Jaap-Harm de Jong

De-natuur-blijkt-niet-zo-idyllisch-als-gehoopt
Film

De natuur blijkt niet zo idyllisch als gehoopt

14 december 2023
Een jonge man, genaamd Will Andrews, verlaat eind negentiende eeuw de universiteit van Harvard. Zijn plan is te ontdekken hoe het leven echt in elkaar steekt en beter zicht te krijgen op wie hij zelf is.
Jaap-Harm de Jong
Zijn-de-diermensen-monsters-of-wezens
Film

Zijn de diermensen monsters of wezens?

09 november 2023
De wereld waar vader François en zijn zoon Émile zich aan het begin van Le règne animal bevinden, bestaat uit niks anders dan stilstaand blik. Op beide weghelften is file en dus ruziën de twee samen wat over de zak chips die Émile leegeet.
Jaap-Harm de Jong
47 Film groot
Film

Hoop tegen de klippen op, zoals Harold voordoet, kan de wereld wel gebruiken

05 oktober 2023
Soms gaat ineens de knop om. Is er een inzicht waar je niet omheen kunt. De tijd van denken is voorbij, nu komt het aan op actie. Bij Harold Fry gebeurt dat als hij in gesprek is met een meisje met blauw haar.
Jaap-Harm de Jong
Wie-niet-vastgehouden-wil-worden-kun-je-alleen-maar-loslaten
Film

Wie niet vastgehouden wil worden, kun je alleen maar loslaten

31 augustus 2023
Het tafereel is vredig. Een verlaten aandoende straat, een flatgebouw waar de verf van afbladdert. Majestueuze bomen voegen groen toe aan het grauw. Twee jongetjes spelen, een hondje scharrelt. Daar loopt een vrouw, op weg naar haar werk? Een man uit andere richting. Heeft hij een boodschap gedaan? ...
Jaap-Harm de Jong
Zoveel-personages-zoveel-waarheden
Film

Wat overheerst, is het gemeenschappelijke

13 juli 2023
Rouw is geen lineair proces. Het is een verkenning van onbekend land vol kronkelweggetjes en doodlopende paden. Er zijn geen routekaarten of wegwijzers. Iedereen die ermee te maken krijgt, vindt daar op eigen wijze zijn weg.
Jaap-Harm de Jong
Verstikt-door-de-botsing-tussen-verlangen-en-verwachting
Film

Verstikt door de botsing tussen verlangen en verwachting

15 juni 2023
Het datingprogramma op tv geeft aan wat de standaard is: een man en een vrouw. Jean kijkt er met plezier naar, maar gek is het wel. Zelf past ze helemaal niet in het geschetste ideaalplaatje.
Jaap-Harm de Jong
Haar-leven-is-niet-onopgemerkt-gebleven
Film

Haar leven is niet onopgemerkt gebleven

04 mei 2023
Hoeveel anonieme ontmoetingen hebben we als mens niet op een dag? De medewerker van de supermarkt, de treinconducteur, een toevallige passant op straat. Talloze gezichten, naamloos, verhaal onbekend. Maar wat gaat er schuil achter hun buitenkant? Welk verleden dragen ze met zich mee?
Jaap-Harm de Jong
We-zijn-online-zichtbaar-dus-we-bestaan
Film

We zijn online zichtbaar, dus we bestaan

06 april 2023
Hunkeren naar aandacht in een wereld waar niemand je ziet. Dat is de korte samenvatting van Sick of Myself. En dat dan verpakt als een bijtende satire op de naar likes hengelende millennial.
Jaap-Harm de Jong
De-wreedheid-van-de-mens-de-weerloosheid-van-het-dier
Film

De wreedheid van de mens, de weerloosheid van het dier

08 maart 2023
De ezel zegt niks, maar zijn ogen spreken. Hoe kan het ook anders? Die ogen hebben veel gezien. Tegen het eind van EO is het kleine ezeltje naar allerhande plekken gereisd, soms gedwongen, soms zelfstandig. Is hij liefdevol gekoesterd, bruut gemolesteerd. Heeft hij de dingen nu eens willoos ...
Jaap-Harm de Jong
Pure-levenskunst
Film

Pure levenskunst

01 februari 2023
Opgaan, blinken en verzinken. Zo zou je het leven van Ma en Cao kunnen beschrijven.
Jaap-Harm de Jong
Solide-en-degelijk-maar-zonder-vurig-kloppend-hart
Film

