Jasper van den Bovenkamp
Nederlandse politiek
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
31 augustus 2023Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Nederlandse politiek
Hoe we zo veel van onszelf zijn gaan houden, dat we er stikeenzaam van werden
03 maart 2022Bijna de helft van de volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam. Op allerlei verschillende manieren. Een oplossing ligt niet voor het oprapen, zeggen psychiaters Dirk De Wachter en Frank Koerselman. Want de oorzaak zit diep. 'Voor het zorgzame en het verbondene is slechts het ikkige en het zelvige ...
Goede gesprekken
Frank van der Duijn Schouten: 'Mijn vertrouwen in de wetenschap is niet onbegrensd'
04 november 2021Frank van der Duijn Schouten verwisselde vorige maand zijn functie als rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de Open Universiteit. De wiskundige vaart het liefst op de rede en pleitte ervoor in de collegezaal ruimte te hebben voor de levensbeschouwing van docenten. "Ik ...
Nederlandse politiek
'Het CDA moet het stoffige rentmeesterschap weer als geuzennaam gaan dragen'
07 oktober 2021"In de politieke discussie over de aanpak van klimaatverandering", concludeert Tweede Kamerlid Henri Bontenbal van het CDA, "ontbreekt het debat over schuld, moraal, verantwoordelijkheid en vergeving."
Nederlandse politiek
Jos Douma: 'Een samenleving kan van uitsluiting niet leven'
01 september 2021Nederland kent sinds 2019 een speciaal gezant religie en levensovertuiging, rasdiplomaat Jos Douma. Aan hem de taak de Nederlandse kijk op geloofsvrijheid buiten de landsgrenzen te proclameren. "Vorige week kreeg ik bericht: ze zijn vrij. Vijf mensen, ergens in een uithoek van de wereld. Dat geeft ...
Nederlandse politiek
Transparantie maakt de kloof met de burger alleen maar groter
05 mei 2021De nieuwe heilige graal in de Haagse arena heet transparantie. Want als alles doorzichtig is, pas dan kan de burger de overheid weer vertrouwen, zo klinkt het. Paul Frissen ziet er niets in. "Wie macht en tegenmacht zichtbaar wil maken, moet juist afstand creëren."
Nederlandse politiek
‘Dring aantal fastfoodketens in steden terug’
05 maart 2021In sommige Rotterdamse wijken heeft één op de vier kinderen overgewicht. Gezond leven, weet Anne Kuik (CDA), is niet voor iedereen een keuze. Ze wil de “enorme kloof” tussen mensen met een lage en een hoge sociaal-economische status dichten.
Nederlandse politiek
'Het loopt God niet uit de hand'
05 maart 2021Ook Chris Stoffer (SGP) maakt zich zorgen over ons klimaat en over de vraag of er de komende jaren voor iedereen voldoende eten zal zijn. We moeten daarvoor onze verantwoordelijkheid nemen, vindt hij. Maar: “We komen het verst met realisme, niet met alarmisme.”
Nederlandse politiek
'Je kunt van een dubbeltje een kwartje worden'
05 maart 2021Voor Songül Mutluer (PvdA) zal het erom spannen of ze na de verkiezingen haar post als wethouder van Zaandam zal verruilen voor een blauwe zetel in Den Haag. Mocht het zover komen, dan gaat ze emancipatie op de kaart zetten, want we staan er in Nederland belabberd voor, vindt ze.
Nederlandse politiek
'Noem mij een vakminister van dit moment'
05 maart 2021Bij het ene ministerieel overleg schuift de tabakslobby aan, bij het volgende lanceert men een campagne tegen rookverslaving. Ronald Mann van nieuwkomer NL Beter vindt het een gotspe. Het ontbreekt in Den Haag aan een integrale aanpak. En aan vaklui. En aan werkbare wet- en regelgeving.
Nederlandse politiek
'De ongelijkheid is toegenomen'
05 maart 2021Het aantal dak- en thuislozen is sinds 2010 verdubbeld, er is woningnood en voedselbanken schieten als paddenstoelen uit de grond. Na een “decennialang individualistisch uitgedragen mensbeeld”, vindt Don Ceder (CU) het hoog tijd de samenleving op een andere manier te organiseren.
Goede gesprekken
Hoe we allemaal slachtoffers werden
04 november 2020We zitten er slecht in op het ogenblik, zegt psychiater Frank Koerselman. Wanorde in de wereld, polarisatie, wereldleiders die er een potje van maken, eenzaamheid, mensen die elkaar niet meer pruimen. Symptomen van een wereld die God mist, denkt Koerselman.
