Arie Kok

44 Literair groot Mariken Heitman
Boeken

In een goede tuin is de mens niet heer en meester

05 september 2024
In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.
Arie Kok
45 Literair kort Askruis
Boeken

Een heerlijke monnikenthriller à la Umberto Eco

05 september 2024
Askruis van de Franse auteur Antoine Sénanque wordt veel vergeleken met het beroemde De naam van de roos van Umberto Eco. Het verhaal heeft er ook veel van weg: een spannend plot, een kloostersetting en veel middeleeuwse taferelen.
Arie Kok
46 Non-fictie
Boeken

Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug

05 september 2024
De paar keer dat ik als journalist naar Israël reisde, kwam ik steeds met dezelfde conclusie thuis. De meeste mensen die je er ontmoet, willen uiteindelijk maar één ding, linksom of rechtsom: in vrijheid en veiligheid een normaal leven kunnen leiden. Het zijn gewone mensen, net als wij.
Arie Kok
8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok
24 JMA
Theologie & filosofie

Wat is nog heilig in deze stomme wereld?

11 juli 2024
Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Arie Kok
50 Literair groot
Boeken

Het levensverhaal van een gedetineerde door een geweldig stilist

11 juli 2024
Als Anir na twaalf jaar cel bij de reclassering komt, enkelband om, ontmoet hij Emma, zuurstokroze trui en pony. Het spel is direct op de wagen in de nieuwe roman van Christine Otten: Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld. Een verhaal over identiteit, echtheid en schuld.
Arie Kok
52 Omslag Russische spelen
Boeken

Russische Spelen biedt veel meer dan sportgeschiedenis

11 juli 2024
We zijn aan een lange sportzomer begonnen, uitlopend op de Olympische Spelen in Parijs. Ook de boekenmarkt heeft hierop geanticipeerd. Russische Spelen van Rolf Bos springt eruit, een meeslepend boek over de complexe relatie tussen sport en politiek.
Arie Kok
44 literair groot 1
Boeken

Dit is hét moment om aan Kafka te beginnen

07 juni 2024
Het had maar weinig gescheeld of Kafka's oeuvre had uit één novelle en een paar verhalen bestaan. Inmiddels is de schrijver letterlijk een begrip geworden. Op zijn honderdste sterfdag verschijnen meerdere boeken die onervaren en ervaren Kafka-lezers meenemen in zijn wereld.
Arie Kok
46 non-fictie
Boeken

Je zou bijna denken dat er iets te verbergen valt

07 juni 2024
De filmpjes op de website van African Parks zijn indrukwekkend: adembenemende beelden van loerende nijlpaarden, brullende leeuwen en ranke antilopen tegen een machtig decor.
Arie Kok
26 Matthea Westerduin, Utrecht - Foto Niek Stam-0283
Goede gesprekken

Christelijke theologie is cruciaal geweest in de geschiedenis van witheid en racisme

09 mei 2024
Van huis uit krijgen we allemaal een versie van de geschiedenis mee die ons diepgaand beïnvloedt. Door die bril kijken we naar de wereld, naar Joden, moslims, Palestijnen, nazaten van slaafgemaakten en naar onszelf. Dat beïnvloedde mede de theologie. Matthea Westerduin deed promotieonderzoek naar ...
Arie Kok
Een-fenomenaal-debuut
Boeken

Een fenomenaal debuut

09 mei 2024
Het is bekend dat Joden die de kampen overleefd hadden bij hun terugkeer in Nederland niet bepaald met open armen ontvangen werden. Ongemak en onwil waren vaak hun deel. Hun huis werd door anderen bewoond, in bewaring gegeven huisraad was ingepikt door zogenaamd welwillende buren. Marga Minco ...
Arie Kok
Een-klootzakje-in-de-zaak
Boeken

Een klootzakje in de zaak!

09 mei 2024
In deze wankelmoedige tijden verschijnen er verschillende pamfletten, schotschriften en essays waarin het gebeuren wordt geduid, en tastend een weg gewezen. De meest opmerkelijke titel uit deze stapel is: Filosofie van de kroeg van Hans Schnitzler.
Arie Kok
Door-afstand-te-nemen-kwam-ik-dichter-bij-mijn-vader
Boeken

Door afstand te nemen, kwam ik dichter bij mijn vader

09 mei 2024
Corien van Zweden schreef een boek over haar vader Kees, Het geloof van mijn vader. Waarom hield de oorlog hem zo bezig, en de vraag naar God? Welke rol speelde de arrestatie van haar opa Jaap hierin?
Arie Kok
Wat-is-geluk-eigenlijk
Boeken

Wat is geluk eigenlijk?

