Hanna Yoo

Een-enthousiaste-gids-voor-hedendaagse-muziek
Muziek

Een enthousiaste gids voor hedendaagse muziek

09 november 2023
Het verhaal van Orpheus en Euridice heeft eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Muzikant Orpheus probeert zijn overleden vrouw Euridice terug te halen uit de onderwereld, maar slaagt daar uiteindelijk niet in.
Hanna Yoo
Elf-blokfluiten-en-een-synchrone-ademhaling
Muziek

Elf blokfluiten en een synchrone ademhaling

15 juni 2023
In het Spaanse Sevilla staat een kathedraal die gewijd is aan Maria, de moeder Gods. In 1401 werd besloten om – op de plaats waar eerst een moskee stond – een grote kathedraal te bouwen, zo groot dat toekomstige generaties de bijeengekomen kerkleiders als krankzinnig zouden bestempelen.
Hanna Yoo
Het-leven-zonder-vader
Muziek

Het leven zonder vader

06 april 2023
Als tweejarig jongetje kwam Mengjie Han vanuit China naar Nederland. Zijn ouders keerden terug, Han bleef. Jaren later kreeg zijn vader kanker en overleed, maar vanwege corona was het niet mogelijk om hem te bezoeken. Deze schrijnende ervaring resulteerde uiteindelijk in de cd Ningxu, als een ...
Hanna Yoo
Een-muzikaal-feestje-op-het-orgel
Muziek

Een muzikaal feestje op het orgel

01 februari 2023
Aan het Waterlooplein in Amsterdam staat de Mozes & Aäronkerk, een markant gebouw. Wat niet veel mensen weten, is dat er een bijzonder orgel staat in deze kerk, gebouwd door Adema met als adviseur de Franse viceconsul Charles-Marie Philbert.
Hanna Yoo
Ondergedompeld-in-Bach
Muziek

Ondergedompeld in Bach

09 november 2022
Niets op deze cd is wat het lijkt. Natuurlijk, de muziek die klinkt is onmiskenbaar van Johann Sebastian Bach. Maar de stukken die hier te beluisteren zijn op de piano, zijn oorspronkelijk geschreven voor de viool en vervolgens bewerkt voor een toetsinstrument.
Hanna Yoo
Het-leven-is-goed-en-je-wilt-alleen-maar-dansen
Muziek

Het leven is goed en je wilt alleen maar dansen

01 september 2022
Veel mensen vertrokken deze zomer weer naar Zuid-Europese vakantieoorden, daar waar de zon altijd schijnt en het eten lekker is. Luisteren naar dit album van saxofonist Femke IJlstra en pianist Celia García-García heeft hetzelfde effect: je raakt ervan doordrongen dat het leven goed is en wilt ...
Hanna Yoo
Oer-Hollandse-meesters-op-piano
Muziek

Oer-Hollandse meesters op piano

09 juni 2022
Een cd met werken van componisten die Willem, Leo, Theo, Jan en Hans heten: de pianobroers Jussen maakten deze oer-Hollandse plaat als eerbetoon aan hun leermeester Ton Hartsuiker.
Hanna Yoo
Hobohemel-op-aarde
Muziek

Hobohemel op aarde

07 april 2022
Hoeveel hobo kan een mens hebben? Veertig partijen gaat in ieder geval moeiteloos, naar nu blijkt, op het laatste album van hoboïst Arthur Klaassens. Gedurende een periode van vijf jaar nam hij stukken op uit verschillende periodes uit de muziekgeschiedenis, waarvan een dat speciaal voor dit ...
Hanna Yoo
Meesterlijke-strijd-tussen-solist-en-orkest
Muziek

Meesterlijke strijd tussen solist en orkest

01 februari 2022
Jan-Peter de Graaff een veelbelovende componist noemen zou hem tekortdoen. Niet dat er niets moois meer voor hem in het verschiet ligt, maar hij heeft al een en ander bereikt.
Hanna Yoo
Bach-interpretatie-zonder-effectbejag
Muziek

Bach-interpretatie zonder effectbejag

04 november 2021
Het grootste gedeelte van de coronatijd mochten musici niet optreden. Toen het mondjesmaat werd toegestaan om concerten te organiseren, riep het Fonds Podiumkunsten de Balkonscèneregeling in het leven.
Hanna Yoo
Organist-met-historisch-besef
Muziek

Organist met historisch besef

01 september 2021
In 1738 voltooide Christian Müller uit Amsterdam het orgel in de St. Bavo-kerk in opdracht van het stadsbestuur van Haarlem. Sindsdien werd het orgel bespeeld door beroemdheden, zoals Händel en de tienjarige Mozart.
Hanna Yoo
Dromerig-en-groots-pianomuziek-van-de-vergeten-Tsjech
Muziek

Dromerig en groots, pianomuziek van de vergeten Tsjech

03 juni 2021
Dvořák, Janáček en Smetana: dit zijn bekende Tsjechische componisten. Dat Novák hierin ten onrechte ontbreekt, bewijst de laatste cd van pianist Tobias Borsboom.
Hanna Yoo
Harmonium-style
Muziek

Harmonium-style

01 april 2021
In 2019 bracht organist en harmoniumspeler Dirk Luijmes een cd-box uit met harmoniummuziek. ‘Harmonium Atlas’, heette dit project.
Hanna Yoo
Luisteren-gaat-aan-vriendschap-vooraf
Muziek

Luisteren gaat aan vriendschap vooraf

16 februari 2021
Het vermengen van muziekgenres is een interessante exercitie. Dat gaat weleens faliekant mis, als het eindresultaat een slap aftreksel wordt van de originele genres: vlees noch vis. Dat is bij het album Same Self, Same Silence absoluut niet aan de orde. Integendeel: vakmanschap, kleurrijke ...
Hanna Yoo
66 Regards sur l'Infini
Muziek

Franse klankpracht uit corona geboren

04 december 2020
Hoe hard de culturele sector ook getroffen is, op veel plekken ontstaan mooie initiatieven om de coronastilte te doorbreken. De Amerikaanse sopraan Katharine Dain, woonachtig in Rotterdam, en de Britse pianist Sam Armstrong grepen het wegvallen van een uitvoering aan om een nieuwe cd op te nemen.
Hanna Yoo
Orgel-met-een-grote-bek
Muziek

Orgel met een grote bek

04 november 2020
Vorig jaar haalde hij het NOS-journaal met zijn transfer van Amsterdam naar Rotterdam. Nee, ik heb het niet over een voetballer, maar over organist Jos van der Kooy, die begin 2020 de Westerkerk verruilde voor de Arminiuskerk. Hoewel hij tijdens de opname van deze cd geen idee had, is dit ...
Hanna Yoo
66 Muziek Frank Bridge
Muziek

Eigenzinnige meester uit de schaduw

04 september 2020
Frank Bridge. Ik durf te wedden dat de meeste lezers deze naam niet kennen. Laat staan dat men weet dat hij de leermeester was van de beroemde componist Benjamin Britten.
Hanna Yoo
Maar-is-dat-wel-een-cello
Muziek

Maar is dat wel een cello?

01 juni 2020
Vier strijkers gaven vorige maand in een leeg Concertgebouw een YouTube-concert. Een van de spelers is cellist Lidy Blijdorp. Eigenlijk zou ze haar debuut-cd rond deze tijd presenteren, maar het liep allemaal anders.
Hanna Yoo
Best-concreet-voor-een-impressionist
Muziek

Best concreet voor een 'impressionist'

01 april 2020
"Ik probeer 'iets anders' te doen – een soort realiteiten – wat door imbecielen 'impressionisme' wordt genoemd", schreef de Franse componist Claude Debussy.
Hanna Yoo
Barok-met-scherpe-tanden
Muziek

Barok met scherpe tanden

01 februari 2020
Introdvctio is een fijne kennismaking met de stijl en de kwaliteiten van ensemble Postscript. Het werd in 2018 opgericht en wordt gedragen door vier jonge musici uit Canada, Letland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hun standplaats: Nederland. Ze zijn samengebracht door het ...
Hanna Yoo
Melancholieke-konijnen-en-reuzenotters
Muziek

Melancholieke konijnen en reuzenotters

06 december 2019
Improvisatie kom je in de huidige klassieke muziek weinig tegen. Dat is te betreuren, moet violist Merel Vercammen gedacht hebben. Ze verzamelde acht bevlogen musici die allemaal met haar gingen improviseren op deze cd. En het zijn niet de minste namen. Onder anderen Maya Fridman, Tobias Borsboom, ...
Hanna Yoo
Actueel-orgelfeestje
Muziek

Actueel orgelfeestje

06 september 2019
Aart Bergwerff laat zich niet in een hokje stoppen. Ja, hij is vaste organist in de Grote Kerk van Breda en kent dus het klappen van de kerkmuzikale zweep, maar ook daarbuiten roert hij zich als organist bij grotere orkesten. Ook op deze nieuwe cd, uitgebracht ter ere van vijftig jaar orgel in de ...
Hanna Yoo
Muziek-alsof-het-zo-moest-zijn
Muziek

Muziek alsof het zo moest zijn

05 juni 2019
Op 7 april 2019 maakte pianist Hannes Minnaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Om meerdere redenen was het een spraakmakend optreden, allereerst omdat niet veel Nederlanders deze eer te beurt valt. Verder had Minnaar een tamelijk afwijkend programma opgesteld. Het meest ...
Hanna Yoo
Een-bescheiden-zwerftocht-met-diepgang
Muziek

Een bescheiden zwerftocht met diepgang

08 maart 2019
Op de cd-cover van dit debuutalbum Wanderer van pianist Tobias Borsboom is een wandelaar afgebeeld, een zwerver. Het is alsof Borsboom zegt: dit is wat ik je aanreik, ga er maar op uit. En al wandelend word je verrast.
Hanna Yoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.