Nederlandse politiek
Van een burgemeester en een zorgbestuurder die tien vreemdelingen naar Katwijk wilden halen
04 oktober 2020reconstructieTien vreemdelingen succesvol laten integreren in Katwijk. Dat is een prestatie waarvoor zelfs de koning op bezoek komt. Maar zo zoet als het sprookje eindigde, zo bitter had het tot dusver gesmaakt. Hoe had Gerard Herbrink het in z’n kop durven halen de Katwijkse gemeenschap met ...
Reportage
Deze senioren zijn niet eenzaam
04 september 2020Bewoners van het Knarrenhof in Zwolle tekenen niet alleen een koop- of huurovereenkomst, maar ook een sociaal contract. Er staan twee afspraken in. Een: je vraagt hulp als het nodig is. Twee: je helpt als anderen dat nodig hebben. Het werkt als een trein, maar het systeem – de overheden, de ...
Gods verbond met vijgenboom en mug
18 juli 2020Van het spijzigen van de hongerigen tot het begraven van de doden, De Nieuwe Koers heeft de zeven werken van barmhartigheid het voorbije jaar stuk voor stuk aan een journalistieke zoektocht onderworpen. Vandaag het slot van de serie met het achtste werk, dat pas in 2015 door paus Franciscus aan het ...
Zachtjes duwden we de dood van ons af
01 juni 2020Ooit stierven we in huis, omringd door familie. Op de schouders werden we meegenomen en rondom het altaar te rusten neergelaten. Midden in het leven was er zo altijd wel een sprankje dood. Eindig waren we, en om de drommel dat we het wisten. Zachtjes duwden we de dood van ons af. Letterlijk: ...
Reportage
Niemand wordt als monster geboren
01 mei 2020De terbeschikkingstelling van Rodrigo kent geen einddatum. Elk jaar opnieuw maakt de rechter een afweging. 'Komt er ooit een dag?', vraag ik. 'Honderd procent', zegt hij.
Reportage
Meisje van hoop, kus van God
01 april 2020Het is vijf uur in de middag. Een vrouw besluit naar bed te gaan. Ze is te verdrietig om te koken. Een buurvrouw belt aan. Ze heeft een ovenschaal bereid. Kom je die bij mij opeten?, vraagt ze. Toeval? Misschien, zegt ziekenhuispastor Margriet van der Kooi. "Of het is een engel Gods."
Jood en jezuïet in het heilige land
01 april 2020Toen de ouders van David Neuhaus hun Joodse zoon op 15-jarige leeftijd naar Israël stuurden, hadden ze niet kunnen bevroeden dat hij bij terugkomst vastbesloten was christen te worden. Maar het gebeurde wel. Veertig jaar later is hij professor in de Heilige Schrift en één van de meest prominente ...
Reportage
Schamen is goed, maar huil niet te lang
01 maart 2020Mensenrechten zijn bij uitstek bedoeld voor de ontheemde, de rechteloze. Zou je denken. Ex-vluchteling Tina Rahimy en de ongedocumenteerde Mourad weten dat het tegenovergestelde waar is.
Goede gesprekken
Het religieus traumasyndroom is geen officiële diagnose. Is dat terecht?
01 februari 2020Inge Bosscha wil dat het religieus traumasyndroom in Nederland bekend en erkend wordt voor mensen die, zoals zij, gebukt gaan onder de gevolgen van religieuze dogma's en manipulatie. De Nieuwe Koers nodigde haar uit voor een gesprek met godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker.
Goede gesprekken
We moeten ons eens grondig bezinnen op erotiek
06 december 2019Seks is iets lichamelijks. En het bepaalt goeddeels je identiteit. Dat is de manier waarop onze samenleving seks vandaag definieert. Maar, vraagt Ype de Boer zich af in zijn boek Het erotisch experiment, is dat nu dé waarheid over seks?
Goede gesprekken
Religie bleek toch niet geheel achterlijk te zijn
05 oktober 2019Veertig keer vroeg Volkskrant-journalist Fokke Obbema evenzoveel interviewkandidaten: Wat is de zin van ons leven? Nu is hij zelf aan de beurt. “Zin? Eerlijk gezegd vind ik het een problematisch woord.”
