Aad Kamsteeg

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
Dooi rond Taiwan?
Column

Dooi rond Taiwan?

14 december 2023
Ergens in 1972 vloog ik, vastgegespt in een militair vrachttoestel, naar (Groot-)Kinmen, ook wel Quemoy genoemd. Het eiland, kleiner dan Schiermonnikoog, werd aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 door zo’n negenduizend troepen van Mao Tse-toeng aangevallen. Mao wilde de naar Taiwan ...
Aad Kamsteeg
Waarom-de-belangen-van-de-Palestijnen-niet-langer-genegeerd-moeten-worden
Column

Waarom de belangen van de Palestijnen niet langer genegeerd moeten worden

09 november 2023
Waarheen beweegt zich het Midden-Oosten, met Israël steeds als centrale spanningshaard? Die vraag hangt samen met wereldwijde onzekerheid: hoe past de huidige crisis rond Gaza in de confrontatie tussen de supermachten?
Aad Kamsteeg
De wil van het volk
Column

De wil van het volk

05 oktober 2023
Als bepaalde uitspraken over verkiezingen mij tegen de haren in strijken, zijn het kreten over ‘de wil van het volk’ en ‘de kiezer die altijd gelijk heeft’.
Aad Kamsteeg
Joodse broederoorlog
Column

Joodse broederoorlog

31 augustus 2023
Midden oktober is het reces van de Knesset, het Israëlische parlement, voorbij. De Joodse staat heeft dan enkele belangrijke gedenkdagen achter de rug: Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest, Vreugde van de Wet. Hebben die heilige feesten de radicaal nationalistische en ultraorthodoxe ...
Aad Kamsteeg
Dividend van de vrede kwijnt weg
Column

Dividend van de vrede kwijnt weg

13 juli 2023
Dividend van de vrede. De term komt van de toenmalige Amerikaanse president George Bush sr. en de Britse premier Margaret Thatcher. Datum van lancering: niet lang na de ontbinding van de Sovjet-Unie begin jaren negentig en het beëindigen van de Koude Oorlog.
Aad Kamsteeg
Komt de vooruitgang te laat?
Column

Komt de vooruitgang te laat?

15 juni 2023
Gaat het met de wereld almaar slechter? Nog niet zo lang geleden veroverde een boek waarin het tegendeel wordt beweerd de bestsellerlijsten.
Aad Kamsteeg
Timothy Keller, theologian and co-founder of Redeemer City to Ci

Waarom Tim Keller mijn geestelijk vader is

20 mei 2023
Het overlijden van de wereldberoemde Amerikaanse predikant en schrijver Tim Keller (op 19 mei) emotioneert onze oud-hoofdredacteur Aad Kamsteeg. Hij introduceerde Keller rond de eeuwwisseling in Nederland en noemt hem zijn geestelijk vader. "Ik werd overrompeld. Hij had het tegen die volle zaal. ...
Aad Kamsteeg
m9eKR3Qg
Preken Tim Keller

'Wie uit genade leeft, geeft de controle uit handen'

19 mei 2023
De Amerikaanse theoloog Tim Keller, die vrijdag overleed, werd in cv.koers meermaals geïnterviewd. Onder andere door Aad Kamsteeg in 2006. Destijds over de vraag hoe kan er van preken een levensveranderende kracht kan uitgaan? "Hoe méér genade, hoe onvoorwaardelijker je volgen van Christus. Dat ...
Aad Kamsteeg
Europa meer op eigen benen
Column

Europa meer op eigen benen

04 mei 2023
De oorlog in Oekraïne heeft meer effect gehad op het denken binnen de Europese Unie dan wat ook na het einde van de Koude Oorlog in 1989. Kort geformuleerd zal het accent waar het vrede en veiligheid betreft van soft naar hard power worden verlegd, van diplomatie en handel naar militaire macht.
Aad Kamsteeg
Turkije-islamisering-mislukt
Boeken

Turkije: islamisering mislukt

04 mei 2023
Het beeld klopt niet, zegt Rob Vreeken in zijn nieuwe boek, Een heidens karwei. Mochten we denken dat de Turkse samenleving onder druk van de conservatieve moslim Recep Tayyip Erdogan (1954) islamiseert, dan hebben we het mis.
Aad Kamsteeg
Nieuwe Koude Oorlog?
Column

Nieuwe Koude Oorlog?