04 april 2024
Drie jaar geleden verraste Janke Reitsma met haar trefzekere debuutroman Niets ontgaat ons. Met spanning werd uitgekeken naar haar tweede boek: Alles wordt lichter.
Arie Kok
Van-der-Woud-lezen-ontnuchtert
Boeken

Van der Woud lezen ontnuchtert

04 april 2024
In de tweede helft van de negentiende eeuw veranderden de vieze, lawaaiige steden in rap tempo in de moderne samenleving van nu. Dat vroeg ook veel van de politiek en de rechtsstaat. De parallel met onze tijd, waarin het systeem opnieuw in zijn voegen kraakt, is onmisbaar.
Arie Kok
Figuranten-waar-een-luchtje-aan-zit
Boeken

Figuranten waar een luchtje aan zit

07 maart 2024
In de nieuwe roman Lichtspel van Daniel Kehlmann wordt een oude man uitgenodigd in een talkshow op tv.
Arie Kok
Een-typische-stem-van-de-hernieuwde-gelovige
Boeken

Een typische stem van de hernieuwde gelovige

07 maart 2024
Toen Kristien Hemmerechts haar hoogbejaarde moeder vertelde dat ze weer naar de mis ging, zei ze: ‘Je moet wel van ver komen.’
Arie Kok
11 15 Paas Huijgen
Theologie & filosofie

Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel

05 maart 2024
Heil en hel, het zijn klassieke begrippen. Maar weten we er nog raad mee? Arnold Huijgen en Stefan Paas zochten beiden naar nieuwe woorden voor deze tijd. Een tweegesprek over hun beider boeken.
Arie Kok
Het-politieke-spinnenweb-of-de-diepere-wereld-net-hoe-je-het-wilt-noemen
Boeken

Het politieke spinnenweb, of de diepere wereld, net hoe je het wilt noemen

01 januari 2024
De literatuur van eigen bodem lijkt er soms wel patent op te hebben: het persoonlijke verhaal waarin de eigen problematiek, vaak semiautobiografisch, de hoofdrol speelt. Seksualiteit, identiteit, misbruik, verlies van een dierbare, het dagboek van een familielid, we maken er graag literatuur van.
Arie Kok
‘Zelfreflectie-De-boom-in
Boeken

‘Zelfreflectie? De boom in!’

01 januari 2024
De eerste editie van de Wilders-biografie verscheen al in 2010. Politicoloog Meindert Fennema gaf het de ondertitel: Tovenaarsleerling, net als de uitgebreide editie van 2016.
Arie Kok
En-de-klas-is-stil
Boeken

En de klas is stil

14 december 2023
Jan van Mersbergen leerde ik kennen toen ik zijn boek Naar de overkant van de nacht (2012) las, over carnaval in Venlo. Sindsdien kijk ik in het vroege voorjaar met andere ogen naar de feestende dorpelingen in het naburige katholieke dorp.
Arie Kok
Kerk-theologie-en-de-kolonien
Boeken

Kerk, theologie en de koloniën

14 december 2023
Theoloog Gijsbertus Voetius drukte in de zeventiende eeuw zijn stempel op zendingsmissies in de voormalige koloniën. Dat werkt Henk van Rinsum uit in Universiteit Utrecht en koloniale kennis. Niet dat je ervan opkijkt, bekeringsdrang was zeventiende-eeuwse gereformeerden niet vreemd, maar het maakt ...
Arie Kok
‘Mijn-vader-is-een-mooie-figuur-om-te-missen-het-staat-hem-wel-goed
Goede gesprekken

Daan Heerma van Voss: ‘Mijn vader is een mooie figuur om te missen, het staat hem wel goed’

14 december 2023
In zijn nieuwe roman Geen vaarwel vandaag laat Daan Heerma van Voss zijn hoofdpersoon Oskar sterven op Schiphol, ergens tussen gates D12 en D14. De dagen erna moeten Oskars drie kinderen en hun moeder zich tot elkaar zien te verhouden. ‘De familie is je kern, ook als je die probeert te ...
Arie Kok
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok
Almere-zal-zijn-geheim-niet-prijsgeven
Boeken

Almere zal zijn geheim niet prijsgeven

09 november 2023
In Cassandra verdiept Niña Weijers zich in de zaak rond de verdwijning van Cassandra van Schaijk in 2007.
Arie Kok
De-familie-van-‘het-grote-werk
Boeken

De familie van ‘het grote werk’

09 november 2023
Ooit deelde ik op een christelijke conferentie een kamer met Guus Kessler, 78. Hij was zendeling, en nazaat van een steenrijke Shellfamilie, bleek later. De erfenis was belegd in vastgoed dat zendingsorganisaties goedkoop huurden.
Arie Kok
Voor-Nourio-doen-de-feiten-er-niet-toe-waarheid-moet-werkbaar-zijn
Boeken

Voor Nourio doen de feiten er niet toe, waarheid moet werkbaar zijn

05 oktober 2023
‘Alle religies leiden tot onverdraagzaamheid en fanatisme.’ De Franse succesauteur Philippe Claudel windt er in de Vlaamse krant De Standaard geen doekjes om. In zijn nieuwe roman Schemering gaat hij subtieler met het thema om.
Arie Kok
Het-is-hopen-op-iets-na-de-dood
Boeken

Het is hopen op iets na de dood

05 oktober 2023
Je eigen dood, die kijk je niet graag in de ogen. Toch zijn we allemaal sterfelijk, eens ben je aan de beurt.
Arie Kok
De-ongrijpbare-Nijhoff
Boeken

De ongrijpbare Nijhoff

05 oktober 2023
Van Martinus Nijhoff (1894-1953), een van onze grootste dichters, was tot nu toe nog geen biografie. Dat maakte hem tot een wat ongrijpbare figuur. Nu ligt dat boek er toch, uit de vaardige pen van Bart Slijper, die eerder overtuigende boeken schreef over J.C. Bloem, Willem Kloos en De Tachtigers.
Arie Kok
De dingen hebben hun geheim
Column

De dingen hebben hun geheim

05 oktober 2023
Het was de verbluffende roman De MANIAC van Benjamín Labatut die me terugvoerde naar dertig jaar geleden.
Arie Kok
Achter-de-tranen-van-de-stas
Boeken

Achter de tranen van de stas

31 augustus 2023
Toen het kabinet deze zomer zo onfortuinlijk struikelde over de vluchtelingenkwestie, was er één man die zijn tranen maar net wist te bedwingen: staatssecretaris Eric van der Burg.
Arie Kok
Feiten-vinden-maar-moeilijk-de-weg-naar-het-hart
Boeken

Feiten vinden maar moeilijk de weg naar het hart

31 augustus 2023
Voor dit essay herlas Ian Buruma De banaliteit van het kwaad: Eichmann in Jeruzalem van de Joodse filosofe Hannah Arendt. Het was een van de meest opzienbarende naoorlogse publicaties.
Arie Kok
‘Ouders-geven-oorlogen-door-of-ze-het-nu-willen-of-niet
Boeken

‘Ouders geven oorlogen door, of ze het nu willen of niet’

31 augustus 2023
‘Als je naar oude mensen kijkt, moet je altijd zoeken naar het kind dat nog in hun gezicht zit, het kind dat mooi was, met dromen zoals jij.’ Het zijn de woorden van Ommie, de heldin van Naar zachtheid en een warm omhelzen, de nieuwe roman van Adriaan van Dis.
Arie Kok
43 Literair kort Daanje
Boeken

Zoveel personages, zoveel waarheden

13 juli 2023
In Veelvuldig en alleen speelt Anjet Daanje een geraffineerd spel met werkelijkheid en fantasie.
Arie Kok
Weldadige-onbevangenheid
Boeken

Weldadige onbevangenheid

15 juni 2023
Op een dag koopt de vader van Simon Poorta op het station in Uithuizermeeden twee treinkaartjes naar Enschede, een retour voor zichzelf en een enkeltje voor zijn zoon. De vijftienjarige Simon gaat studeren, voor onderwijzer, in Enschede. In Holland, zoals zijn moeder zegt.
Arie Kok
Van bijna niets naar alles
Column

