Jan Scheele-Goedhart
Theologie & filosofie
Boeken
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.
Boeken
Wij zijn de kamelen, keuvelend voor het oog van de naald. Terwijl we erdoorheen moeten
07 juni 2024Kun je vanuit de Bijbel zeggen dat God partij kiest voor de armen? Wat zou dat in de samenleving van vandaag betekenen? En valt dat op een of andere manier te rijmen met het klassiek-gereformeerde perspectief op Gods genade en verkiezing? Deze vragen stelt Pieter Dirk Dekker, jonge theoloog met een ...
Boeken
Een eerlijk boek over de wreedheid en willekeur van ziekte
04 april 2024Wat is wijsheid in het omgaan met ziekte? Wat doet ziek-zijn met mensen? Hoe gaan we als samenleving met zieke mensen om, en zou dat anders kunnen? Dergelijke vragen behandelt Alain Verheij in zijn boek De zin van ziekte.
Boeken
Weten dat God komt, verandert je leven hier
07 maart 2024Valt er nog iets te verwachten te midden van de somberheid van deze wereld? Volgens Evert Leeflang wel: God zelf. In zijn boek God verwachten zet hij een theologie van de toekomst uiteen.
Boeken
Altijd die lege kerk, altijd
14 december 2023‘Het regent en het is november’, dichtte J.C. Bloem een kleine eeuw geleden al, alsof hij 2023 had voorzien. Met een variant op de slotregel: ‘altijd die lege kerk, altijd’. Drie dominees proberen in twee boeken zich tot die realiteit te verhouden.
Boeken
Snijbloemengeloof
09 november 2023Vorig jaar publiceerde Esther van Fenema het boek Het verlaten individu, waarin ze op basis van onder andere haar ervaring als psychiater de hoofdzonden van onze tijd beschrijft.
Boeken
Hoe neoliberaal woonbeleid mensen kapotmaakt
05 oktober 2023Stadsgeograaf Cody Hochstenbach weet zowel uit onderzoek als uit eigen ervaring van wonen in armoede. In dit boek beschrijft hij hoe die armoede mensen tot in hun ziel raakt. ‘Ik was bang dat de barman mijn vaders dakloosheid al van een afstand kon ruiken.’
Boeken
We verdringen iets van onze menselijkheid
13 juli 2022Susan Cain, bestsellerauteur en TedTalk-ster, nam het in een eerder boek op voor de introverte persoonlijkheid, en nu doet ze iets vergelijkbaars met het melancholische levensgevoel, in haar nieuwe boek Bitterzoet. Hoewel het, aldus Cain, in onze cultuur massaal naar de achtergrond wordt gedreven, ...
Boeken
Tegen de moderne geloofshoogmoed
07 april 2022In Onzeker weten geven Rikko Voorberg, Gerko Tempelman en Bram Kalkman een introductie in de radicale theologie.
Boeken
Het lange spoor van een kanonskogel
03 maart 2022Vorig jaar vijfhonderd jaar geleden werd Ignatius van Loyola, ridder-avonturier uit een Baskisch adellijk geslacht, aan beide benen getroffen door een kanonskogel. Tijdens het maandenlange herstel transformeren zijn aardse ridderidealen in een verlangen naar een leven ten dienste van Christus en de ...
Boeken
Ze zeiden allemaal ja
01 februari 2022Een jonge secretaresse bij een Amsterdams advocatenkantoor krijgt een relatie met een van de oprichters ervan, die later minister en burgemeester wordt. Femke van der Laan is haar naam, en zij geeft in het luchtig en vlot geschreven boek Aan de randen van de dag een inkijkje in haar leven met de in ...
Boeken
Mindfulness komt de baas goed uit
04 november 2021Marguerite van den Berg, sociologe aan de UvA, schrijft in haar boek Werk is geen oplossing uitermate kritisch over onze omgang met werk. Voor de meeste mensen, en zeker ook voor beleidsmakers, is het hebben van werk de ideale situatie. Volgens Van den Berg houden we onszelf daarmee voor de gek, en ...
Boeken
Hard werken als morele plicht
07 oktober 2021Hoe hard werken die zogenoemde hardwerkende Nederlanders nu eigenlijk, en waarom? Dat zijn de vragen die James Kennedy zich stelt in Aan het werk, het essay voor de Maand van de Geschiedenis.
Boeken
Paulus in Nijmegen
01 september 2021Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een groep academici nagedacht over de ‘gezonde samenleving’. De groep wil daarmee af van de suggestie dat wetenschappelijk onderzoek waardevrij en neutraal is.
Boeken
Openhartig pleidooi voor een eerlijk gebedsleven
12 juli 2021In haar openhartige boek Bidden in de nacht schrijft Tish Warren, anglicaans priester en schrijfster, over de grote kracht van de aloude liturgische gebeden van de kerk, vooral als de nacht invalt.
Boeken
Bouwen op breekbare waarheden
03 juni 2021De Britse theoloog Alister McGrath beschrijft in Het raadsel van God hoe hij van atheïstisch-marxistische student christen werd, en later theoloog.