06 april 2023
Zijn wij opnieuw in een Koude Oorlog beland? Tot op zekere hoogte ja. Aan de ene kant vallen er onmiddellijk verschillen op. In Oekraïne voeren het Westen en Rusland geen koude oorlog, maar – zij het indirect – een hete.
Aad Kamsteeg
‘God is groter’
Column

‘God is groter’

08 maart 2023
De beelden blijven op je netvlies staan. Het jonge meisje Miray wordt uit de puinhopen van een ingestort gebouw in zuidoostelijk Turkije gehaald. De reddingswerkers roepen 'Allahu Akbar'.
Aad Kamsteeg
Waarom-raakte-deze-avontuurlijke-zeeschilderes-in-de-vergetelheid

Waarom raakte deze avontuurlijke zeeschilderes in de vergetelheid?

08 maart 2023
Betzy Akersloot-Berg trok – uniek in haar tijd – als vrouw alleen de wereld over en verdiende als schilderes zelfstandig de kost. En in plaats van de kerk te bezoeken, belegde ze thuis bijeenkomsten. Wie was deze vrijgevochten dame die zelfs koningin Wilhelmina in haar atelier ontving?
Aad Kamsteeg
Waarom-een-totale-zege-onwaarschijnlijk-is
Column

Waarom een totale zege onwaarschijnlijk is

01 februari 2023
Nu het deze maand een jaar geleden is dat Poetin Oekraïne binnenviel, rijst de vraag: wat staat de wereld de komende tijd te wachten? Aad Kamsteeg verkent de scenario's.
Aad Kamsteeg
Keerpunt voor de Duitsers
Column

Keerpunt voor de Duitsers

15 december 2022
Is de reus wakker geworden? We hebben het over Duitsland, het volkrijkste, economisch sterkste en politiek stabielste land van Europa. Was de Bondsrepubliek dan ingedut?
Aad Kamsteeg
Amerika moet zich schamen
Amerikaanse verkiezingen Column

Amerika moet zich schamen

09 november 2022
James Skillen is een roepende in de woestijn gebleken. Zo’n vier decennia geleden ontmoette ik hem voor het eerst. De politiek filosoof woonde in Sioux Center in het Amerikaanse Iowa.
Aad Kamsteeg
Aandacht voor Afrika
Column

Aandacht voor Afrika

05 oktober 2022
Zes miljoen doden in Congo sinds 1996. Maar we hebben het alleen over Oekraïne. En dat is een grote vergissing.
Aad Kamsteeg
Wie denkt nog aan de Palestijnen?
Column

Wie denkt nog aan de Palestijnen?

01 september 2022
Wie in de Arabische wereld praat er nog over de Palestijnen? Dat is weleens anders geweest. Sinds de proclamatie van de Joodse staat in 1948 was de weigering om Israëls bestaansrecht te erkennen onwrikbaar onderdeel van Arabische diplomatie.
Aad Kamsteeg
Schuivende machten
Column

Schuivende machten

13 juli 2022
‘Ik zie niet in dat de wereldorde veranderd is door de Russische inval in Oekraïne.’ De uitspraak komt van de huidige Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier in een interview in Trouw.
Aad Kamsteeg
342 Massad
Boeken

Verzoening in Israël

13 juli 2022
Onder de grote aantallen Amerikaanse en Nederlandse christenzionisten die Israël bezoeken, zijn er jammer genoeg velen die twee groepen daar links laten liggen: Joden die in Jezus hun Messias vonden en christen-Palestijnen. Toch zouden die toeristen zich als gelovigen juist met hen verbonden moeten ...
Aad Kamsteeg
Wereldvluchtelingendag
Column

Wereldvluchtelingendag

09 juni 2022
Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, ingesteld door de Verenigde Naties. Het signaal is bepaald niet overbodig. Van alle mensen is bijna één procent momenteel ontheemd: 82,4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen.
Aad Kamsteeg
Rusland gaat weer aan de ketting
Column

Rusland gaat weer aan de ketting

05 mei 2022
Moet de westerse wereld anno 2022 weer bij af beginnen? Deze maand vijftig jaar geleden leek het internationaal de goede kant op te gaan. Een tijdperk van vrijwel ongeremde tegenstellingen – Koude Oorlog – was voorbij.
Aad Kamsteeg
De-meeste-mensen-deugen-helemaal-niet