Solide en degelijk, maar zonder vurig kloppend hart

15 december 2022
Jij bent Joods, je vriend is zwart. Allebei hebben jullie te maken met discriminatie. Het schoolsysteem past jullie niet, want jij weet dat je kunstenaar wilt worden en hij weet dat de kansen die leren zou bieden voor hem niet gelden in zijn achterstandspositie.
Jaap-Harm de Jong
Zoektocht-naar-gerechtigheid-in-schemerig-gebied
Film

Zoektocht naar gerechtigheid in schemerig gebied

09 november 2022
Als een refrein keert het steeds terug in The Stranger, de ademhalingsoefening die undercoveragent Mark zijn zoon aanleert. Met je ogen gesloten beeld je je in dat er bij elke ademteug zuivere lucht binnenkomt en zwarte, donkere, slechte lucht verdwijnt. Steeds weer, totdat je hele lichaam zich ...
Jaap-Harm de Jong
Een-reis-zonder-duidelijke-antwoorden
Film

Een reis zonder duidelijke antwoorden

05 oktober 2022
Hoi pap, hoe gaat het? Een alledaags zinnetje in een niet zo alledaagse context. De Nederlandse Bo – gespeeld door Gaite Jansen – spreekt de woorden uit in Gori, Georgië. De locatie: een begraafplaats. Meer specifiek: het graf van haar vader David Wolf, in 2008 overleden op 34-jarige leeftijd.
Jaap-Harm de Jong
Steeds-opnieuw-brengt-de-oorlog-een-wrange-vrucht-voort
Film

Steeds opnieuw brengt de oorlog een wrange vrucht voort

01 september 2022
Gaat de Tweede Wereldoorlog eigenlijk ooit voorbij? Dat is de vraag die opkomt na het bekijken van Evolution, de nieuwste film van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó.
Jaap-Harm de Jong
470 There is no evil
Film

Schuilt er kwaad in het volgen van de wet?

13 juli 2022
De doodstraf. Voor Nederlanders slechts in theoretische zin een moreel dilemma, voor Iraniërs daarentegen een realiteit die het dagelijks leven raakt. Met name van jonge mannen die dienstplicht hebben en als onderdeel daarvan gedwongen worden executies uit te voeren. Geen kille en afstandelijke ...
Jaap-Harm de Jong
De-schone-schijn-gaat-steeds-meer-tegenstaan
Film

De schone schijn gaat steeds meer tegenstaan

09 juni 2022
Hoe Lucien de Rubempré ingewijd wordt in de journalistiek is een cynische verwijzing naar de initiatierite die christenen kennen voor het toetreden tot de christelijke gemeenschap.
Jaap-Harm de Jong
Is-liefde-minder-echt-als-het-geprogrammeerd-is
Film

Is liefde minder echt als het geprogrammeerd is?

05 mei 2022
Aan tafels zitten mannen en vrouwen bij kaarslicht geanimeerd te praten. De wijnglazen zijn gevuld. Er klinkt muziek en op de dansvloer wordt uitbundig gedanst. Alma wordt naar haar plek geleid, waar haar tafelgenoot Tom haar direct complimenteert met haar prachtige ogen. Hij vergelijkt ze met twee ...
Jaap-Harm de Jong
Waar-is-Anne-Frank-vertilt-zich-aan-eigen-ambities
Film

'Waar is Anne Frank' vertilt zich aan eigen ambities

07 april 2022
Op 25 juni 1947 bracht Otto Frank Het Achterhuis uit, het dagboek van zijn dochter Anne waarin zij ruim twee jaar van haar leven beschrijft. Het grootste deel van die tijd verhaalt over de periode dat het gezin Frank, naast Anne en vader Otto bestaande uit zus Margot en moeder Edith, ondergedoken ...
Jaap-Harm de Jong
Een-liefdesverhaal-zo-gruizig-en-zacht-tegelijk
Film

Een liefdesverhaal zo gruizig en zacht tegelijk

03 maart 2022
Onvermijdelijk gaan je gedachten tijdens het kijken van Hytti Nro 6 uit naar die gelikte romantische comedy’s uit Hollywood. En dan specifiek de variant waarin twee tegengestelde karakters, na de nodige struggles, elkaar toch vinden. Deze Russische film doet precies hetzelfde, maar dan in de meest ...
Jaap-Harm de Jong
Macht-boven-alles-is-de-echte-tragedie
Film

Macht boven alles is de echte tragedie

02 februari 2022
De tragedie van Macbeth is in één beeld te vangen: de koning die midden in een zwaardgevecht zijn afgevallen kroon oppakt en juist dan, op dat moment van achteloosheid, onthoofd wordt. En misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat het geen achteloosheid is. Integendeel, op dit beslissende moment ...
Jaap-Harm de Jong
Commentaar-op-de-man-die-neemt-en-kapotmaakt
Film

Commentaar op de man die neemt en kapotmaakt

13 december 2021
De film The Power of the Dog – een verwijzing naar Psalm 22:21, ‘de greep van die honden’ – toont ‘toxic masculinity’ in een tijdperk dat deze giftige vorm van mannelijkheid nog veel meer gemeengoed was. De jaren twintig van de vorige eeuw.
Jaap-Harm de Jong
40 Film groot Pig
Film

Hij wil geen wraak, hij wil zijn varken

04 november 2021
Misschien is Pig wel een van de meest verrassende films van dit jaar. Het verhaal leent gretig uit de filmgeschiedenis, maar vormt met die verschillende ingrediënten een compleet eigenzinnig verhaal. En het putten uit andere films gebeurt ook nog eens bijzonder eclectisch.
Jaap-Harm de Jong
Slalom_Poster_70x100_NL_JPG
Film

Zal hij luisteren als ze nee zegt?

07 oktober 2021
In Slalom raakt de balans tussen nabijheid en distantie zoek. Een jonge vrouw zoekt haar grenzen op, een man duwt haar er met grof geweld overheen.
Jaap-Harm de Jong
Slachtoffer-van-nepnieuws-voor-het-zo-heette
Film

Slachtoffer van nepnieuws voor het zo heette

01 september 2021
Thuiskomen nadat je de honden hebt uitgelaten. Alle ramen aan de voorkant van het huis zijn dichtgetimmerd. Met bloedrode letters is het woord moordenaar op de stukken spaanplaat gekalkt. Schichtig duik je het steegje naar de achtertuin in.
Jaap-Harm de Jong
Ontroerend-maar-compleet-stuurloos
Film

Ontroerend, maar compleet stuurloos

12 juli 2021
Het lichaam zoals dat getoond wordt in Give Me Liberty kent zo zijn onvolkomenheden. Het is extreem dik of aangetast door een ziekte en daardoor gehandicapt geraakt. Het hoort slecht, is al heel wat decennia oud of past maar moeizaam in heersende schoonheidsidealen. En ergens heeft dat wel wat ...
Jaap-Harm de Jong
Vechten-voor-een-geschenk
Film

Vechten voor een geschenk

03 juni 2021
‘Je moet vechten, pap, je moet voor ons vechten.’ Dat is de opdracht die David meekrijgt van zijn tienerdochter Jesse. Nadat hij zijn drie zoons heeft afgezet bij de bus, komt hij haar onderweg tegen. Ze slentert langs de weg waar hij rijdt. Niet op weg naar school, maar precies de andere kant ...
Jaap-Harm de Jong
Zwarte-cowboy-in-een-wereld-van-beton
Film

Zwarte cowboy in een wereld van beton

05 mei 2021
Is een verhaal alleen mooi als je jezelf erin herkent? Die vraag kwam bij me op tijdens het kijken van Concrete Cowboy.
Jaap-Harm de Jong
Zwarte-Jezus-komt-erg-dichtbij
Film

Zwarte Jezus komt erg dichtbij

01 april 2021
‘Een soldaat die Jezus slaat. Dat zou interessant zijn, zeker als katholiek. God zelf doodmaken.’ De jonge man die deze woorden uitspreekt, ziet er vriendelijk uit. Intelligente ogen kijken door een moderne bril open de wereld in.
Jaap-Harm de Jong
Op-onrechtvaardig-land-groeit-geweld-vanzelf
Film

Op onrechtvaardig land groeit geweld vanzelf

05 maart 2021
In Brazilië bezochten meer dan een miljoen bezoekers Bacurau. Wie nu denkt dat de film druipt van de romantiek of een gezellig uitje voor het hele gezin is, vergist zich. Eigenlijk is het nogal een verontrustende film.
Jaap-Harm de Jong
Moederschap-schoonheid-pijn-en-gemis
Film