Jasper van den Bovenkamp, cohoofdredacteur van 2017 tot en met 2018
06 september 2019Toen ik hoofdredacteur was, kreeg ik in mijn mailbox eens een berichtje van een verontruste vrouwelijke lezer. Er kwamen veel te weinig vrouwen aan het woord, vond ze. Als we daar niet rap verandering in brachten, zou ze haar abonnement beëindigen. Mijn eerste reactie was: hou je mond. (Foei.)
Goede gesprekken
‘Ik word steeds gelukkiger van wazigheid’
06 september 2019Van slechts één vraag, denkt dominee en publicist André Troost, ligt God echt wakker. Te weten: Is er liefde op aarde, helpen ze mekaar daar een beetje? En over de rest, zegt hij, “over al dat lollige, kinderachtige theologenspel, daar zal Hij die in de hemel woont om lachen”.
Nederlandse politiek
Wat heeft zij eigenlijk bij de SGP te zoeken?
04 juli 2019Afgelopen maand was GeenStijl-oprichter Marianne Zwagerman een dagje SGP-wethouder in Barendrecht. Binnenkort spreekt SGP-bestuurders toe. En hoewel ze steile atheïst is, zou ze zomaar eens het vakje van 'de religekkies' kunnen aanvinken bij volgende verkiezingen. "Hun maatschappijvisie is dat je ...
Goede gesprekken
'De christelijke theologie kan buitenaards leven prima verdragen'
05 juni 2019Volharding in zijn krankzinnige plan om een zwart gat te fotograferen maakte van Heino Falcke dit voorjaar plotseling een topwetenschapper die alle ogen van de wereld op zich gericht weet. “Soms vragen mensen me na een lezing een handtekening te zetten.”
Nederlandse politiek
Om het Baudet-simplisme weerwoord te bieden, zegt de burgemeester, moet je twee dingen doen: barmhartigheid en haalbaarheid
05 april 2019"Ik moet geregeld denken aan de Joden die vlak voor de oorlog zijn teruggestuurd naar Duitsland", zegt burgemeester Jos Wienen (CDA) van Haarlem als hem naar het migratiedebat wordt gevraagd. "We hadden kunnen weten dat die mensen de dood zijn ingejaagd. Wie nu, in soortgelijke omstandigheden, aan ...
Goede gesprekken
'Zestigers snappen niet dat hun kind het hier leuk heeft'
08 maart 2019Tim Vreugdenhil, sinds 1 maart stadspredikant van Amsterdam, heeft als ‘stand-uptheoloog’ zijn seculiere stadgenoot inmiddels aardig leren kennen. Met levende vroomheid, weet hij, kun je potjes breken. “Mensen zeggen: die katholieke kerk, dat weet ik niet, maar die paus, dat is toch wel ...
Theologie & filosofie
Op slagroom alleen kan de mens niet leven
01 maart 2019Geheel tegen de landelijke trend in bewoog Willemijn Dicke zich de afgelopen tien jaar vanuit de militant-atheïstische woestijn naar de vijver van spiritualiteit. Over deze zoektocht schreef ze het net van de pers gerolde boek De sjamaan en ik. “Mijn gordijntjes zijn opengegaan.”
Goede gesprekken
Mozes
Huub Oosterhuis: 'Als we de hoop opgeven, gaan we naar de bliksem'
11 december 2018Afgelopen maand werd Huub Oosterhuis 85 jaar. Als hij er de energie voor heeft, wil hij zich de komende jaren toeleggen op het organiseren van festivals. Het Bijbelse verhaal moet er worden gelezen, toegelicht en omzongen. “Aan zingen is veel behoefte, dat is onvergankelijk.”
Theologie & filosofie
En de Geest sprak tot Hans Maat: 'Dood de draak'
01 oktober 2016Als Hans Maat de heilige Geest ervaart, beginnen zijn handen te tintelen. Veel orthodoxe christenen krijgen daar op hun beurt kriebels van. Ze moeten maar vast wennen aan een nieuw seizoen in Neêrlands kerk. “Ik zie de ruimte voor bijzondere openbaringen groeien”, zegt de directeur van het ...
Goede gesprekken
Huub Oosterhuis: Meegezogen door een visioen
11 april 2016Een tronende God? Onder de dreigende hemel van vluchtelingencrises, een ecologisch drama en steeds verder polariserende samenlevingen zoekt Huub Oosterhuis het opperwezen liever tussen de schepsels zelf. “God is zo machtig als mensen goed zijn.”