De meeste mensen deugen helemaal niet

07 april 2022
Is de mens naar zijn aard gericht op wat goed is, of juist op het kwade? Die vraag is belangrijk. Maar is ze ook politiek relevant? Heeft wat in ons hart leeft iets te maken met wat er tegenwoordig in de wereld aan de hand is?
Aad Kamsteeg
Waarom-Poetin-vindt-dat-hij-volkomen-in-zijn-recht-staat
Nederlandse politiek

Waarom Poetin vindt dat hij volkomen in zijn recht staat

03 maart 2022
Ruslands sterke man Vladimir Poetin jaagt de wereld angst aan door buurland Oekraïne welbewust in een crisis te storten. Was deze crisis te voorkomen geweest? "Poetin voelt zich teruggedrongen", analyseert Aad Kamsteeg. "Zijn uitgestoken hand, zegt hij, is door het Westen niet opgepakt."
Aad Kamsteeg
De les uit 1972
Column

De les uit 1972

01 februari 2022
Op 21 februari is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president Nixon zijn bezoek aan de Volksrepubliek China begon. Zijn dialoog met Mao Tse-toeng en Tsjoe En-lai was historisch. Tot dan toe had Amerika ‘rood-China’ buiten de VN gehouden en de tot op Taiwan teruggedrongen nationalistische ...
Aad Kamsteeg
Een derde crisis
Column

Een derde crisis

13 december 2021
Door alle zorg over klimaat en COVIDcovid-19 dreigt een derde acute crisis aan de aandacht te ontsnappen. Als er namelijk niet snel wordt ingegrepen, loopt het uit de hand met de nucleaire bewapening. Tot op zekere hoogte was dat tot voor kort nog niet het geval. Momenteel zijn er negen ...
Aad Kamsteeg
Amerikaanse cultuurstrijd
Column

Amerikaanse cultuurstrijd

04 november 2021
Mag een scheidsrechter meebeslissen welke partij een voetbalwedstrijd wint? Mag het Amerikaanse Hooggerechtshof meebeslissen wie in het land in de cultuuroorlog de overhand krijgt?
Aad Kamsteeg
De jihadistische dreiging
Column

De jihadistische dreiging

07 oktober 2021
De enthousiaste reacties van jihadgroepen na de Amerikaanse nederlaag in Afghanistan onderstrepen dat het islamitisch geïnspireerde terrorisme transnationaal is en een acute dreiging vormt. 
Aad Kamsteeg
Afscheid van Merkel
Column

Afscheid van Merkel

01 september 2021
Duitsland neemt deze maand afscheid van Angela Merkel. Sinds 2005 heeft Merkel de Duitse koers in Europa uitgezet. Tegelijk noemde The New York Times haar niet voor niets the reluctant leader of the West. Daarmee werd aangegeven dat Merkel vooral vanwege het oorlogsverleden niet zat te ...
Aad Kamsteeg
363 Nonfictie - DNK sept - Vreugdenhil
Boeken

Opener dan ooit

01 september 2021
Tim Vreugdenhil, predikant en stand-up theoloog in Amsterdam, vertelt in zijn nieuwe boek, Opener dan ooit, dat de theologie van de jonge Karl Barth hem raakt. God is vrij, beweerde Barth, in hoe Hij zich aan mensen kenbaar maakt.
Aad Kamsteeg
Mensenrechten-slachtoffer-van-drama-Afghanistan

Mensenrechten slachtoffer van drama Afghanistan 

01 september 2021
De Amerikanen waren in de twintigste eeuw bereid om overal als politieagent op te treden. Over de vraag of interventie in Afghanistan een goed idee was, valt veel te zeggen, maar zeker is wel dat het snelle vertrek onverantwoord is en het beschermen van mensenrechten wereldwijd bemoeilijkt, zegt Aad ...
Aad Kamsteeg
De gevaarlijkste plek op aarde
Column

De gevaarlijkste plek op aarde

12 juli 2021
We noteren maart 2034. Een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee is zojuist getroffen door een torpedo van de Chinese marine. De Verenigde Staten hebben enkele honderden doden te betreuren. Duidelijk is dat de Volksrepubliek Amerika uitdaagt. Washington kan dat niet onbeantwoord laten. De ...
Aad Kamsteeg
Biden in Europa
Column