Moederschap, schoonheid, pijn en gemis

16 februari 2021
Wat maakt de relatie tussen ouder en kind? Is dat per definitie de bloedband of kan deze ook tot stand komen via de lijnen van zorg en betrokkenheid? De Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda onderzocht deze vragen in zijn prachtige films Like Father, Like Son en Shoplifters.
Jaap-Harm de Jong
Verslonden-door-het-systeem
Film

Verslonden door het systeem

04 december 2020
Laila zit gevangen in een web van tradities. Als weduwe in Iran is ze niet vrij in haar keuzes. In de fabriek waar ze werkt, wordt over haar geroddeld. Kazem, die met een busje al het personeel na de werkdag thuisbrengt, maakt avances richting haar. Dat wordt gezien en afgekeurd.
Jaap-Harm de Jong
Denken-over-theologie-in-een-mannenbolwerk
Boeken

Denken over theologie in een mannenbolwerk

04 november 2020
In Hoe houd je het geloof fris?, een boek over ‘de kunst van geloven’, gaat steeds een tweetal theologen in gesprek over het werk van een andere theoloog.
Jaap-Harm de Jong
Een-kleine-opleving-na-een-beker-vol-bitterheid
Film

Een kleine opleving na een beker vol bitterheid

04 november 2020
Er is één scène in The Painted Bird die kernachtig samenvat waar de film over gaat en waar deze zijn naam aan te danken heeft. De naamloze, jonge hoofdpersoon verblijft tijdelijk bij een man die in vogels handelt. Hij vangt ze, stopt ze in kleine kooitjes en verkoopt ze om te voorzien in zijn ...
Jaap-Harm de Jong
60 Rik Torfs
Boeken

Een bedachtzame knuppel in het hoenderhok

04 oktober 2020
‘Eigenlijk verdient elke gelovige nu en dan een vakantie waar hij zich ten volle in andere overtuigingen, in ongeloof en atheïsme uit mag leven. De kennis, en de pracht en praal van het atheïsme voeden zijn geloof en maken het minder krampachtig bij de herontdekking ervan.’ Het zijn zulke ...
Jaap-Harm de Jong
Diepgewortelde-vreugde-midden-in-de-misere-van-de-straat
Film

Diepgewortelde vreugde midden in de misère van de straat

04 oktober 2020
Dan ben je vijftien en sta je met je jongere broertje op straat. Je vader is al jaren dood en nu is je moeder opeens verdwenen. Er lag een briefje op de keukentafel: je verdient beter, het spijt me, ik kom weer terug.
Jaap-Harm de Jong
Als-de-goede-weg-amper-begaanbaar-is
Film

Als de goede weg amper begaanbaar is

04 september 2020
Je kunt Calm with Horses op twee manieren bekijken. Een eerste, oppervlakkige manier van kijken roept misschien weerstand op. Al vroeg in de film beukt hoofdpersoon Douglas een man met zijn hoofd door een glazen tafel.
Jaap-Harm de Jong
Grun-legt-Matteus-en-Marcus-op-de-sofa
Boeken

Grün legt Matteüs en Marcus op de sofa

18 juli 2020
In het eerste deel van een tweeluik, met als titel Het evangelie spiritueel gelezen, neemt de benedictijner monnik Anselm Grün zijn lezers mee naar de evangeliën Matteüs en Marcus.
Jaap-Harm de Jong
Als-Thomas-ineens-Emmas-vader-niet-meer-lijkt-te-zijn
Film

Als Thomas ineens Emma's vader niet meer lijkt te zijn

18 juli 2020
De pizzadozen staan nog maar net op tafel en de eerste happen zijn amper genomen als uit de keuken klinkt: je vader en ik gaan scheiden. Het is een boodschap die inslaat als een bom bij Caroline en Emma, twee jonge tienermeiden.
Jaap-Harm de Jong
Een-gids-om-God-veel-vaker-tegen-te-komen
Boeken

Een gids om God veel vaker tegen te komen

01 juni 2020
Met Leven, een kunst brengen de jezuïeten in Nederland en Vlaanderen het gedachtegoed van hun grondlegger Ignatius van Loyola dichterbij voor een groot publiek.
Jaap-Harm de Jong
Anna-kan-niet-liefhebben
Film