Van bijna niets naar alles

15 juni 2023
Bestaat hij nog, de echte huwelijksnacht? In de moderne literatuur is het doorgaans eerst het bed en ergens aan het eind pas de tafel.
Arie Kok
Dood-en-begraven-en-wat-dan-opstaat
Boeken

Dood en begraven, en wat dan opstaat

04 mei 2023
Oscar van den Boogaard is zoon van de prins. Onomstotelijk bewijs doet er voor hem niet toe. De vraag is: hoe kun je leven met een afwezige vader, een bedrogen nepvader en een drankzuchtige moeder?
Arie Kok
De-Zanzibardriehoek
Boeken

De Zanzibardriehoek

06 april 2023
Voor de kust van Tanzania ligt het toeristische eiland Zanzibar, dat in de eerste plaats doet denken aan cocktails op een zonnig strand.
Arie Kok
Iedereen-moet-zelf-die-gewelddadige-reis-maken
Goede gesprekken

Jaap van Heusden en Willem Jan Otten: 'Iedereen moet zelf die gewelddadige reis maken'

06 april 2023
Een huilend Mariabeeld in Limburg en een priester uit Rome die dat wonder moet onderzoeken. Daarover gaat de nieuwe film van Jaap van Heusden. Maar 'De man uit Rome' gaat over nog veel méér, ziet filmkenner Willem Jan Otten. Een tweegesprek. 'Of de film zo is bedoeld? Dat vind ik geen goede vraag. ...
Arie Kok
Gelukkig het land dat om zichzelf kan lachen
Column

Gelukkig het land dat om zichzelf kan lachen

08 maart 2023
De kwestie Pim Lammers hoef ik niet meer uit te leggen toch? Vooruit, in het kort: Lammers schreef ooit een fictief verhaal over de verboden liefde tussen een minderjarige jongen en zijn trainer, en kreeg op een dag doodsbedreigingen omdat hij een pedopropagandist zou zijn.
Arie Kok
God-blijft-een-klein-momentje-zonder-gevolgen
Boeken

God blijft een klein momentje zonder gevolgen

08 maart 2023
Paragnost Alison is onderweg van een optreden naar huis. ‘Naast haar tekent het strakke gezicht van de chauffeuse zich af tegen het beslagen raampje. Op de achterbank verroert zich iets doods. Het begint te grommen en te ademen.’
Arie Kok
De-vechtjas-en-tiran-was-ook-een-puritein-van-het-zuiverste-water
Boeken

De vechtjas en tiran was ook een puritein van het zuiverste water

01 februari 2023
De zeventiende eeuw was wreed, dat hebben we op school geleerd. Dat er in die tijd theologische kwesties op het spel stonden, weten we ook. Er is in Europa veel bloed vergoten voor de goede zaak; geweld en geloof lagen soms in elkaars verlengde. Het ligt voor de hand, maar we horen het liever niet.
Arie Kok
Over-het-wonder-mag-niet-gesproken-worden
Boeken

Over het wonder mag niet gesproken worden

15 december 2022
Een christelijke opvoeding blijkt nog altijd vruchtbare grond voor goede literatuur. Waar Siebelink en ’t Hart vooral een zwaarmoedig milieu beschreven, gaat een nieuwe generatie auteurs veel lichtvoetiger om met het geloofsgoed uit hun jeugd.
Arie Kok
Schaars-licht
Boeken

Schaars licht

09 november 2022
Begin van deze maand is de lijvige roman Het schaarse licht van de Duits-Georgische auteur Nino Haratischwili (1983) verschenen. Het boek heeft de omvang van een flinke baksteen, maar voor Haratischwili is het met nog geen achthonderd pagina’s toch een bescheiden boek.
Arie Kok
De binnenruimte van Etty
Column

De binnenruimte van Etty

09 november 2022
Voor het huis staat een container, bouwafval steekt erbovenuit. Een tram rinkelt, verkeer trekt op bij de stoplichten. Even verderop laat het Concertgebouw het stadsrumoer zwijgend over zich heen komen. Onder zijn dak presenteerde Judith Koelemeijer onlangs het boek Etty Hillesum, het verhaal van ...
Arie Kok
Armoede-in-Amersfoort
Nederlandse politiek Reportage

Armoede in Amersfoort

09 november 2022
Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.
Arie Kok
Menselijkheid-in-tijden-van-honger
Boeken

Menselijkheid in tijden van honger

05 oktober 2022
Als de trein uit Kazan vertrekt, aan het begin van Guzel Jachina’s roman De trein naar Samarkand, zijn er vijfhonderd kinderen aan boord. De meesten zijn ziekelijk en broodmager. Een aantal is bedlegerig, volgens de dokter zouden zij niet in de trein thuishoren, de kans dat ze levend aankomen is ...
Arie Kok
Hoe-virtuoos-ook-horror-blijft-horror
Boeken

Hoe virtuoos ook, horror blijft horror

01 september 2022
De Amerikaanse auteur Colson Whitehead heeft een geheel eigen, onafhankelijke stem in het verdeelde Amerika. Zijn verhalen gaan vaak over zware maatschappelijke onderwerpen, en worden doorgaans vlot en op een lichte toon verteld. In Nederland is Whitehead bekend om titels als De ondergrondse ...
Arie Kok
Het-wonderkabinet
Boeken

Het wonderkabinet

13 juli 2022
Een mens kan herinneringen hebben die nooit ‘een plek krijgen’, en met je meereizen als een eeuwig heden. In de roman Broodkruim van de Colombiaans-Joodse Azriel Bibliowicz moet Josué verder leven met zijn ervaringen in het lagpunkt, een van de kampen van Stalin, waar 250.000 aan Hitler ...
Arie Kok
Gereformeerde apartheid
Column

Gereformeerde apartheid

13 juli 2022
Als ik dit schrijf, is er een nieuwe documentaire van Forum voor Democratie op komst. Dit keer over Orania, de witte vrijstaat in Zuid-Afrika die moet voorkomen dat de Afrikaner cultuur uitsterft. Volgens de partij mogen we trots zijn op alles wat wij Nederlanders naar Zuid-Afrika hebben gebracht. ...
Arie Kok
Alarmbellen-voor-de-kerk
Boeken

Alarmbellen voor de kerk

09 juni 2022
In Eleison vertelt Coen de Hoog een waargebeurd verhaal, dat van zijn huwelijk. Om betrokkenen te beschermen zijn alle namen en plaatsen fictief gemaakt, Coen de Hoog is een pseudoniem.
Arie Kok
Heimwee-naar-Troost-zoals-we-hem-kennen
Boeken

Heimwee naar Troost zoals we hem kennen

05 mei 2022
André Troost kenden we op de Veluwe als predikant die anders preekte, die vragen stelde waar anderen niet eens aan durfden te denken. Boeken als Morgen zal het Pasen zijn en Gaandeweg Hem tegemoet hebben generaties gevormd. Zijn vijftigjarig predikantsjubileum markeert hij met een persoonlijk boek: ...
Arie Kok
Generatie-van-gemiste-kansen
Boeken

Generatie van gemiste kansen

07 april 2022
Waar vader was heet de nieuwste roman van de Oostenrijkse Monika Helfer (1947). De titel doet denken aan Adam in het paradijs, als God vraagt: ‘Waar ben je, mens?’
Arie Kok
Het algoritme stuurt 700 recensenten de laan uit. Zijn ze terecht boos?
Column

Het algoritme stuurt 700 recensenten de laan uit. Zijn ze terecht boos?

07 april 2022
Er was grote beroering in boekenland, of beter gezegd, in recensentenland. Het zit zo. NBD Biblion is de organisatie die boeken inkoopt namens de bibliotheek in het dorp. De uitgever stuurt een nieuwe titel in, de NBD benadert een recensent die voor 15 euro een bespreking van 1.100 tekens schrijft. ...
Arie Kok
Minutieuze-analyse-van-militaire-Indie-tactieken
Boeken

Minutieuze analyse van militaire Indië-tactieken

01 februari 2022
De koloniale oorlog in Indonesië van 1945-1949 blijft springstof in het publieke debat, al hebben inmiddels heel wat studies aangetoond dat Nederland excessief veel slachtoffers heeft gemaakt.
Arie Kok
Waardevol absurdisme
Column