Biden in Europa

03 juni 2021
De eerste buitenlandse reis van Joe Biden gaat naar Europa. Op 11 juni bezoekt hij in Londen de Groep van zeven industriële landen, daarna reist hij naar de Europese Unie in Brussel.
Aad Kamsteeg
Iconen in de plaats van Lenin
Column

Iconen in de plaats van Lenin

05 mei 2021
Het klonk zo hoopvol aan het einde van de Koude Oorlog. De Amerikaanse filosoof Francis Fukuyama voorspelde na de val van de Sovjet-Unie dat ‘de universalisering van de westerse liberale democratie de uiteindelijke bestuursvorm zou opleveren'.
Aad Kamsteeg
Afghanistan tweede Vietnam?
Column

Afghanistan tweede Vietnam?

01 april 2021
Stevent Afghanistan af op een drama, zoals dat in 1975 Zuid-Vietnam overkwam? Er zijn sterke parallellen. Dat blijkt. Oordeel zelf maar.
Aad Kamsteeg
Drie opties voor Israël
Column

Drie opties voor Israël

05 maart 2021
Vlamt er hoop op in het Midden-Oosten nu de Israëli’s over een kleine twee weken en de Palestijnen in mei en juli (voor parlement en president) naar de stembus hopen te gaan?
Aad Kamsteeg
Biden en Iran-e-islam
Amerikaanse verkiezingen Column

Biden en Iran-e-islam

16 februari 2021
COVID-19, herstel van de economie, opwarming van de aarde, verwaarloosde bondgenootschappen, Chinese en Russische rivaliteit… Joe Biden staat als nieuw geïnstalleerde president heel wat te wachten. Maar ook de dreiging van verspreiding van kernwapens naar agressieve staten is acuut. Naast ...
Aad Kamsteeg
Duitsland blij met Biden
Amerikaanse verkiezingen Column

Duitsland blij met Biden

04 december 2020
De buitenlandse politiek van elke staat kent constanten, onafhankelijk van de politieke kleur van zijn leiders. Dat heeft ermee te maken dat er vanwege geografie, grondstoffenvoorraden of bevolkingsomvang, vaste nationale belangen zijn. Tegelijk kan een regeringswisseling wel voor koerswijzigingen ...
Aad Kamsteeg
Van-Great-Britain-naar-Little-England
Column

Van Great Britain naar Little England?

04 november 2020
Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee zijn plaats in de wereld te vinden. Nigel Farage, voormalig leider van de UK Independence Party, wist het nog wel. Zijn British exit (Brexit) was naar binnen gericht en isolationistisch. Premier Boris Johnson daarentegen wil zijn straks van de Europese ...
Aad Kamsteeg
Biden-of-Trump-invloed-VS-valt-terug
Amerikaanse verkiezingen Column

Biden of Trump: invloed VS valt terug

04 oktober 2020
Bij de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen staat één ding vast. Wie ook op 3 november de slag om het Witte Huis wint, de naoorlogse politieke dominantie van de Verenigde Staten keert niet terug. Onder Joe Biden niet, onder Donald Trump nog minder.
Aad Kamsteeg
Koude Oorlog met China?
Column

Koude Oorlog met China?

04 september 2020
Belanden we in een nieuwe Koude Oorlog? Deze keer niet één tussen Washington en Moskou. Nee, nu zou het gaan om een confrontatie op alle fronten met China. Dat ‘op alle fronten’ is het belangrijkste kenmerk van Koude Oorlog.
Aad Kamsteeg
Nederland liet het altijd bij woorden
Column

Nederland liet het altijd bij woorden

18 juli 2020
Ben ik mijns broeders hoeder? Deze bekende woorden werden uitgesproken door Kaïn nadat hij zijn broer Abel had vermoord. De Bijbel laat er geen misverstand over bestaan dat het antwoord op die vraag ja is. De ene mens mag niet doen of de andere niet bestaat.
Aad Kamsteeg
Bekering
Column

Bekering

01 juni 2020
De wereld wordt na corona nooit meer hetzelfde, zeggen sommigen. Is dat zo? Iets dergelijks werd indertijd ook gezegd bij de val van de Berlijnse Muur en bij de terreuraanvallen op de Twin Towers in New York.
Aad Kamsteeg
Happiness-is-nog-geen-joy
Boeken