Anna kan niet liefhebben

01 juni 2020
Als Anna in het restaurant aanschuift bij haar man, voelt hij feilloos aan dat hij met haar mee zal moeten bewegen. Of het plekje waar ze zitten goed is, vraagt hij haar. Ja, nou nee, toch eigenlijk niet, is haar antwoord. Ze verplaatsen zich. Het kiezen van het juiste gerecht is al net zo’n dans.
Jaap-Harm de Jong
Hoe-giftig-als-de-ander-niet-anders-mag-zijn
Boeken

Hoe giftig als de ander niet anders mag zijn

01 mei 2020
In de reeks ‘Nieuw Licht’ vertalen schrijvers de gedachten van bekende filosofen naar ons leven in de 21e eeuw. In het 23e deel van de serie is hiervoor romanschrijver Abdelkader Benali benaderd.
Jaap-Harm de Jong
Waargebeurd-Disneydrama-lekkere-combi
Film

Waargebeurd Disneydrama, lekkere combi

01 mei 2020
Togo is nu typisch zo’n film die je met de juiste verwachtingen moet gaan kijken om hem te kunnen waarderen. Eerst het verhaal. In het kleine plaatsje Nome in Alaska is difterie uitgebroken.
Jaap-Harm de Jong
God-wil-niet-anders-dan-met-ons-zijn
Boeken

God wil niet anders dan met ons zijn

01 april 2020
Als theoloog en predikant heeft Samuel Wells zich steeds leren verhouden tot zijn omgeving. En in de wisselwerking tussen zijn studeerkamer en wat hij op straat aan armoede en dakloosheid ontmoette, kwam hij tot een theologie waarin ‘zijn met’ de basis vormt.
Jaap-Harm de Jong
Voorzichtige-proeve-van-hedendaagse-mystiek
Boeken

Voorzichtige proeve van hedendaagse mystiek

01 maart 2020
Het blijft iets wonderlijks, een briefwisseling in boekvorm. Wat moet de lezer, die over de schouders van de briefschrijvers meekijkt, precies met de persoonlijke overdenkingen die op papier staan? Dit gevoel komt ook op bij het lezen van Lekenpraat. Annemiek Schrijver, bekend van onder meer ...
Jaap-Harm de Jong
IJstijd-in-de-kerk-Welnee.-Het-is-lente
Boeken

IJstijd in de kerk? Welnee. Het is lente!

01 maart 2020
René van Loon, predikant in Rotterdam, neemt in dit boekje de temperatuur op in kerkelijk Nederland. En dwars tegen al het gesomber in van een naderende ijstijd verklaart hij onbekommerd dat de lente is aangebroken.
Jaap-Harm de Jong
Een-kind-zal-zich-altijd-laten-ontvangen
Film

Een kind zal zich altijd laten ontvangen

01 maart 2020
Onvruchtbaar. Dat wat leven droeg en leven gaf, doet dat niet meer. Dat is de harde realiteit die Beanpole toont in de eerste herfst na de Tweede Wereldoorlog in Leningrad. Voor Masha is dit letterlijk het geval. Tijdens de oorlog werkte ze bij de luchtafweerartillerie. De enige manier om te ...
Jaap-Harm de Jong
De-tranen-en-gebeden-van-mama-Augustinus
Boeken

De tranen en gebeden van mama Augustinus

01 februari 2020
In haar boek Spiritueel moederschap maakt Kitty Bouwman de kerngedachten uit haar proefschrift uit 2015 voor een breder publiek beschikbaar. Hoofdpersoon hier is theoloog en kerkvader Augustinus. Bouwman onderzoekt zijn relatie met twee vrouwen die zijn theologisch denken sterk hebben beïnvloed.
Jaap-Harm de Jong
De-ontmaskering-van-de-heersende-macht-is-zelden-goedkoop
Film

De ontmaskering van de heersende macht is zelden goedkoop

01 februari 2020
Een groepje jonge mensen in een pick-uptruck; harde muziek, uitgelaten sfeer. Ze parkeren bij een hek, klimmen eroverheen en zorgen ervoor dat een sixpack met bier ook veilig de andere kant bereikt. Aangekomen bij een meertje trekken ze haastig hun kleren uit en plonzen het water in. Lang zal hun ...
Jaap-Harm de Jong
Overalmensen-en-ergensmensen-op-zoek-naar-een-gezamenlijk-huis
Boeken

Overalmensen en ergensmensen op zoek naar een gezamenlijk huis

14 december 2019
Achter politieke keuzes gaat altijd een breder verhaal schuil. Dat verklaart waarom iemand tegen gereguleerde wietteelt is en vóór waardig ouder worden. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, legt in zijn boek De verloren zoon en het verhaal van Nederland verantwoording af over ...
Jaap-Harm de Jong
Bruno-bedenkt-wel-iets.-Tegen-beter-weten-in
Film

Bruno bedenkt wel iets. Tegen beter weten in.

14 december 2019
‘Mag mijn hoofd tegen je schouder?’ Joseph vraagt het aan Bruno, vlak voordat hij aan het werk gaat. Bruno laat het toe. Een vertederend gebaar. Twee mannen, de een nog jong met een stoornis in het autistisch spectrum, de ander een stuk ouder en met een kloppend hart voor wie hij zijn schouder ...
Jaap-Harm de Jong
Voor-wie-slecht-kan-luisteren-is-dit-een-heel-goed-boek
Boeken

Voor wie slecht kan luisteren, is dit een heel goed boek

06 december 2019
Luisterend leven is een uiterst bedachtzaam boek over een weinig sexy onderwerp. In een wereld waar praten de norm lijkt te zijn geworden, pleit de schrijver voor het tegenovergestelde: luisteren.
Jaap-Harm de Jong
Als-vergelding-niet-mogelijk-is
Film

Als vergelding niet mogelijk is

06 december 2019
Een oude man staat in een lift. Onderweg naar boven haalt hij een pistool uit een koffertje en stopt dit in zijn jaszak. Aangekomen op de juiste verdieping stapt hij uit en belt aan bij een deur. Zodra er wordt opengedaan, steekt hij beleefd van wal: ‘Ik ben op zoek naar SS-Sturmbannführer dr. ...
Jaap-Harm de Jong
Grandioze-Wright-tovert-Paulus-kleur-op-de-wangen
Boeken

Grandioze Wright tovert Paulus kleur op de wangen

05 oktober 2019
Voor wie de Bijbel leest, is het gevaar levensgroot om een voorkeur te ontwikkelen voor de verhalen. Die lijken meer uit het leven gegrepen.
Jaap-Harm de Jong
De-queeste-van-een-huilend-hart
Film

De queeste van een huilend hart

05 oktober 2019
Door moeilijkheden heen naar de sterren. Dat betekent de Latijnse zin ‘per ardua ad astra’. Het is een passende uitspraak bij het verhaal dat zich ontvouwt rondom astronaut Roy McBride in de film Ad Astra.
Jaap-Harm de Jong
Niet-zo-zit-het-maar-zo-kun-je-ernaar-kijken
Boeken

Niet 'zo zit het!', maar 'zo kun je ernaar kijken'

06 september 2019
Uit de betrokkenheid bij Via Nova in Amsterdam – een kleine christelijke gemeenschap die steeds in gesprek probeert te zijn met mensen (gelovig, niet-gelovig en alles daartussenin) – komen de boekjes Hoopvol leven en Open leven voort.
Jaap-Harm de Jong
Een-roedel-apen-bestemming-onbekend
Film

Een roedel apen, bestemming onbekend

06 september 2019
Monos is meer een ervaring dan een verhaal; meer buik dan brein; beter te ondergaan dan te begrijpen. Meteen de eerste scène al. Een groep jongeren is aan het voetballen. Niet gewoon aan het voetballen, maar geblinddoekt. Het tempo ligt traag. Het is zoeken naar de bal. Tastend het doel zien te ...
Jaap-Harm de Jong
Welke-symfonie-galmt-door-ons-universum-Dat-is-de-vraag
Boeken

Welke symfonie galmt door ons universum? Dat is de vraag

04 juli 2019
In de eerste helft van de twintigste eeuw was Evelyn Underhill (1875-1941) een van de meest gelezen auteurs over spiritualiteit. Waarom dit zo was, wordt duidelijk in het boekje Het spirituele leven. Mystiek voor het dagelijks bestaan, oorspronkelijk verschenen in 1937 en nu in een nieuwe vertaling ...
Jaap-Harm de Jong
Een-autodidact-en-een-moordenaar-maken-een-woordenboek
Film

Een autodidact en een moordenaar maken een woordenboek

04 juli 2019
Een film over het samenstellen van een woordenboek. Een veel saaier uitgangspunt lijkt haast ondenkbaar. De spanning zit in The Professor and the Madman dan ook niet zozeer in het boek zelf, maar in het bijzondere verhaal van de twee belangrijkste samenstellers ervan.
Jaap-Harm de Jong
Op-zoek-naar-wijsheid-In-de-benen-Of-op-de-trappers
Boeken

Op zoek naar wijsheid? In de benen! Of op de trappers?

