Ans Boersma
Boeken
Kanaliseer je innerlijke inspiratiemachine
05 oktober 2022Of het boek Inspiratie. Hoe we tot grootse prestaties komen daadwerkelijk inspirerend is? Het is vooral een tikje vermoeiend, lezen over hoe succesvol andere mensen zijn.
Boeken
Een heerlijke tour d'histoire aan de hand van vijftig meesterwerken
01 september 2022Wat een pareltjes van boeken heeft Daniel Smith geselecteerd voor Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken! Smith neemt je mee langs belangrijke religieuze, economische, wetenschappelijke, filosofische, culturele en maatschappelijke werken.
Nederlandse politiek
'Waar je ook staat in het abortusdebat, je denkbeelden zijn niet waterdicht'
13 juli 2022Het abortusdebat is zo verhard, dat een echt gesprek over de ethische dillema's erachter nauwelijks gevoerd wordt. Theo Boer en Madeleijn van den Nieuwenhuizen doen een poging. "Ofwel abortus is geweldig, óf het is moord. Dat vind ik heel onproductief."
Boeken
Het recht op land, wat is dat waard?
03 maart 2022Kromme ploeg, het bekroonde debuut van de Braziliaanse schrijver Itamar Vieira Júnior (1979), is een familieverhaal over de zussen Bibiana en Belonísia die op het platteland opgroeien. Wanneer ze met een gevonden mes van hun oma spelen, raakt een van de zusjes haar tong kwijt en kan nooit meer ...
Boeken
Machteloosheid en moedige daden van verzet
01 februari 2022De moeders van Mahipar speelt zich af tussen Nederland en Kaboel en vertelt het verhaal van Lolo en haar zoon Ramín Sam Manzel. Lolo vlucht met haar peuter naar Nederland en bouwt een nieuw leven op, zonder haar zoon te vertellen over hun verleden.
Boeken
In een dictatuur zit de controle in de details
13 december 2021De ex-zoon, een roman van Sasja Filipenko (1984), dissident en journalist uit Wit-Rusland, vertelt een pijnlijk symbolisch verhaal over de toestand in Wit-Rusland. Maar bovenal gaat het over onvoorwaardelijke liefde – een oma die haar leven geeft voor het leven van haar kleinzoon.
Goede gesprekken
Het idee dat we overal moeten zijn in de wereld moeten we opbergen, vindt Jonathan Holslag
01 september 2021Politicoloog Jonathan Holslag begint zijn nieuwe boek over Europa met kerkvader Augustinus: 'Geen samenleving floreert wanneer haar muren overeind staan, maar haar moraal in duigen ligt.' Dat klinkt niet optimistisch, en dat is hij ook niet. "Voor Europa is een tijd van inkeer aangebroken."
Boeken
O nee, de moslims hebben de dochter van de president te pakken
12 juli 2021Een van de beste thrillerschrijvers van dit moment, James Patterson, laten samenwerken met een voormalig president van Amerika, Bill Clinton – dat kan niet fout gaan, zou je denken. Klopt. De thriller President vermist van dit tweetal, verschenen in 2018, vloog de winkel uit. Niets verkoopt zo ...
Boeken
Er is meer dan fietsen
12 juli 2021Plezier in het fietsen stond altijd voorop voor wielrenner Anna van der Breggen, de meest succesvolle wielrenster van onze tijd. “Geluk zit niet in het resultaat, maar in doen wat ik leuk vind”, vertelt ze in haar biografie, getiteld Anna. Mijn leven achter het erepodium.
Boeken
Parel van een biografie
03 juni 2021Moederland is een boek dat thuishoort in elke boekenkast. Dit biografische portret van koningin Máxima, verschenen ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag, is een pareltje.
Boeken
Wat geloven terroristen?
05 mei 2021Als we het fenomeen radicale verlossing begrijpen, kunnen we radicalisering beter herkennen en ondervangen. Dat is het uitgangspunt van historicus en terrorisme-expert Beatrice de Graaf in haar nieuwe boek.
Nederlandse politiek
'Europa is een supermacht geworden'
01 april 2021Het is niet ondenkbaar dat Europa over een aantal jaren Amerika op sleeptouw neemt, in plaats van andersom, zegt Rob de Wijk. Want "wat Xi Jinping, Putin en Trump ook probeerden om ons continent uit elkaar te spelen, het is ze niet gelukt."
Boeken
Nederland groeide langzaam om Ali heen
05 maart 2021“Er wordt vooral over Marokkanen gepraat, en weinig met hen”, stelt Khalid Mourigh aan het begin van De gast uit het Rifgebergte. Voor hem een reden het relaas van zijn opa Ali op te tekenen: een geschiedenisvertelling door de ogen van zijn opa.
Boeken
Machtige mannen in het Midden-Oosten
16 februari 2021Het jaar 2020 begon met de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door een Amerikaanse drone-aanval. Hoe het verder ging in het Midden-Oosten, in dit roerige jaar, vertelt NRC-journalist en columnist Carolien Roelants in Wereld in wanorde.
Boeken
Razende rondrit door het Turkije van Lucas Waagmeester
18 juli 2020Een journalist in Turkije verveelt zich nooit, blijkt uit Op drift, het verslag van NOS-correspondent Lucas Waagmeester. In rap tempo doorloopt de journalist de actualiteiten die hij in zes jaar tijd versloeg, waaronder zeven verkiezingen.