Happiness is nog geen joy

01 juni 2020
De tweede berg is een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren las. David Brooks is topcolumnist bij The New York Times, zelfstandig denker en zoekend naar een zinvol leven.
Aad Kamsteeg
Het virus zal nooit sterven
Column

Het virus zal nooit sterven

01 mei 2020
In deze periode van corona zou een van de meest verkochte tweedehandsboeken De Pest (1947) zijn, van de Franse schrijver Albert Camus. Hij beschrijft hoe een onstuitbaar virus overspringt van dier naar mens en de helft van de bevolking van een Algerijns kustdorpje doodt.
Aad Kamsteeg
Toen-de-Wolga-nog-vol-vis-zat
Boeken

Toen de Wolga nog vol vis zat

01 mei 2020
Zoals bij ons de Rijn een eerbiedwaardige grootheid is, betekenisvol in vele opzichten, zo is in Centraal-Azië de Wolga een rivier van grote importantie. We kennen natuurlijk de Russische stad Stalingrad, aan de Wolga, waar de Duitsers in 1943 bakzeil haalden.
Aad Kamsteeg
Waarheen Duitsland? 
Column

Waarheen Duitsland? 

01 april 2020
Waar gaat het heen met Duitsland? Het belang van die vraag kan moeilijk worden overschat, niet voor de Duitsers zelf, niet voor Europa, niet voor Nederland. In Europa heeft het centraal gelegen Duitsland de grootste bevolking, de sterkste economie, politiek de leidende rol. Qua handel is ons land ...
Aad Kamsteeg
Grote-Rode-en-Kleine-Zus
Boeken

Grote, Rode en Kleine Zus

01 april 2020
Elk van de drie zusters Ei-ling, Ching-ling en May-ling zou een eigen biografie waard zijn geweest; zo fascinerend was hun levensloop. Maar Jung Chang, auteur van onder meer Wilde Zwanen, wilde meer en slaagde.
Aad Kamsteeg
Het falen van de Democraten
Column

Het falen van de Democraten

01 maart 2020
In 2016 hebben we onze les geleerd. Vrijwel iedereen voorspelde toen dat Hillary Clinton de presidentsverkiezingen van Donald Trump zou winnen. Commentatoren waren dan ook in shock toen de uit het politieke niets opgedoken vastgoedondernemer het Witte Huis veroverde. Wees dus voorzichtig met ...
Aad Kamsteeg
Waarom wordt de godsdienstige factor in de Iran-crisis niet opgemerkt?
Column

Waarom wordt de godsdienstige factor in de Iran-crisis niet opgemerkt?

01 februari 2020
Alsof de ayatollahs in de heilige stad Qom en de hoofdstad Teheran geen religieuze overtuiging zouden hebben... In vrijwel alle commentaren op de jongste crisis rond Iran ontbreekt de godsdienstige factor. Het lijkt erop of westerse journalisten zich niet kunnen voorstellen dat het ...
Aad Kamsteeg
Geopolitieke herschikking
Column

Geopolitieke herschikking

14 december 2019
We leven in een periode van geopolitieke herschikking. Staten zijn tegenover elkaar bezig opnieuw positie te bepalen. Daardoor bewegen de internationale betrekkingen zich onrustig en zullen ze dat voorlopig ook wel blijven doen. 
Aad Kamsteeg
Kroniek-van-de-vergeten-Messiasbelijdende-Joden
Boeken

Kroniek van de 'vergeten' Messiasbelijdende Joden

14 december 2019
Vanaf het begin van de jaren zeventig bracht ik geregeld (journalistieke) bezoeken aan Israël, waarbij ik ook steeds contact zocht met Messiasbelijdende Joden.
Aad Kamsteeg
Twee pijlers
Column

Twee pijlers

06 december 2019
‘Dit zou tot nu toe weleens de meest riskante nationaleveiligheidsbeslissing kunnen zijn’, zei Richard Fontaine, een erkend deskundige in de Amerikaanse buitenlandse politiek. Hij doelde op het besluit van Donald Trump om ook zijn laatste troepen uit het noorden van Syrië weg te halen.
Aad Kamsteeg
Het minst slecht
Column