05 juni 2019
In Wandelen naar wijsheid geeft Thomas Hontelez een mix van een persoonlijk reisverslag en een nuchter inzicht in de praktijk van het pelgrimeren. De reis vond zijn oorsprong in een verbroken relatie. Na een vakantie van twee weken in Istanbul treft hij zijn vriendin niet op het vliegveld en weet ...
Jaap-Harm de Jong
De-satire-verliest-het-van-het-cynisme
Film

De satire verliest het van het cynisme

05 juni 2019
Wat een vreemde film is Mug eigenlijk. Een tikje treurig ook. Niet per definitie goed, maar wel fascinerend. Tenminste, voor iedere filmkijker die van een flinke dosis absurdisme houdt, want daarvan heeft dit verhaal het nodige te bieden.
Jaap-Harm de Jong
602 Non-fictie DNK mei 2019 - Gewone Catechismus
Boeken

Hoe werkt geloven? En 99 andere vragen

05 april 2019
Het getuigt van eigenzinnigheid om in deze tijd een nieuwe catechismus uit te brengen. Is deze vraag-en-antwoord-vorm niet oubollig? Het heeft de schrijvers er niet van weerhouden tegen de stroom in te zwemmen.
Jaap-Harm de Jong
64 Anna's War
Film

Een meisje dat niet wordt doodgeschoten

05 april 2019
De grond is rul en aardezwart. De verdorde bladeren ritselen zacht in de wind. Langzaam en schokkerig brengt de camera het in beeld. Wat contrasteert daar nu opeens met het zwart? Zijn dat gekromde vingers?
Jaap-Harm de Jong
Opdat-we-het-Oude-Testament-niet-vergeten
Boeken

Opdat we het Oude Testament niet vergeten

08 maart 2019
Het gaat oudtestamenticus Pieter Lalleman aan het hart als de waarde van het Oude Testament in de kerk ondergesneeuwd raakt. Eerder schreef hij daarom het boek Van blijvend belang (2016) om het zogenoemde tegoed van het eerste deel van de Bijbel te laten zien. In het nu verschenen De verborgen ...
Jaap-Harm de Jong
Onnavolgbare-girlpower-van-een-amateurpacifist
Film

Onnavolgbare girlpower van een amateurpacifist

08 maart 2019
Er zitten zoveel kanten aan Captain Marvel dat het lastig is om te bedenken waarmee te beginnen. Misschien dan dit: de tagline van de film: Everything begins with (a) her(o). Oftewel: de insteek van het verhaal is overduidelijk feministisch.
Jaap-Harm de Jong
602 De zegen van Soberheid
Boeken

Geestelijk detoxen in de veertigdagentijd

01 maart 2019
De veertigdagentijd is deze week begonnen. De een koestert het als een tijd van inkeer en bezinning, de ander bekijkt het met enige argwaan. Aaron Damiani wil bij de laatste groep koudwatervrees wegnemen en de eerste groep verder invoeren in de rijkdom van deze weken als voorbereiding op het ...
Jaap-Harm de Jong
Schuld-op-schuld
Film

Schuld op schuld

01 maart 2019
Het begint met de liefde en het eindigt in een gruwelijke spiraal van dood, verderf en geweld. Dat is kort samengevat het verhaal van Pájaros de verano, waarin eeuwenoude tradities botsen op de onverbiddelijke tol die drugshandel eist.
Jaap-Harm de Jong
Standvastig-in-diep-gewortelde-traagheid

Standvastig in diep gewortelde traagheid

01 oktober 2016
Op zoek naar het goede leven speurt De Nieuwe Koers achter het filmdoek naar voorzichtigheid, gematigdheid, rechtvaardigheid, moed, geloof, hoop en liefde. De komende nummers bespreken we bij elk van deze zeven deugden bekend en minder bekende filmproducties. Deel 1: voorzichtigheid bij Des Hommes ...
Jaap-Harm de Jong

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.