Waardevol absurdisme

13 december 2021
Wat zou je doen als er een tijdmachine bestond? Erik heeft daarop maar één antwoord: terugreizen naar mijn ouders en ze doodschieten voordat ze me verwekken. Erik vindt het leven maar een zware opgave, waarvoor je niet of nauwelijks wordt toegerust. Als de machine dan toch blijkt te bestaan, neemt ...
Arie Kok
Paulus-en-het-succes-van-de-emoties
Boeken

Paulus en het succes van de emoties

13 december 2021
Als iemand in de wereld van de geschiedschrijving aan walging denkt, denkt hij aan Richard Firth-Godbehere. Hij promoveerde op de rol van walging in de geschiedenis. In Homo emoticus, een vertaling van A human history of emotion, loopt Firth-Godbehere de wereldgeschiedenis door aan de hand van ...
Arie Kok
Een-universum-om-in-weg-te-dromen
Boeken

Een universum om in weg te dromen

04 november 2021
Jonathan Franzen heeft patent op de omvangrijke familieroman. In zijn literaire doorbraak, De correcties uit 2002, fileert hij in scherpe observaties en buitelende zinnen het Amerikaanse gezinsleven van toen. In zijn nieuwe roman Kruispunt keert hij terug naar begin jaren zeventig.
Arie Kok
De-zuigkracht-van-duister-Harlem
Boeken

De zuigkracht van duister Harlem

07 oktober 2021
In zijn nieuwe roman Harlem Shuffle keert de Afro-Amerikaanse schrijver Colson Whitehead terug naar de stad van zijn jeugd, New York. Zijn twee laatste titels, waarmee hij doorbrak naar het grote publiek en grote prijzen won, speelden in de zuidelijke staten.
Arie Kok
Kroniek-van-een-ambivalente-liefde
Boeken

Kroniek van een ambivalente liefde

01 september 2021
In de meeste romans van de katholieke Graham Greene (1904-1991) is het geloof nadrukkelijk aanwezig, maar vaak op een tegendraadse manier. Vooral in de filmische bestseller The end of the affair uit 1951 speelt religie een ambivalente rol. Onlangs verscheen er in de Perpetuareeks bij uitgeverij ...
Arie Kok
Allemaal astronaut
Column

Allemaal astronaut

01 september 2021
Drie puissant rijke zakenmensen deden een wedstrijdje: wie reist het eerst met een commercieel ruimteschip tot buiten de dampkring?
Arie Kok
Als-de-aap-zijn-duivels-ontbindt
Column

Als de aap zijn duivels ontbindt

05 mei 2021
Stel dat we in mensentaal met dieren zouden kunnen praten, wat zou ons dat brengen? In de jaren zeventig experimenteerden Amerikaanse psychologen hiermee.
Arie Kok
Ga je praten of schaf je een boksbal aan?
Column

Ga je praten of schaf je een boksbal aan?

05 mei 2021
Drie jaar geleden, toen het identiteitsdebat nog in een kalmer vaarwater verkeerde, verscheen de verhalenbundel Zwart, een podium voor Afro-Europese talenten uit Nederland en Vlaanderen. In deze rubriek schreef ik erover; ik was wat ambivalent in mijn oordeel vanwege de wisselende kwaliteit, maar ...
Arie Kok
Wraak-voor-Auschwitz-wraak-op-Hollywood
Boeken

Wraak voor Auschwitz, wraak op Hollywood

01 april 2021
Twee jaar geleden werd de sprankelende brexit-roman Klein Engeland van Jonathan Coe nog een bestseller. In zijn nieuwe roman, Meneer Wilder en ik, neemt Coe ons mee naar de jaren zeventig.
Arie Kok
De-hete-aardappel-van-Indie
Column

De hete aardappel van Indië

16 februari 2021
Veertien mannen op hoge leeftijd, een voor een komen ze in beeld, close-up. Het leven staat in hun gezichten gegroefd. ‘Onze jongens op Java’ vertelden twee jaar geleden hun verhaal voor tv. Zeventig jaar eerder waren ze de hitte van Indië in gestuurd, jongens nog, nauwelijks bekomen van de ...
Arie Kok
Hadden-ze-elkaar-eerder-ontmoet-ze-zouden-elkaar-doodgeschoten-hebben
Boeken

Hadden ze elkaar eerder ontmoet, ze zouden elkaar doodgeschoten hebben

04 december 2020
Het omslag van De reparatie van de wereld belooft je een tragisch liefdesverhaal, maar daar is wel geduld voor nodig. Eerst vertelt Slobodan Snajder, een van de grote hedendaagse Kroatische auteurs, hoe Duitsers in de achttiende eeuw verlokt worden hun heimat te verlaten.
Arie Kok
Van-een-burgemeester-en-een-zorgbestuurder-die-tien-vreemdelingen-naar-Katwijk-wilden-halen

Maak iets moois

04 november 2020
In de gekke wereld van vandaag, zo vol polarisatie, is kunst een reddingsboei, zegt de Israëlische auteur David Grossman. "Als je je verbeelding laat spreken, kun je desondanks iets moois en betekenisvols maken. We hoeven ons niet te laten verlammen door de werkelijkheid."
Arie Kok
Op-weg-naar-de-revolutie
Boeken

Op weg naar de revolutie

04 oktober 2020
De onsterfelijken van Teheran, de eerste roman van de Iraanse schrijver Ali Araghi, laat je op een verrassende manier meekijken in de Iraanse geschiedenis, tot en met de revolutie van 1979. Het boek heeft een imposante omvang, maar je bent er zo doorheen.
Arie Kok
Gele fresia’s
Column

Gele fresia’s

04 oktober 2020
Het vinden van een goede boektitel is een kunst op zich. Het moet iets oproepen, nieuwsgierigheid wekken en de lezer aanmoedigen het boek te gaan lezen. Of, nog liever: te kopen. De belofte die de titel in zich heeft, moet natuurlijk wel ingelost worden; aan teleurgestelde lezers heeft niemand iets.
Arie Kok
La-Florida-een-statement
Boeken

La Florida, een statement

04 september 2020
In 1527 vertrekt vanuit Sevilla een expeditie onder leiding van ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez. Zeshonderd soldaten, pioniers, edelen en bestuurders zetten voet aan wal in het gebied dat we nu kennen als Florida.
Arie Kok
Eeuwenlang-hoorde-je
Nederlandse politiek

'Eeuwenlang hoorde je:

01 juni 2020
Hoe kan Nederland een land worden waarin iedereen zich veilig en welkom voelt? Sinds de Afro-Amerikaan George Floyd uit Minneapolis het leven liet door politiegeweld is deze vraag prangender dan ooit. De Surinaamse Nederlander Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder en CDA-prominent, vindt dat we de ...
Arie Kok
Ontluisterend Amerika
Column

Ontluisterend Amerika

01 juni 2020
In dagen waarin de Amerikaanse president dagelijks zijn herverkiezing probeerde veilig te stellen met quasi-medische prietpraat, las ik twee boeken die samen een compleet beeld geven van het land van de ongekende mogelijkheden.
Arie Kok
Ben-ik-een-racist

Ben ik een racist?

01 maart 2020
We moeten leren langzamer te denken. Die conclusie trok ik in het artikel ‘Ben ik een racist?’, dat vorig voorjaar in De Nieuwe Koers verscheen. Denk langzamer, ga niet af op je eerste oordeel, maar stel je open voor de ander.
Arie Kok
‘Als-er-gecollecteerd-wordt-krijgen-we-witte-dokters-en-zwarte-kindjes-te-zien

‘Als er gecollecteerd wordt, krijgen we witte dokters en zwarte kindjes te zien’

01 maart 2020
Ima Amu woonde al een tijdje in Wezep toen hij Irna ontmoette. "Ik wilde Nederlanders leren begrijpen. Dan moet je hun taal leren en tussen hen in gaan wonen."
Arie Kok
‘Wie-geworteld-is-kan-er-beter-tegen-als-mensen-iets-tegen-je-afkomst-hebben

‘Wie geworteld is, kan er beter tegen als mensen iets tegen je afkomst hebben’

01 maart 2020
Als jongste deelnemers aan een internationale theologenconferentie in Stellenbosch, Zuid-Afrika raakten Folkert de Jong en Thandi Soko al snel met elkaar in gesprek. Ze bleken veel met elkaar gemeen te hebben. Toen ze verliefd op elkaar werden, zeiden mensen van beide kanten dat het ingewikkeld zou ...
Arie Kok
‘Blijft-niet-in-het-isolement-van-je-eigen-cultuur-zitten-stel-je-open

‘Blijft niet in het isolement van je eigen cultuur zitten, stel je open’

01 maart 2020
In Amirs thuisland Syrië is Karlien van den Brink nog nooit geweest. Toen ze in 2013 een relatie kregen, nadat ze al een tijdje huisgenoten waren, was de oorlog in volle gang. Inmiddels is Amirs familie verspreid over meerdere landen. Haar schoonmoeder ontmoette Karlien in Turkije, waar ze nu ...
Arie Kok
Spionnenvoer
Column

Spionnenvoer

01 maart 2020
David J.M. Cornwall, alias John le Carré, mag dan de negentig naderen, zijn spionageromans sprankelen als altijd. Onlangs verscheen in vertaling Spion buiten dienst, een verhaal over Britse spionnen in tijden van Poetin, Trump en de naderende brexit.
Arie Kok
De-macabere-dans-van-Laszlo-Krasznahorkai
Boeken

De macabere dans van László Krasznahorkai

14 december 2019
Als het gerucht zich verspreidt dat baron Wenckheim terug zal keren naar zijn geboorteplaats, is de stad in rep en roer. Zal men mogen delen in zijn rijkdom? Het vrouwenkoor studeert een lied in, de gewelddadige motorclub een claxonserenade.
Arie Kok

Arie Kok, hoofdredacteur van 2014 tot en met 2016

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, hebben we de koers van het blad weer iets naar het midden verlegd. We waren wat idealistisch geworden, activistisch soms ook. Daar zaten heel goede kanten aan, vooral richting jonge lezers.
Arie Kok
Waarom-klimmen-we-niet-meer-op-de-zeepkist

Waarom klimmen we niet meer op de zeepkist?

04 juli 2019
Steeds minder jongeren willen evangeliseren, is de alarmerende conclusie van Amerikaanse onderzoekers. Na de zomer slaan vier protestantse organisaties de handen ineen om de belevingswereld van christelijke jongeren in Nederland in kaart te brengen. Is missionair werk nog van deze tijd?
Arie Kok
De-hete-aardappel-van-Indie
Column

Het adres

04 juli 2019
Nietsvermoedend gebruikte ik tijdens cursussen de afgelopen jaren vaak het verhaal Het adres van Marga Minco. De meeste cursisten kenden het niet, we konden het onbevangen lezen en bespreken. Het adres heeft alles in zich wat een verhaal goed maakt. Marga Minco schrijft sober en precies en noemt ...
Arie Kok
Whodunnit-over-genade
Boeken

Whodunnit over genade

04 juli 2019
‘Het was een zomer waarin de dood in vele vormen langskwam,’ belooft de achterflap van de vuistdikke roman Gewone genade, geschreven door de Amerikaanse schrijver William Kent Krueger. Daar is niets te veel mee gezegd, er vallen inderdaad erg veel doden.
Arie Kok
Hoe literatuur laat zien dat 'make America great again' een loze kreet is
Column

Hoe literatuur laat zien dat 'make America great again' een loze kreet is

08 maart 2019
In het recente boekenaanbod vielen me drie Amerikaanse titels op die een alarmerende literaire stem laten horen. Van Toni Morrison (88) verscheen De herkomst van Anderen. Een boekje met zes lezingen die the grand old lady van de Afro-Amerikaanse roman hield op Havard.
Arie Kok
Ik-ben-geboren-als-racist

Ik ben geboren als racist

01 maart 2019
Als Arie Kok een zwarte jongen over z'n Franse camping ziet lopen is zijn eerste reflex: opletten. En dat knaagt. Want hij gelooft heilig dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat God elk mens liefheeft. 'Huist er een racist in mij?', vraag hij zich af. Een zelfonderzoek.
Arie Kok
55 De levens van Jan Six
Boeken

Geert Mak struint rond en vertelt

01 oktober 2016
Het verhaal van de regentenfamilie Six is in Amsterdam wel bekend. Inmiddels ook daarbuiten, nu Geert Mak zijn nieuwe boek aan de familie heeft gewijd.
Arie Kok

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.