Het minst slecht

05 oktober 2019
Het eindeloze gehannes in Londen met de brexit lijkt me geen goede zaak voor de toekomst van de liberale democratie. Regering en Westminster, ‘de moeder van alle parlementen’, maken eerder een cabareteske dan daadkrachtige indruk.
Aad Kamsteeg

Aad Kamsteeg, hoofdredacteur van cv·koers van 1999 tot 2005

06 september 2019
Toen ik hoofdredacteur was, werkte ik tot zijn vertrek erg plezierig samen met Paul Meinders. Paul had een heel andere achtergrond dan ik. We bekeken de verschillende onderwerpen vanuit onze eigen invalshoek en vulden elkaar zo goed aan.
Aad Kamsteeg
Karakter
Boeken

Karakter

06 september 2019
Een goed karakter is heel belangrijk, zullen veel mensen zeggen. Ja, maar wat is goed? Dat je integer bent misschien? Oké, maar wat is integer? Betrouwbaar, eerlijk, geen vriendjespolitiek?
Aad Kamsteeg
Onderweg
Boeken

Onderweg

04 juli 2019
Jochem Douma heeft als ethicus binnen en buiten de vrijgemaakt gereformeerde kerken veel betekend. Dat geldt ook mij persoonlijk. In de kerkstrijd van eind jaren zestig over confessionele trouw nam hij wat mij betreft een zelfstandige plaats in door in eigen gelederen ook op ethisch falen te wijzen ...
Aad Kamsteeg
Jona
Boeken

Jona

05 juni 2019
Zijn we wel eens verbaasd over het mysterie van Gods genade? Dat is de vraag die Tim Keller stelt in zijn jongste, binnenkort in het Nederlands verschijnende boek.
Aad Kamsteeg
China-wil-niets-aan-het-toeval-overlaten

China wil niets aan het toeval overlaten

05 april 2019
Een land dat miljoenen burgers uit de armoede trok, maar z'n inwoners ook met talloze camera's in de gaten houdt. Een land dat godsdienstvrijheid voorstaat, maar tegelijkertijd kerken met sloopkogels vernietigt. Een land dat internationale samenwerking bepleit, maar wiens technologische dominantie ...
Aad Kamsteeg
Eindtijd-in-Israel
Boeken

Eindtijd in Israël

05 april 2019
In 2015 gingen zijn ogen open. Henk Fonteyn, theoloog en publicist, was in evangelische kring opgevoed met zowel een haast kritiekloze bewondering voor Israël als de eindtijdscenario’s – ‘een apocalyptische TomTom’- van Hal Lindsey en Tim Lahaye.
Aad Kamsteeg
Van-theologie-en-toverbal
Boeken

Van theologie en toverbal

08 maart 2019
Alweer iets meer dan twintig jaar geleden maakte ik als journalist een reis door enkele Arabische landen en bezocht in Cairo ook de Sint Marcus kathedraal van de Koptische Kerk. Vanwaar deze herinnering bij een aanbeveling van een door Jos Strengholt geschreven boekje? Simpel. Omdat ik toentertijd ...
Aad Kamsteeg
Een-koude-dans-nog-geen-koude-oorlog

Een koude dans, (nog) geen koude oorlog

01 maart 2019
Wie vandaag de buitenlandpagina's van de kranten in de gaten houdt, slaat de schrik om het hart. De wereld rolt van de ene in de andere crisis. Is er een rode draad te ontdekken? Een analyse van de motieven en aspiraties van de drie grote spelers op het geopolitieke speelveld: China, Rusland en de ...
Aad Kamsteeg
34705-thickbox_default.jpg
Boeken

Van theologie en toverbal

01 maart 2019
Alweer iets meer dan twintig jaar geleden maakte ik als journalist een reis door enkele Arabische landen en bezocht in Caïro ook de Sint Marcuskathedraal van de Koptische Kerk.
Aad Kamsteeg
Met vreugde ouder worden
Column

Met vreugde ouder worden

01 oktober 2016

Aad Kamsteeg
Iconen in de plaats van Lenin
Column

Iconen in de plaats van Lenin

01 januari 1970

Aad Kamsteeg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees elke week 2 artikelen uit de Nieuwe Koers gratis

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden.