Felix de Fijter
Column
Een goede kerk kan nooit een bubbel zijn
03 oktober 2024Vorige maand bleef ik een avond laat op om een Amerikaans webinar te kunnen bijwonen met de titel Faith & democracy. Confronting white Christian nationalism. Het ging uit van het tijdschrift The Christian Century en denktank Faith & Reason.
Goede gesprekken
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
03 oktober 2024Misschien was het in haar hele leven wel de grootste daad van vertrouwen, zegt journalist Rinke Verkerk, dat ze God al haar wantrouwen en woede voor de voeten heeft gegooid.
Column
De les van Slagharen
05 september 2024Een van de hoogtepunten van deze zomer was volgens onze kinderen het langverwachte bezoek aan attractiepark Slagharen. Voor mij was het een hernieuwde confrontatie met de vrucht van overmoed.
Goede gesprekken
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
05 september 2024"God eindigt in het boek Job niet met antwoorden", zegt dominee Alfred van de Weg, "maar met vragen. Waarom zou ik het dan anders moeten doen? Waarom zou ik dan bijbelteksten moeten plakken, als pleisters, over de wonden heen?"
Column
Een lasdop en een oude krant
11 juli 2024Dezer dagen wordt ons huis verbouwd. Een hele toestand, waarbij ik zelf wat sloopwerk mocht verrichten. Diep in mijn hart hoopte ik verborgen schatten te vinden. Een goudbaar, een briefwisseling van heimelijk geliefden, NS-obligaties in een sigarenkist.
Goede gesprekken
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
11 juli 2024"Als je nooit de boot uit stapt, het water op," zegt Esther Maria Magnis, "dan weet je ook zeker dat je nooit op het water zult lopen."
Column
Vervolging
07 juni 2024Jaren geleden maakte ik eens mee hoe een bejaarde maar nog krasse kerkganger, tijdens een preek, midden in een volle kerk opstond, een hap lucht nam, en de dominee luidkeels toeriep: "Hébt u daar de kanttekeningen van de Statenvertaling op nagekeken!?"
Goede gesprekken
'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'
07 juni 2024Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Column
Papa, gij zijt die man
09 mei 2024Een van de mooiste adviezen over opvoeding kreeg ik van George Ingen Housz. Een bijna honderd jaar oude ex-jezuïet, die ik eens interviewde voor dit blad.
Cultuur & geloof
En verlos ons van de smartphone
09 mei 2024Onderzoek na onderzoek wijst uit: de smartphone maakt ons leven leeg en ongelukkig. En vooral dat van jonge generaties. Tijd om eens onbarmhartig in de spiegel te kijken.
Column
Apenrotsgedrag
04 april 2024Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Goede gesprekken
Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'
04 april 2024Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Column
De kinderen willen niet meer mee
07 maart 2024‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Goede gesprekken
Kees-Jan Mulder: ‘Als je me helemaal kent, wil je me dan nog steeds?’
07 maart 2024Twaalf jaar lang knaagde bij Kees-Jan Mulder de vraag of hij wel filmmaker mocht worden, als hij ook dominee had kunnen zijn. Wat zouden de mensen ervan vinden? En God? Ook vandaag is die onzekerheid nooit ver weg. "Terwijl God al tijden tegen me zegt: maar hé joh, Ik hou al heel lang van je. Ga ...
Cultuur & geloof
Voelen we eigenlijk wel genoeg?
06 maart 2024Als je van kindsbeen af de traditie van het Woord hebt ingedronken, is het dan moeilijker om te voelen? En zo ja, is dat een gemiste kans?
De Nieuwe Koers publiceert Matthäus-podcast
04 maart 2024Behalve een geniaal componist, toont Johan Sebastian Bach zich met de Matthäus-Passion ook een meesterlijk verhalenverteller. Maar wat bedoelde hij nu echt te zeggen? En wat vertelt zijn magnun opus over zijn diepgewortelde geloof? Bach-expert Klaas Vos neemt je in Mediteren met de Matthäus tot in ...
Column
De held van het verhaal
30 januari 2024U hebt een bijna volledig vernieuwde De Nieuwe Koers in handen. Het is het product van een traject van bijna een jaar, waarin we gesprekken voerden met trouwe lezers en opzeggers, met journalisten en beelddenkers, met drukkers en fotografen en met elkaar, als kleine kernredactie.
Goede gesprekken
'Ik word niet meer als Natascha gezien, maar als die Jood'
01 januari 2024Schrijver en journalist Natascha van Weezel (1986) probeert in het debat over de oorlog in Gaza te pleiten voor vrede en nuance. Maar ze wordt bedreigd, voor kankerzionist uitgemaakt en vrienden van weleer willen haar nu even niet zien. "Zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt."
Goede gesprekken
'God zegent ook krimpende kerken. Maar het is soms wel moeilijk om dat te geloven'
01 januari 2024"Als God niet komt," zegt dominee Hilde Graafland, "als Hij het niet doet, dan gaat het hier ten onder. Wij kunnen de kerk niet hooghouden. God moet het doen. En ik denk ook dat Hij dat kan."
Goede gesprekken
'En waar heb je toen moed uit geput?' 'Uit Gods Woord. Wat dacht je dan?'
14 december 2023Het geloof van Gerrit de Fijter begon toen-ie met blokjes zat te spelen. Op het kleed, thuis, bij de kachel. Terwijl z'n vader het orgel bespeelde. En zong dat de ramen ervan trilden. "Dat doe jij toch ook, neem ik aan? Zingen, met je kinderen?"
Column
Donder op met je kerstdiner
14 december 2023
Column
Ons mede-lijden gaat nooit verloren
09 november 2023Een vriend van me vertelde over een gesprek dat hij voerde met een kennis die het nieuws niet meer volgde. Het viel ’m te zwaar, hij werd er angstig van. Zelfs de kerk ging hij mijden, omdat het ook in de diensten steeds vaker ging over lijden, oorlog en geweld.
Goede gesprekken
Klaas Vos: 'Voor al onze klootzakkerigheid is Hij gekomen'
09 november 2023Met het lijf van Klaas Vos gaat het niet best. Maar sinds hij weer psalmen kan zingen in de Oude Kerk van Huizen, lijkt het wel alsof de cirkel van zijn leven rond is. "Gij zijt verlost, God heeft u welgedaan. Dat ervaar ik elke keer weer. En daar ben ik dan steeds weer een beetje ontroerd over."
Goede gesprekken
Annemarie Six-Wienen: 'De trouw van God tilt ons boven alles uit'
05 oktober 2023In de donkerste jaren van het leven van Annemarie Six-Wienen ervoer ze niets van God. "Het was helemaal zwart." En toch zegt ze nu: Hij was er wel bij. "Dat lijkt een gigantische paradox. En het is ook een paradox. Maar toch geloof ik dat het zo is."
Column
Worstelen met God
05 oktober 2023Mijn grootvader van mijn moeders kant had een zwak voor Jakob. De aartsvader. Maar in de hervormde dorpskerk van mijn opa kreeg Jakob er juist geregeld van langs. Een hielenlichter was het, een charlatan, een ongeduldige zondaar die meende de voorzienigheid Gods een handje te moeten helpen.
'Maria en Jezus zullen tranen huilen. Van olie, en van bloed'
31 augustus 2023We kruipen in de huid van Daan (14). Hoe zien zijn eerste twee uur op TikTok eruit?
Goede gesprekken
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
31 augustus 2023Ik denk dat wij weinig van God ervaren omdat we elkaar onze zonden niet belijden, zegt dominee Pieter Versloot.
Column
Ongemak
31 augustus 2023We vonden afgelopen zomer een lieflijk kampeerplekje: aan de rand van een appelboomgaard aan de Normandische kust. De campingbaas kookt er twee keer in de week. Wie wil, schuift aan. En zo troffen we ons aan tafel met een meubelmaker uit Brabant, een ambtenaar van het OM en een voorman van een ...
Goede gesprekken
Tjerk de Reus: 'Je moet het vreemde altijd serieus nemen'
13 juli 2023Literator Tjerk de Reus schreef sinds 1995 onafgebroken voor De Nieuwe Koers. Nu beantwoordt hij aan een hogere roeping: die van de theologie. Zijn nalatenschap telt duizenden boekrecensies en honderden interviews. Hoe ging hij te werk? Wat blijft hem bij? En wat is zijn raad voor deze nu toch wat ...
Column
Het vreemde
13 juli 2023Ha lezer, ...
Theologie & filosofie
'Keller was in zijn vakgebied een groot theoloog'
15 juni 2023De onlangs overleden Amerikaanse theoloog Tim Keller (1950-2023) werd eind jaren negentig door toenmalig hoofdredacteur Aad Kamsteeg via dit blad in Nederland geïntroduceerd. In iedere editie verscheen een preek en we schreven regelmatig over Kellers missionaire benadering die in New York zoveel ...
Nederlandse politiek
Cees Veerman: Dat diepe gevoel van de boer, dat gaat veel dieper dan getallen
05 oktober 2022Mansholt was geen profeet. Hij kaartte een groot probleem aan, dat we niet in de bek wilden kijken. Maar wat bij hem ontbreekt, zegt oud-landbouwminister Cees Veerman, is de hoop dat het beter kan. "En die heb ik wel degelijk."
Goede gesprekken
Doortje Smithuijsen: Schermverslaafd? Voel je niet al te schuldig
05 oktober 2022Filosofe Doortje Smithuijsen neemt in Iedereen verslaafd? ons digitale gedrag kritisch onder de loep. Maar ook met mededogen. Want toen ze begon, dacht ze dat dit boek niet over haar kon gaan. Niets bleek minder waar. Plots had ze in de gaten: ik ben Funda-verslaafd. "Het wegvallen van een groot ...
Column
Heel even voelden we ons vluchtelingen
01 september 2022Onze vakantie eindigde in mineur. Autopech. Dynamo kapot. We strandden op een zaterdag, bij Rouen. De ANWB zei: u hebt geen Europa-dekking. De verzekering zei: u bent bij ons niet verzekerd. En de garagehouder zei: gaat u maar ergens anders naartoe. 'Maar dat gaat niet,' antwoordde ik, 'want onze ...
Goede gesprekken
Alain Verheij: De littekens blijven, maar de hoop blijft ook
01 september 2022We hebben God te vaak als antwoord behandeld, zegt theoloog en schrijver Alain Verheij. “Hij zou het antwoord zijn op onze vragen, de oplossing zijn van onze raadsels. Maar God is de vraag die klinkt in mijn hoofd. Waar ben je? En waar is je naaste?”
Column
Kwetsbare mensen
14 juli 2022Toen ik in 2016 bij De Nieuwe Koers betrokken raakte, vond ik dat het in de kolommen en op de pagina’s vooral moest schuren, ronken en knetteren. Wrijving geeft glans. Het is de botsing die je doet realiseren wie je bent, of je opvattingen steekhouden of dat je die juist zou moeten veranderen.
Goede gesprekken
Andries Knevel: 'Zegt een kleinzoon: als God bestaat, hoe zit het dan met Auschwitz? Ja, dan kom ik met Augustinus, natuurlijk'
13 juli 2022Hij heeft het er met vrienden wel over, zegt Andries Knevel, over kinderen die niet geloven. Of niet meer. En dan vraagt hij ze: waarom vind je dat nou zo erg? Maar dat durven ze niet uit te spreken. "En dat doe ik ook niet. Ik teken dat niet uit."
Column
Te somber
09 juni 2022Zou u met mij willen meedenken? Als er een onderwerp is dat zonder al te veel twijfel het grootste vraagstuk is van deze tijd, een crisis die de mens in z’n voortbestaan bedreigt, zouden we er dan in elke editie over moeten schrijven?
Goede gesprekken
‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...
Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?
Boeken
Autonoom, dat ben je samen
05 mei 2022Wat verlichting is? Nou, schreef Immanuel Kant in 1784, dat is “het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft”. En wie daarin slaagt, vond hij, kan werkelijk autonoom zijn.
Column
Vervreemding
05 mei 2022In deze editie treft u een interview aan met abortusactiviste Rebecca Gomperts. Ze had er helemaal geen zin in, had het liefst afgezegd, maar Rinke Verkerk rende net zolang achter haar aan totdat ze ging zitten, haar schoenen uitschopte, en tijd nam voor een gesprek. En na afloop was ze een beetje ...
Goede gesprekken
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
05 mei 2022Twee jaar geleden verloor Hanneke Ouwerkerk haar dochtertje Maria, een paar dagen voordat ze geboren zou worden. Het maakte alles anders in het leven van de predikant. En ook in haar geloof. "Van Job heb ik geleerd dat mijn bitterheid mag bestaan."
Goede gesprekken
'Zodra je het wilt benoemen, is het weg'
07 april 2022Je zekerheden, je beelden, je ideeën over God, ontdekte George Ingen Housz, moet je in crisis durven zetten. Loslaten. Dat is angstig, want dan vallen de garanties weg. Maar "pas als je je eigen angst begrijpt, zul je de vrijheid vinden om je aan God toe te kunnen vertrouwen".
Column
Ego
03 maart 2022De voorbije weken vielen allerlei theologen en opiniemakers over Bram van de Beek heen, naar aanleiding van zijn nieuwste boek: Ego: Schandalig! Ouderwets! Zuur! Gemeen! Vooral in de christelijke Twitterbubbel was het een heel ding.
Goede gesprekken
Willem Maarten Dekker: 'De liefde van God is ook een drama'
03 maart 2022Ze zullen zijn boeken wel niet lezen, denkt Willem Maarten Dekker, die klasgenoten van vroeger, op het openbaar gymnasium. Maar ergens schrijft hij ze toch voor hen. Om ze te laten zien dat het toch waar is. Dat er toch een God is. “Ik lijd eraan dat zo veel mensen er de brui aan geven.”
Goede gesprekken
Marleen Blootens: ‘Toen dacht ik: nooit meer wil ik niet bij de kerk horen’
01 februari 2022Soms troost God niet, ondervond Marleen Blootens. “Dan is het heel stil in mij.” En ze dacht: hoe kan ik mensen troosten, als ik die troost vaak zelf niet voel? Ze stopte afgelopen winter als gemeentepredikant. “Voor het eerst, dacht ik, heb ik echt een stap in vertrouwen gezet.”
Goede gesprekken
Jan Huijgen: 'God forceert niet, Hij lokt. Dat is mijn genadewoord'
13 december 2021Op de ziel van Jan Huijgen zit een kras. Van kindsbeen af. Nu hij zestig is, ontdekt hij dat als hij werkelijk wil begrijpen wie hij is, waarom er zo’n vuur in hem woedt en waarom God dat telkens maar weer aanwakkert, hij alles moet afbreken. Alles wat hij over die kras heen heeft gemetseld. ...
Column
Bevrijd van oordeel
13 december 2021Christenen en het oordeel: blijft een moeilijke combinatie. Dan heb ik het niet over het oordeel Gods – dat is een heel ander verhaal, maar over het oordeel des mensen. De balk en de splinter, zeg maar. Oordeel niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.
Column
Hemels licht
04 november 2021De afgelopen herfstvakantie brachten we met vrienden door in Zuid-Limburg. Op een avond liep ik voor het slapengaan nog even naar buiten, om naar de sterren te kijken. Een oase van duisternis, waarin de sterrenbeelden zich haarscherp aftekenden.
Goede gesprekken
'Je kunt twee kanten op twijfelen. Ik twijfel naar God toe'
04 november 2021Een groot deel van je leven ben je een berg aan het beklimmen, zegt Otto de Bruijne, maar als je boven komt, op het plateau, dan ontdek je de ruimte. En de rust. Om je te verwonderen, te spelen. Je te laten verrassen. "En dan heb je er genoeg aan te weten dat Hij de betrouwbare is, die voor mij ...
Goede gesprekken
Antoinette van Gurp: ‘In de stilte is het leven eindeloos’
07 oktober 2021Via de joodse mystiek, het boeddhisme, de karmelieten in Nijmegen en de zusters van Brussel en Parijs vond Antoinette van Gurp Jezus Christus terug. “Hoe Hij een plek heeft gekregen in mijn hart, daar kan geen mens tussenkomen.”
Column
Tumbleweed
01 september 2021Mijn buurman vond bij het opruimen van zijn zolder een uitgedroogd plantje, tumbleweed. Hij had het er zeker twintig jaar geleden opgeborgen met de bedoeling het ooit weer te vinden. En het dan door te geven. Ik bleek de gelukkige te zijn. Maar wat moest ik ermee? Het zag bruin als de dood en het ...
Theologie & filosofie
René van Woudenberg: ‘Ineens kreeg ik de grote diepte onder mijn voeten in de gaten’
01 september 2021Als René van Woudenberg met mensen in het dorp over zijn geloof staat te praten, dan zeggen ze weleens: ‘René, jij leeft op een andere planeet.’ ‘Dat zal wel,’ denkt hij dan, ‘maar misschien moeten jullie de luiken eens opengooien, en over wat meer nadenken dan alleen je volgende ...
Column
Doorschijnende oren
12 juli 2021Gedurende mijn basisschooltijd was ik zeer ontevreden over mijn oren. Veel te groot. Stond ik met m’n rug naar de zon, dan scheen het licht er dwars doorheen en leek het alsof er koplampen aan de zijkanten van m’n hoofd waren gemonteerd. Dat vonden de kinderen in mijn straat erg grappig. Ik heb ...
Column
Drek
03 juni 2021Sinds de wereld het huwelijk tussen smartphone en social media zag opbloeien, ruim tien jaar geleden, ging het zelfmoordcijfer onder Amerikaanse tienermeiden (10-14 jaar) met 150 procent omhoog ten opzichte van het eerste decennium van deze eeuw. Het aantal meisjes dat zichzelf dermate verwondde dat ...
Goede gesprekken
'De duivel haat mij. Meer dan ieder ander mens'
03 juni 2021Na 23 jaar moet Tom Marfo zijn pinksterkerk in de Amsterdamse Bijlmer waarschijnlijk sluiten. Het geestelijk huis van ontsnapte prostituees en gewezen pooiers heeft geen geld meer. Hij huilt er elke avond om. "En 's nachts bestookt de duivel mij met nachtmerries. Had ik Christus niet, dan was ik de ...
Column
Mysterie
05 mei 2021In dit blad klinkt uit twee kelen het pleidooi om het mysterie te omarmen. Hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen is de eerste. Zijn betoog staat in relatie tot de Haagse transparantiehype. Frissen, gepokt en gemazeld in het reilen en zeilen in voor- en achterkamers, is er bepaald niet enthousiast ...
Goede gesprekken
'Ik moest het raadsel aan Hem geven'
05 mei 2021Als we de afgrondelijkheid, het mysterie, het heilige van God laten wegsijpelen, zegt ds. Arie van Houwelingen, dan ben je als gelovige een kronkelende vis op de bodem van een drooggevallen meer.
Column
Tegen onverschilligheid kun je niet vechten
01 april 2021De agressieve benadering van journalisten aan de kerkdeur in coronatijd laat nog maar eens zien hoe een deel van de christenen in Nederland zich beter begint thuis te voelen bij het narratief van polarisatie en strijd, dat de Nederlandse politieke arena al een tijd langer beheerst. Zoals altijd ...
Goede gesprekken
‘Je bent geen willoos slachtoffer van je vragen’
05 maart 2021“Mag Jezus jouw leven eigenlijk nog overhoop kicken?” Nog niet eerder was in deze serie iemand zo scherp als dominee Lydia Kansen. “Of is het meer van: o, wat leuk om over deze geloofsvragen te filosoferen! Om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag?”
Column
Knikken en schudden
05 maart 2021Het is tegenwoordig een bekend fenomeen bij verkiezingsdebatten. In het publiek – in deze coronatijd virtueel present – nestelen zich niet zozeer zwevende kiezers, maar fanatieke supporters van de deelnemende parlementariërs. Is deze aan het woord, dan knikken ze dat het een lieve lust is; ...
'Het geloof uit je kindertijd komt nooit meer terug'
16 februari 2021Arjan Markus verloor zijn geloof op de universiteit. Maar het groeide weer aan. Niet zoals het was. Ook niet hoe hij verwacht had dat het moest zijn. "Geloof moet je gegeven worden. Dat zei mijn gergem-oma al. En ze had echt gelijk."
Column
De conservatieve droom
16 februari 2021Wie terugbladert in de geschiedenis, naar de krakersrellen, de massale demonstraties tegen sociaaleconomisch onrecht, kernwapens of bezuinigingen, kan voor dat protest algauw wat sympathie ontdekken.
‘Ik ga met de flow. Met de flow van Christus’
04 december 2020De ware godsdienst, zegt Samuel Lee, is niet het christendom, niet het jodendom, niet de islam; het is menselijkheid. In de mens, de kroon op de schepping, heeft God zichzelf geopenbaard. En in die mens kunnen we God, en kunnen we Jezus ontmoeten. Elke dag.
Column
Roomse inspiratie
04 december 2020In dit nummer de nodige rooms-katholieke inbreng. Schrijver Vonne van der Meer start een zevendelige serie over evenzoveel sacramenten in de katholieke kerk. Te beginnen met de doop. Haar gesprekspartner, pastoor Nico de Gooijer, is niet meer onder ons. Van der Meer voerde de gesprekken die tot deze ...
Waar zijn de engelen gebleven?
04 november 2020Met z’n achten stonden we op de stoep van de pastorie van Wagenborgen. In pyjama’s en dusters. Het was nog voor het ochtendgloren van eerste kerstdag 1989. Mijn vader had ons uit bed getrommeld en ik zat op de arm van mijn moeder. Samen keken we stil toe hoe uit het donker van de Groningse nacht ...
Column
Kritische abonnees
04 november 2020Zo nu en dan heb ik telefoongesprekken met ontevreden abonnees. Ik vind dat de hoogtepunten van mijn betrekking als hoofdredacteur. In de eerste plaats: een ontevreden abonnee is vaak een echte lezer. Want pas als je leest, kun je rechtsgeldig je mening hebben over een blad. In de tweede plaats: ze ...
Boeken
C.S. Lewis, schatgraver
04 november 2020Velen in Nederland kennen C.S. Lewis als volkstheoloog en fantasyschrijver. Dat hij ook als literatuurcriticus wereldfaam verwierf, is helaas veel minder bekend, constateert Lewiskenner en -vertaler Arend Smilde. De bundeling Andere werelden en de onze is dan ook een welkome correctie.
Column
Volhouden
04 oktober 2020Vorige maand was ik getuige van de begrafenis van Anna, een hoogbejaarde vrouw van 92 jaar, die ik mijn hele leven gekend heb. Ze was een beetje vergroeid met de familie. Het was een grijze dag, de dag van haar begrafenis, maar op de begraafplaats in Siddeburen, Noordoost-Groningen, brak de zon ...
Nederlandse politiek
Waarom wil de ChristenUnie de Moria-jongeren niet halen?
04 september 2020Waar zijn de tranen van de ChristenUnie?, vroeg hoofdredacteur Felix de Fijter van dit blad zich af, naar aanleiding van een rondgang onder een dozijn ChristenUnie-prominenten. Dit nadat de partij z'n handtekening zette onder een kabinetsbesluit om vijfhonderd vluchtelingenkinderen in de Griekse ...
Column
Opperhoofden en staatsmannen
04 september 2020Geregeld krijg ik de vraag hoe De Nieuwe Koers inhoudelijk tot stand komt. Kiezen we een thema of juist niet? Het antwoord: de ene keer wel, de andere niet. Deze editie heeft geen thema. U treft stuk voor stuk verhalen die ontsproten zijn aan de actualiteit van de dag, en dan vooral aan de vragen ...
Boeken
Journalistiek verslag van een halve eeuw
04 september 2020Aad Kamsteeg (1940) is een van de meest beeldbepalende journalisten geweest in het christelijk medialandschap van de afgelopen vijftig jaar. Zijn boek Ooggetuige is een boeiend en veelzijdig journalistiek verslag van die periode, waarbij hij heen en weer pendelt tussen de grote verschuivingen op het ...
Column
Reset u!
18 juli 2020Bekering is niet het populairste woord uit het christelijk woordenboek. Op mijn reformatorische middelbare school klonk de oproep ertoe dag-in-dag-uit. Maar het zielenheil was tegelijkertijd een vrijwel onneembare vesting. Geloven was participeren in een soort genadeloterij. De kans op de hoofdprijs ...
Het jodendom gooit de deur nooit helemaal dicht
18 juli 2020Tegenover het groeiende antisemitisme wilde Klaas Smelik met Jodendom, een religie van leven de waarde van het jodendom laten zien; in het groot, en in het klein. "Het leven krijgt altijd voorrang."
Nederlandse politiek
Column
Waar zijn de tranen van de ChristenUnie?
01 juni 2020Marinde van der Breggen maakt in dit nummer een rondgang langs ChristenUnie-prominenten naar aanleiding van het kabinetsbesluit om 500 wezen uit Griekse vluchtelingenkampen niet naar Nederland te halen.
Boeken
'Het gaat goed, écht waar'
01 juni 2020Crisis of geen crisis, hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS schreef het boek Met ons gaat het nog altijd goed, waarin hij acht sombere mythes over ons land ontrafelt.
Column
Ze zaaien niet, ze maaien niet
01 mei 2020Vanaf mijn zolderkantoor kijk ik uit op een dozijn aan elkaar geschakelde achtertuinen. Een groene zee in het midden van de stad, van waaruit gefluit en lentegeur opstijgen.
Boeken
Natuur is niet alleen maar wreed, maar ze overstijgt ons wel
01 mei 2020De mens mag best een toontje lager zingen, zegt filosoof Wouter Oudemans in zijn boek Moeder Natuur. Niet hij, maar de natuur overstijgt alles. "Ze verdient dan ook eerbiediging."
Column
Een begrepen God is geen God
01 april 2020Je kon erop wachten. Tal van predikers, zieners, profeten en allesweters hebben, niet gehinderd door enige epidemiologische of virologische kennis, gemeend ons te kunnen vertellen wat Gods plan met de coronacrisis is.
Boeken
Geloof is een sprong in de afgrond
01 april 2020De eerste druk van Meditaties van de ziel van hoogleraar theologie Marcel Barnard was binnen twee weken uitverkocht. "Het laat zien dat veel mensen zich herkennen in de hoofdvraag ervan: hoe kan een weldenkend mens nog geloven?"
Gender
'Nee, je geslacht kun je niet kiezen'
01 maart 2020Het maatschappelijk debat over gender kookt over en heeft stilaan ook de kerkbanken bereikt. Hoe moeten we het gesprek voeren? "Het is niet zo zwart-wit als we vaak denken", zegt Martin den Heijer, hoofd van het genderzorgcentrum van Amsterdam UMC. "'Man en vrouw schiep Hij hen.' Zeker. Maar wat zeg ...
Verhalen en tips, en hier en daar een lach of een 'oooh'
01 maart 2020Met Sestra mama verscheen in februari het eerste christelijke blad dat zich specifiek richt op moeders. Hoofdredacteur Eline Hoogenboom (35) vertelt erover. "In een wereld waar het hoogst haalbare niet goed genoeg is, willen we laten zien dat genade zich in het gewone bevindt."
Is het vuur van de hel uitgedoofd?
01 februari 2020Steeds minder predikanten en kerkgangers rekenen de hel tot een centraal dogma in het christelijk geloof. Ze preken, spreken en horen er minder over. Maar in behoudende kringen wint de traditionele kijk op de hel juist aan populariteit, niet het minst bij jongeren. Evengoed is de hel voor veel ...
'Zwijgen over de hel is geen optie'
01 februari 2020Hoe heeft ons denken over de hel zich de eeuwen door ontwikkeld? En hoe is de kerk ermee omgesprongen? Arjen van Kralingen werkt aan een proefschrift over de hel.
Column
Kromme stokken
01 februari 2020Samen met kennisplatform Weetwatjegelooft.nl hield De Nieuwe Koers een enquête onder lezers en predikanten over het denken over de hel. Het is een herhaling van ons onderzoek uit 2004. Ruim 1.500 mensen vulden ‘m in. Wat je zou verwachten, komt er ook uit: we zijn over de hele linie wat minder ...
Hoe de ontvaderde samenleving ons uitput
01 februari 2020De klassieke vader bestaat niet meer, zegt psychiater Frank Koerselman in zijn jongste boek Ontvadering. En dat ontwricht de samenleving, constateert hij. "De verticale dimensie is verdwenen."
Column
Blauwe handen
14 december 2019Bent u bang geweest in het afgelopen jaar? Voor Brenton Tarrant in Christchurch? Voor Gökmen Tanis, in die tram in Utrecht? Voor vreemdelingen? Voor Trump? Erdogan? Assad?
Boeken
Doorvragen bij 'Nicea'
14 december 2019Samen met Bram van de Beek schreef Herwi Rikhof het boek Wij geloven. Vanuit hun respectievelijk protestantse en rooms-katholieke achtergrond bevragen ze hierin de meest oecumenische tekst die je maar bedenken kunt: de geloofsbelijdenis van Nicea.
Column
Zonde
06 december 2019Het was 19 mei 2003, iets voor half twee in de middag. Ik zat in de gymzaal van mijn reformatorische middelbare school gereed voor mijn eindexamen Nederlands. Met de precisie van een uurwerk waren tafels en stoelen evenwijdig aan elkaar uitgestald. Voor mijn neus een vel papier en een pen. Daar ...
Column
De zin van het leven
05 oktober 2019Als Volkskrant-journalist Fokke Obbema een hartstilstand overleeft en een artikelenreeks begint over ‘de zin van het leven’ – een serie die door Matthijs van Nieuwkerk gelijk werd gebombardeerd tot de interviewserie van het jaar – dan denk je toch bij je zelf: hallo?! Was dat niet ons ding?
Kwade geesten
05 oktober 2019Niet lang nadat Fredrick Brennan in 2016 8chan van de hand had gedaan, bekeerde hij zich tot het christendom.
Koers de jaren door
06 september 2019Hoe was de koers van dit blad bij kleine en grote ijkpunten in de recente geschiedenis? We deden een greep in de archieven en nemen u mee van de kroning van Beatrix tot de aanslag op de Twin Towers en van een interview met Pim Fortuyn tot een analyse van The Passion of the Christ.
Column
Het profetische Woord
06 september 2019In het Archief- en Documentatiecentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Veenendaal vond ik de eerste twintig jaargangen van opinieweekblad Koers. Inclusief het proefnummer uit 1969, waarmee het allemaal begon. Prachtige omslag, witte letters op donkergroen.
Column
Nochtans
04 juli 2019Sterft evangelisatie uit? Die vraag stellen in dit nummer. Dat heeft twee aanleidingen.
Boeken
Kerkvaders waren psychologen avant la lettre
04 juli 2019Kerkvaders als Augustinus en Benedictus van Nursia hadden van bitcoin, klimaatcrisis noch globalisering kaas gegeten. Toch is hun eeuwenoude kijk op economie vandaag actueel, betoogt Joost Hengstmengel in zijn boek Hemelse zaken, de kerkvaders over economie.
Column
Radicalen
05 juni 2019Een tijdje geleden bood ik een buurman een harinkje aan. “Nee, dank je, hoor. Als je graag een vis eet die ze drie kwartier hebben laten stikken op het dek; ga je gang. Ik sla even over.” Ik stond er een beetje geitig bij te kijken.
Boeken
'We maken elkaar gek'
05 juni 2019Onze competitieve omgang met werk is letterlijk ziekmakend zegt filosoof Govert Buijs in zijn nieuwe boek Waarom werken we zo hard?
Column
Wankelen
05 april 2019In het jaar dat De Nieuwe Koers z’n vijftigste verjaardag viert, gaat het eigendom over op een uitgever wiens Nederlands Dagblad het vijfenzeventigste levensjaar aantikt.
Column
Extreem onbevattelijk
08 maart 2019Iemand zei onlangs tegen me: “Ik kan het niet uitstaan dat er in orthodoxe kerken altijd zo vanzelfsprekend wordt gedaan over het sterven en de opstanding van Jezus. Hij is na drie dagen opgestaan. Klaar. En we zingen ‘U zij de glorie, opgestane Heer’. Alsof dat niet iets extreem ...
Boeken
God is deel gaan uitmaken van dit aardse leven
08 maart 2019De klimaatcrisis is te belangrijk zijn om geen groot thema voor theologie te zijn, vindt Trees van Montfoort. Ze schreef het boek Groene theologie. "Het christendom heeft de wereld tot gebruiksvoorwerp gemaakt."
Column
Holland's Got Talent
01 maart 2019Toen de ChristenUnie met CDA en PvdA een coalitie smeedde onder het bewind van Jan-Peter Balkenende in 2007, was het toch een beetje alsof je naar Holland’s Got Talent zat te kijken.
Zelfplagiërende Elma Drayer slaat de plank mis
01 oktober 2016‘Als de Protestantse Kerk in Nederland de voorbije decennia iets negeerde, dan wel christenvervolging’, schrijft Volkskrant-columniste Elma Drayer. Wat ze niet vermeldt is dat haar column zelfplagiaat bevat, misleidend is en deels gefundeerd is op twaalf jaar oude citaten van een overleden ...