning op bezoek komt. Maar zo zoet als het sprookje eindigde, zo bitter had het tot dusver gesmaakt. Hoe had Gerard Herbrink het in z’n kop durven halen de Katwijkse gemeenschap met ...
Jasper van den Bovenkamp
Deze-senioren-zijn-niet-eenzaam
Reportage

Deze senioren zijn niet eenzaam

04 september 2020
Bewoners van het Knarrenhof in Zwolle tekenen niet alleen een koop- of huurovereenkomst, maar ook een sociaal contract. Er staan twee afspraken in. Een: je vraagt hulp als het nodig is. Twee: je helpt als anderen dat nodig hebben. Het werkt als een trein, maar het systeem – de overheden, de ...
Jasper van den Bovenkamp
Gods-verbond-met-vijgenboom-en-mug

Gods verbond met vijgenboom en mug

18 juli 2020
Van het spijzigen van de hongerigen tot het begraven van de doden, De Nieuwe Koers heeft de zeven werken van barmhartigheid het voorbije jaar stuk voor stuk aan een journalistieke zoektocht onderworpen. Vandaag het slot van de serie met het achtste werk, dat pas in 2015 door paus Franciscus aan het ...
Jasper van den Bovenkamp
De doden begraven, Egbert Modderman (2019).

Zachtjes duwden we de dood van ons af

01 juni 2020
Ooit stierven we in huis, omringd door familie. Op de schouders werden we meegenomen en rondom het altaar te rusten neergelaten. Midden in het leven was er zo altijd wel een sprankje dood. Eindig waren we, en om de drommel dat we het wisten. Zachtjes duwden we de dood van ons af. Letterlijk: ...
Jasper van den Bovenkamp
Niemand-wordt-als-monster-geboren
Reportage

Niemand wordt als monster geboren

01 mei 2020
De terbeschikkingstelling van Rodrigo kent geen einddatum. Elk jaar opnieuw maakt de rechter een afweging. 'Komt er ooit een dag?', vraag ik. 'Honderd procent', zegt hij.
Jasper van den Bovenkamp
Meisje-van-hoop-kus-van-God
Reportage

Meisje van hoop, kus van God

01 april 2020
Het is vijf uur in de middag. Een vrouw besluit naar bed te gaan. Ze is te verdrietig om te koken. Een buurvrouw belt aan. Ze heeft een ovenschaal bereid. Kom je die bij mij opeten?, vraagt ze. Toeval? Misschien, zegt ziekenhuispastor Margriet van der Kooi. "Of het is een engel Gods."
Jasper van den Bovenkamp
Jood-en-jezuiet-in-het-heilige-land

Jood en jezuïet in het heilige land

01 april 2020
Toen de ouders van David Neuhaus hun Joodse zoon op 15-jarige leeftijd naar Israël stuurden, hadden ze niet kunnen bevroeden dat hij bij terugkomst vastbesloten was christen te worden. Maar het gebeurde wel. Veertig jaar later is hij professor in de Heilige Schrift en één van de meest prominente ...
Jasper van den Bovenkamp
Schamen-is-goed-maar-huil-niet-te-lang
Reportage

Schamen is goed, maar huil niet te lang

01 maart 2020
Mensenrechten zijn bij uitstek bedoeld voor de ontheemde, de rechteloze. Zou je denken. Ex-vluchteling Tina Rahimy en de ongedocumenteerde Mourad weten dat het tegenovergestelde waar is.
Jasper van den Bovenkamp
Het-religieus-traumasyndroom-is-geen-officiele-diagnose.-Is-dat-terecht
Goede gesprekken

Het religieus traumasyndroom is geen officiële diagnose. Is dat terecht?

01 februari 2020
Inge Bosscha wil dat het religieus traumasyndroom in Nederland bekend en erkend wordt voor mensen die, zoals zij, gebukt gaan onder de gevolgen van religieuze dogma's en manipulatie. De Nieuwe Koers nodigde haar uit voor een gesprek met godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker.
Jasper van den Bovenkamp
We-moeten-ons-eens-grondig-bezinnen-op-erotiek
Goede gesprekken

We moeten ons eens grondig bezinnen op erotiek

06 december 2019
Seks is iets lichamelijks. En het bepaalt goeddeels je identiteit. Dat is de manier waarop onze samenleving seks vandaag definieert. Maar, vraagt Ype de Boer zich af in zijn boek Het erotisch experiment, is dat nu dé waarheid over seks?
Jasper van den Bovenkamp
FokkeObbema©JitskeSchols
Goede gesprekken

Religie bleek toch niet geheel achterlijk te zijn

05 oktober 2019
Veertig keer vroeg Volkskrant-journalist Fokke Obbema evenzoveel interviewkandidaten: Wat is de zin van ons leven? Nu is hij zelf aan de beurt. “Zin? Eerlijk gezegd vind ik het een problematisch woord.”
Jasper van den Bovenkamp

Jasper van den Bovenkamp, cohoofdredacteur van 2017 tot en met 2018

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, kreeg ik in mijn mailbox eens een berichtje van een verontruste vrouwelijke lezer. Er kwamen veel te weinig vrouwen aan het woord, vond ze. Als we daar niet rap verandering in brachten, zou ze haar abonnement beëindigen. Mijn eerste reactie was: hou je mond. (Foei.)
Jasper van den Bovenkamp
‘Ik-word-steeds-gelukkiger-van-wazigheid
Goede gesprekken

‘Ik word steeds gelukkiger van wazigheid’

06 september 2019
Van slechts één vraag, denkt dominee en publicist André Troost, ligt God echt wakker. Te weten: Is er liefde op aarde, helpen ze mekaar daar een beetje? En over de rest, zegt hij, “over al dat lollige, kinderachtige theologenspel, daar zal Hij die in de hemel woont om lachen”.
Jasper van den Bovenkamp
27 Zwagerman_Marianne-RV © Geert Snoeijer (geknipt)
Nederlandse politiek

Wat heeft zij eigenlijk bij de SGP te zoeken?

04 juli 2019
Afgelopen maand was GeenStijl-oprichter Marianne Zwagerman een dagje SGP-wethouder in Barendrecht. Binnenkort spreekt SGP-bestuurders toe. En hoewel ze steile atheïst is, zou ze zomaar eens het vakje van 'de religekkies' kunnen aanvinken bij volgende verkiezingen. "Hun maatschappijvisie is dat je ...
Jasper van den Bovenkamp
De-christelijke-theologie-kan-buitenaards-leven-prima-verdragen
Goede gesprekken

'De christelijke theologie kan buitenaards leven prima verdragen'

05 juni 2019
Volharding in zijn krankzinnige plan om een zwart gat te fotograferen maakte van Heino Falcke dit voorjaar plotseling een topwetenschapper die alle ogen van de wereld op zich gericht weet. “Soms vragen mensen me na een lezing een handtekening te zetten.”
Jasper van den Bovenkamp
Om-het-Baudet-simplisme-weerwoord-te-bieden-zegt-de-burgemeester-moet-je-twee-dingen-doen-barmhartigheid-en-haalbaarheid
Nederlandse politiek

Om het Baudet-simplisme weerwoord te bieden, zegt de burgemeester, moet je twee dingen doen: barmhartigheid en haalbaarheid

05 april 2019
"Ik moet geregeld denken aan de Joden die vlak voor de oorlog zijn teruggestuurd naar Duitsland", zegt burgemeester Jos Wienen (CDA) van Haarlem als hem naar het migratiedebat wordt gevraagd. "We hadden kunnen weten dat die mensen de dood zijn ingejaagd. Wie nu, in soortgelijke omstandigheden, aan ...
Jasper van den Bovenkamp
Zestigers-snappen-niet-dat-hun-kind-het-hier-leuk-heeft
Goede gesprekken

'Zestigers snappen niet dat hun kind het hier leuk heeft'

08 maart 2019
Tim Vreugdenhil, sinds 1 maart stadspredikant van Amsterdam, heeft als ‘stand-uptheoloog’ zijn seculiere stadgenoot inmiddels aardig leren kennen. Met levende vroomheid, weet hij, kun je potjes breken. “Mensen zeggen: die katholieke kerk, dat weet ik niet, maar die paus, dat is toch wel ...
Jasper van den Bovenkamp
Op-slagroom-alleen-kan-de-mens-niet-leven
Theologie & filosofie

Op slagroom alleen kan de mens niet leven

01 maart 2019
Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”
Jasper van den Bovenkamp
Huub Oosterhuis, De Nieuwe Koers - Foto Niek Stam-7367-2
Goede gesprekken Mozes

Huub Oosterhuis: 'Als we de hoop opgeven, gaan we naar de bliksem'

11 december 2018
Afgelopen maand werd Huub Oosterhuis 85 jaar. Als hij er de energie voor heeft, wil hij zich de komende jaren toeleggen op het organiseren van festivals. Het Bijbelse verhaal moet er worden gelezen, toegelicht en omzongen. “Aan zingen is veel behoefte, dat is onvergankelijk.”
Jasper van den Bovenkamp
‘Het-Evangelisch-Werkverband-radicaliseert-niet-het-praktiseert
Theologie & filosofie

En de Geest sprak tot Hans Maat: 'Dood de draak'

01 oktober 2016
Als Hans Maat de heilige Geest ervaart, beginnen zijn handen te tintelen. Veel orthodoxe christenen krijgen daar op hun beurt kriebels van. Ze moeten maar vast wennen aan een nieuw seizoen in Neêrlands kerk. “Ik zie de ruimte voor bijzondere openbaringen groeien”, zegt de directeur van het ...
Jasper van den Bovenkamp
16 20 huub oosterhuis2
Goede gesprekken

Huub Oosterhuis: Meegezogen door een visioen

11 april 2016
Een tronende God? Onder de dreigende hemel van vluchtelingencrises, een ecologisch drama en steeds verder polariserende samenlevingen zoekt Huub Oosterhuis het opperwezen liever tussen de schepsels zelf. “God is zo machtig als mensen goed zijn.”
Jasper van den Bovenkamp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.