Hanna Blom-Yoo

Bach-interpretatie-zonder-effectbejag
Muziek

Bach-interpretatie zonder effectbejag

Het grootste gedeelte van de coronatijd mochten musici niet optreden. Toen het mondjesmaat werd toegestaan om concerten te organiseren, riep het Fonds Podiumkunsten de Balkonscèneregeling in het leven.
Hanna Blom-Yoo
Een-bescheiden-zwerftocht-met-diepgang
Muziek

Een bescheiden zwerftocht met diepgang

Op de cd-cover van dit debuutalbum Wanderer van pianist Tobias Borsboom is een wandelaar afgebeeld, een zwerver. Het is alsof Borsboom zegt: dit is wat ik je aanreik, ga er maar op uit. En al wandelend word je verrast.
Hanna Blom-Yoo
Organist-met-historisch-besef
Muziek

Organist met historisch besef

In 1738 voltooide Christian Müller uit Amsterdam het orgel in de St. Bavo-kerk in opdracht van het stadsbestuur van Haarlem. Sindsdien werd het orgel bespeeld door beroemdheden, zoals Händel en de tienjarige Mozart.
Hanna Blom-Yoo
Dromerig-en-groots-pianomuziek-van-de-vergeten-Tsjech
Muziek

Dromerig en groots, pianomuziek van de vergeten Tsjech

Dvořák, Janáček en Smetana: dit zijn bekende Tsjechische componisten. Dat Novák hierin ten onrechte ontbreekt, bewijst de laatste cd van pianist Tobias Borsboom.
Hanna Blom-Yoo
Muziek-alsof-het-zo-moest-zijn
Muziek

Muziek alsof het zo moest zijn

Op 7 april 2019 maakte pianist Hannes Minnaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Om meerdere redenen was het een spraakmakend optreden, allereerst omdat niet veel Nederlanders deze eer te beurt valt. Verder had Minnaar een tamelijk afwijkend programma opgesteld. Het meest ...
Hanna Blom-Yoo
Actueel-orgelfeestje
Muziek

Actueel orgelfeestje

Aart Bergwerff laat zich niet in een hokje stoppen. Ja, hij is vaste organist in de Grote Kerk van Breda en kent dus het klappen van de kerkmuzikale zweep, maar ook daarbuiten roert hij zich als organist bij grotere orkesten. Ook op deze nieuwe cd, uitgebracht ter ere van vijftig jaar orgel in de ...
Hanna Blom-Yoo
Melancholieke-konijnen-en-reuzenotters
Muziek

Melancholieke konijnen en reuzenotters

Improvisatie kom je in de huidige klassieke muziek weinig tegen. Dat is te betreuren, moet violist Merel Vercammen gedacht hebben. Ze verzamelde acht bevlogen musici die allemaal met haar gingen improviseren op deze cd. En het zijn niet de minste namen. Onder anderen Maya Fridman, Tobias Borsboom, ...
Hanna Blom-Yoo
Harmonium-style
Muziek

Harmonium-style

In 2019 bracht organist en harmoniumspeler Dirk Luijmes een cd-box uit met harmoniummuziek. ‘Harmonium Atlas’, heette dit project.
Hanna Blom-Yoo
Best-concreet-voor-een-impressionist
Muziek

Best concreet voor een 'impressionist'

"Ik probeer 'iets anders' te doen – een soort realiteiten – wat door imbecielen 'impressionisme' wordt genoemd", schreef de Franse componist Claude Debussy.
Hanna Blom-Yoo
Barok-met-scherpe-tanden
Muziek

Barok met scherpe tanden

Introdvctio is een fijne kennismaking met de stijl en de kwaliteiten van ensemble Postscript. Het werd in 2018 opgericht en wordt gedragen door vier jonge musici uit Canada, Letland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hun standplaats: Nederland. Ze zijn samengebracht door het ...
Hanna Blom-Yoo
Maar-is-dat-wel-een-cello
Muziek

Maar is dat wel een cello?

Vier strijkers gaven vorige maand in een leeg Concertgebouw een YouTube-concert. Een van de spelers is cellist Lidy Blijdorp. Eigenlijk zou ze haar debuut-cd rond deze tijd presenteren, maar het liep allemaal anders.
Hanna Blom-Yoo
Luisteren-gaat-aan-vriendschap-vooraf
Muziek

Luisteren gaat aan vriendschap vooraf

Het vermengen van muziekgenres is een interessante exercitie. Dat gaat weleens faliekant mis, als het eindresultaat een slap aftreksel wordt van de originele genres: vlees noch vis. Dat is bij het album Same Self, Same Silence absoluut niet aan de orde. Integendeel: vakmanschap, kleurrijke ...
Hanna Blom-Yoo
66 Muziek Frank Bridge
Muziek

Eigenzinnige meester uit de schaduw

Frank Bridge. Ik durf te wedden dat de meeste lezers deze naam niet kennen. Laat staan dat men weet dat hij de leermeester was van de beroemde componist Benjamin Britten.
Hanna Blom-Yoo
66 Regards sur l'Infini
Muziek

Franse klankpracht uit corona geboren

Hoe hard de culturele sector ook getroffen is, op veel plekken ontstaan mooie initiatieven om de coronastilte te doorbreken. De Amerikaanse sopraan Katharine Dain, woonachtig in Rotterdam, en de Britse pianist Sam Armstrong grepen het wegvallen van een uitvoering aan om een nieuwe cd op te nemen.
Hanna Blom-Yoo
Orgel-met-een-grote-bek
Muziek

Orgel met een grote bek

Vorig jaar haalde hij het NOS-journaal met zijn transfer van Amsterdam naar Rotterdam. Nee, ik heb het niet over een voetballer, maar over organist Jos van der Kooy, die begin 2020 de Westerkerk verruilde voor de Arminiuskerk. Hoewel hij tijdens de opname van deze cd geen idee had, is dit ...
Hanna Blom-Yoo

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief